Priateľ sa so mnou škaredo rozpráva

22. okt 2021

Zdravím, priateľ sa so mnou často škaredo rozpráva, keď sa mu niečo nepáči. Väčšinou ide len o podráždený tón, ale občas mi povie “čo si hlúpa?” Alebo podobne veci, mňa to neskutočne vytáča, lebo ja by som sa tak s nikým nebavila. Niekedy mi zase podráždene povie nech som už konečne ticho, keď sa hádame. Rozchod nie je riešenie, inak je všetko Ok, len sa mi nepáči že je taký nervak, nadáva na šoférov, babky v obchode, .. často je proste podráždený, inak je to fajn chlap, pomáha v domácnosti, nakúpi, keď som chorá postará sa o mna, navarí, uprace .. dá sa to nejako riešiť ? Alebo sa mám s tým zmieriť ?

bluka2
22. okt 2021

Riešiť to môže len on - a to by musel veľmi chcieť, aby toto zmenil a aj tak to nie je záruka, že sa mu to podarí. Najmä ak sa s ním rodičia takto bavili, keď bol malý, ma to hlboko uložené

bluka2
22. okt 2021

Položila by som si otázku, či by si chcela, aby sa takto bavil s tvojimi deťmi. Či by si chcela, aby spoločné deti počuli, že sa s tebou takto rozpráva?

ckocka
22. okt 2021

Jasné, v lekárni pýtaj tabletky "Zmena osobnosti". Berie sa jedna trikrát denne.
Ak by ich nemali, tak chcej "Otupenie zmyslov". Tie budeš brať ty po jednej ráno a večer.

amelie2017
22. okt 2021

No podla mna sa to bude stupnovat. A to navari, uprace stale alebo len ked si chora?

andreatytler
23. okt 2021

Normalne som sa chystala napisat podobnu temu.
Mam velmi podobny problem a tiez to nepovazujem dovod na rozvod lebo muz je skvely vo vela smeroch. Cas od casu na mna vystekne alebo podrazdene zvysi hlas. Je to preto lebo tak sa spraval jeho otec k jeho mame a k nemu a vsetkym surodencom. Robi to moj muz a vsetci jeho bratia voci mame, otcovi a navzajom. Nikto to nepovazuje za nieco zle. Oni si myslia, ze clovek ma pravo kricat ked ho niekto nahneva. Este aj to nadavanie na soferov a ludi v obchode je rovnake. Podla mna tymto ludom vyhovuje byt nahnevani a podrazdeni a otraveni. Oni radi somru a rozculuju sa... proste maju vygumovany mozog a naucene zle vzorce spravania.
Pred tym ako sme mali dieta mi to vadilo ale odkedy mame dieta, nemozem to zniest. Potrebujem to zmenit. Neexistuje aby to preniesol na nasho syna. Len este neviem ako to riesit. Mali sme rozhovory, ospravedlni sa ale stale sa to stane.
Napadlo ma ze mi bude platit za kazdy zvyseny hlas alebo podrazdeny ton. On je dost lakomy, takze peniaze by mohli byt dobra motivacia. Samozrejme ze by to platilo v oboch smeroch... aj ked ja nekricim, ale zase viem byt otravna v inych smeroch.

roja01
23. okt 2021

Nemusi to byt vobec vychovou v detstve. Viem o com hovorim, sama som prekvapena podobnym spravanim v blizkej rodine, ktora vzdy zila pekne a dieta vyrastalo v pokoji. Podobnu nervozitu vidiet az teraz, kedy uz zije samostatne.
Ja si myslim, ze to mohlo pravdepodobne vzniknut tym, ze nebol partner zvyknuty na caste partnerske dohady, navyse mozno aj tlak v praci a pod. V kazdom pripade je treba vzdy jemne upozornit priatela na to, ze ak sa necha pre kazdu hlupost vytocit, skodi iba sam sebe a skodi to i celej rodine. Na to vsak treba mat velku trpezlivost a lasku.

mabenn
23. okt 2021

Raz mozno prides na to, ze rozchod je riesenie. Dovtedy sa s nim skus bavit rovnako.

iveta7677
23. okt 2021

@andreatytler ja s vami suhlasim, je to kvoli zlemu vzoru z detstva. Poznam presne takyto pripad maju aj syna ale ten je vychovany inac. Nesuhlasi s otcom a nechce byt ako on.

sandyan
23. okt 2021

Myslim,ze sa to bude stupnovat. Povahu z cloveka nevybijes, dneska to moze byt co si hlupa?...a najblizsie? Keby to aj videl v detstve, nic ho neospravedlnuje takto s tebou jednat..

autor
23. okt 2021

@amelie2017 teraz robí skôr “chlapské” prace okolo domu, sťahujeme sa, a ja som momentálne doma, takže mám čas na upratovanie, ale za normálnych okolnosti si domácnosť delíme pol na pol 🙂

@andreatytler no myslím si že aj ten môj to môže mať nejako v “sebe” že to videl v rodine.. snáď teda nájdeme na to riešenie 🙂 držím palce… veľa zien radi v takýchto prípadoch rozchod/rozvod, ale podľa mňa dôvod na rozchod sa teda dá nájsť vždy…

iveta7677
23. okt 2021

@sandyan ano moze sa to stupnovat. On totiz povazuje taketo spravanie za normalne. Lenze matky preco nezasiahnu ked uz oni sami zazivaju taketo spravanie od manzelov. Mali by synov vychovavat v duchu nie je spravne ako sa sprava vas otec nebudte aj vy takyto.

janeninka
23. okt 2021

Ja by som ho poslala na terapiu, ak by sa na to vykaslal tak by to pre mna bol dovod na rozchod, bol by to len dalsi prejav ze nema ku mne uctu.. Ja mam ale na otca svojho dietata vysoke naroky..

liljana
23. okt 2021

Bud si najdes svoj styl, ako na neho, ako s nim komunikovat a postupne ho prevychovas, aby najskor pocital do 10, kym povie nieco "skarede".Ked zacne byt podrazdeny, naucis sa dat vtedy spiatocku, nechat ho vychladnut. Alebo sa rozidete.

janickacrazy
23. okt 2021

@iveta7677 pretože dieťa v utlom detstve nasáva všetko do podvedomia a ty mu môžeš teoreticky vysvetľovať, čo len chces, ale ten vzorec správania je v ňom hlboko zasiaty, môže sa prejaviť kľudne až neskôr, keď sa jemu narodia deti, nie je to také jednoduché sa toho zbaviť

mabenn
23. okt 2021

tu nejde o to, ze ty najdes dovod jeho spravania a tym padom ho vies ospravedlnovat...tu ide o to, ze ste sa stretli dvaja taki, ze on si to dovoli voci tebe...a neskor voci vasim detom, minimalne voci tebe to tam bude stale, deti to budu vidiet...uz ti to baby pisali...pracovala by som na svojom sebavedomi, aby na mna nikto, a partner ako najblizsi clovek uz vobec nie, nebol takyto, nech ma na to akykolvek dovod...dovod ma nakoniec len ten, ze mu to dovolis

miriam11
23. okt 2021

Nikdy sa taký človek nezmení. Takže rozchod je jediné riešenie. Ibaže by si bola masochistka a takéto chovanie mu zostala tolerovať, k deťom by sa ako správal, čo myslíš? Je to primitivny jedinec.

zmrzlinka2021
23. okt 2021

@andreatytler lenze je to tvoj muz, autorka ma pravdepodobne iba frajera a to je podstatny rozdiel. Ty si sla do manzelstva s clovekom, o ktorom si to vedela, ze je taky, preto na tvojom mieste by som hladala skor rady, ako sa k tomu postavit, aby rodina fungovala a vasa komunikacia sa zlepsovala. Treba hladat riesenia

sari24
23. okt 2021

Autorka, mám doma podobného frflosa. A bol tu napísany jeden veľmi dobrý komentár. On to robí lebo mu to ty dovolíš. Aj keď si myslíš že nie, ale vzhľadom k tomu že to opakuje tak si mu nedala ráznu stopku.
Môj partner je tiež dosť prchky a zozaciatku som fakt zvažovala rozchod lebo mne to vadilo aj preto že podobná je moja mama a nechcelo sa mi to zažívať ďalej. Lenže hold v iných veciach si rozumieme, mám ho rada tak som zmenila svoj postoj. Za kazdy štek som mu rázne odpapulovala späť a postupne to robil čoraz menej lebo vedel že sa nenechám. Najprv sme síce vyzerali, že sa nijak spolu nevieme ani baviť, ale ja som mu len nastavovala zrkadlo, aby videl aké to je nepríjemné keď niekto na obyčajnú otázku reaguje podráždene. Ak bolo niečo čo ho naštvalo, napríklad pomaly mobil tak som to stopla hneď v zárodku že nech prestane lebo ma to nebaví počúvať a obťažuje ma s tým. Fakt to pomáha, naučil sa sebakontrole. Ak to dokážem ja dokáže to aj on.
A tie nadávky - postup je rovnaký. Musíš s tým seknut teraz lebo si na to zvykne a bude si myslieť že ti to nevadí. Neexistuje aby sa tak muž bavil so mnou, a ani zo srandy.

autor
23. okt 2021

Lenže situácia je zložitejšia, ja som tehotná a mame spoločnú domácnosť.. ma toho celkovo veľa v robote, okolo domu sa toho nakopilo strašne veľa, k tomu ja nie som schopná sa ani len postarať o domácnosť poriadne …

@sari24 a to mam za všetko po ňom začať kričať ? Ja som veľa krát už radšej ticho… to by sme kričali po sebe niekoľko krát za deň, a hádali sa oveľa viacej.. pokiaľ sa to netýka mňa, tak to ani neriešim … keď mne niečo povie, tak mu poviem že ako sa to so mnou rozpráva, a on vždy len povie niečo v zmysle že ako sa ma so mnou baviť.. poslednú dobu sa len sťažuje aký ma nahovno život, ako je všetko na pi.. a ja som z toho akurát tak psychicky unavená..

sari24
23. okt 2021

Ja po ňom nekricim ani som nikdy nekricala. Len som bola vždy viac rázna, to som myslela pod pojmom štekanie. To že budeš ticho nič nerieši. Čo je to prosím ťa za odpoveď že ako sa má s tebou baviť? Napríklad slušne. Tiež sa pýtaš či máš za všetko po ňom kričať. A on po tebe moze? To je práve to čo píšem, ty si to necháš a nevieš to uťať lenže keďže si to neriešila od začiatku tak jemu to príde prirodzene rovnako ako keď ma hlad tak sa ide najesť. Vieš ty si psychicky unavená do toho aj tehotná a on ti ešte pridáva.
Úprimne, ja by som sa kľudne s chlapom pohádala za toto tak, že aj keby sme sa týždeň nebavili tak by mi to bolo jedno. Nie si snáď niekoho "fackovaci" panák.

autor
23. okt 2021

@sari24 práveže veľa krát som voľakedy vybuchla za take správanie, a nepomohlo to nič, akurát sme boli vkuse pohádaní a nič z toho.. možno by som to mala fakt skúsiť s chladnou hlavou… lenže ja akurát tak nervy chytím keď sa mu snažím vysvetlit že sa tak nemá so mnou baviť, potom mi hovorí nech nezvyšujem hlas, to ma vytočí ešte viacej 🤷🏻‍♀️ On keď ma nervy tak sa nevie baviť pekne absolútne s nikým .. a keď ma náladu tak iný človek, kávu mi spraví, koláč kúpi, riad uprace, povysava, zrazu som láska 😁🤦🏻‍♀️

andreatytler
24. okt 2021

@sari24 Napis prosim konkretne, co si muzovi poveala ked na teba zvysil hlas. Najskor vravis ze si mu odpapulovala a nastavila zrkadloa bola na neho neprijemna tak aby pochopil ake to je, ale potom to vysvetlujes ako ze si iba razne odpovedala.
Ja si nemozem dovolit nastavovat zrkado... alebo teda nemyslim ze je to spravne, lebo mame teraz dieta a nemozem mu nastavovat zrkadlo v pritomnosti dietata. Ale razne odpovedat nemam problem.
Len ja by som bola najradsej keby sa to neriesilo pred dietatom.
Teraz to riesim tak ze ak ma muz okrikne, poviem ze sa mi to nepaci a pockam kym sme sami a mame rozhovor. Problem je v tom ze moj muz nereaguje na pokojne vysvetlovanie. Iba vtedy ked velmi nahnevane krcim, zbistri pozornost a pochopi ze toto je nieco dolezite a musi tomu venovat pozornost. Inac pusta vsetko jednym uchom dnu a druhym von.

andreatytler
24. okt 2021

Autorka, zial ak ti jeho spravanie vadi teraz, priprav sa na to ze ked sa narodi dieta bude to pre teba uplne neprijatelne. Ja som to tiez tak brala ze kazdy chlap je urcitym sposobom svihnuty a dalo sa to tolerovat ale predstava ze dieta je svedkom toho ako na ma vystekne, je uplne neprijatelna. Za dva roky sa to stalo asi 4x a ak to neskonci, bude to pre mna obrovsky problem.

andreatytler
24. okt 2021

@janeninka Ano, myslim ze terapia je dobry napad.

andreatytler
24. okt 2021

Autorka, zaujimalo by ma ako sa muz sprava k nadriadenym, kolegom, priatelom, susedom? Tiez po nich vystekne? Odhadujem ze nikdy... ze to robi len tebe.

madeline1
24. okt 2021

ten negativizmus a zle spravanie sa na teba prenesie a v takom duchu budete vychovavat aj svoje deti...
v pozitívnych vlastnostiach, ktore pises je dobrych aj vela inych muzov...
jeho spravanie nezmenis a ked ti to vadi tak, ze pises diskusiu, rozid sa s nim....aj ked sa ti zda taky uzasny, pride lepsi

autor
24. okt 2021

@andreatytler k nadriadeným si nedovolí, lebo nemôže, ku kolegom nemá problém byť hnusný .. a k rodičom sa správa rovnako ako ku mne, keď sa mu niečo nepáči, dá to rázne najavo, so susedmi nejako veľmi neprichádzame do kontaktu.. a je skôr introvert, kamarátov ma v práci, mimo prace nechodí za priateľmi..

bluka2
24. okt 2021

@andreatytler budeš mať veľmi ťažké, aby syn nerobil to isté, ale určite pošli muža terapiu. Tieto legacy sa prelamuju len veľmi veľmi ťažko a chce to strašne veľa úsilia. Jasné, že keď je vytoceny, nič sa s ním nedá, lebo vtedy prepína po plazieho mozgu, na autopilota a robí to čo bolo kedysi doma. Trik je v tom dokázať si dať (on) stop, keď cíti, že to tam speje. ostať pri zmysloch. Dať si pauzu, odpratať sa, prerušiť tu cestu ktorá vedie ku kriku, nadavaniu, stekaniu. mozno by mu pomohla aj joga a meditácia. Akebo mu nakup nejaké knižky o tom, ako toto správanie vplýva na deti. Vy ste nejako na severe, ze? Možno od Jesper Juul by si niečo k tej téme našla

soldi
24. okt 2021

Dovoli si len tolko, co mu Ty dovolis. Len to chce od Teba pevne nastavenie hranic. Zvrci po Tebe? Odpovedz mu, ze toto si dovolovat nebude. Nenavar mu. Neoper. Proste ostentativne mu daj najavo ze neznesies ani naznak takehoto chovania. Nulova tolerancia. Ani jedenkrat to nesmies prejst mlcanim.
Alebo potom druhy pristup mozes skusit - ked to urobi, tak mu daj siahodlhu prednasku, ze ci si uvedomuje ako sa citis, ako Ti to ublizuje, ci ma pocit, ze si to zasluzis, atd. V klude.
Urcite by som mu to spravanie neopatovala, lebo to sa dostanete do zacarovaneho kruhu.
Iba vyssie zmienene pristupy vyzaduju dost vela usilia z Tvojej strany. Ale inak sa to bohuzial neda.
Proste mu musis jednoznacne dat najavo, ze to nie jr akceptovatelne a otravit ho, vzdy ked sa tak chova. Tak sa to postupne odduci.

andreatytler
25. okt 2021

Hmmmm. Moj muz sa takto sprava len k rodicom, surodencoma ku mne... inac nema problem sa ovladat ak sa jedna o inych ludi.... az na tych soferov. tam je ako odviazany z retaze. My sme sa pred par dmani dohodli ze mi da $100 vzdy ked bude kricat alebo podrazdene reagovat. Dam vediet ci to zabralo.