icon

Riešenie problémov s vylúčením dieťaťa zo škôlky

ha_bibbi
29. jan 2025

Ahojte maminky. Zaujímalo by ma, či má alebo mal niekto taký problém ako ja. Syn má 4r, chodí už druhý školský rok do škôlky. Minulý školský rok bolo všetko v poriadku. Cez prázdniny chodil na striedačku aj do iných, bol aj v dennom tábore. Všetko ok. Od septembra tohto školského roku sa zrazu všetko zmenilo. Je živý, to áno. Doma, na návšteve, návšteva u nás, v rodine, na verejnosti, na ulici.... všetko ok, je veľmi zhovorčivý, nemá problém sa s každým porozprávať. Samozrejme upozorňujeme. Stále ma problém so skakanim do rečí. Prešli sme si aj obdobím nadávok.
Ale v škôlke je to des. Sú zmiešaná trieda, dokopy 8 detí. Ale bežne ich tam býva 4. Pani riaditeľka mi od októbra voláva počas pracovnej doby, ako si s ním nevie dať rady a či nemôžem prísť (robím kúsok od škôlky), tak som prišla, 2x dokopy, capla po zadku a ukludnil sa.
V novembri tam mali psychologičku z cppp, ktorá povedala že je ok, len je viac živý a upozorňuje na seba .
V januári som dostala termín, boli sme, všetko ok, poradila nejaké metódy, ktoré dodržiavame, že bude volať aj do škôlky že stretnutie prebehlo ok a že nemusí chodiť na ďalšie.
Minulý týždeň sme mali rodicko, kde som dostala papier o neadekvátnom správaní dieťaťa, že sa vyhráža deťom a dospelým zabitím. Mňa skoro vykotilo, lebo nikdy nikomu inému takéto niečo nepovedal. Volala som do cppp, teda že nejakého pedopsychiatra nech mi odporučia, povedala som situáciu, že v škôlke sa to len deje, ale odporučili mi, nech skúsim inú škôlku, že môže byť, že malý kolektív a zmiešaná trieda. Pani riaditeľka stále hovorí, že ich kope, nadáva, keď sa pýtam aké, tak také nadávky som od neho ani nikdy nepočula. Môže 4r dieťa mať v hlave zafixované nejaké nadávky, ktoré používa len v škôlke a doma vôbec? Keď sa ho aj pýtam, nikdy na p. Učiteľky nepovie nič špatne, len že ich ľúbi. Prosím mali ste niekto niečo podobné? Ak áno, ako ste to vyriešili? Ďakujem za každú odpoveď

Strana
z6
ha_bibbi
autor
31. jan 2025

@earlgrey samozrejme rozumiem. Ja som robila asistentku v škôlke xy rokov dozadu, a viem že ráno majú deti voľnú činnosť, to znamená, že môže si kresliť, môže sa hrať. Prečo by si mal kresliť, keď sa môže hrať? Keď majú edukačnu hodinku, jasné beriem, majú to naplánované, áno, nech sedí a počúva a zapája sa. Keď majú sedieť v jedálni za stolom, áno nech sedí, aj keď jesť nechce. Keď majú spať, keď nechce spať nech leží a nevyrusuje. Toto samozrejme chcem a musí dodržiavať.

earlgrey
31. jan 2025

@ha_bibbi Asi v každej škôlke to je iné...u nás viem, že do 8mej si môžu robiť čo chcu...rozumej hrať sa, kresliť atď. a od 8 nastupuje denný režím, ktorý musia deti dodržať...

andreatytler
1. feb 2025

@earlgrey Preco by sa dieta nemohlo ist hrat ak sa mu nechce kreslit? Ved tam je 8 deti. Oni vobec nemusia dodrziavat ziadny hromadny harmonogram. Kazdy moze mat individualny plan. Neexistuje aby sa ucitelka nedokazala indivialne venovat 8 detom. Tu kde zijem sa 4-6 rocne deti (zmiesana trieda) ucia v skolke citat, pisat, pocitat. Nikto ich do toho nenuti. Maju hodinu kedy spolocne precvicuju abecedu a citanie. Vtedy ucitelky poziadaju deti aby si vsetci sadli na koberec, ale ak niektore chce odist, nechaju ho a pokracuju vo vyucbe. V triede maju niekolko kutikov (malovanie, plastelina, lego, kocky, piesok, knihy, kuchynka) a deti si vyberaju kde sa chcu hrat. Pocas hry ich 2 ucitelky individualne vyucuju (pocitaju kocky, pisu pismena do piesku). Maju 30 deti v triede. Deti ani nevedia z sa ucia.

andreatytler
1. feb 2025

@ha_bibbi
No ono je to uplne jedno co je spustacom jeho zleho spravania. Nesnaz sa odstranit spustac. Snaz sa naucit syna aby tak nereagoval, lebo spustac sa vzdy nejaky najde.
Ale ja keby som bola tebou, tak sa na toto vsetko uplne vykaslem a dieta by som urcite necapla koli tomu ze skace po posteli. Myslim ze si to urobila preto ze si sa citila pod tlakom ukazat ucitelkam ze si prisna a vychovas ho. Podla mna by prestal aj keby si ho raznejsie poziadala. Ja som si predstavovala ze sa ako besny zurivo hadzal po zemi, kopal okolo seba, vrieskal a nedal sa vobec ukludnit dohovaranim.
Ak volaju rodica preto ze dieta nechce recitovat, tak to je smiesne. Ja by som normalne presla do protiutoku a povedala riaditelke a ucitelke ze ak s tym neprestane, pojdes sa stazovat. Medzitym hladaj sposoby ako ho odtial dostat prec.
Podla mna maju tak malo deti, ze maju iba poslusne a kludne deti. Ked niektore zacne zdorovat kravinam ako recitovanie basniciek, tak ho vylucia.

nelendelina
1. feb 2025

@ha_bibbi podľa mňa učiteľky na ňom sedia viem že robia medzi deťmi rozdiely zažila som to keď moje dieťa prišlo do škôlky a všetko čo malo na sebe oblečené bolo zle popritom vraveli dávať staré veci ale mi sme tak obliekali normálne,alebo mi nechcela pustiť dieťa dnu že má červené oči že je zápal tak som musela ísť k doktorovi po papier že je dieťa zdravé a keď sme sa po hodine vrátili tak by som ju pohľadom prerazila a len som sa modlila že nech sme stej škôlky preč

earlgrey
1. feb 2025

@andreatytler Veď áno. Každá škôlka to má ináč. Ja som písala ako to je u nás...a autorke som napísala, že možno aj ich má nejaký ten harmonogram. To si treba vykomunikovať s učiteľkou.

andreatytler
1. feb 2025

@tiika Tiez by ma zaujimao ako ucitelky riesia ked dieta odmieta robit o co ho poziadaju, alebo ked ma amok zlosti, alebo robi inym napriek. Myslim si ze tie ucitelky vobec nevedia co robit a preto chcu toto dieta vylucit.

tiika
1. feb 2025

@andreatytler neviem, vyzerá to tak. Podľa mna je však malo konkrétnych a relevantných informácii o tom, čo tam vlastne naozaj deje. Takze ozaj sú to len take dohady, v tomto konkrétnom prípade obzvlášť.

maya_hi
1. feb 2025

@ha_bibbi áno, ráno sú činnosti podľa výberu detí. Postupne ale pracujeme aj na plánovaných edukačných aktivitách. Skôr ale didaktické hry, tvorivé aktivity- maľovanie, modelovanie, vyrábanie... Niečo, čo sa nedá robiť s 20 deťmi naraz 😏 Ja si takto postupne zavolám po dvoch, po troch... Ale najskôr si deti vyberú naozaj svoju vlastnú aktivitu a chvíľu sa hrajú bez môjho zásahu. Iba ak vidím, že sa niekto nejako nevie "zaradiť" skúsim ho namotivovať a ponúknuť mu buď pripravenú aktivitu, alebo nájdeme spolu niečo, čo by ho bavilo. Priamo k stolu od dverí mi pôjde skôr dieťa, ktoré ma problém s adaptáciou a je vďačné, že som s ním, posadim si ho vedľa seba, alebo aj na kolená keď je veľmi zle a spolu pracujeme s ďalšími deťmi, kým si svoje neodplače a neupokojí sa 🤷🏻‍♀️ Vtedy nemá naozaj záujem vybrať si nejakú aktivitu, zapájať sa do hry. Aj keď mám v triede "živšie" deti, vždy im dám priestor, nech sa začnú hrať, zapoja sa medzi kamarátov... Až keď vidim, že sa blíži nejaký konflikt, atmosféra hustne, radšej si ho zoberiem k sebe a nájdeme niečo iné. Konflikty sú medzi deťmi stále a nedá sa im vyhnúť. Veď sú tam chudáci dennodenne, v jednej miestnosti, cca 20 niekedy aj 24 kúskov na malej ploche. Rozdielne temperamenty, povahy... Podstatné je aby sa s tým naučili pracovať, zmieriť sa, nájsť kompromis, dohodnúť sa. To budú potrebovať do života. A ako som spomínala, je aj skákanie po posteli, dokonca aj schovávanie sa medzi postele 😁 no, vymyslia kadečo. Ale mňa už máločo prekvapí a viem si s nimi dať rady 😉
Musím ale povedať, že občas boli deti, kde som to musela riešiť s rodičmi. Neviem si predstviť dostať situáciu do stavu, aby bolo dieťa vylúčené. Sama som mama. Musí to byť hrozný pocit takéhoto odsúdenia. Škola/učiteľ a rodič, by mali hľadať cesty aby dieťaťu pomohli. Spolupracovať. Ak je dieťa naozaj problémové, zázrak sa neudeje ak učiteľ a rodič neťahajú za jeden povraz. Musia sa dohodnúť na spoločnej stratégii a tú potom dodržiavať v škole ale aj doma. A k tomu je dôležitá v prvom rade dobrá vôľa na oboch stranách a následne otvorená a slušná komunikácia. Bez toho sa nikam nepohnete.🤷🏻‍♀️

ha_bibbi
autor
26. feb 2025

Po dlhšom čase píšem. Ako som spomínala, mala som ísť koncom januára do cppp, medzitým sa riešil prestup do druhej skolky, kde je jedno miesto voľné ale že počká sa na správu od psychologičky. Takže žiadna správa nie je, ani nebude, pretože je to zdravý chlapec, kde nie je potrebná žiadna správa, žiadna diagnóza, žiadne výkyvy od normálu. Takže po prázdninách nastupuje do novej škôlky, ale najprv musím vypísať prihlášku, ktorú som vypísala, ale riaditeľka žiada vyjadrenie od dr aj z cppp. Tak dnes som to vybavovala, opäť ma poslali do cppp, aby som mala od nich vyjadrenie, riaditeľ cppp mi povedal, že nebude dávať pečiatku ani žiadne vyjadrenie, pretože môjho syna sa to netýka, týka sa to len deti, ktoré majú diagnózu. Proste už sami sa vyjadrili, že o čo im ide, keď chcú zo zdravého chlapca urobiť psychiatrického pacienta.
Krpca už pripravujem na to, že pôjde do druhej skolky. A teraz cez víkend sa ma pri raňajkách opýtal, či v novej škôlke mu už nebudú hovoriť Kiš Kiš hanba... Tak som sa ho opýtala, že kto mu tak hovorí. A on že pani riaditeľka a že Timko... A že pani riaditeľka mu stále hovorí, že on nie je Adamko, ale že druhý Adamko, že zlý Adamko. A ja som sa celý čas čudovala, že prečo mi stále hovorí že doma je Adamko ale že v škôlke sa mení na druhého Adamka. A keď som sa opýtala že prečo, odpoveď bola neviem. Vôbec ma nenapadlo sa ho opýtať že kto mu to tak hovorí

lienka.7
26. feb 2025

@ha_bibbi vidis. Drzim palce, nech sa ti v novej skolke co najlepšie synček adaptuje✊🍀
A čo sa týka bývalej skolky, neodpustila by som si rozhovor s riaditeľkou... ked ho tam jednoducho nechceli, stačilo povedať a preložila by si ho.. a nie vyrábať chlapcekovi diagnózu 🤦‍♀️

ha_bibbi
autor
26. feb 2025

@lienka.7 ďakujem ❤️ dúfam, že to už bude všetko v poriadku. Samozrejme ide tam s nálepkou problémový, pretože riaditeľky škôlok z mesta mali poradu a preberali tam aj jeho, a táto jediná mala voľne miesto a povedala že ho zoberie len na diagnosticky pobyt na 2 mesiace, po tomto by sa mal vrátiť späť. Psychologička má upokojila, že nebojte sa, väčšinou si tie deti potom nechajú. Čo sa týka riaditeľky z pôvodnej skolky, mám na ňu ťažké srdce, lebo ide o 4r dieťa a do hlavy mu vsuvala, že je zlý. A preto sa aj tak správal. A doma úplne normálny

nikaeli
26. feb 2025

@ha_bibbi ja by som trvala na tom, aby sa poradňa vyjadrila - ak ho vyšetrili a došli k záveru, že je ok, nech ti to dajú na papier - budeš mať do budúcna niečo v rukách a možno by to mohlo pomôcť aj v tej novej škôlke - vyjadrenie odborníka, že dieťa nie je problémové.

ha_bibbi
autor
26. feb 2025

@nikaeli len mne v CPPP povedali, že keďže nie je problémový a že je normálny ako iné deti, (ten papier v prihláške, kde je vyjadrenie od cppp sa vypisuje len v prípade ak dieťa navštevuje cppp a je znevýhodnene podľa §59, ani doktorka mi nevypisala ten papier, kde je napísané nejaké znevýhodnenie, lebo môjho sa to netýka).
A tým že by dali pečiatku, prípadne nejaké odporúčanie, by uškodilo len malému. To vraj akokeby potvrdili, že áno ma problém ale odporúčaju ho do inej škôlky. Čiže mi povedali že ak by s tým škôlka mala nejaký problém, majú si zavolať do cppp že im to vysvetlia.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
kittykat22
Autor odpoveď zmazal
ha_bibbi
autor
1. mar 2025

@kittykat22 o môj bože, to ste si teda prešli tiež náročným psychickým obdobím 😱. To je strašné aj čítať, nie to ešte aj zažiť. Preto aj ja za ten polroka, čo prežívame, už by som naozaj chcela kľud. Myslím si, že tato naša riaditeľka sa už bojí. Ona mi ho silou mocou chcela vylúčiť, myslela si, že v kľude podpíšem papier, ja by som musela dať výpoveď a v septembri by som ho doniesla akoby sa nič nestalo. Dvakrát jej to už prešlo, mamička s dieťatkom sa vrátila späť, nevymenila škôlku, minulý rok tiež sa nerozišla dobre s jednou mamičkou, tiež mala stále niečo proti jej dieťaťu, teraz je prváčka a ani o nej nevedia že by bola problémová. Mne stále tvrdila, že on by v druhej škôlke trpel. Tak uvidím ako sa adaptuje, pretože on je veľmi kontaktný, má rád spoločnosť.

pieksamaki
1. mar 2025

@ha_bibbi .....nečítala som všetko. Ale vylúčenie zo škôlky, kedy ti povedali toto a toto, ze tvoj syn robi, by som si vyžiadala dôkazy.......pretože naozaj to znie cudne......nech ho náhraju s tvojim dovolením na video.......pretože ak ta neupozornil pisomne .....tak nemôžu ho hneď vyradiť. ..najskôr ma byt upozornenie pisomne. ...
Neverím ze ak neboli sťažnosti rodičov. .....tak je to skôr o učiteľke....a jej nezvladnutia odlišnosti povahy deti......

klementinka58
1. mar 2025

cppp ti vzdy napise spravu aj ked je vsetko v poriadku, nechapem rozhodnutiu poradne...

Napise napr vyvin v norme bez patologie, dieta extrovertne....a pod

nikaeli
1. mar 2025

@klementinka58 presne tak. Keď raz vzali dieťa na vyšetrenie, musia z neho mať nejaký výstup a záver. A keďže o vyšetrenie žiadala matka, žiadne školské zariadenie o tom nemusí vedieť. Rodič predsa môže preložiť dieťa kamkoľvek a kedykoľvek bez vysvetľovania dôvodu, ak majú v novom zariadení miesto.

ha_bibbi
autor
1. mar 2025

@klementinka58 tak ja potom naozaj nerozumiem celej tejto situácii 🤷 prečo ani škôlka ani ja som nedostala žiadnu správu

@nikaeli ja som nežiadala o vyšetrenie. Z cppp boli v škôlke niekedy v polovičke novembra. Poobede keď som prišla pre krpca, mi riaditeľka hovorila že to bola katastrofa, a to sa vraj pretvaroval pred ňou... Dala mi tč do cppp že si mám zavolať a dohodnúť stretnutie. Termín mi dala až na koniec januára, čo som teda žiadala skôr, lebo že v škôlke sa stále na neho sťažujú, tak mi dala skôr. Ale povedala mi, že môžem byť pokojná, vôbec nerobil nič zle, že len trochu vzbudzoval pozornosť. Ale že s tým sa dá pracovat. Na stretnutí s ním bola nejakú hodinku cca, a povedala mi, že je úplne v poriadku, agresia žiadna, má veľkú slovnú zásobu, fantáziu, rozumovo je akoby starší

nikaeli
1. mar 2025

@ha_bibbi ale takto sa to nerobí (!) - bez súhlasu rodiča nesmie dieťa nikto vyšetrovať, ani pozorovať. Čo je to za poradňu, že to nevie? alebo si o tom vedela? vedela si, že ho príde pozorovať niekto z poradne?

Strana
z6