Školné v škôlke
Ahojte, mam taku prosbu..vie mi niekto poradit, na aky ucel sa mozu pouzivat peniaze ktore platim skolke ako "školné"?
@marcelatt Podla mna dobra tema..my platíme raz za dva mesiace skolne 40 eur.Potom ako sme nastupili do skolky tak rocne "dobrovolne" na OZ -100 eur.Spolu je v skolke 90 deti.
No, skolka organizuje pre deti rozne akcie - divadielka a podobne..vidím to, evidujem, ale ked si spocitam a vynasobim, kolko financných prostreidkov školka rocne vyberie ..))od rodičov.napr na konci roka riaditelka referovala, ze nakupili pomocky a hračky za 2300 Eur.
Nikomu sa nad tym nezastavil rozum. Iba mne potichu, keďže som tam bola prvy krat, bola som ticho. Za ďalšie, vieš čo, aj mňa to zaujíma, máš pravdu.
Tiež mi je v štáte divné, že sa rodičia sladajú na opravy, nákup kobercov a odmeny. Veď ide o rozpočet obce/mesta..materska školka sama nehospodári, čiže z príspevkov rodičov sa počíta ako s príjmom do štátneho rozpočtu, som pochopila podľa diskusie..A ešte k dovetkom témam k tejto diskusie - školky by sa mali trošku spamätať (česť výnimkám), od tretej sú všetky deti pokope, behajú krížom krážom po dvore, triede, tri učiteľky na kope..a odovzdávajú sa deti. Dieťa sme mali do 3 rokov v sukr. zariadení, keď sme po ňu prišli o tretej, o štvrtej, piatej, stále niečo robili, priam sme ju vytrhávali z kolektívu.Tiež si myslím, že ten akože školné príspevok by mal ísť výlučne na "rozvojové" aktivity detí, keď ich školka nevie zabezpečiť, nech si ich objednajú, ponúk je neurekom.nesúhlasím, aby sa takýto príspevok od rodičov - štátny a aj dobrovoľný používal na krytie prevádzkových nákladov, ktoré ma zabezpečiť zriaďovateľ a štát.
Odpoveď nie je- keď sa vam nepáči- ma ist do sukromnej..)).. a nerypať nechať tak.vec ma širší rozmer...a ku chorobnosti - ano do školky chodia choré deti ale aj deti chorých rodičov, sama som toho svedkom... a aj toho, ako mamička na MD alebo t.č. nezamestnaná prinesie dieťa do školky..iba akože so soplíkmi... a tiež som svedkom toho ako deťom tečú sople až na krku a nikto im to neutrie,..a mozu mať sopel napr. pri kýchnutí...Tak načo okrem toho nosím dve balenia papierových vreckoviek, balík wc papiera atď... a vobec k téme by pribudli ďalšie pod témy. Ale pozorne čítam, ako to v iných školkách beží...aspoň porovnám..tolko moj názor, žiaľ aj ja poslúcham čo školka nariadi..frfle sa väčšinou tak neosobne...po skupinkách..už som si povedala, že pežiť predškolský vek dieťaťa je ciel na najbližšie roky, to sa nezmení podľa mňa.toto isté som zažívala aj so strasim dieťaťom pred par rokmi..Aj som sa skusila konštruktívne o tom porozprávať v MŠ.. nebudem tu písať schytala som to a vypočula si argumenty.. Nemam na to nervy..
@nika1020 zial o tomto to je jedna sa o statne skolky a ver tomu, ze na ich prvadzku realne nestaci co dostanu od statu, riaditelka nema vela moznosti to menit... Proste maju rozpocet a hotovo, maloktory stat ma predskolske zariadenia tak ako my za par drobnych, je to proste tak, vela nezmenis a mas na vyber, ked si davala do sukromnej skolky, predpokladam, ze do troch rokov, tak si poberala prispevok na jasle, samozrejme sukromne, tiez maloktory stat toto umozni, netreba vkuse hladat co nejde, ale pomoct kde sa da, je vela rodicov, co vybavia sponzorske dary, aj sikovne riaditelky, to je fakt, ale zial nie kazda je az tak aktivna, moje deti boli v sukromnej a aj tam sa makalo, soboty, nedele, ten kto mohol doniesol detom co mohol a bolo, inak boli to prijemne vikendove, pripadne prazdninve dni, kde sa postretavali rodicia a ucitelia a deti a pomahalo sa. Nikto nefrflal precooooo my, ved sme zaplatili a nikto nikoho nenutil. Takze toto nase slovenske, podme frflat a stazovat sa je take typicke. Tak skus si realne predstavit naklady skolky a jej prijmy, co myslis, preco sukromne skoky stoja kolko stoja?
@nika1020 inak teraz som si vsimla, ze teba vlastne stoji skolka mesacne 30eur plus strava, co je asi okolo25, takze za 55eur mesacne mas o dieta celodenne postarane, to sa ti zda vela? To mas na v priemere na 22 pracovnych dni 2,5 na den, stale sa ti to zda vela????
@maciatkolulu - nie stravu som neposmínala, samozrejme plus stravne. Pisala som o školnom a plus dobrovolny príspevok. nepíšem že je to veľa alebo málo. Píšem o použití.
a tiež že aj u nas je odpoved podobna ako v ostatných diskusiách.Téma nestojí veľa, malo..
@maciatkolulu , Neboj sa, píšem len svoj názor.A do všetkého rodičovského sa zapájam a prinášam do školky čo sa dá.lebo to viem zabezpečiť...opäť, nestojí na tomto téma..ale na tom, že odpoveď je väčšinou o tom - ano, maju malo, ano používajú to na opravy a podobne. ..a a no zavisi vela od riaditelky a aj od kompetencii a možností do ktorých ju zriaďovateľ pustí a čo podporí. Ano aj to mi povedala, že mali taký rozvojový plán.. ale poslali ju za dvere u zriaďovateľa, lebo sa rozhodlo, že sa tým zaplatí oprava kotlov vo všetkých škôlkách a podobne.. všeobecne sa mi zdá tento princíp príspevkov rodičov - používať na prevádzku povinností štátu chybné. pardón.
@nika1020 ale z toho mala ta skolk funguje a ja som do tej sumy uz zaratala aj stravu 2,5 na den! To je zalostne malo a ja obdivujem, ze to niektore skolky zvladaju bravurne a som za to, aby rodicia pomahali a nie, aby skolka bola iba miestom na odlozenie dietata a na frflanie, co kto, kde, s kym.... 2,5 ta stoji kutik na hodinku pre dieta....bez stravy, bez pitia a teda neviem ako teraz, ale v bupi si pekne aj ty s nim, takze ziadna starostlivost o dieta. Netreba sa stazovat, ked sa nieco nezda na hospodareni, tak miesto frflania v skupinkach, mozete kludne poziadat riaditelku o nazretie do hospodarenia...A je to, alepredpokladam, ze by ste skor boli prekvapeni, ako vobec moze skolka prezit.
@maciatkolulu Tiež som z toho prekvapená. mam to dieťa v tej školke prvy rok, takže sa pýtam a sledujem. Ano frlu v skupinkách, ja som sa priamo opýtala. a pytam sa stále a aj pomáham.
@nika1020 tak ked sa ti to zda chybne, tak mozes, ako si si samai aj vyskusala, dat oapt dieta do sukromneho zariadenia a tam vidis, co vsetko musis zaplatit, lebo dat 55 eur na mesiac a dat 550 je sakra rozdiel a to, ze stat je na tom takto ako je, zial nezmenis, mozno kebyze nemame plateny rodicak do troch rokov, mozno keby nebolo tolko neuveritelne chorych deti do sest rokov, ktore zarucene musia zostat doma - rozumej su v skolke - a pritom mamky veselo poberaju do sest rokov rodicak a nahanaju diagnozy, mozno kebyze nie je zrazu tolko "slobodnych matiek" mozno kebyze nie je tolko inych vycuciavacov systemu, ale je to realne a spravodlive, tak je tento stat inde, ale to je uz trochu o inom....
@marcelatt vidím že je to starší príspevok a deti už máte školopovinné , ale mne sa tiež tieto poplatky na všetko zdajú až choré, mam vnučky v škôlke, kde sa skladajú ešte aj na ovocie 6 eur mesačne a to nehovorím kedy ho maju tie deti zjesť keď su stale choré,od septembra dva mesiace minimálne doma,potom prázdniny skoro tri tyzdne.Dieťa pride o 8 ma raňajky ,idú spať a keď sa zobudia olovrant a domov o 14,45 a čo moju dcéru zarazilo minule bola pre detí a nový chlapček sa pocikal prišiel pre neho starký a učiteľka že treba doniesť cely balik sáčkov ..A to nehovorim 100 balikov na jedno dieťa vreckoviek na začiatku roka a keď ma čo len trochu sopliky už ho do škôlky nevezmú .Na ovocie keby bolo 20 deti tak 120 eur mesačne,neverím že sa môže toľko zjesť o vreckovkach ani nehovorím,budu mat aj pani učiteľky.Ide mi o ten princíp

@lulula1990 Ja neriešim miesto v škôlke - ja ho nepotrebujem. Vezmú malú od septembra. A viem ako to u nás chodí a čo mám robiť -ale ďakujem.😉