Škôlka mi odmietla vziať dieťa do škôlky po zrušení opatrení
Zeny mamky moze mi skolka odmietnut dieta zobrat do skolky ked som doma( nezamestnana/materska) ked su zrusene opatrenie a je vsetko uz ako predtym?! Dakujem
@sjuszn na to aby si mohla ist 2x na pohovor si mozes najst niekoho kto ti dieta postrazi, nepotrebujes skolku. Skolku potrebuju pracujuce matky ktore su od rana do vecera prec, a dieta musi byt niekde 8 hodin denne. Riaditelky sa riadia podla kapacity a smernic a nemozu sa roztrhat.
@kittykat22 boze milujem taketo zatrpknute mamky ako ste vy .... asi ste nikdy neabsolvovaly pohovor na manazersku poziciu neviete co to obnasa aky stres a ucenie sa !!nejde len ze pridem pokecam a idem domov. To su testy a podobne. Nejde len o pohovor ide o pripravu a o to aby aj moje dieta a ja sme neboli v strese. Ano nepochopim ani ja matky co su doma a sa chcu len zbavit deti ze su im na "pritaz" ja chcem svoje dieta zabezpecit a aj svoju rodinu ...
@sjuszn s tým plne súhlasím
@romanka_369 oni maju asi utkvelu predstavu ze my potrrbujeme babysitting.. keby to tak bolo, je najjednoduchšie si najat pani na strazenie.. ja nehladam pani na strazenie, ja chcem aby moje dieťa bolo v škôlke s ostatnými deťmi, mladší súrodenec mu ten kolektív detí v rovnakom veku jednoducho nenahradí.. tu vôbec nejde o to ci som alebo niesom doma a čo tam robím, malo by ísť o dieťa, nie?
@sjuszn ja som doma a nechcem sa zbaviť môjho dieťaťa, nieje mi na príťaž 🤦😂 len chcem aby malo možnosť byť v škôlke v kolektive, kde je rada, kde sa teší.. tento názor "milujem" 🤦
@sjuszn ja niesom zatrpknuta matka, a niesom ani sprosta aby som ti skocila na tie tvoje dolezite kecy. V 20 rokoch som dohliadala na projekty pre Datart pre Cesko a Slovensko, tak si svoje povysenecke kecy strc za klobuk moja. Neviem ako sa chces hodiny pripravovat na pohovor - bud vies co robis alebo nevies. Testy ake? To by ma fakt zaujimalo na aku poziciu to ides ze robis komplikovane testy. Ja sa teraz tiez pripravujem do prace a na poziciu. Robila som pocas coronavirusu online kurz cele 4 dni na certifikaciu z Prahy so synom za ritou. A ofiko testy budem robit pre Londyn. Este vsetko v anglictine. Nevidim na tom nic kompikovane, pretoze sa svojej praci rozumiem - na rozdiel od teba. Kamaratka dava banku s 2 malymi uvrieskanymi detmi, ale ty tu places, ako keby si robila riaditelku zemegule.
@sjuszn ja som skončila vysokú s dvoma deťmi.... Dá sa pripravovať plnohodnotné na čokoľvek keď človek chce, áno aj s detmi
@sjuszn Ja mam tiež predskolacku a počas tých opatrení nám nezobrali ju do škôlky (lebo som na MD s druhou dcérkou) .. A teraz sa končia opatrenia a aj tak písala dneska zástupkyňa škôlky na stránke ze do škôlky budú chodiť len tieto deti ktoré chodili počas opatrení 🤦♀️🤷♀️ Čiže zase nepôjde do škôlky. A už sa aj tešila že môže ísť 🤧
@sjuszn nič s tým nenarobíš, ja som písala aj priamo ministrovi školstva, lebo mám doma predškoláčku a tí mali byť uprednostnení a ja nastupujem do roboty z materskej v júli, takže mi ju nezobrali do škôlky, minister mi napísal, že je to zo strany mesta zle interpretované, ale je to na meste/obci, aké si nastaví podmienky, pretože je to všetko dobrovoľné, aj škola aj škôlka. Je to pritiahnuté za vlasy. Ale teraz po uvoľnení opatrení od pondelka môžeme nastúpiť.
mrzi ma, ake ste poniektore sebecke.. ako riesite len seba, svoje dieta, svoje potreby, svoje pohodlie.. zamysleli ste sa nad tym, preco niektore skolky nadalej pojdu v obmedzenom rezime? preco ta, ci henta ucitelka nenastupi? co ak ma oslabenu imunitu a jednoducho ma strach? co ak ma male dieta, ktore sa rozhodla nedat do skolky, ci skoly? aj ucitelka moze byt matkou a aj ona sa moze rozhodnut nedat svoje dieta do skoly a ostat s nim doma..
ktosi tu napisal, ze aj ucitel je nahraditelny a treba jeho nenastupenie do prace riesit so zriadovatelom.. najst paku, donutit ho nastupit.. skutocne?? ideme sa tu teraz niekomu vyhrazat? kazdy, kto je OCR, ci PN ma na to pravo a ani riaditel, ani zriadovatel ho kvoli tomu nemoze prepustit.. a nemoze ani povedat rodicom, kvoli comu "maroduje"..
mam kolegynu, ktora ostala na OCR, nie na pandemickej, na "normalnej" -> minuly tyzden jej dcerke tahali krcne mandle.. druha kolegyna je tehotna, pochopitelne ostava doma - ktosi tu pisal, ze caka babo a preco by starsie dieta nemohlo ist do skolky, zvlast ked sa mamicka neciti dobre a nevladze sa starat o 1 starsie dieta.. tehotna ucitelka musi v triede zvladnut 15-20 deti -> ona nema pravo ostat doma? chranit svoje babatko, pripravit sa na porod? tretia kolegyna je po chemo, ktoru absolvovala zaciatkom roka.. aj ju nahlasime zriadovatelovi, aby ju donutil ist do prace, lebo je nahraditelna?? a na zaver - ja som na dovolenke.. cely mesiac.. pretoze mi konci rodicovska a kym nastupim do skoly, jednoducho ju musim vycerpat.. a asi je lepsie vycerpat ju teraz, ako potom v septembri, ci oktobri..
takze len u nas sme doma 4.. co je celkom dost.. preto niektore deti nebudu moct nastupit ani na tie posledne dva tyzdne..
U nás v škôlke tiež berú len obmedzený počet detí, potom budú zas prázdniny. V škole ideme stále na online vzdelávaní, takže mam tiež deti doma, snáď začíname normálne aspoň v septembri. Akurát som mala v apríli nastúpiť do novej prace ale kvôli korone nič z toho, lebo som zo dňa na deň nemala kam dat deti. Budu vlastne skoro pol roka doma keď rátam do septembra. Je nás tu takých viac co s týmto majú problém, hlavne v zdraví vydržať.
@kittykat22 povyssovat ?! V zivote sa nad nikym nebudem povysovat moja mamka je predavacka a pre mna je zamestnanie ako kazde ine ...a je nebudem tu pisat aku poziciu len poviem ze testy v anglictine a v nemcine a uz mozno si domyslite alebo viete o aku poziciu moze ist .. hovorim o tom ze nechcem stresovat dieta ked je stale so mnou a obden ho davat niekomu .... ked moze nastupit do skolky ku svojim rovesnikom kamaratom ... a daj boze ze ma vezmu od jula a co potom?! A pritom nasa skolka funguje aj cez leto len pani riaditelke to nevyhovuje ze tam bude vela deti alebo neviem preco ...
@river_song presne si to vystihla 👍
@sjuszn myslím, že to nie je o zatrpknutých matkách, mne sa tiež nepáči prístup vlády, zriaďovateľov a škôl, ale ak chceš ísť do práce a dieťa máš v škôlke, mala by si mať pripravený aj plán B - pre prípad ochorenia dieťaťa (časté OČR milujú v každej práci), pre prípad, že škôlka bude z nejakého dôvodu (prázdniny, havarijná situácia, chrípková epidémia) zatvorená. Nie je ľahké niekoho nájsť, ale ani nie nemožné.
@nikaeli učiteľky majú strach, lebo majú oslabenú imunitu? No to by v tej škôlke nemohli pracovať vôbec, tam sa so sopľami, kašlom a deťmi ráno nadopovanými paralenom, aby do obeda vydržali, stretajú non stop. Čo robia tieto učiteľky cez epidémiu chrípky? To mi chceš povedať, že sedia doma, nevychádzajú, nechodia do obchodu, nestretávajú sa s rodinou? Keby tá istá učiteľka pracovala v súkromnej firme, kde sa nedá robiť home office, veľmi dobre by si rozmyslela, či nastúpi alebo nie, zázračne by sa jej zdravotný stav zlepšil. Mám kamarátku - onkologický pacient ročník 1958, ktorá normálne v škôlke pracuje a považuje to, že učiteľky ostávajú doma za zneužívanie danej situácie.
@heleninamama nahradiť novými? Učiteľstvo nie je až také terno,nie je záujem,aspoň u nás v Ba kraji je problém nájsť učiteľku
Veľmi veľa učiteliek v materskej škole učí vo veku pred odchodom do dôchodku. Držia sa zubami nechtami, aby vydržali na mieste do obchodu do dôchodku. Kde sú tie mladé baby, čo si robia tie pomaturitné školy na to, aby mohli učiť v škôlke?
@stanka2612 BA nie celé Slovensko, mimo BA je situácia iná. Je kopec učiteliek rôzneho stupňa, ktoré čakajú na miesto a pritom robia napr. v obchodoch, kancelárske práce a pod. A plat majú rovnaký, alebo aj nižší ako učiteľky. A u nás v ZA napr. miesto v škôlke, škole nájdeš len po známosti. A dediny naokolo sú na tom podobne, čo poznám konkrétnu škôlku, robí tam starostova dcéra, nevesta.... proste náhoda😜
@susanna33 mladé baby sa do škôlok príliš nehrnú, väčšinou si už počas štúdia uvedomia, že toto nie, ak vedia dobre nemecky, tak odchádza časť za hranice, kde dostanú dva krát toľko za opatrovanie jedného, dvoch detí, ako tu nástupný plat. O pár rokov, keď budú v dôchodku všetky tie, čo sa tam teraz držia, aj dôchodkyne, ktoré ešte pracujú, neviem, kto bude v škôlkach robiť.
@cickamon Krach?! Na hyg.potreby a pomocky sme poskytli peniaze rodicia. Kde su tie peniaze ci tie potreby co mali za ne kúpiť?
@ibrunova Ako kde. Mne vzali.
@river_song No lebo napr.u nas v lete su otvorenen len 2tiriedy zo 4 a bohužiaľ určite viac potrebuju tu škôlku rodičia co obaja pracujú ako ti co je jeden z nich doma.
@heleninamama beriem,že možno inde je to tak, ja viem len z vlastnej skúsenosti, že u nas v Ba kraji je s učiteľkami problém,je ich nedostatok
@luccija Presne. Nie je to síce finančné terno, ale aj táto práca má svoje výhody. A peniaze sú u nás problém aj v mnohých iných odvetviach, nielen v školstve.
Nie každý túži ísť do zahraničia, vie jazyky a Slovenky sú rady doma, rodia a starajú sa o deti. Pre mnohé ženy-matky je to predstava ideálnej práce, často si školu dorábajú popri svojich deťoch.
Problém je, že možno to miesto nedostanú a v škôlkach robia vyhorené harpie, bez vzťahu k deťom. Síce sa sťažujú, ale držia sa tam do dôchodku, lebo vedia, že inde by im bolo ešte horšie.
Ďakujem za našu super škôlku a ešte lepšiu riaditeľku. Ja som na UP a malý je v škôlke, u nás nikto nerobí rozdiel, či pracuješ, či si na materskej, či toto hento... ❤️❤️❤️
@stanka2612 Ja sa tiež nehádam, len ponúkam iný pohľad. Fakt je, že dobrých učiteľov nie je veľa a aj preto som rada, že u nás v škôlke a v škole nastúpili všetky a fakt sa snažia rodičom túto situáciu uľahčiť,aj keď to nie vždy ide.
Ale chápem aj hnev matiek, ktoré nemajú dieťa kde dať a musia byť doma, hoci im hrozí, že prídu o prácu, lebo pani učiteľka proste využila možnosť do práce nenastúpiť.
@luccija zober si, koľko zarobí opatrovateľka na hodinu a to nemusí dieťa nič naučiť, môže pozerať priblnuté seriály, ale tých detí má v škôlke vyše dvadsať. Nazri do témy, bola založená tento týždeň myslím, ako idú deti mamičkám na nervy a to sú s nimi doma tri mesiace a majú tie deti najviac štyri. Nepreplatené nadčasové hodiny, ak jedna učiteľka vypadne a je to jednotriedka, druhá ťahá do nemoty, kým sa tá prvá nevráti...robila si niekedy s dvadsiatimi trojročnými deťmi týždeň od siedmej do štvrtej sama? Viem, že platy sú nízke všade, ale vôbec sa tým mladým nečudujem, že sa do tých škôlok nehrnú. Ináč, stačilo by pozrieť sa na vekový priemer učiteliek v škôlkach.
@nikaeli ja s tebou ale súhlasím, veď píšem o tom istom, že problémom sú chýbajúce učiteľky.
@heleninamama to máš pravdu,v každej profesii sa nájdu aj skvelí ľudia,ale aj flakaci a "vezúci sa"... Tiež chápem rodičov,no keď nie sú podmienky (nemajú ucitelov), tak s tým nič nespravia. U nás tiež vzali iba predškolákov a deti zamestnancov,inak nikoho, lebo tiež nie všetky učiteľky nastúpili. Aj keď teraz od pondelka vezmú ďalšie deti,ale koľko,netuším. (Robím v ŠKD)

@zuzuzv cele je to uz pritiahnute za vlasy a prehnane..