icon

Správanie 5 ročnej dcérky

somavi
27. mar 2016

Ahojte mamičky, mám takmer 5 ročnú dcérku a rozmýšľam, či niekde vo výchove nerobím chybu. Niekedy sa voči mne správa veľmi drzo. Nechápem to. Vždy som jej venovala maximum času, je veľmi bystrá, správa sa v škôlke ukážkovo, je to ucitelkin maznáčik 🙂 poslúcha, je veľmi samostatná
..Viem, že ma moc ľúbi, aj mi to často hovorí, často mi chce pomáhať, túli sa ku mne.. Len niekedy má také chvíľky - každý deň, že neviem ako na to reagovať. Začnem si spievať a ona mi povie, aby som bola ticho, že to spievať neviem a nič neviem vlastne. Viem, že to tak nemyslí, ale takto by si nemala dovoliť sa so mnou rozprávať, potom sa jej opýtam, čo kreslí a povie, že mi nepovie, lebo mi to nechce povedať. Potom zas, že sa so mnou nerozpráva a mám ju nechať. Často sa uráža. Neviem si teraz na všetko spomenúť, ale niekedy je ku mne strašne drzá. Poviem jej, aby sa prikryla, lebo je chorá a ona, že sa neprikryje a nebude o tom diskutovať. A proste to neurobí. Prekruca očami, dupe nohami keď sa jej niečo nepáči. Vždy sa príde ospravedlniť,samozrejme nesprava sa tak stále.. Len sa obávam, či sa to jej správanie ku mne neubera zlym smerom a čo bude o 10 rokov..

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
emilia25
27. mar 2016

U nás syn je prvák a uz pani učiteľka riešila ked jeden chlapec kopsl druhého na zemi treti ho chránil a volal na pomoc.s tym chlapcom su vzdy problémy.celkovo ten kolektív není dobry uz boli aj take teti aby zmapovali ako to je v triede a pomohli pani učiteľke ten kolektív utuzit.

henikav
27. mar 2016

@ariadna1 formovanie a vychova su na rodicoch, to ale neznamena ze deti neskusaju a nevymyslaju. Uprimne povedane, keby len sedeli a nikdy nic neskusali, ja osobne by som rozmyslala ci nemaju nejaky problem, alebo ziadnu osobnost

jankha
27. mar 2016

Deti si dovolia len toľko,koľko môžu. Mimochodom nie nadarmo sa vraví,ohýbaj ma mamko,pokým som som ja Janko. Už tu niekto napísal, že deti skúšajú, ale toto si nemôže dieťa dovoliť. Päťročné dieťa je už dosť veľké.Podľa toho čo píšeš, v škôlke je to ok. Takže správať sa vie. Skutočne zadaj jasné pravidlá a hlavne buď dôsledná. Ľahko sa radí,však? Držím ti palce,aby sa to zmenilo k lepšiemu.

soldi
27. mar 2016

@lanugo dufam, ze ked odvravas muzovi tiez Ti da najprv facku

jajka257
27. mar 2016

@soldi nemozes davat na rovnaku uroven vztah partnersky a rodic s dietatom. Apropo ako sa odvrava manzelovi? My diskutujeme.....vy mate doma vztah, ze muz je najhlavnejsi a nadradeny? Lebo vtedy by som mohla pouzit slovo odvravat, inac ludia diskutuju a vyjadruju nazory, male 5 rocne dieta musi vediet co si moze dovolit a nie rozpravat s rodicom takymto spisobom. Ale ved ono to dojde vsetkym benevolentnym rodicom. A odporucam pozriet prave teraz spravy na markize, akurat hovoria o agresivite deti.

soldi
27. mar 2016

@jajka257 aky je rozdiel medzi tym, ked udries dieta a dospelu osobu? preco by malo byt dovolene bit deti? aj zvierata bijes?

my mame doma vztahy v pohode, nikto nikoho nebije, nie je to potrebne 😉

a to, ze deti nebijem a som zasadne proti tomu, neznamena, ze mam benevolentnu vychovu. to si zas nemyl pojmy s dojmami.

tv nemame, nepozriem si. moje deti agresivne nie su. mam dvoch chalanov vo veku 2 a 4 roky a predstav si, cele dni sa spolu hraju a vobec sa nebiju, aj ked maju obcas konflikt

jajka257
27. mar 2016

@soldi aha, tak pockaj ked podrastu a zacnu mat maniere. A u nas sa tiez nikto neotlka.
Len pre informaciu, nasa dostala odo mna tak parkrat po zadku a asi aj stipalo. Ked nezaberal rozhovor a dohoda, tak to bolo rucne a strucne. Ked pride spravny vek u tvojich, pochopis o com hovoria ine mamicky. To nie je o tlcenie, biti a tyrani, ale ked nieto rady, nieto pomoci. Nasa

jajka257
27. mar 2016

@soldi ma 7 a ver, ze je to hra nervou a mne aj praskli. Taka pikoska, doniesla zo skolky vsi, mala 5 rokov, tri dni sme ich vybetali, fuj, len aby princezne ostali vlasy, asi o tyzden si tie vlasy ostrihala. Na otazku preco mi hrdinsky odpivedala, ze ma do toho. A nech jej dam pokoj. Dala som, ale na zadok a pamata si to lepsie ako muzov hodinovy monolog preco to nemala urobit.

lanugo
27. mar 2016

@soldi zbytočne dúfaš😉

soldi
27. mar 2016

@jajka257 hej, hej, taketo vyhrazky pocuvam od kedy sa maly narodil- no pockaj, ked vyrastie a ochutna sladke, nic ine chciet nebude. no pockaj ked pride do kolektivu, stale bude chory a bla bla bla.

predstav si, nic z toho sa nesplnilo, su to len hlupe vyhrazky hlupych ludi co su tak zaslepeni, ze nie su schopni sa ani len teoreticky zamysliet, ci iny sposob nez ten ich, nemoze byt lepsi 😉

soldi
27. mar 2016

@jajka257 no a co ze si ostrihala vlasy? preboha, to vazne trestas decko za taketo kraviny???

jajka257
27. mar 2016

@soldi jedna po zadku je vazne trestanie? A nebolo to za strihanie, ale za to co povedala a ten ton hlasu...A podla teba som hlupa? Vychovala som viac deti ako ty poznas, tak mi nehovor, ze som zaslepena a neviem aka. Ak ked dufas, ze ta to necaka, tak dufaj, mozno budes vynimka.

lanugo
27. mar 2016

@soldi ty si ju nrpochopila.Ono ju potrestala za drzost.Mam pocit ze prilis skoro hodnotis svoju vychovu.

lanugo
27. mar 2016

@jajka257 nepresvieca ju. Je to jedna z "osvietenych" a " modernych" matiek. Ale historiu nezaprieš.V kazdej dobe boli rodicia autorita a NIKDY neboli vedeni ako partner rodica

soldi
27. mar 2016

@jajka257 jedna po zadku je bitie, ano. a to co povedala asi odniekal ma. tazko mozes ocakavat od maleho dietata ze pozna co si moze dovolit a co uz je za hranicou, deti vacsinou len opakuju, co vidia u nas dospelych.

neviem, ci si hlupa, ale Tvoje vyhrazky na to, ako sa moje dieta bude alebo nebude spravat o par rokov su hlupe, ano.
nikde nie je napisane, ze bite deti su lepsie vychovane nez tie, ktore bite nie su. to si len bijuci rodicia navravaju, ze takto svoje dieta lepsie vychovaju.

a vychovala si viac deti ako ja poznam? tak to ma uprimne rozosmialo 😀
uprimnu sustrast detom, ktore boli vychovavane mlatiacou osobou.

@lanugo a kedy mam hodnotit svoju vychovu? ked budu mat deti 30 rokov?
ja netvrdim, ze moja vychova je najlepsie, alebo univerzalna, ani nic podobne. jedine, co tvrdim je, ze tak, ako sa medzi sebou nemaju mlatit dospeli, ako sa nemaju tyrat zvierata, tak sa ani nemaju bit deti. a pokial si niekto mysli, ze udriet male dieta je v poriadku, tak nieco v tej osobe urcite v poriadku nie je.

a nie, nepochopila som to zle. jej dieta bolo drze na zaklade toho, ze jej vycitala, ze si ostrihala vlasy. no a co, ze si ostrihala vlasy? koho to trapi? vsak dorastu, by ma v zivote nenapadlo riesit takuto hlupost

soldi
27. mar 2016

@lanugo ja som pre svoje deti autorita. pisala som hned v prvom prispevku, ze detom treba urcit hranice. a treba dbat 100% na ich dodrziavanie.
co u nas dome poviem, to plati.

jedine v com jsa moja vychova lisi je, ze tento stav dokazem dosiahnut aj bez bitky 😉

moni244
27. mar 2016

@soldi ty si citas co chces a len urazas, gratulujem, ak sa takto spravas aj v realnom svete, tvoje deti maju krasny priklad

soldi
27. mar 2016

@moni244 koho som urazila? pokial dobre citam urazana som tu ja ako "osvietena" a "moderna" matka co bude mat nevychovane dieta a pod. nepisala si mi nahodou vcera do prispevku o mikine a neoznacila ma za snobku, lebo sa mi nepacili nemoderne mikiny a svetre?

soldi
27. mar 2016

@moni244 ale inak ano, nechavam sa trosku unasat emociami, lebo ma stale zas a znova sokuje ta suverenita niektorich ludi, ktori prezentuju nazor, ze bit deti je v poriadku. Nie, nie je v poriadku udriet partnera, nie je v poriadku kopat do psa, nie je v poriadku fackovat deti.

pokial toto niekto nechape, tak sa potom naozaj nedivme, ze je na slovensku tolko tyranych zien, ze zviera je stale len vec a ze primitiv ako kotleba a spol sa moze dostat do vlady.

moni244
27. mar 2016

@soldi vidis a presne o tomto vravim, ty si beries, co len chces, napisala som ti, ze si snobka preto, lebo vsetky veci pokladas za nekvalitne, ak nestoja min.60-70 eur. A tu to vidim znova, zeny nieco napisali, ty si sa toho chytila, ako keby bili deti denno denne, prispevok o vlasoch si si otocila podla seba,aby ti to vyhovovalo a zeny si nazvala hlupymi

lanugo
27. mar 2016

@soldi nemusis o 30 rokov.Stačí o 10

silvia31
27. mar 2016

Klud žienky, je úplne normálne, že každé dieťa je iné a aj každý jeden človek je iný a máme iné názory a zmýšlania, spôsob výchovy aj vzory toho, ako to má fungovať.. Hold sú deti, na ktoré slová (rodičov, či iných autorít) neplatia a tak dostanú trest - alebo nejaký spôsob motivácie aby sa to zlepšilo.. Fakt je ten, že hranice si určujeme my, no deti skúšajú a na našich pleciach je to, ako zareagujeme a ako sa z toho vieme s dieťaťom dostať, poučiť a vyriešiť to.. Na každého iné platí, preto asi hľadáme ako a čo platí na naše deti.. Berte to tak ako to je, ja mám nejaký názor, no ale oveľa horšie veci sa vo svete dejú, ako je to, že ho vyjadrím.. Určite každá chceme docieliť to isté - mať šťastné, usmiate a dobre vychované slušné deti, aby si vedeli pomáhať a mali úctu k starším (aj keď nie každý jeden si ju zaslúži, ale to už je iná téma) 🙂

soldi
27. mar 2016

@moni244 ale to si zas prekrutila moje slova. nic take som nikdy nenapisala. napisala som, ze mikiny z cropp, reserved a pod. su nekvalitne a uprimne vobec netusim, kolko tam tie mikiny stoja. nakoniec som si inak kupila roxy mikinu za 35 eur, asi tolko na margo mojho snobstva 😉

kde som pisala ze biju deti denno denne?

prispevok o vlasoch som neotocila podla seba, skus si precitat este raz moje komenty😉

hlupe su vyhrazky ktorymi ma ludia castuju odvtedy ako sa mi narodili deti a ako sa moja vychova ubera inym smerom, ktory sa tak s oblubou nazyva "moderny". pritom je omnoho narocnejsi nez klasicka vychova.
pouzivam latkove plienky, neockujem, nedavam detom sladkosti, stravujeme sa prevazne bio a z miestnych zdrojov, deti nebijem a nosime barefoot.

a za tieto veci som na tomto fore opakovanie pranierovana a napadana.

ja osobne by som v zivote nikdy nikomu nenapisala: Ty bijes svoje deti? no pockaj, to sa Ti raz vrati.

ale mne sa takto vyhrazaju stale. takze ano, ludia, ktori sa mi takto hlupo vyhrazaju su zaslepeni a hlupi a este aj drzi, ze si vobec nieco take dovolia 🙂

soldi
27. mar 2016

@lanugo o 10? to bude akurat vrchol puberty, tam sa o vychove este neda usudit vobec nic 🙂

lanugo
27. mar 2016

@soldi neočkuješ? končim tuto diskusiu z mojej strany.Bože žena, chuďa stvorenia, ktore su na tebe zavisle.A ze ta všetci osočujú? Ano, všetci su hlupaci, len ty si lietadlo, však?

moni244
27. mar 2016

@soldi jaj, tak uz chapem, preco mas taketo nazory a odsudzovat obchody len vdaka nazvu, bez vyskusania, je fakt smiesne

soldi
27. mar 2016

@lanugo vidis a toto su presne tie reakcie. ja neriesim ludi, co ockuju, ale preco mas Ty problem s tym, ze ja neockujem? mozno to ma nejaky opodstatneny dovod ze neockujem, hm? to Ta nenapadlo?

@moni244 mala som veci z reservedu aj z cropp a na zaklade toho som si na ich kvalitu nazor utvorila. je prirodzene, ze clovek kupuje veci od znaciek, s ktorymi ma dobre skusenosti a vyhyba sa tym, kde ma zle skusenosti. ci Ty to mas inak? ked pojdes tri krat do orsay a tri krat tam kupis nekvalitnu handru, budes tam chodit zas a znova? alebo uprednostnis obchod, kde si bola doteraz vzdy spokojna?

slniecko_7
27. mar 2016

Ja mam pocit ze trz je v mode detickam vsetko dovolit nedaj boze dat po zadku a potom to tak vyzera! Nikto nehovori ze treba dieta trepat ale jedna po zadku ak nepomaha rozhovor je normalne. To len trz je v mode vsetko moze a nie ze dvihne niekto hlas na decko keby mi toto moje urobilo spravam sa tak isto ako ono ku mne

paris3
27. mar 2016

Bitim dietata mu davate najavo, ze je to ok sposob ako riesit konflikt. Potom ho budete bit za to, ze aj ono bije druhych? Alebo vlastne sa mu budete snazit vysvetlit, ze len vy z pozicie moci to mozete, ale ono nemoze? Fakt nechapem...