icon

Som v koncoch zo štvorročného syna

gupka27
21. aug 2016

Baby mám taký pocit že ako mama som zlyhala na plnej čiare. Vždy som bola kľudný a vyrovnaný človek vždy som chcela s mojich deti vychovať dobrých ľudí ale neviem či sa my to podarí a som z toho zúfalá. Môj syn ma 4 roky a je neskutočne zlý. Od roka ako začal behať, nikde neobsedel, ja si nepamätám ani jednu chvíľu doteraz kde by 5 minút bol ticho, stále behá, vykrikuje, vyžaduje si pozornosť, je vzdorovity, neposlušný a co je najhoršie bije mna aj deti. V škôlke bol zatiaľ iba pol roka a to som už každý deň chodila s hrôzou co komu zase urobil. Teraz od septembra zase nastupuje a ja už nespávam co sa už dopredu bojím tej hanby. Neviem kde som spravila chybu. Snažila som sa ho viest k láske k ľudom, k zvieratám, v klude som vysvetľovala, bola som trpezlivá, keď som niečo zakázala alebo pohrozila vždy som sľub dodržala, ale ja už nevladzem. Dnes sme boli v meste, chcel hračku, nekúpila som v klude som mu vysvetlila prečo, dostal amok a pred všetkými som schytala po hlave. Strašne ho ľúbim, je to môj syn, vie sa mojkat, vie ma rozveseliť, viem že ma ma rad len už to proste nezvládam. Cítim že sa mením na nervóznu ženu a keď ho už počujem že sa začína jedovat mám už normálne alergiu na to a potom aj ja vybuchnem. Večer zaspinka a ja nad ním cely večer preplacem. Co sa týka otca je to to iste ako so mnou. Proste nás vôbec neberie ako autoritu a robí si co chce. Možno som sa chcela vyrozprávať, možno počuť niečo povzbudivé, že sa to zmení. Aj keď neviem či už nieje neskoro. Hanbím sa sama za seba že nedokážem byt takou mamou akú som mala ja. 🙁

pribinak
21. aug 2016

Ohybaj ma mamko pokial som ja janko, ked ja budem jano, neohnes ma mamo.....ked si s nim neviete dat rady teraz ked ma 4 roky, co budete robit za dalsie 4 roky?
Sla by som na bojovu poradu k psychologicke, tym nic nepokazis, idealne by bolo, aby siel s tebou aj muz, aby ste mali obaja jeden pristup, rovnake pravidla, proste jednotnu vychovu

novana
21. aug 2016

@mrkvicka060 Poznám veľa detí, ktorým psychológ stanovil ADHD ( bez vyšetrenia MRI, lebo až ten vykáže neurovývojovú poruchu - zmenšenie mozgu atď.) Nikdy som sa však nestretla s tým, aby ma dieťa s ADHD nerešpektovalo, preto pre mňa je nepochopiteľné, keď takéto dieťa nerešpektuje rodičov. Dovoliť si rodiča udrieť, opľuť... tak to už vyzerá naozaj na vážnu neurovývojovú a psychiatrickú poruchu alebo veľké zlyhanie vo výchove.

ciernypes
22. aug 2016

@gupka27 to mu neviete sat sem tam po zadku?myslis si ze ta diskusia a vecne vysvetlovanie k niecomu dovedu?a otec nema autoritu? niecim ho skuste zamestnat ked ma tolko energie.nejake tazsie .logivke hry.alebo nieco podobne a ozajbobcas po zadku.

ciernypes
22. aug 2016

@novana skor rozmaznane.ake adh .kedydi neboli psychiatri a detj mali respekt leno.neboli ziadne diskusie medzi rodicom a dietatom.deti nemali tolko hraciek.boli skromne.museli pomahat a dostalu po zadku....no dnes ked je decko zle.namiesto po zadku ho poslu radsej k cvokarovi

mrkvicka060
22. aug 2016

@sardinka335 urcite to nie je jednoduche, na jednej strane ano, aj ja chapem, ze matka to vzda.. ale v dnesnej dobe tolko deti ma kadejake diagnozy a psychologovia maju postarane o robotu, lebo ved vzdy sa nieco najde. A keby to kazda matka vzdala tak neviem ako by to vyzeralo. No a s tymi partnerstvami to ano, funguju zvlastne niektore, a ak aj je pekne partnerstvo a partner milujuci, casto otcovia nemaju s tymi detmi taku trpezlivost ako matky. To vidim aj na mojom, ze rychlejsie sa vytoci ked nieco.. a potom jasne, matka je na to sama tiez..

saurian
22. aug 2016

necitala som vsetky komenty... ale.. na zaciatok netrufam si povedat ci je tvoj syncek adhd ci je to len povahou... toto je skor otazka na klin.psychologa... ale... pokial je dieta narocne na zvladnutie a mama ma pocit ze to nezvlada (ano, mamicky tieto pocity maju hoci casto za to ony nemozu), je cas navstivit psychologa, ktory pomoze, poradi, bude vas viest... psychologa si vyber v svojom okoli podla odporucani inych mamiciek.
pri niektorych detoch pri ich vychove proste "mamickovsky" instinkt nestaci, treba aj rady odbornikov. a sama pises ze si z neho v strese, ze bije deti (je mozne ze im nechce ublizit - len je tak impulzivny ze to proste v amoku moze urobit), teba - treba to riesit. pomozes tym sebe, svojej rodine doma ale hlavne drobcovi, teraz je to skolka ale neskor bude skola - a potrebujete si do buducna aj ulahcit nastup do skoly...
casto sa stava, ze ani pod vedenim psychologa sa spravanie nezlepsi tak ako by sme chceli, vtedy je cas na medikaciu.
okrem toho mnohe mamicky podporuju svoju vychovnu snahu roznymi vyzivovymi doplnkami. myslim ze vela by ti mohli pomoct v skupine "Poruchy učenia, ADHD a všetko, čo s tým ..." https://www.modrykonik.sk/group/1824/ kedze mnohe vedia o com pises a same to zazivaju, na tychto "verejnych" forach casto miesto podpory a rady ta este zvozia pod holu zem aka si neschpna matka (a vsetky vsetko vedia). ale kto nezazil, nevie o com to je, nie na kazde dieta plati rovnaka vychova a nie s kazdym je to take jednoduche.

cerez
22. aug 2016

Tiež by som hneď dieťa nenálepkovala diagnózou ADHD. Ak si skutočne nevieš dať rady, ok zájdi si po radu k psychológovi. Je to dr. ako každý iný a keď môže usmerniť a naviesť na správnu cestu, prečo nie? Ale neprisudzovať diagnózu, keď ho psychológ ešte ani nevidel a neurobil diagnostiku.

jankalukasova
22. aug 2016

Veď to môže a nemusí byť ADHD, každopádne bude dobré skočiť za psychológom.. podľa mňa to nie je žiadna hnaba ani nič podobné.. možno to ADHD nebude.. len Ti doktor poradí ako a kedy správne zatlačiť. Možno prídete na to, že malého niečo trápi ale nevie normálne povedať čo, lebo je ešte malý a sám si to neuvedomuje. Uvidíte čo povie psychológ... každopádne držím palce, určite to musí byť ubíjajúce.

mima283
22. aug 2016

Urcite mi bude teraz velmi vela ludi oponovat a vytahovat rozne vedecke vyskumy, no i zak si stojim za tym, ze navsteva psychologa dokaze byt pre dieta velmi stresujuca a neprijemna, ci tomu niekto veri, alebo nie. Takze by som v prvom rade sprianila vychovu, lebo dnes je moderne dieta nechvalit, netrestat, byt mu kamarat a nie autorita...netvrdim, ze je to autorkin pripad, ale proste niekedy tomu dietatu treba dat po zadku. Nikto nevravi, ze ho mas otlkat do krvi, ale zjavne je mu uplne jedno, ked mu dohovaras. Tiez poznam dieta, ktore opluvalo matku, bilo ju, samozrejme ze vsetko sa riesilo len slovne a to dieta absolutne nerespektovalo, dokonca ho to este viac naprudilo, lebo vedel, ze mu to prejde. A ten chlapec je uplne zdravy 😉skus najprv prebrat s manzelom vychovu a az potom by som sa uchylovala k psychologom a psychiatrom

ciernypes
22. aug 2016

@gupka27 a btw moja.mala 3r neterka je tiez hyperaktivna a to tak.ze tri hodiny beha s mamou a ostatnymi neterkami v lese a zbieraju huby a ked po tej 3h prechadzke pridu vsetci su KO a ona skace po gauci.lebo ma tolko energie a tiez keby sestra nebola prisna a nedala jej po zadku.tak jej nebude rady moze sa sestra vyhovarat na ADHD kolko chce.ale ona pocjopila.ze dieta treba zamestnat a ked je zle.nie diskutovat ale sem gam pacnut po zadku a ma uzasne.krasne a mile dieta.aj s hyperaktivitou

simca06022011
22. aug 2016

@gupka27 no teda, vlasy mi dupkom stoja... poradit so psychologickou by si sa mohla, u nas capanie rpeslo davnejsie nakolko ja som prisna, niekoho mala udrie "vyfasuje" aj ona, ziadne preco si to urobila, tutu mutu, do izby a neviem co.. Ked ju poslem ju do izby, bude sa hrat a to nie je ziadny trest. Cirkusy v obchodoch som ignorovala odchodom, kludne ju tam necham nech sa hadze o zem, ked vidi ze ja odchadzam (hej, no ludia si musia mysliet... raz zhodila normalne svoj kocik od zurivosti, ked som si dovolila bavit sa s pokladnicku, to uz som nabehla a jednu jej capla, jedna cca 50r pani sa pohorsovala ale pekne som ju odignorovala, urcite v rokoch 80tich svojim detom jednu necapla ked robili cirkus.. vonku kazdy raz sudi inych ). Je v komplikovanom veku, kopec noviniek, hovoris ze v skolke bol iba pol roka, porozpravaj sa s ucitelkou nech daco robia s bitim, daju na neho vacsi pozor, vymyslia mu trest ak niekomu ublizi (v jaslickach, inak perfektnych, sme mali stolicky pri jednej stene a kto sa nevpratal do koze isiel tam sa ukludnit :D na zaciatku roka tam veru posedavali neposlusnici, ale ono to upne preslo, potom uz stolicky neboli ). Treba ho podla mna usmernit, to kolektiv vie lepsie.n Co sa tyka inych deti, bolo by dobre mu najst niekoho na hranie aj s takou povahou ako ma on, v skolkach je to komplikovane, 80% rodicov je prehnane citlivych na dieta, staci najmensia nehoda, aj ked bez skrabanca a urazu a idu sa s prepacenim pototo, cize nie je to tam jednoduche. Malokto sa prenesie s kludom nad modrinou, skrabancom aj ked sa to stava.. My mame v skolke rodicov, co za skrabanec su schopni volat detektiva, lebo dieta urcite niekto tyra v skolke.
Co ine ti poradit? Nesmies byt makka, na chlapcov uz vobec... viest ho uz teraz k nejakym pravidlam. Ono je aj maly este, mozno este aj obdobie vzdoru ho drzi, vela noviniek, skolka, ty si z neho na nervy, kopec vzruchov, vsetko by chcel, ale este si neuvedomuje okolnosti okolo toho, ze neda sa vsetko naraz a hned... Ked sa pozriem na vyspelost napr. mojej 5rocnej a susedkynmi 5r, tak to je uplne o inom... u nich to tiez vyzera sem tam ako zverinec, maju dvoch chlapcov, ale v celku pocuvaju... ale mensi ostatnych bije/skrabe pravidelne (3,5r). Prejde to, len to treba riesit a hlavne nechadz si to sebe na hlavu.. NIE JE TO TVOJA VINA, deti su kazde ine, kazdy rodic im davame co mozeme a vieme. Ked treba vyhres ho, kludne sa chod vykricat do vankusa :DDD mne povedala, lekarka ze som nervacka, ale to je dobre.. vykricim sa a nedusim to v sebe :D NEdala by som si nanutit ziadnu podla mna pseudo-diagnozu od psychologa, ale poradit ako sa spravat, nejake finty vedia poradit 🙂

simca06022011
22. aug 2016

@ciernypes to je uplne normalne.. ja nemam hyperaktivne dietata a zvladne 3-4 hodiny chodit, alebo sa bicyklovat a potom lieta este do 8mej... dieta ma mat vela energie, od toho je dieta 🙂)) len my rodicia to nejak v tejto dobe zle chapeme...

vsetko je chore co sa vymyka nasej predstave, na vsetko je diagnoza.. dieta sa nechce ucit=diagnoza, nejde mu matika/pisanie/citanie =diagnoza, robi zle na hodinach, neposlucha, nesustredi sa=diagnoza... pritom vychova opkrivkava. V skole su na deti makky, pomaly nemoze ucitela dieta ani vyhresit, ani upozronit lebo je hned zle... nechybaju mi casy ked deti vraj bili palicou, ale ani cukrovanie nie je nic moc, to je tak mozno pre prvacika...

simca06022011
22. aug 2016

@mima283 suhlasim...

lucy1311
22. aug 2016

@gupka27 maly ma 3,5 roka a tiez zacal mavat amoky ... ale nie za hracky ale proste ked nieco velmi chcel ... na schodisti vreskoty, muzovi vytrhal pol brady kym s nim vyslapal na 4 poschodie ... boli sme u psychologicky, povedala ze do 6 rokov je obdobie vzdoru prirodzene ... urobila jednoduche testy, vedia urcit, ci tym dieta prechadza podla toho ako napr. sklada skladacku (inak pracuju hemisfery) ... poradila ze po amoku mu dat skladat take nieco ako puzzle ale inak sa to vola napr. postavicka ktora ma rozkuskovane telo a to ma poskladat, ze rychlejsie prejde ten vzdor ... nastastie sa nam to po mesiaci nejak ukludnilo, pripisujem to viacerym faktorom (vystavba domu, stahovanie, malo casu, stres...). Urcite by som na tvojom mieste zasla psychologicke, poradi ti ako to zvladnut. Suseda mala podobny problem, amoky ked mali niekam ist a dr povedala, ze proste dieta neznasa zmeny a naucila ju ako s nim komunikovat, aby predisli amokom ... urcite ti poradi.... nie si zla mama, proste niektore decka su temperamentnejsie, mozno ADHD,co je dnes bezne ... moja sestra bola zla ako cert do puberty, mamine sa hocikde pleskla o zem, bola ako chlapcisko ... a dnes je v pohode, neboj, ono to aky je teraz neurcuje aky bude v dospelosti ... osobnost sa formuje dlhsie ... drzim palce

ciernypes
22. aug 2016

@simca06022011 kedysi sa deti horsie ucili .tak mali horsie znamky a usli nanucnovky. teraz sa deti horsie ucia.maju diagnozu .dobre znamky a vysoke skoky..a potomnto ajbtak vyzera.mas uplnu pravdu.susedka mala 5deti.ozaj zle. zo skoly nosili poznamky ale vinovate boli ucitelky .nie matka

terezka1947
22. aug 2016

@mima283 kamaratka bola so 4r.u psychologicky,mala neskutocne nervove vybuchy,bila,kopala....bolo jej jedno koho...a stale len dohovarali...atd
lenze nic nepomahalo...tak sli...prva psychologicka povedala,ze nic jej nie je,ma obdobie vzdoru.....isli za druhou,lebo kamoska si vycitala,ze ma prejavy ADHD....tak chcela to mat potvrdenene,ci vyvratene....ta potvrdila,ze nijaky problem nevidi,ze sa jej az prilis vela venuju....v niektorych situaciach ju proste maju nechat,neriesit....lebo si vzdy vydupe,co chce ona...ale ani to nestacilo,no tak sla este k detskej psychiatricke a ta povedala=je rozmaznana=bez okolkov
ja nejdem teraz hodnotit vyroky lekarok....ani sa vyjadrovat k autorke.....mozno je to ADHD a ako rodic,urcite chce urobit maximum,preto som tiez za porozpravanie sa s lekarom
dieta musi mat hranice...a vediet,co smie a co nie
ja sama priznavam,ze nerada kricim...radsej hovorim,slubujem....mame stolicku hanby....atd,atd....ale uz som minule prisla na to,ze su situacie,kedy keby som dala jednu po zadku,asi by to malo vacsi efekt
pred par dnami...syn,kt.nikdy naozaj nikdy,nebol agresivny,skor pokojne dieta...zacal kopat,bit mladsieho...beriem...aj ziarlivost,atd....doteraz som vzdy vysvetlovala,donekonecna mu rozpravala,ze je mladsi,malicky,ze ,ze,ze.....vzdy to pomohlo na minutu...a dookola
ale ked ho uz sotil minule...vysvetlila som,ze nie....opat...opat som vysvetlila,ze nie...no ale ked ho uz kopol...dostal rovno pozadku
a bolo
ja nevravim,ze treba pouzivat silu,bitku,atd
ale niekedy jedna vychovan po zadku je viac ako tisic slov
sme rodicia...nie sme kamarati...mozme byt aj kamarati,ale vzdy sme najprv rodicia
ja napr.nechapem ako mozu mamicky na ihrisku nechat svoje deti ublizovat inym detom,teraz sme boli na skakacich hradoch...deticky sa tam pekne hrali...no a vzdy dvaja chlapci sacali ostatnych,mali palice,bili ich,jeden si nakoniec zobral luk a strielal do nich...jedna mamicka bola upozornit ich rodicov=raz mavli rukou,raz aj zobrali palicku..ale so ziadnym komentom,ze nema sa to robit..nic
nakoniec zacali bit ostatne deti=napr.syna,dvaja ho tam gniavili a ja som zo zatajenym dychom sledovala a checla zakrocit=bola som hend pri nich,,,,,ale cakala som ako to poriesi syn=a syn?stale im opakoval so strachm v ociach=stop,stop,stop...bit sa nesmie....uz som chcela zakrocit,ked tu zrazu asi uz boli otraveni z jeho protestov,nechali ho....syn mi vitazoslavne povedal:mamka,vidis...ja som sa nebil..lebo byt ine deticky sa nesmie....bolo mi aj do placu,aj som bola hrda....
a rodicia tych deti?smiali sa....z mojho syna
tak...ked nechame svoje deti,nech biju ostatne....sme tam a nezakrocime...sme kamarati,aj to,zli kamarati.....ale rodicia rozhodne nie sme
netreba automaticky odmietat "staru skolu vychovy"....skor mozno doplnit to,co bolo rokmi osvedcene o este empatickejsi pristup a hladanie novych moznosti....
no nci nema nepomoze,ked sa budeme navzajom rpesviedcat,ze sme kamarati svojich deti

simca06022011
22. aug 2016

@ciernypes no ved.. ja mam skusenosti z okolia velmi vela, mame aj byvalu ucitelku... ta to zabalila, chalanocvi co sa jednak nevpratal do koze, ale ani sa neucil, dala 5ku lebo nic nevedel a dostala od jej otca normalne facku v kabinete... cize tak. Dieta anjel, ucitelia na vine..a potom ze na vsetko kaslu, lebo naozaj ucitelia teraz maju vsetko na haku, proste len nech doziju dochodku a nemusia kazdy tyzden riesit rodicov..
@terezka1947 tak tak... rozmaznana, to si teraz uz malokto dovoli povedat rodicovi :D vela deti je teraz rozmaznanych, na man svokra pozera ako na idiota, ked poviem, ze mala sa sama hra... lebo ona sa svojmu chlapcekovi cely cas venovala vzdy (vysledok vieme, ina tema) a mohol jej aj po hlave skakat, vraj "matka" to musi vsetko vydrzat.

mima283
22. aug 2016

@terezka1947 tak, tak. Dietatu mozes byt kamarat, ale v prvom rade mas byt rodic, cize autorita. A ti rodicia co si o nich pisala, na to tiez nenachadzam slov....ale to mas tak, bud su to taky, co to decko maju vyslovene u prdele a su tam s nim len preto, aby sa tam mohli vykecavat, alebo su to aj taki, co si zas nastudovali kadejake bludy o benevolentnej vychove a zrejme cakaju na ten den, kedy ich deti osvieti a same budu vediet co mozu a co nie 😁

jankalukasova
22. aug 2016

@terezka1947 áno.. v tomto máš isto pravdu. Len to nevieme posúdiť podľa toho čo píše autorka.. Ona jedna po zadku, ktorá je možno slabšia, ako keď dieťa samo spadne na prdel môže mať veľký účinok. Tiež máme susedov, ktorí nechávajú deti "voľne rásť" a vyhovávajú ich "ako osobnosť" (do dnes neviem čo to znamená, vychovávať dieťa ako osobnosť.. či to, že na chodbe nepozdraví, alebo reve ako tur, že niečo nechce.. ak to niekto viete, prosím vysvetlite.. bez srandy... ). Ja by som tým ich osobnostiam dala niekedy jednu na prdel. Neviem ťažko povedať... ale každopádne môže existovať prípad kedy psychológ na miete a pomôže. S mojim bratom si naši tiež nevedeli rady.. vedel sa tak jedovať.. tatko pre neho nebol absolútne žiadna autorita (a to dostal pár krát aj remeňom.. ).
Len to je dnes také.. jedna skupina rodičov je precitlivelá... keď si ich dieťa oškrie kolienko, tak je to tragédia, keď plače tragédia... Mám kolegyňu, ktorá sa svojmu štvoročnému synovi bála povedať, že im vykapalo akvarko, lebo on by bol hrozne smutný.. on by to proste neprežil!!!... za všetko ho chváli.. malý si s prepáčením prdne a ona kričí, že je to úžasné... a potom sú rodičia, ktorí sa v parku smejú na tom, že ich dieťa kope do iného, ktoré už leží na zemi a nevie sa brániť... to dieťa nevie, že je to zlé.. lebo jeho rodič sa na tom smeje... takže je to vlastne super.. tak si vyber.. kde je ten zlatý stred? Ak sa Ti do tohoto pripletie dieťa, ktoré má skutočne nejakú poruchu, tak je to proste horor... horor pre Teba... a pre okolie...

mima283
22. aug 2016

@simca06022011 matka to musi vydrzat?? A to kde sme?? A potom budu vsetky doma za 15 rokov bacat do vankusa, ked im budu deti fetovat, chlastat, kradnut a podobne...ach pane na nebi 😄

terezka1947
22. aug 2016

@simca06022011 vies....ja som zase typ...ze ked sa mi nieco nezda,rada zajdem pre radu....a keby sa mi nieco nepozdavalo,aj za psychologom zajdem
ale vzdy sa snazim zachovat chladnu hlavu,resp.porozmyslat,ci ja nerobim chybu sama pri vychove
mamka ucila v skolke...tak poznam kadejake pripady...aj davno,pradavno boli VIP rodicia a sankcie ucitelov sa riesili inak,cez KNV,ONV...
ja so za staru skolu....nieco nove doplnit,ale autoritu rodic mat musi,ked ju nebude mat rodic,tak uz nikto....a tak to aj vyzera potom....

terezka1947
22. aug 2016

@jankalukasova otec nas nikdy nebil....nemozem povedat,ze sme boli nejake zle deti....ale raz brat,mal asi 15r. nieco pri stole mamke odpapuloval....ani neviem ako a myslim,ze aj otec sam bol prekvapeny,skratka=dostal od neho zaucho...so slovami,k mame sa takto spravat nebudes....videla som,ze otcovi je samemu do placu...brat sa hanbil ako pes

simca06022011
22. aug 2016

@terezka1947 no u nas mal ucitel autoritu aj ked nebol zly, napr. ja som neehodila do oby. skoly, cize individualny pristup u nas fungoval.. ked napr. teraz citam o Danskej skole, tak sa smejem, ze my sme to tu mali uz pred 25 rokmi... ale su take deti co na to stastie nemali, teraz aj ked nejaka sukromna skola je a riesia "iny" pristup.. pride mi to take cukrikove, bez cielov, bez povinnost.. deti su tam casto lebo "rodicia" vybrali ale bez zaujmu... ja si myslim, ze je to od pristupu, aj ucitel musi byt presvedceny o tom, ze to co robi je spravne

ciernypes
22. aug 2016

@terezka1947 jemime ty si bola hrdinka.ja by som tomu cudziemu decku dala vychovnu.ked toho jeho rodicia ignoruju.

jankalukasova
22. aug 2016

@simca06022011 mne sa niekedy zdá, že tie "alternatívne" školy a škôlky (česť výnimkám) sú len prenesené myšlienky detí bohatých rodičov, ktoré si otvorili tieto škôlky.. môj otec nie je nejak strašne za vodou, ale kamaráti z jeho detstva sú a všetky ich dcéry majú otvorené "super, prominentné súkromné škôlky.. s aleternatívným prístupom" kde deti buď učia už čítať a angličtinu alebo ich učia o zdravom vzťahu k prírode a rastú z nich malí "hipisáci" (samozrejme obrazne).. málo ktorá tá škôlka a jej metódy sú založené na niečom normálnom a hmatateľnom. Ja som chodila do normálnej škôlky.. učiteľkám sa hovorilo pani učiteľka a obedy varila tučná teta kuchárka.. doobeda sme sa hrali a poobede sme boli vonku... sem-tam niekto zbaštil voskovku a sem- tam stál niekto v kúte.. nebol to horor.. bolo to proste tak a bolo to normálne. Nemuseli sme mať ani počítače, ani televízor ani alternatívny prístup...

terezka1947
22. aug 2016

@ciernypes ver,ze som nebola...ale chcela som,aby sa syn naucil spravat aj mimo mojej pritomnosti....a checla som aj vidiet ako to dokaze zvladnut sam....ale ver,ze mi jedno nebolo a ine deti by som neriesila,zobrala by som svojho syna prec....ja nevychovavam ine deti,mam co robit so svojimi
uz ine by bolo,keby cudzim hrozilo nebezpecie,to by som zasiahla urcite

simca06022011
22. aug 2016

@jankalukasova no to si trafila, aspon prvu cast 🙂)) ja som nebola dieta za vodou a v takej skole som bola, nezalozil to nikto za vodou, ani nik taky tam neucil... ale teraz su to fakt take alternativne pseudo-skoly.. ani nejde o to CO sa ucia (u nas prave to bolo naplnou ze sa vela ucime ale inak),a le o to aby bola bio strava, aby deti sa v skole zabavalia, hrali, cize s ucenim to nema nic spolocne ale to rodicov netrapi, hlavne ze dieta neutrpi traumu z poziadaviek ucitelov, z toho ze sa musi nebodaj prisposobit, co by sposobilo traumu a brzdilo jeho osobnost :D ... to som tym myslela 🙂)) ALe teraz pozeram, ze ja o skole a ty o skolke 🙂)) Ano sukromne skolky mozu vzbudzovat takyto dojem, ja ti ale kludne napisem, ze mali sme dceru v sukromnych jaslickach jajacare a teda bola to spicka, od pristupu, cez napln, tie deti tam boli stastne, doslova milovane, nie len "do poctu", mali aj anglictinu, jedna ucitelka hovorila v podstate po anglicky zaklad stale.. ja som si poplakala, ked sme tam skoncili 🙂 ALe ked to porovnam teraz so skolkou statnou, tak rozdiel je v mnozstve deti, pristup je primerany veku aj napln prace a som spokojna, su ale rodicia co su nespokojny, vraj sa deti nic neucia atd.. ale to je len pocit. Male dieta sa uci kazdy den nieco nove a takyto vacsi skolkar sa uci, ale jednak rodic to nevidi na vlasne oci, druha vec nie je to uz take, ze kazdy den povie nove slovo 🙂 Je to teda aj o rozmazanosti rodicov... kazdy caka ze ucitelka o 16tej bude kazdemu osve odovzdavat dieta a referovat co sa naucil/nenaucil/ s kym sa hral/bil... A anglictina nam chyba :D

simca06022011
22. aug 2016

@ciernypes ja by som dala vychovnu usmievajucim sa rodicom... :D treba zacat pri zdroji... ja milujem ospravedlnenie typu "on to urcite nechcel"... ja som dostala od suseda maleho 2x facku a jeho mamicka sa usmievala ako slniecko na hnoji, malu mi doskriabal do krvi a povedala tuto carovnu vetu "on nechcel".. ale synacikovi nic... Ked prisla mala doskriabana, skoncili s hranim sa u nas na dvore. Proste som malu vzala, maleho som poslala domov, ze ked sa nevie normlane hrat nemusi sa s nim dcera vobec kamaratit a hotovo. Viac neprisli, sem tam sa hraju spolu ked je viac deti pokope, dcera pochopila, ze na silu sa k nemu vobec nemusi mat, ked jej robi zle a teda ho viac menej ignoruje.. ked z toho vyrastie, neodmietam prehodnotit svoj postoj.. ale ked vidim pristup rodicov "deti si vyriesia vsetko same" a "nech si robia co chcu" tak neviem... ved kto uz udrie dospeleho cudzieho cloveka, len tak.. dokonca som sa s nim ani nebavila, prisiel ku mne a jednu mi vypalil a o chvilu zas ;) no kto toto pochopi?

ciernypes
22. aug 2016

@simca06022011 no ja by somnmu dala po zadku preco nie?ved ked to matka nedokaze tak niekto mu to ukazat musi a myslimnsi ze by to nezaskodilo.mozno naopak uz by cudzich ludi necmachal.Ja ked som robila au pair som mala tez take jedno chlapca nevycjovane.presne matka s nim k cvokarovi ADHD ale nikdy mu netapla.lebo ona radsej s nim hodinu diskutovala.samozrejme ziadny efekt to nikdy nemalo.a raz som s nim a s jeho bratom sla do skolky.ako kazde rano a on zacal vymyslat.neposluchat ale uz bolo neskoro a ja nevy tak som od zlosti smarila topanku na zem.tak ze ho minula.to si mala vidiet ako sa prelakol a hned posluchal.Ten mal smrt v ociach ked ma taku videl...

simca06022011
22. aug 2016

@ciernypes no ak chces skoncit na policii s tym ze si udrela cudzie dieta, nech sa paci 🙂 nevidim dovod capat cudzie deti, ked tak svoje vezmem prec, alebo ho napomeniem a vybavim si to s rodicmi. Keby mojmu dietatu ublizil niekto tak to tiez vybavim inak, ak to neporiesia rodicia, vyriesim to ja.. od cudzieho cloveka je aj kritika horsie brana. Mne by sa nepacilo keby mi hocikto preplesol dieta, a nemam moznost vobec vediet preco/zaco a vlasne aj keby som vedela, dam jej vychovnu sama, nenecham ju otlkat niekym inym.. ono casto je totiz chyba na dvoch stranach.. mam v okoli rozmaznanejsie dievcatko a to napr. dobiedza, lepi sa na deti, vyslovene silou ich stlaca (boli to aj dospeleho, mam vyskusane, je tor iadna babizna), musi byt po jej atd a nemaju to proste deti radi... videla som ako ju dcera xykrat napomenula, ze nech ejj to nerobi, nech ju necha, ze toto dokonci a potom atd. Nepomohlo tak ju dcera odstrcila (nic sa jej nestalo, proste ju od seba odtlacila, nespadla ani nic).. To uz jej mama stala v pozore a urazala sa, zacala najskor do mojej dcery, preco sa s nou nehra, ved sa moze, preco to nerobi tak ako ona chce... a potom, ze idu domov z ihriska, ekd take zle deti nevedia s tym ejj chudatkom hrat... keby som tam nebola, dostala by moja dcera po zadku? Niekedy je intervencia druhej strany vhodna :D Medzi detmi... ine je ked ja s nou niekam idem a mame hadzacky o zem, zduvacky... moja dcera vie ze ked uz zvresknem je zle a prasi o dusu urobit co som kazala.. sem tam sa zduje ze nie, ale to beriem s rezervou, ved tiez musi prejavit svoj nazor :D