Škôlka počas prázdnin

3. nov 2023

Ahojte, prosím ako to máte v škôlke Vy. Syn bol teraz počas prázdnin doma a po príchode do škôlky odomňa požadovali ospravedlnenku pretože na škôlku sa vraj prázdniny nevzťahujú.

arasidka123
3. nov 2023

Je predskolak?

patka06
3. nov 2023

Škôlky nemajú oficiálne prázdniny, ak máš predškoláka a škôlka bola otvorená potrebuje ospravedlnenku - ako rodič môžeš ospravedlniť 7 po sebe idúcich vyučovacích dní
Niektoré ale v čase prázdnin nefungujú alebo majú len obmedzený režim

selest
3. nov 2023

Ano v skolke prazdniny nemali, ale u nas v predskolskej dali ma vyber a kedze vacsina rodicov chcela nechat deti doma tak prazdniny boli..ak je predskolak tak mu prosto napises ospravedlnenku, mozes 7 po sebe iducich dni ospravedlnit ty ako rodic x krat do roka

lubkavargova1
3. nov 2023

"Syn bol teraz počas prázdnin doma a po príchode do škôlky odomňa požadovali ospravedlnenku pretože na škôlku sa vraj prázdniny nevzťahujú." - syn ostal doma lebo ty si tak rozhodla lebo vsak su prazdniny, alebo skolka mala obmedzenu prevadzku az zavretu?

mima172
3. nov 2023

U nás v škôlke prázdniny boli ale len preto lebo sme si to odhlasovali. Ak škôlka fungovala, tak jasne, treba ospravedlniť dieťa. Moja má 3r, čiže nie je predškolacka a ospravedlniť treba každú neprítomnosť bud osobne alebo cez Edupage, kedy rovno odhlásim aj stravu.
+ sme teraz po volne museli všetci odovzdať bezinfekcnost, keďže dieťa bolo mimo kolektív 5 a viac dní.

januska12323
3. nov 2023

Škôlka nemá prázdniny, zatvorí sa len vtedy keď sa nenazbiera dostatočný počet detí. Ak bola otvorená, máš predškoláka potrebuješ napísať ospravedlnenku.

autor
3. nov 2023

@patka06 áno viem ono my ani nejde teraz o tieto 2 dni ale učiteľka ma hneď upozornila, že počas vianočných prázdnin bude otvorená škôlka a ak ho chcem mať doma dať treba ospravedlnenku od lekárky pretože už to bude viac ako tých 7 dní

uhnakova
3. nov 2023

Divne maniere. Tak ho daj jeden alebo dva dni len na dopoludnie a zvysok ospravedlnis ako rodic.

zuzanaete
3. nov 2023

Skolky nemaju prazdniny. Mozu ju zatvorit, ale nie su viazani na skolske prazdniny. Od vianoc po 3 kralov to mas 7 pracovnych dni. To bude skolka realne otvorena cely cas? Ucitelky nesviatkuju?

autor
3. nov 2023

@zuzanaete tak mi to povedala učiteľka , neviem ako to ona ráta. Čiže počas letných prázdnin keď je otvorená na mesiac tam má byť tiež áno?

mooonika1975
3. nov 2023

No, nečudujte sa, zrejme ich kontrolujú, či to majú a dávajú pokuty, tak vás s tým naháňajú.

mima172
3. nov 2023

@zuzanaete Nam zástupkyňa na rodičovskom vravela, že sa nerátajú pracovné dni ale kalendárne. Je to pritiahnuté za vlasy ale tak to je. Vravela, že to je zmena od tohto školského roka a sú to nariadenia zhora. V preklade - zasa len otravovanie doktorov.

autor
3. nov 2023

Ďakujem za odpovede 😊. Budem to ešte riešiť s riaditeľkou aby som vedela .

lubkavargova1
3. nov 2023

Ak je predskolak, tak potrebuje ospravedlnenku, ak nie je predskolak, nepotrebuje. To je blud. Na toto nas kontroluje hygiena a verte ze si zoberu dochadzku a ide den za dnom a nie je to prijemne vysvetovat, ze nemame ospravedlnenku...nie je nasa povinnost, to je povinnost rodicov,.
Vsetko je o komunikacii, a ako je to nastavene v skolke, lebo viem ze kolegynka v malej triede nepyta nic, ale v strednej triede uz pyta...co sa mi vidi ako buzeracia rodicov, ale nie je to moj problem, to nech si riesia s ucitelkou a riaditelkou, uz davno sme to vzdali, pokial pocujeme krik na chodbe, nech sa paci smer riaditelna....aj premotivovana ucitelka je niekedy horsie ako milion inspektorov a kontrol...chapem aj rodicov...
My sa stale spytame, ako to maju rodicia a nasledne podla toho planujeme prevadzku, ci uz na Vianoce alebo pocas letnych prazdnin. V skolke letne prazdniny neexistuju, tak je prevadzka az do 31.08 kazdy rok, teda tak dlho trva skolsky rok, zo zakona vsak pocas leta musime mat 3 tyzdne zavrete na povinnu hygienu a dezinfekciu, tam netreba ziadnu ospravedlnenk, nic.

autor
3. nov 2023

@lubkavargova1 ja samozrejme netvrdím že za to môžu pani učiteľky alebo riaditeľ. Myslím , že je to skôr zle dané v zákone. Ak má predškolák povinnú dochádzku nemala by sa vzťahovať na prázdniny. Pretože tam to je potom buď 1. pôjdeš do škôlky aj keď sme všetci doma aj so sestrou školáčku alebo 2. Sfalšovať u lekárky potvrdenie keď je to 7+ dní pretože reálne to dieťa zdrav. Dôvod nemá... Ja samozrejme nemám problém napísať ospravedlnenku keď to je v ramci tých 7 dní, samozrejme treba odôvodniť prečo to dieťa vymeskalo ale tie prázdniny ma zarazili , že pre škôlku neplatia..

Ďakujem krásne za osobnú skúsenosť 😊

zuzanaete
3. nov 2023

@mima172 Treba pogooglit. Stale plati, ze predskolaka moze rodic ospravedlnit 7 po sebe nasledujucich vyucovacich dni.

zuzanaete
3. nov 2023

U nas skolka letne prazdniny vobec neriesila. Syn tam bol ako predskolak 3 dni z celych prazdnin. Ono riaditelka moze uvolnit dieta aj na dlhsie aj bez lekarskeho potvrdenia. Takze neviem, ako si oficialne vykryvali letne prazdniny. Ja som len oznamila, ktore dni pride.

mima172
3. nov 2023

@zuzanaete Mňa sa to netýka, keďže nemám predškoláčku, píšem len, čo bolo povedané zástupkyňou MŠ za prítomnosti riaditeľa (rodicko bolo spoločne pre všetky tri triedy škôlky). Na toto špeciálne upozorňovali so slovami, že je to nezmysel, no nič s tým neurobia a len to musia akceptovať. Písali k tomu aj správu na Edupage ako "Novinky v ospravedlňovaní deti od sk roku 2023/2024". No ako píšem, mam 3r dcéru, čiže mňa sa to netýka, čiže neriešim a negooglim 😁

lubkavargova1
3. nov 2023

Tak v tom zakone je vela takych nedomyslenych a potom nas materinky maju v posobnosti ako zriadovatel obec/mesto, nie ministerstvo, ak starosta povie, ze treba mat prevadzku, ta sa aj na hlavu mozeme postavit aj tak musi byt otvorena skolka...minuly rok pre chorobnost sme mali z 84 deti dokopy 6 a riaditelka mala zakazane volat na hygienu..ale ze trebalo varit, kurit v budove, nase platy isli 100% to nejako im unikala pointa....... To sa tak navzajom protichodne bije a to je nedomyslene. Inde na skolach maju volno a prazdniny a my materinky nemame...a je tam vela toho, este tak viac. To zdravy rozum nepochopi a krutime hlavou a nakoniec na vsetko aj tak doplatia rodicia alebo deti...niekedy mi je velmi smutno a ked to poukazujeme metodikom alebo ba poradach v "vyssim sferstvom" tak este my sme blbe a nechapave. Niekedy mam pocit, ze pisat nejake zakony alebo smernice alebo nariadenia len tak od stola je jednoducho, ale zdaleka neboli v realite...

zuzanaete
3. nov 2023

@mima172 Na taketo nezrovnalosti som zvyknuta z koronovych cias, kedy som nie raz tlacila ucitelkam aktualne pravidla a zvyraznovala, co plati, lebo ma presviedcali o opaku. A raz mi aj ucitelka povedala, ze konecne nam to niekto vysvetlil. 😀 Proste som zvyknuta preverovat a “hadat sa”.

saxana000
3. nov 2023

Cez edupage posli ospravedlnenku na pondelok a utorok z rodinnych dovodov alebo slabe prechladnutie a dovidenia. rodic moze ospravedlnit dieta 5.za.sebou nasledujucich dni bez toho aby skolka vyzadovala papier od lekara.co tu urcite nebolo lebo streda bol sviatok a neverim ze mali skolku otvorenu.odhlasila.si ho popredu?ospravedlnenku musis napisat maju.pravo ju pytat.bude to pravdepodobne v prevadzkovom poriadku skolky

mika99
5. nov 2023

Veď keď boli prázdniny ani predškolák nepotrebuje ospravedlnenie tak ako ho nepotrebuje ani žiak ZŠ.