Skoro štvorročný syn vôbec nerozpráva
Dobry den prajem . mam synceka ktory bude mat v maji 4 rocky . Chodi do normalnej skolky . Odplienkoval sa ako 3 rocny . Je velmi sikovny bavia ho puzzle , skladacky a take ry kde by mohol rozmyslat . Vobec nerozprava sem tam maaalokedz povie Ham , Mnam malinkokedy nieco zopakuje . Ked sa hra rozprava iba babatkovou recou . Mame suseda v jeho veku a maly po nom sem tam ale vynimocne nieco zopakuje . Skoro rok uzivame vseliake rybie doplnky ako esprico , omega 3 , eyeq . chodime aj na logopediu ale tam sa skor len hra . ucit sa nechce , ani knizky ho nebavia ani napriklad ked ho ucim kde je nos , usta , chce si robit len to svoje . ked nieco od nas chce ( napriklad vodu zacne sa rozculovat alebo ma chyti za ruku a taha do kuchyne ) Chodi do normalnej skolky od Septembra ale viac sme doma ako v nej lebo je casto chory , je skor samotar ale ked nieco v skolke robia tak s nim nemaju problem , posluchne a spolupracuje , dokaze sa hrat aj skupinkovo . Chodime aj do deckych kutikov a tam sa skor hra sam ale ked k nemu niekto pride dokaze sa s nim ako tak zahrat . Je jedinacik druhe dieta neplanujeme a byva skor sam . ked neni v skolke s detmi je malo . uz rozmyslam nad Profi dietatom zeby som mu zobrala kamarata aby sa doma tak nenudil . som z toho zufala a bojim sa . ked vydava len tie babatkovske zvuky a pazvuky . zacali sme chodit aj do nitry do dietatkova ale chodime tam len kratko tam mu pomahaju rozvyjat sa jeho osobnost , fyzicky potencial . uz sme vsade tolko penazi povrazali a vysledky si mizive . som narocna na neho ? narodil sa v 37 tyzdni a cele tehotenstvo som mala stresove . Jedna mamicka odporuca sprej Methylcobalamine B12 vraj to pomaha na rozhybanie reci .. mate s tym neaku skusenost ?? alebo poradte my prosim vy nieco PROSIM . Boli sme aj v Trnave u Janosikovej pred rokom povedala ze ma silnu retardaciu reci s oneskorenym vyvojom . Po polroku sme mali mat u nej kontrolu ale neni schopna za cely rok zdvihnut mobil ani precitat emaili ci sms . Byvame v 1 izbovom byte a planujeme sa kazdu chvilku prestahovat do vacsieho kde bude mat aj viacej priestoru . Som naozaj zufala , velmi sa bojim . poradte mi ... uz som ho objednala aj na magneticku rezonanciu do Nitry sme objednany az v maji mate s tym neake skusenosti ?? je to bezpecne ? prosim poradte mi
Máme podobný problém, vo februári nastupuje syn v Dialogu na sanatoriálnu liečbu. Človek tam má pocit, že snáď ani na Slovensku nie je. Len vrele odporúčam. Ja som situáciu riešila tak, že som na predĺženej materskej a na pár hodín opatrujem jedno dieťa, malý má spoločnosť a aj nejaké peniažky navyše sa zídu, ale zároveň mám tak čas intenzívne sa mu venovať. Ako čítam, vaše dieťa je šikovné, ale zrejme tak, ako u nás...všetko "zrakové" je perfektné...ste so istá, že sluchové vnímanie je v poriadku? Nemyslím tým, či počuje, ale ako nervová sústava spracováva sluchový podnet. To môže mať za následok neschopnosť tvoriť slová. V Dialogu je tým odborníkov, ktorí to vedia odhaliť a POMÔCŤ. Mne sa celkom osvedčuje doma práca na internete na stránke planetavedomosti, skúste si tam vyhľadať isced 0, hra so slovami, obsahuje množstvo hravých cvičení na rozvoj a dieťa to baví. Samozrejme k tomu papier, nožnice, štetce, veľa, veľa práce na jemnú motoriku. Veľa trpezlivosti a veľa nových objavených slovíčok prajem.
@antigona25 možem sa opytať ,syn ma kolko rokov ? a s akym problemom tam idete?
@veronka30 V marci bude mať 4, používa cca 50 slov, čo je žalostne málo. Ešte na jar minulého roka sme absolvovali psychologické vyšetrenie, tam nám povedali, že sa to javí na dysfaziu, skoro som skolabovala, od septembra chodíme na logopédiu k lekárke, ktorá sa venuje naozaj intenzívne tejto problematike aj v rámci výskumu a pracuje aj v centre včasnej intervencie, ona to diagnostikovala ako rečová dyspraxia. Tá nás posúva dopredu po malých krokoch: ochota opakovať, použitie giest, hlavne pomaly odbúravame frustráciu z toho, že mu nerozumieť lebo on veľmi veľmi chce a až chytal amoky, keď sme ho nevedeli pochopiť. Na vstupných vyšetreniach v Dialogu nám však zatiaľ povedali, že to nie je jednoznačné, čo sa diagnózy týka, tak počas toho mesačného pobytu snáď na niečo prídu a my postupne urobíme míľový krok dopredu.
@antigona25 ahoj, chcem sa spýtať, ako ste sa tam do dialogu dostali a ako dlho ste čakali na diagnostiku. MOmentálne nás dali na čakačku, termín o 4-5 mesiacov☹
@katkakovac ahoj, bohužiaľ tak to je, že "nerozpravajúcich" detí pribúda a centier, kde vedia pomôcť je žalostne málo. Volala som tam minulý rok v júni a nedali mi termín, mali obsadené až do konca roka. Tak som volala hneď začiatkom tohoto roka a podarilo sa. Zrejme riešiš podobný problém ako my. Nemám problém dať Ti svoje telefónne číslo, poprípade sa stretnúť sa, ak si niekde z okolia, viem, akú bezmocnosť som prežívala, keď som to chcela riešiť a nevedela som ako, moje dieťa bolo frustrované, nikto mu nerozumel a niekedy ani ja. Nezvládal svoje emócie. Prečítala som aj nemožné a sama som došla na veľa vecí, ako mu pomôcť. V prvom rade som začala od seba, od prístupu k nemu, vytvárala som pomôcky a popravde, niekedy mi to už šlo pekne na mozog. Ale aj naša logopedička zhodnotila, že je naozaj dobre naštartovaný a Dialog mu len pomôže urobiť ďalší krok. Dnes ráno povedal sám od seba " električka"po ceste do centra. Ale každé ráno sme cestou počítali všetky autá, električky, semafory,...V prvom rade je to práca rodiča. Nie je to len o rozprávaní, ide o pozornosť, sústredenie, pravidlá a more trpezlivosti. Je smutné, že žiaden lekár nepovie skúste toto alebo ono, alebo tam je dobrý logopéd, psychológ,... Cítila som sa ako prst. A práve preto to sem píšem, pretože mám, ktoré si nevedia rady a sú zúfalé, je mnoho. Tak snáď aspoň nejakú povzbudím a dodám odvahu, keď máme pocit, že nám ostávajú len oči pre plač.
@katkakovac skús poprípade ešte toto centrum, je síce drahšie, ale má tiež dobré referencie, čakačky sú aj tam, ale možno sa podarí skôr:
http://detskarec.sk/problemy-s-vyvinom-reci
@antigona25 dakujem, vecer ti napisem do IP
@simonagalbava Dobry den, dnes som si precitala o vasom syncekovi...aj ja mam doma syna, ktory bude mat v maji tohto roka 4 roky a je natom velmi podobne ako vas syn...Prosim vas, ako ste odvtedy pokrocili a pochodili vy...za kazdu informaciu a radu vam budem vdacna ☺
Moj syncek chodi do skolky na kramare hrdlickova,je to skola spojena s materakou skolou pre nepocujuce deti a dve troedy v skolke su pre deti s narusenou komunikoaciou. Moj syn tiez moc.nerozpraval odkedy tam.chodi sa mu usta nezavru . Aj pristup uciteiek je perfektny,vzdy po vikende maju filter u zdrav.sestry a ked sa jek nieco nezda tak vas posle domov. Je to tam.naozaj super. Mozem kazdemu len odporucit.
@danka330 ahoj, reč ešte stále nie je stopercentná, ale posun je obrovský, slovná zásoba sa zväčšila z 50 slov na bežný slovník 6 ročného dieťaťa. Používa agramatizmy, vety sú kratšie, niektoré ešte nezrozumiteľné, ale odbúrali sme frustráciu a posúva sa rýchlo dopredu v každej oblasti, v niektorých veciach je šikovnejší ako rovesníci 😉.
Náš syn mal vo februári 4.roky, odplienkovany bol v lete a v septembri nastúpil do škôlky. Ja som nastúpila do práce, keď mal rok a pol a dodnes to ľutujem, no musela som....v škôlke máme problémy, nechce sa prispôsobiť, učiteľka mu nerozumie....poslali nás k psychologičke aj logopedičke. U logopedičky syn nepovie ani slovo, keď je sám, až keď ma som pri ňom, zopakuje všetko čo mu logopedička povie....zažívam to isté, som z toho nešťastná, pretože mi nevie povedať, čo ho trápi, ako bolo v škôlke a pod...pozná slová, napočíta do 50, pozná po anglicky farby, abecedu, čísla, rozumie všetkému, ale súvislu vetu mi nepoviem...opravujem ho zakaždým, keď rozpráva...čakala som, že sa to zlepší, pokiaľ nastúpi do škôlky...
@rojko ahoj, odkiaľ si? Ak poznám dobrých odborníkov, rada poradím.
@antigona25 ahoj, mam synčeka 3r 5 mesiacov a nerozpráva.. Chodíme ku logopedicke, psychologicke, žiadnu diagnózu nemá, nie je autista, všetko ostatné okrem reči sa zdá byť v poriadku. Teraz začneme chodiť do K centra v Bratislave, budú s nim nejak cvičiť... Neviem už čoho sa mam chytať, keď sa spolu hráme opakujem dokola slová, v knižkách ukazujem, pomenovávam (zopakuje zopar zvukov) on ukazuje ja rozprávam. Neviem kam s nim ísť ako mu pomôcť. Začal chodiť do normálnej škôlky od septembra, zatiaľ žiadna zmena, ale chodí tam už rad. Je tam iba na 3hod.zatial. Viete mi niečo, niekoho odporučiť? V centre detskej reči v TT sme na cakacke už od februára 2020.Dakujem
@veronka30 ahoj, syn ti uz rozprava?
@zuzuliennka1 áno,nie ešte čisto,ale rozpráva,mal odklad do školy a má aj asistentku,teraz sa naučil vyslovovať správne r,je tretiak,treba strašne veľa trpezlivosti

moja je tazka autistka do 2 rokov ok a potom nic prestala rozpravat, vysetrili nam sluch a 2 a pol roku nam stanovili diagnozu detsky autizmus , navstevujeme specialnu skolku pre malych autistov v ustave karola matulaya my napredujeme velmi velmi pomaly, nerozpravame, neukazujeme nerozumieme, sme stale plienkovany , vieme sa krasne jedovat, ale naucili sme sa aspon pit z poharika, prijme uz aj objatie ale milujeme ju tak isto ako ine deti je to tiez nase slniecko, ktore sa vie aj na mna obcas usmiat a verim ze aj raz mi povie to slovicko mama teraz ma 4 a tristvrte roka , mame to potvrdene geneticky chyba nam gen 12 co ma za nasledok tento autizmus cize sme sa s timto narodili co som ja vedela od zaciatku ked nam to potvrdili