Škodová udalosť v škôlke
Dobrý den, neviem presne ako nazvať danú tému, stala sa nám totiž jedna nepríjemná záležitosť a neviem presne ako sa k danej situacii postavit. Syn 4 roky navštevujú štátnu škôlku doteraz žiaden problem. V skolke menili cez Vianoce koberce čiže majú to pekne nové. V piatok si má zavolala pani riaditeľka že syn pocmaral fixami koberec a nejde to umyt. Ostala som prekvapená ale okey pytam sa ze či môžem skúsiť koberec vycistit ak nepojde zaplatím tepovanie. Fľak som videla je červený. Následne som sa pýtala syna prečo to spravil.
Povedal že tam sedeli s ďalšími 2 deckami s on si kreslil fixami po rukách. Ruky mal celé zelene, a iné dievčatko malo červenú fixu taktiež bolo špinavé od fixky ale pani učiteľka ju išla umyt. Dievčatko pochádza zo soc. slabšej rodiny keďže sa skladáme aj na výlety. Príde mi to celé veľmi divne až podozrivé zároveň som z toho nešťastná. Vôbec by mi navadilo zaplatiť aj 100€ ak by to bolo naozaj synovca vina ale bojim sa aby sa niečo podobne neopakovalo. Ďalej na margo vyčistenia zevraj nesmiem skúsiť barsaky prostriedok kvôli chemikáliám 🙄 ale najlepšie rovno zaplatili tepovanie. Pozerala som tepovanie ale nikto mi nepríde vštepovať jednu škvrnu treba aspoň xy m2. Ak ma niekto niaky typ ako riešiť tuto situáciu alebo ma podobnu skúsenost. Dajte vedieť prosím
Ja by som som spomenula učiteľka ze syn vravel ze červenou fixkou kreslili to dievčatko... A ze p. Učiteľka ju bola umyť.. Opýtala by som sa ci si nepamätá na tu situáciu.. Tiež by som spomenula ze 1 škvrnu nikto čistiť nepríde... Ze ako by si ona predstavovala to čistenie koberca... Skúsiť by si mohla možno aj vanis ci nie? Ten tepovaci...ešte by som sa spýtala ci deti kreslili bez dozoru? Ze je to situácia ktorá sa stane veľmi ľahko a keď majú nové koberce mali by mať aj dozor pri aktivitách...A ďalšia vec.. Bude veľká noc to sú 4 dní voľna v škôlke tak by si to tam mohla skúsiť očistiť... A bez problémov to aj vyschne...
v skolke za synove spravanie zodpoveda pani ucitelka. Nie si povinna cistit koberec v skolke.
Ale veď to museli mat len nejaké umývatelne fixy...mali ich dat kresliť za stôl. Upratovačka nech vytepuje...hádam nechcú, aby si kúpila nový koberec? Zo všetkého treba vyrábať problém, či čo...to sú také malé detičky, nepoviem kebyže pubertiaci v škole
A kde bola ucitelka ked 4-rocne deti pobehovali s permanentnymi fixkami? 😲 davaju im aj noznice do ruk ked chcu ist na kavu?
Preboha, to snáď nemyslí učiteľka vážne. To keď ti doma decko počmára stenu, tak pôjdeš za učiteľkou, že nech prispeje na malovku? Veď to je presne to isté. Je to malé dieťa, robí somariny, učka je tam od toho, aby dohliadla. Čo vôbec hľadali fixky na koberci??? Môžeš ako prejav dobrej vôle zariadiť tepovanie, resp. prispieť nejakú sumu, ale absolútne to nie je tvoja chyba a tým pádom ani povinnosť hradiť škodu. Nebolo to predsa úmyselné, sú to škôlkari pre pána, nie pubertaci, čo nevedia čo od radosti.
Dala by som im 20€ nech si kúpia vanish a vytepuju to tie učiteľky, ktoré mali na deti davat pozor a nerobili si svoju prácu poriadne.
Učím v škôlke a niesi povinná to platiť. Možno tak ak si potajomky doniesol fixky z domu aj keď to majú zakázané a pokreslil koberec. Ale inak nie. Ja ako učiteľka mám zodpovednosť kedy dám deťom takéto veci a kde im s nimi dovolím byť
Platí sa ZRPŠ a podobne! To sú peniaze presne určené na takéto veci. Ďalej: teraz už asi ani nekúpiš fixky,čo sa nedajú vyprať. A ešte: učiteľka je tam nato,aby sa také veci nestali. Takže na mňa,nedala by som ani cent!
Boli to fixy zo skolky alebo vase vlastne? Ak su zo skolky, neplatila by som nic. Ucitelky si mali vsimnut, ze deti si kreslia po rukach a nie na papier za stolom. A navyse to podla opisu vyzera, ze sa to len snazia hodit na tvojho syna, lebo vedia, ze od rodicov toho dievcatka by nedostali ani euro. Ty si bola ochotna situaciu riesit a skolka si kladie dalsie podmienky, takze by som neplatila nic.
@konik1402 100% súhlasím.
Autorka, možno viem pochopiť, že sa nechceš s nimi hádať, ale musíš byť asertivita. S agentom od Eurony vyčistiš úplne všetko!!!! A stojí tuším 10e.
Ja by som bola ochotná pre to urobiť maximálne toto - vycistila to s agentom.
Naozaj to na 120% pusti
Inak co majú za fixy v MS ze to nejde umyť???
Inak by ma zaujímalo či na náklady učiteľky podľa tejto logiky ide čistenie oblečenia čo si deti zaspinia
Extremne cudne....suhlasim s nazormi vyssie. Za deti zodpovedaju ucitelky, permanetne fixky by ani mat nemali...Otazka - ako to potom umyla tomu dievacatku z ruk?
Ak to neslo z koberca, plati to iste, nie?
Kazda skolka ma tzv. poriadkok MS, precitat, ci tam je zakotvene, ze rodicia maju platit ze skody sposobene detmi pocas pobytu v skolke
Plus by som sa opytala, na zaklade coho vyhodnotili, ze to bol syn, kedze boli 3?
Chápem, že v prvej chvíli si bola zaskočená a vtedy býva ťažké byť asertívny. Vrátila by som sa do škôlky a povedala riaditeľke, že som o tom premýšľala a premyslela si to - nezaplatila by som ani čistenie. Dieťa nie je právne zodpovedné za škodu, keďže nie je vo veku, kedy je schopné posúdiť následky konania. Dieťa bolo v starostlivosti škôlky, to znamená, že za škodu plne nesie zodpovednosť škôlka (resp. konkrétny zamestnanec). Riaditeľka to na teba skúša i keď musí vedieť, ako sa veci majú. Nenechaj sa ňou zastrašovať a peniaze radšej použi na vlastné dieťa.
A kde boli pani učiteľky? Na káve?
Majú sledovať čo deti robia
kdyby si dite ustrihlo ve skolce nuzkami prst ,tak by jsi taky za to mohla a sla si za to sednout? ve skolce maji za dite odpovednost ucitelky, maji na to vzdelani a dostavaji to zaplacene.jestli deti sedeli s fixkami na koberci mela jim je ucitelka bud vzit nebo si sednout k nim a dohlizet na ne. byt tebou,jdu za reditelkou a jak uz pisou baby viz vyse, slusne bych jim oznamila,ze nezaplatis ani cent. ..urcite maji nekde vyveseny skolni rad, precti si ho, mozna tam nejaka zminka o uhrade skod bude
S fixkami a ceruzkami sa sedi za stolom jedine, ze robili nejaku spolocnu aktivitu na velkych papieroch na zemi a ucitelka si to nevsimla co je divne, lebo to muselo trvat dlhsie.Zda sa mi to cele zvlastne a tepovanie nebudu chemikalie?ved nebudes na ten flak liat lieh.Neviem ako je koberec velky tepovanie nie je take drahe.
urcite by som nic nezaplatila..za dieta je v tom case zodpovedna ucitelka..to iste..ak mi v jedalni dieta rozbije hrncek, tanier..neziadam rodica o nahradu..jednoducho sa stane
Ocot, soda, uplne bio eko jedna kefka, v piatok poobede, povedala by som im, ze im prides pomoct aj syn, moje deti by to bavilo...ale nie je to tvoj biznis, mala by to riesit skolka v svojej rezii, rovnako ako aj akekolvek dalsie kreslenia, malovania, tvorenia a pripadne akcie, ktore nevysli.
Kedze riesi chemikalie, tak by som sa jej v ramci toho opytala, co obsahuju fixy, ktore mal syn v rukach a dostal ich zjavne od nich.
Myslim, ze nie je dobre mat s ucitelkami v skolke zle vztahy, ale tiez nie je dobre nevymedzit hranicu, co si, co nie si ochotna. Prizvala by som si k tomu aj pani riaditelku.
Nedaj sa, aj je to pravda, ze to ani tvoj syn neurobil, je to od nich riadna sprostost ( urcite by som to medzi recou spomenula) ako zeny pisu, nie je idealne aby si s ucitelkami v skole mala zly vztah, ja by som jej povedala ze koli takemu kusku to ziadna tepovacia spolocnost nechce robit a ze to pridem v piatok poobede vycistit vsak "chemie" cez vikend vyprchnu... nevolala by som sluzbu, co ta chcu vyuzit aby si zaplatila tepovanie celeho kobaru alebo co ..ale este som nepocula zeby tsketo nieco ucitelky ziadali....
Fixky majú byť dostupné len keď sú pod dohľadom učiteľky a keď cielene niečo vyrábajú. Nič by som neplatila, je to na zodpovednosť dospelej osoby, teda učiteľky. Ale v škôlkach sa deje kadečo.... Kamoška má takú skúsenosť, že učiteľka nechala deti samé v triede s voľne dostupnými nožnicami na stolíkoch. Kamoškina dcéra sa ostrihala. A pozor! Stalo sa to 2x v priebehu pár týždňov!
Určite nič neplatit skúsila by som to vyčistiť.
Ako tu už niekto písal, treba si pozrieť školský poriadok tej konkrétnej MŠ,ak tam majú, že rodič je zodpovedný za škody, ktoré v MŠ spôsobilo jeho dieťa, tak s tým nepohneš, ale ak nie, určite by som diskutovala s učiteľkou.
@michellemary Ja chápem, že keď ide rodič s dieťaťom napr. do obchodu, tak je zodpovedný za škody, ktoré tam jeho dieťa spôsobí. Má si ho ustrážiť. Ale ako môže byť zodpovedný za škody, ktoré spraví také malé dieťa v škôlke? Veď tam ho má ustrážiť pani učiteľka. Nabudúce, keď dostane vedierko s farbou a ocapka steny, pôjdu rodičia vymaľovať škôlku? Nerozumiem...
@aurelia2000 chudera upratovačka. Ze ved nech vytepuje, myslím, žea co robiť aj bez tepovania.... Nech vytepuje ten, kto je za to zodpovedný.
@aurelia2000 v niektorých škôlkach a školách to tak naozaj funguje...
@dusankomoj na tieto účely ZRPS určite nie je.

Pardon za chyby, autocorrect mi opravoval