Škodová udalosť

hanka1978
3. máj 2016

Prosím poraďte mi.V januári sa stalo manželovi,že do neho nabúrala jedna ...... .Stál na červenú na križovatke,kde ona ho vraj nevidela a narazila doňho.Autíčko mala firemné,tak pre ňu fajn.Stretli sme sa v jej poisťovni,kde sa nahlásila a spísala škodová udalosť.Auto sme zaniesli na odporučenie pána v poisťovni klampiarovi,ktorého on pozná a vraj čo sa týka peňazí,tak peniaze budú poslané jemu a nič nemusíme riešiť.Všetko hradí poisťovňa.Na oboch stranách bola povinná poistka,havarijná nie. /len pre info/
Po oprave sme si boli pre auto,pár dní nato nám prídu peniaze na účet a nie klampiarovi.Už to mi bolo čudné,keď to mal dostať priamo on.Tak som mu zavolala,že sme teda dostali jeho peniaze-2805,16 eur.Ráno my vraj pošle mailom č.účtu,kde mu prepošleme peniaze a priloží aj faktúru.No na faktúre bola vyššia suma,3144,04.Pár dní nato obdržíme list z poisťovne,že na základe predložených podkladov bolo určené poistné plnenie,pri výpočte ktorého ich spoločnosť postupovala nižšie uvedeným spôsobom.Výpočet výšky škody.Náklady na opravu poškodeného vozidla s DPH:3144,04 eur.Celková amortizácia z nahradzovaných dielov pri oprave poškodenia-338,88 eur,výška škody:2805,16 eur
Výška poistného plnenia:2805,16 eur
k úhrade 2805,16 eur
Takže paráda,manžel žiadny vinník škody,a ešte musíme doplatiť 338,88 eur klampiarovi.
Volala som na zákaznícku linku do BA,keďže v DS nevedeli dokopy nič,a vraj ak chcem môžem podať niečo v zmysle na prepočet,ale už dopredu mi povedal,že to bude to isté,a ešte treba čakať 30 dní.Samozrejme že som sa snažila zavolať dotyčnej,prvý krát zdvihla,povedala som jej danú situáciu,a že ona zavolá do poisťovne a potom sa ozve.Samozrejme že sa neozvala,tak som si pozisťovala ja.Keď som jej volala druhý krát,samozrejme už nedvíha telefon.Viete mi poradiť,či sa stým dá niečo ešte urobiť aby sme sa vyhli doplatku tích 338,88 eur.No nieje to pre nás momentálne málo. :(
Ďakujem za každú odpoveď.

frapper
3. máj 2016

@hanka1978 No myslím,že to budete musieť doplatiť,lebo poisťovňa odpočítala amortizáciu.Jediná poisťovňa na SK ,ktorá má PZP bez amortizácie je Allianz.Zrejme mala pani,ktorá zavinila škodu poistenie PZP v inej poisťovni.Toto by ste mohli vyriešiť iba s vinníkom,aby vám to doplatila,alebo cez súd,čo neviem ako by to dopadlo.Preto si treba vyberať poisťovňu správne pri uzatvorení PZP.

hanka1978
autor
3. máj 2016

@frapper Ďakujem,ale vinník nemá záujem ani zo slušnosti zdvihnúť telefon.Ďakujem za odpoveď.

edn
4. máj 2016

@frapper amrtizaciu odpocitavaju aj z PZP?? nie len z havarijnej?? lebo my sme riesili 3 taketo nehody a proste sme dali fakturu a oni nam tu fakturu preplatili.. mohli sme si aj vybrat, ci chceme peniaze vopred odhadom, alebo az po oprave na fakturu.. a nemame Allianz... a este: neplati sa to z poistky dotycnej?? (cize je jedno ake PZP si ja vyberiem, nie??) to len tak pre zaujimavost..

frapper
4. máj 2016

@edn Faktúra sa preplatí tam, kde má poistenie PZP vinník.

edn
4. máj 2016

@frapper no ved to hovorim.. cize je jedno v akej poistovni sa dam ja poistit..mne moze byt jedno, ci to tomu druhemu preplatia

edn
4. máj 2016

@hanka1978 precitaj si tento clanok..http://www.akhraska.sk/?p=5958
a o dotycnej by som si zistila viac a riesila to s nou aj inak ako po telefone.. inak ti nezostava nic, len to zaplatit..

hanka1978
autor
4. máj 2016

citujem z článku: Odporúčame Vám obrátiť sa listom (predžalobnou výzvou) na poisťovňu a žiadať ju o doplatenie náhrady škody. Žiaľ, takmer isto dostanete zamietavú odpoveď zo strany poisťovne. Potom Vám ostáva sa obrátiť len na súd. ☹ a sme doma.O dotyčnej radšej pomlčím,nereaguje.

bluka2
4. máj 2016

V januári sa stalo manželovi,že do neho nabúrala jedna ...... ZENA?

hanka1978
autor
4. máj 2016

@bluka2 áno. 😀

edn
4. máj 2016

@hanka1978 preto hovorim, ze by som si o nej zistila viac a aspon jej nejako zneprijemnila zivot..

hanka1978
autor
4. máj 2016

@edn tak sa veci neriešia.

dadica
4. máj 2016

@hanka1978 Poisťovaniam sa nik nevyzná ☹ . Rodičia mali havarijnú poistku 5- ročné auto a zaplatili im pri nehode, ktorú nespôsobili a auto bolo na odpis 1/3 ceny auta. Bolo to otras, ale nespravili nič. Do mňa narazil chalan, opravu sme platili z jeho PZp a poisťovňa (tá istá ako u rodičov) nám preplatila celú sumu na 10-ročnom aute. žiadna amortizácia, preplatená celá faktúra, aj keď bola nižšia ako vo vašom prípade.

frapper
4. máj 2016

@edn Čo ak sa vy ocitnete v situácii,že budete vinník a tak isto poisťovňa odráta amortizáciu.Poškodený to bude žiadať doplatiť od vás,lebo budete mať poisťovňu,ktorá to odráta.Vy ste mali šťastie,keď ste boli poškodený,natrafili ste pravdepodobne,že vinník mal PZP v ALLIANZ,tak ste mali uhradené všetko.

edn
5. máj 2016

@frapper nie, vinnik nemal poistku v allianz, ale to je jedno.. a ked sa ja ocitnem v situacii, ze sposobim niekomu skodu, tak mu aspon zdvihnem telefon a pokusim sa s nim nejako dohovorit, ospravedlnim sa mu a ak aj nie celu ciastku, tak nieco by som samozrejme zaplatila..lebo ja mam slusnu vychovu..a charakter

edn
5. máj 2016

@hanka1978 ok..tak zaplatte 300 eur a nic sa nedeje..

hanka1978
autor
6. máj 2016

@edn viete,mne len tak padajú z neba... :D

edn
6. máj 2016

@hanka1978 gratulujem 🙂 napiste navod :D

nikusik0
6. máj 2016

@hanka1978. Vyhnut sa tomu nevyhnete. A zas zbytocne to tahat po sudoch kde vam daju v konecnom dosledku zaplatit aj trovy. No ja by som sa skor dohodla na nejakych splatkach a takto to riesila. A zmenila poistovnu.

draik
6. máj 2016

@frapper
Pre poskodeneho je partnerom iba poistovna a len od nej moze pozadovat nahradu skody, nie od vinnika .

@hanka1978
Pomaly aj u nas sudna prax zacina rozhodovat, ze vymena dielov nie je zhodnotenim vozidla a teda niet dovodu uplatnovat amortizaciu.