icon

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?

27. nov 2024

Syn chodí druhý rok do škôlky. Je to živé dieťa , viem to o ňom a viem triezvo zhodnotiť jeho správanie. Od začiatku školského roka od učiteľky nepočúvam nič iné , iba to že s ním mám ísť k psychológovi. Vraj sa často deje , že keď je taký rozbesnený a tancuje skáče máva rukami tak nejaké dieťa udrie (OMYLOM) je veľmi citlivý a vždy sa aj rozplače lebo je mu to ľúto (to mám info od učiteľky) nedávno sa stalo že udrel omylom pri vystrájaní nejakého chlapca do krku, plakal ospravedlňoval sa mu a učiteľka ho ajtak nechala za trest sedieť samého za stolom zatiaľ čo všetky deti sa hrali. Pýtala som sa jej či mu mám dať akože sedatíva predpísať alebo ako si to predstavuje že budem postupovať pri 4+ročnom dietati. Poslala ma teda k psychologičke s tým aby sa ona vyjadrila že ako majú PEDAGÓGOVIA S 20+ROČNOU PRAXOU postupovať keď je takýto živý a ako ho majú v tej chvíli ukľudniť. Nepredstavujte si ho zase ako nejakú besnú opicu čo nič iné nerobí len lieta po triede a nevie si sadnúť na minútu, len miluje deti tesi sa z nich a miluje byť medzi nimi.
Teraz je vianočná zbierka pre seniorov do krabíc od topanok , niektoré možno viete. Do Edupage poslali aj zoznam vecí ktoré tam môžu byť.
Moja obsahovala nejaké vianočné dekorácie(pretože som videla ostatných rodičov ako to priniesli tiež) , 2 značkové parfémy vôbec z nich nebolo minuté strekla som z nich iba raz aby som vedela ako voňajú len teda nebola k ním krabička už , bonboniéru Lindt, 2 malé uteráčiky, telové mlieko a krém na ruky. Dnes mi to učiteľka vrátila po 2 dňoch so slovami že prepáčte ale tu je všetko zbytočné, nič z tej krabice nieje vhodné tak som jej povedala že veď toto ste poslali do Edupage a len sa usmievala a mykla plecami. Mňa sa to teda dotklo a už sa určite nebudem zapajat do žiadnych takýchto aktivít.
Nechali by ste dieťa v takejto škôlke kde z neho robia dementa a davaju tresty bezdôvodne?

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?
Strana
z7
stefan0
9. dec 2024

@letfenixa MUSIM :D :D
Precitajte si moj predchadzajucu spravu ...
Nikto nic nemusi, iba zomriet ked to nanho pride.

letfenixa
9. dec 2024

@stefan0 tak nemusíš, samozrejme, rob si ako chceš.

stefan0
9. dec 2024

@letfenixa otazka je ci potrebujem a ci chcem. Ciel mame obidvaja ten isty, len volime inu cestu akou sa tam dostat...
Dovolim si otazku:
vy robite/nerobite veci pretoze musite/nesmiete, alebo je za tym nieco ? ;)

letfenixa
9. dec 2024

@stefan0 nastaviť dieťaťu hranice neznamená mu len hovoriť, čo smie/nesmie, musí/nemusí.

zuzitko74
9. dec 2024

@stefan0 Lenže dieťa nemá tie informácie, ktoré mám ja. Hranice znamenajú, dať mu informácie o príčine a následkoch, o fyzikálnych javoch aj o medziľudských vzťahoch a zákonoch krajiny, v ktorej žije.

stefan0
9. dec 2024

@zuzitko74 suhlasim, avsak to podla mna neznamena dat mu hranice, ale dat mu informacie aby si tie hranice vedel spravit sam, ak chce, vlastnym rozhodnutim- nechcem sa popalit, tak toto nechytim. Avsak vela rodicov a to vidim aj v mojom okoli aj na detskych ihriskach bud nema trpezlivost to dietatu vysvetlovat stale dokola a alebo sa hned obmedzia na musis/nesmies. Este by som vynechal tie zakony (pokial nejdem do krajiny kde je uplne ina kultura a zvyky samozrejme). Nezabudajte ake nezmyselne "nariadenia" boli pocas pandemie a niektori ich bezhlavo dodrziavali, dokonca aj udavali druhych. Aj pocas 2. svetovej bolo zakonom prikazane udavat zidov a posielat ich tym na smrt.

@letfenixa tak ako pisem hore...

tiika
9. dec 2024

@stefan0 u mna je to “musíš” ale i “nemôžeš”. Ani s týmto sa nestotožňujem. Väčšinou to urobit nechceme, uvedomujeme si následky toho činu, nie je to pre nás výhodne, … no napriek tomu stále môžeme 😉

zuzitko74
9. dec 2024

@stefan0 Ja myslím také tie užitočné zákony (nekradnúť, neubližovať ostatným, neničiť cudzí majetok, dodržiavať dopravné predpisy...). Na tom sa hádam dokážeme zhodnúť, že je užitočné, naučiť dieťa ich dodržiavať.
Za samozrejmé považujem aj oznámiť dieťaťu, čo sa stane, ak pravidlá porušuje.

Ja osobne, napríklad nepovažujem za krivdu na dieťati, ak si muselo odsedieť nejaký čas na stoličke, kým sa ostatné deti mohli hrať. Ak sa dieťa správa neopatrne a svojou neopatrnosťou niekomu spôsobí bolesť, musí pocítiť následky. Plač a ospravedlnenie sú niekedy len účelové správanie. Takéto správanie treba stopnúť, kým sú deti fyzicky malé a nevedia si ešte veľmi ublížiť. Prvostupniari by sa už pri zrážke pri naháňačke mohli aj dolámať.

stefan0
9. dec 2024

@tiika ano aj u mna 🙂 musis, nemozes, nesmies, mal by si.
Presne tak :D

stefan0
9. dec 2024

@zuzitko74 a vy tie predpisy dodrziavate kvoli tomu aby ste sa vyhli trestu ? alebo preto ze mate moralne hodnoty a nechcete druhym ublizovat resp. sposobit dopravnu nehodu (a niekomu tym ublizit alebo nieco znicit) ? A myslim ze strasit ich trestom (stale sa rozpravame o dietati vo veku 4 rokov) je zbytocne.

Ved ja nemam nic proti takemu trestu, ale nestavat to do roviny ze je zly a problemovi. Ospravedlnenie sa da pomerne lahko rozoznat ci je uprimne, a ten ucelovy plac je vacsinou prave kvoli tomu ze prichadza trest. Staci ! s laskou ! chlapcovi vysvetlit (urcite opakovane) ze chapeme ze nechcel a ze ho to mrzi, ale ze toho chlapca ktoreho buchol to ajtak boli a ospravedlnenie to nezmeni a ze kvoli tomu pojde sediet "na trestnu lavicu" a ze verime ze nabuduce da urcite vacsi pozor. Ale ako hovorim, to by ta ucitelka potrebovala mat na toto cas, ale aj tepezlivost a nervy (co chapem ze pri 24 detoch sa minie velmi rychlo). Tou krivdou som myslel ako ho tu niektori oznacuju za problemoveho.

zuzitko74
9. dec 2024

@stefan0 V predošlých komentoch si úplne pravdivo skonštatoval, že nie je možné merať dieťa tým istým metrom ako dospelého. Ale to isté platí aj v oblasti morálneho vývinu. Dieťa v predškolskom veku považuje za morálne správať sa podľa pravidiel skupiny v ktorej žije, takže morálka štvorročného je v podstate iba zrkadlenie-v tom lepšom prípade. Štvorročný pokojne môže byť ešte zaseknutý v morálnom vývine batoľaťa (čo mi prejde, je správne, čo mi neprejde, je nesprávne) čiže treba fakt byť dôsledný a dávať pozor, aby dieťaťu to nesprávne v žiadnom prípade neprešlo.
Nemyslím si, že dieťa ako také je problémové. Jeho správanie však problémové je a ak sa včas neodstráni, nemusí to dobre dopadnúť. Iste, pre mamičku je príjemnejšie zaujať pozíciu obete, než sa pozrieť pravde do očí. Pravda je však taká, že ak synovu pohybovú zbrklosť včas nevyrieši, neskôr sa vďaka tomu môže stať nešťastie. Kolegyňa mi vravela príhodu, že ju bežiace deviatačky zhodili zo schodov a mala kvôli tomu zlomenú ruku. Babám asi v štyroch rokoch nikto nevysvetlil, že nemajú právo tešiť sa zo života takým spôsobom, ktorý môže niekomu ublížiť. Aj do mňa už narazil bežiaci žiak, lenže ja som ťažká, takže sa odo mňa odrazil, spadol a ešte dominoefektom zhodil na preplnenej chodbe aj troch ďalších žiakov.
Vieš, my tým detičkám nechceme kaziť zábavu, ani im nechceme brániť tešiť sa zo života, ale dohliadnuť na ich bezpečnosť a naučiť to aj ich samotných, je fakt nevyhnutné.

zuzana76
9. dec 2024

@zuzitko74 a predstav si, že by vrazil do tehotnej ucitelky a ta by potratila vplyvom pádu. To týmto rodičom asi nedôjde, že hranica jedného konci pri hranici druhého.

zuzitko74
9. dec 2024

@zuzana76 Takto sa predčasne narodila spisovateľka Táňa Keleová Vasilková. Jej maminka bola učiteľka. Počas dozoru spadla, lebo sa pošmykla na malej guľôčke, ktorú nejaký neopatrník stratil na chodbe plnej detí. Išla z dozoru rovno do pôrodnice a malá Táňa prišla na svet v siedmom mesiaci. Jej maminka mala tú guľôčku odloženú medzi míľnikmi svojho života.

stefan0
9. dec 2024

@zuzitko74
@zuzana76
Pravdepodobne ste necitali vsetky moje komentare, ak ste ma takto (ne)pochopili.

stefan0
9. dec 2024

@zuzitko74 tak to je uz moc :D aj to je trosku smiesne. Ozaj modry konik je taky slavny uz chapem preco :D od 4rocneho dietata ktore pri jaseni buchne spoluziaka ste sa dostali k tomu ze deviatacky zhodili ucitelku zo schodov k tomu ze ucitelka sa smykla na gulocke ktoru nejaky "neopatrnik" stratil a skoro potratila :D. Vidim ze modry konik je skvele miesto pre ludi ktori sa chcu hadat.
Rovno mazem ucet. Dovidenia :D

zuzitko74
9. dec 2024

@stefan0 Ja sa tiež cítim nepochopená, ale nič s tým nenarobím.
A hádať sa nechcem....len chcem poukázať na to, že takéto veci sa zvyknú nabaľovať. Ak to nestopneš v štyroch rokoch, narastie to do prípadov, ktoré spomínam.

Strana
z7