icon

Skúsenosti s narušenou vzťahovou väzbou

janapeterjana
22. jún 2023

Zažili ste to niekto s dieťaťom? U môjho 4-ročného sa to prejavuje veľkým strachom z odlúčenia, neustále ma doma hľadá, kontroluje, bombarduje otázkami, pýta sa kde som, hoci som vo vedľajšej izbe, stále mi chce všetko ukazovať a takto ma úplne zahlcuje. Pracujeme s tým na terapii hrou, ale pomôže to? Ak máte skúsenosť, čo pomohlo vám, kľudne aj do súkromnej správy. Ja sa mu snažím dávať veľa lásky, dotykov, trpezlivosti, len je to všetko dosť vyčerpávajúce.

dagmarovita
22. jún 2023

tu je viac o vztahovej vazbe, malo by tam byt 28 videi

https://www.youtube.com/watch?v=twqPP99uA_0
dagmarovita
22. jún 2023

alebo tu o tom dobre rozprava jednoducho tato vyborna zena v 58 minute cca

https://www.youtube.com/watch?v=ofhezB3zSbI
hipuska
22. jún 2023

@janapeterjana my máme podobne. A kde chodíte? Ja rozmýšľam nad návštevou psychológa

janapeterjana
autor
22. jún 2023

@hipuska sme z BA, chodievame na terapiu hrou k p. Vráblovej. So synom je to veľmi náročné a neviem, ako sa to dá ešte riešiť.

marianarem
22. jún 2023

@janapeterjana A tusis, ako to vzniklo? Ja osobne, keby som zistila, ze medzi mnou a mojim dietatom je naozaj narusena vztahova vazba a nebolo by to nejakou diagnozou dietata, skusila by som ist sama na terapiu. Asi by som sa snazila preskumat, aky vztah vlastne k dietatu mam, ako sa citim v materstve, pripadne ci sama nemam nieco nespracovane z detstva. Aj tej najviac sa snaziacej matke sa moze stat, ze sa jej do materstva pletie nieco, co nema vyriesene, takze isla by som na to od seba.

luccija
22. jún 2023

@janapeterjana pozerám, že máš druhé dieťa možno žiarli, ale podľa mňa to je normálne také správanie.Niektore deti čo bol pre mňa šok sa vedia aj v tomto veku zahrať aj hodinu v izbe a iné sú ako pricucky a otravné🙂)moja sa zvykla spýtať, keď bola v izbe a nepočula ma mama si tu?

janapeterjana
autor
22. jún 2023

@marianarem ďakujem za tvoj postreh. Tých faktorov je viac - predčasný pôrod, stres a osamelosť v pôrodnici, odlúčenie dieťaťa na cca 10 dní, potom vojtovka sprevádzajúca strašným plačom, do toho moje úzkosti, občas som proste mala problém sama so sebou, aby mi z toho stereotypu nešiblo. Čiže príčiny poznám, liečim sa, aktuálne aj pre seba hľadám novú psychologičku, len neviem, ako ešte pomôcť dieťaťu. S manželom sa snažíme, už rok chodí na tie terapie, snažím sa pracovať na sebe... Nečakám výsledky zo dňa na deň, ale možno povzbudenie, že áno, dá sa s tým bojovať a bude to lepšie.

janapeterjana
autor
22. jún 2023

@dagmarovita ďakujem pekne. Niekoľko z nich som si teraz vypočula. Veru, je to ťažké počúvanie.

hipuska
23. jún 2023

@janapeterjana a ako sa to vás prejavuje?

janapeterjana
autor
23. jún 2023

@hipuska písala som to v tom hlavnom príspevku

marianarem
23. jún 2023

@janapeterjana Tak ked to mate podchytene, tak len pokracujte. Ja mam skusenosti len s terapiou dospelych (na vlastnej kozi) a tam naozaj zo zaciatku trvalo asi 2 roky, kym sa uz dalo hovorit o jasnom zlepseni. Vela veci tam suviselo s tym, ze prave aj moja mama mala svoje nevyriesene veci. Takze ak ty na sebe pracujes, tak som si takmer ista, ze sa to nakoniec prejavi aj na dietati. Plus tie jeho vlastne terapie, vsetko sa to spoji. Drzim palce 🍀

janapeterjana
autor
23. jún 2023

@marianarem ďakujem veľmi pekne za povzbudenie

deedol
24. jún 2023

@janapeterjana ahoj, mozem sa opytat, ako ste prisli na to, ze to nie je len “povaha”, ale diagnoza? Moj maly (5r), je tiez na mna naviazany mozno viac ako ine deti v mojom okoli, tak ma to zaujima. Dakujem a drzim palce

janapeterjana
autor
24. jún 2023

@deedol je to dosť komplikované. Syn má zvláštnosti v správaní a niekoľko lekárov aj ja sama som to pripisovala PAS. Na diagnostiku ideme až v septembri, takže autizmus nie je potvrdený. Už rok však chodíme na terapiu hrou a tam tá terapeutka hovorí, že koreňom všetkého je práve tá vzťahová väzba. Dosť som si o tom študovala a prehrala aj všetkých tých 28 videí, ktoré tu vyššie zdieľala nejaká mama. A mne to proste na neho sedí ako riť na šerbeĺ, ako sa vraví. To, že ma má rád, aj sa odo mňa odtíska. Že jeho potreby musia byť uspokojené okamžite a bez čakania, bez ohľadu na čokoľvek. Že je ako sopka, ktorá vybuchne pri maličkostiach, napríklad keď si nevie obuť topánku alebo... (dosadiť sa sem dá množstvo vecí) Že neustále potrebuje vedieť kde som a moje odchody sprevádza neprimeraný plač. Je strašne ťažké o tom písať, ale ja som sa v tom úplne našla. Ako sa ma snaží od všetkých odstrihávať a mať ma len pre seba. Ale až príliš. Neustále skáče do reči, nenechá ma rozprávať s inými a pod. A toto všetko je sprevádzané neprimerane silným plačom. Niekto by povedal, že je autista. Áno, možno je. Ale ak si prehrám to všetko čo sme zažili od narodenia, ja by som sa ani nečudovala, že v jeho hlave je veľký chaos..

tiika
24. jún 2023

@janapeterjana pripadas mi ako super mama, ktorá chce a robí pre svoje dieťa to najlepšie, čo vie. Asi sa už len trochu uvoľniť, pripomínať si, že robíš maximum, čo v danej chvíli môžeš, vytrvať v tom a verit, že sa to určite niekedy (i keď nevies presne kedy) zlepší.

dagmarovita
25. jún 2023

Aj mne tak pripadas, ze si dobra mama, to je podla mna v poriadku ako sa chova, ta vazba sa da u vás aj u inych podla mna vylepsit stale, kym je maly, to je o Tebe ako sa na neho napojis , ako s nim budes komunikovat, aku si mala Ty vazbu, iste pre toho kto nemal dobru vazbu je problém odovzdat taku aka by mala byt :/, skus si ked budes v knihkupectve pozriet aj tuto knihu, nechcem sa Ta nijako dotknut ze zlahcujem tvoj problem. A ked ste prezili nieco tazke viac krat ako tie traumy, teraz je na to cas stale ako je maly, ako pises ma chaos, ale mozno Ty mas chaos skor, len on to od Teba citi, ? neviem Ty najlepsie ked sa zamyslis prides na to, co potrebujete, co maly potrebuje vies najlepsie, u tej psychologicky aj platis? len tak sa pytam. https://www.martinus.sk/?uItem=205215

hipuska
26. jún 2023

@janapeterjana prosím ťa a on chodí do MS? Lebo ja som nastúpila do práce a on to pociťuje ako zradu