icon

Skúsenosti s asistentom pre nechodiace dieťa do škôlky

simonka1222
19. aug 2025

Ahojte máte niekto skúsenosť s asistentom pre dieťa do škôlky? Mám dcérku ktorá je mentálne zdravá, samostatná len od narodenia má ortopedickú vadu a zatiaľ nechodi, pohybuje sa po kolienkach. Špeciálna škôlka nepripadá do úvahy nakoľko je veľmi šikovná a brzdilo by ju to vo vývoji. Preto sa chcem opýtať či má niekto skúsenosť či by mi poskytli asistenta a či by ju vôbec prijali do škôlky. Alebo ako by som to mala ďalej riešiť. Ďakujem

mogaa
19. aug 2025

to si musíš zistiť v danej škôlke....

kacena4
19. aug 2025

a v com by ju specialna skolka brzdila? však je skolka aj pre telesne postihnute deti nie len mentalne. v prvom rade ci ju v beznej skolke vezmú, Presun je dolezity. ma vozik? ci ako sa bude presuvat mimo hernu?? predlzeny rodicak zo zdravot. dovodov ti asi schvalia. neviem ako je stare dieta. a ak chces asistenta treba sa obratit v prvom rade na CPP oni ti daju na zaklade postihnutia odporucanie a skolka si vopred v maji bude ziadat od ministerstva financie na uvazok na asistenta. nepises vek a kedy nastupuje do skolky. ci vas uz vzali.... kludne napis ss poradim

anjelicek26
19. aug 2025

Specialne skolky maju predsa deti podelene podla typu znevyhodnenia a vedia sa im cielene venovat, maju omnoho viac moznosti vratane terapii priamo pocas dna... Chod sa prosim do takej skolky najprv pozriet, podla mna mas trosku predsudky... dieta v skolke asistenta nedostane, nie v 3-4 rokoch... skolka je povinna az v predskolskom veku...

anjelicek26
19. aug 2025
anonym_778482
19. aug 2025

@simonka1222 ak je škôlka bezbariérová, nevidím najmenší problém, aby tam tvoja dcérka bola, ak bude mať asistentku. Veľa to dá aj ostatným deťom, naučia sa ohľaduplnosti a ju to potiahne. Musíš nájsť škôlku, kde to bude možné a už pri zápise to riešiť, alebo ešte skôr, aby mohla riaditeľka požiadať o asistentku. Poznala som také dieťatko, ale bolo to v súkromnej škôlke, asi 15 rokov späť. Oveľa väčší problém vidím v tom, ak sa silou mocou integrujú do bežných škôlok deti, ktoré majú napr. autizmus a prejavujú sa agresívne, denne je v triede viac krát rev, hádzanie sa o zem, hryzenie detí, nervozita a toto musia vnímať všetky deti. Nikto si neuvedomuje, že najviac je ublížené tomu dieťaťu s autizmom, lebo jeho vyrušujú veci, ktoré mi ani nevnímame. Jasné, že aj autistické deti sú v bežnách MŠ, ak nemajú takéto prejavy, tiež v tom nevidím problém. Držím palce, aby si pre dcérku škôlku našla a by v nej bola spokojná a šťastná

pribinak
19. aug 2025
@anjelicek26

@anjelicek26 kde taka škôlka je? Žijem v najväčšom meste na Slovensku a o takej škôlke neviem

milanemila
19. aug 2025
@pribinak

@anjelicek26 kde taka škôlka je? Žijem v najväčšom meste na Slovensku a o takej škôlke neviem

@pribinak v raci, stacia 2 kliky a je tam adresa 🙈

hopatko
19. aug 2025

@simonka1222 samozrejme, ze je moznost aby ju prijali do skolky aj s asistentom, len to musis zacat riesit aj s rocnym predstihom. Ako ti uz napisali tak najprv CPP aby si mala odporucanie na asistenta. Potom si obehaj skolky osobne, ak treba tak priamo komunikuj so zriadovatelom, teda obec alebo mesto, aby ste nasli vhodne miesto, kedze nepises ci potrebuje aj bezbarierovy pristup. Vobec to nie je nerealne, nedaj sa odbit, hladaj moznosti, drzim palce.

pribinak
19. aug 2025
@milanemila

@pribinak v raci, stacia 2 kliky a je tam adresa 🙈

@milanemila to je škôlka? Nie je

hopatko
19. aug 2025
@anjelicek26

Specialne skolky maju predsa deti podelene podla typu znevyhodnenia a vedia sa im cielene venovat, maju omnoho viac moznosti vratane terapii priamo pocas dna... Chod sa prosim do takej skolky najprv pozriet, podla mna mas trosku predsudky... dieta v skolke asistenta nedostane, nie v 3-4 rokoch... skolka je povinna az v predskolskom veku...

@anjelicek26 samozrejme, ze dieta v skolke asistenta dostane aj v 3 rokoch. Nazavadzaj autorku.

nikiki29
19. aug 2025

@simonka1222 syn mal také dievčatko vo svojej škôlke. Mala asistentku a v poslednom roku sa dokonca naučila chodiť. Deti ju mali radi, občas jej pomáhali, učiteľka jej vždy prispôsobila program na besiedky…