Separačná úzkosť u 4-ročného dieťaťa

21. mar 2024

Dobry den,
nemate skusenosti so zmenou spravania u stvorrocnych deti? Akoby z jedneho dna na druhy mala nechce spavat vo svojej izbe, nechce ist ani na zachod sama, ani chvilku ostat v izbe sama.

Zacalo to asi pred mesiacom, nie som si vedoma ziadnej zmeny, nebola dlhsie v skolke, ale to je klasika, nechce absolutne nic, nechce ist do obchodu, nechce ist so mnou na postu, ano mozem vybavovat s ona bude s otcom, ale je to hrozna zmena v jej spravani.

Mali ste nieco podobne?

mabenn
21. mar 2024

co chces od 4rocneho? aby spalo samo? no nedivim sa mu, ze nechce...dieta ak je odizolovane skor, ako je zrele, usadi sa to v nom a reaguje na to

autor
21. mar 2024

Okrem spanku som spominala zmenu a otocku v spravani, chodila sama na zachod, teraz radsej nejde ako by mala ist sama, pyta sa, kde ma hracku, poviem v detskej chod po nu a ideme sa hrat, ak nejdem s nou tak uz nejde, nemala problem so mnou ist na postu, do obchodu, kdekolvek teraz nechce ani omylom a chce byt iba doma.
Do izby na spanok isla pred pol rokom, kedykolvek potrebuje alebo chce ma moznost s nami spat, nikto ju nevyhana, ale do postielky sa nezmesti a jej postel sa nezmesti do nasej spalne. Nemala problem spavat sama v detskej, uspavali sme ju, citali jej a vsetko bolo v poriadku. Zmena, nastala v spravani asi pred mesiacom a vobec nenarazam iba na spanok.

tiika
22. mar 2024

Možno si začala uvedomovať niečo, čo doteraz nie, ma z niečoho strach, obavy, napr. že niektori ľudia ubližujú druhým, že sa niekto stratí a nedokáže nájsť sam cestu spat, že dochádza k nehodám a je možné sa ťažko zraniť,.. ozaj neviem. Je možné, že niečo počula, niekto jej niečo rozprával alebo ju strašil. Nepýtala si sa jej?

autor
22. mar 2024

Jj pytala, ale ona nic nepovie, skor s odstupom sa akoby niekedy preriekne, teraz iba vzdy povie, co uz, nieco sa stalo, je to takto zatial a uvidim kedy sa nieco zmeni.

tiika
22. mar 2024

Ešte ma k tomu napadlo, že strach je široký pojem a potom je ťažšie ho prekonať. Skúste si ho trochu viac uvedomiť , konkretizovať jej obavy.
Napr. nechce spávať vo svojej izbe.. boji sa, že je tam tma, cudne zvuky, divne tiene, niekto cudzí by tam mohol prist, nieco by sa stalo, vyľakalo ju či ublížilo jej.
S vami doma sa cíti v bezpečí? S kým ešte a kde ešte.. na záhrade, ihrisku ci inom mieste?

jesenzima
22. mar 2024

Môj má síce tri, ale má momentálne presne to isté. Nechce NIC 😃 preckame toto obdobie a ideme ďalej 🙂

autor
22. mar 2024

@jesenzima asi mi hold chvilku trvalo pochopit, ze asi sme v dalsom obdobi/etape, asi az prilis dlho bolo vsetko v klude 😁

autor
22. mar 2024

@tiika nevie mi povedat, aj sa jej pytam, ale tazko z nej nieco dostat. Najotvorenjsia byva vecer, aj ked bola vo svojej izbe, uspavali sme ju vzdy, a prave pri zaspavani mi zvykla najviac povedat. Teraz jedine, co z nej “dostanem” je ze chce byt pri maminke alebo tatinkovi, ale nic nespecifikuje. Nieco sa udialo, neviem co, uvidime ako sa vsetko bude vyvjat dalej.