icon

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?

27. nov 2024

Syn chodí druhý rok do škôlky. Je to živé dieťa , viem to o ňom a viem triezvo zhodnotiť jeho správanie. Od začiatku školského roka od učiteľky nepočúvam nič iné , iba to že s ním mám ísť k psychológovi. Vraj sa často deje , že keď je taký rozbesnený a tancuje skáče máva rukami tak nejaké dieťa udrie (OMYLOM) je veľmi citlivý a vždy sa aj rozplače lebo je mu to ľúto (to mám info od učiteľky) nedávno sa stalo že udrel omylom pri vystrájaní nejakého chlapca do krku, plakal ospravedlňoval sa mu a učiteľka ho ajtak nechala za trest sedieť samého za stolom zatiaľ čo všetky deti sa hrali. Pýtala som sa jej či mu mám dať akože sedatíva predpísať alebo ako si to predstavuje že budem postupovať pri 4+ročnom dietati. Poslala ma teda k psychologičke s tým aby sa ona vyjadrila že ako majú PEDAGÓGOVIA S 20+ROČNOU PRAXOU postupovať keď je takýto živý a ako ho majú v tej chvíli ukľudniť. Nepredstavujte si ho zase ako nejakú besnú opicu čo nič iné nerobí len lieta po triede a nevie si sadnúť na minútu, len miluje deti tesi sa z nich a miluje byť medzi nimi.
Teraz je vianočná zbierka pre seniorov do krabíc od topanok , niektoré možno viete. Do Edupage poslali aj zoznam vecí ktoré tam môžu byť.
Moja obsahovala nejaké vianočné dekorácie(pretože som videla ostatných rodičov ako to priniesli tiež) , 2 značkové parfémy vôbec z nich nebolo minuté strekla som z nich iba raz aby som vedela ako voňajú len teda nebola k ním krabička už , bonboniéru Lindt, 2 malé uteráčiky, telové mlieko a krém na ruky. Dnes mi to učiteľka vrátila po 2 dňoch so slovami že prepáčte ale tu je všetko zbytočné, nič z tej krabice nieje vhodné tak som jej povedala že veď toto ste poslali do Edupage a len sa usmievala a mykla plecami. Mňa sa to teda dotklo a už sa určite nebudem zapajat do žiadnych takýchto aktivít.
Nechali by ste dieťa v takejto škôlke kde z neho robia dementa a davaju tresty bezdôvodne?

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?
klementinka58
28. nov 2024

Netreba sa bat psychologa, dietatu velmi lahko vysvetlis, ze idete ku tete, ktora ma hracky a budu robit zabavne ulohy. Ja som bola so svojim 4r u psychologa poslal ma neurolog lebo nerozpraval. Hravou formou mu urobila intelekt, pohrala sa s nim a zdiagnostikovala ho. Pamatam si, ze mal na hlave carodejnicky klobuk a palicku ako Harry Potter, velmi sa mu pacilo tam. A to ja mam ustrachane dieta. Potom mi psychologicka zreferovala.,ze intelekt je v norme, treba rozvijat jemnu motoriku a ze je to spokojne a vesele dieta. Viac nam nekazala prist. Takze toho sa urcite neboj, ak bude vsetko ok nebudete tam chodit na terapie, ak sa jej nieco nebude pozdavat da ti rady ako s nim pracovat. Co sa tyka skolky u mojho sa osvedcilo, ze ked mal dobre spravanie mohol si ist do obchodu vybrat nejaku drobnost. Aj tak sme chodili vzdy na nakup po skolke....Asi 2x sa mi stalo, ze v skolke vystrajal tak obisiel v obchode bez odmeny a naozaj velmi ho to mrzelo. Nie vsetky deti v tak malom veku dokazu selektovat spravanie podla vysvetlovania a dohovarania rodica, lepsie funguju na systeme odmien. Teraz je ten moj uz skolak a samozrejme uz na odmenach nefungujeme, so spravanim nie su ziadne problemy

simona20201309
28. nov 2024

Ženy.... keby moju dcéru poslali učiteľku k psychologicke, stislo by mi riť a okamžite by som to riesila! Pred čím preboha zatvárať oči????? Pred sebou? Chceš samu seba presvedčiť že tvoj syn je v poriadku?
Nie, nie je.
Ak ho posielajú k psychologické, dôvod tam je.
Prečo sa bojíš? V kútiku duše vieš, však? Máš obavy, že mu niečo diagnostikuju. A čo poriesis tým, že to oddialis? Uškodiš hlavne tvojmu synovi a sebe samej.
Ja som nikdy nechápala prečo rodič nechce vidieť realitu. Véd tie učiteľky ho ešte ten rok, dva strpia. Ale TY ho budeš mat na krku celý život! Ty sa s ním budeš trápiť cele roky! A problém sa bude len stupňovať. Nie, nevyrastie z toho. Bude to len horšie ak s tým niečo nezacnes robiť.
Vôbec nemusí mať diagnózu, môže to byť len emocne. Možno ide o úplnú maličkosť. Aký je problém zájsť sa ukázať na vyšetrenie?
A s tým balíčkom - áno, nemala vám to učiteľka vrátiť. To bolo netaktne.

zuzitko74
28. nov 2024

Tvoj synček si potrebuje uvedomiť, že trieda je pomerne malá miestnosť, v ktorej je veľa detí a určité pohybové aktivity nie je bezpečné v nej robiť. Nikto mu nechce kaziť zábavu, ani spontánnosť, ale ak kvôli jeho zábave niekto trpí, mal by sa vedieť prispôsobiť.

jesenzima
28. nov 2024

Mám tiež besné dieťa, naozaj extrém, čo sa týka energie. Za 4 roky čo chodila do škôlky, ani raz nikoho OMYLOM neudrela,a to teda naozaj neobsedela ... Neobhajuj nevhodné správanie svojho dieťaťa ...

evaachesa
28. nov 2024

@autorka Nečítam všetko. Len ma teda zaujíma či sa teda chystáš s dieťaťom k psychológovi alebo nie?

lenjaja84
28. nov 2024

@nyusika pani napisala ze bonbonierku Lindt, nie lidl, ak ste Lindt cokoladku este nikdy nejedla,tak neviete co je kvalitna cokolada a neviete co pani zadavatelka pise 🤣🤣🤣

nyusika
28. nov 2024

@lenjaja84 ja som sa uz ospravedlnila, ze som to zle precitala.

snad som ti ale spravila dobry den,
a dovolim si napisat, ze su aj ovela kvalitnejsie cokolady, ako Lindt - toto je priemerna komercna cokolada.

princezna_bosorka
28. nov 2024

ucitelka je krava a sedi na tebe a aj tvojom synovi. Daj ho inam, sikovny pedagog si s nim poradi (omylom udretie niekoho sa stava casto, netreba z toho robit dramy).

princezna_bosorka
28. nov 2024

@nyusika jj, lindt je tuctovka (pre znalcov), ale dobkrabicky uuplne maximalne vhodna

princezna_bosorka
28. nov 2024

@simona20201309 nehnevaj sa, ak sa ucitelka s 20 r praxou takto sprava (a vyjadruje pred rodicom) a nezvlada zive dieta, potrebuje psychologa ona...

benit
28. nov 2024

@princezna_bosorka este ze si to tak sfleku zdiagnostikovala a aj ucitelku🏅

zazka666
28. nov 2024

@stefan0 uff, dobre si to dal. Ja plne súhlasím. My ľudia sme zvláštne tvory. Akceptujeme zvieratá, že majú odlišné správanie a potreby, kačke pripravíme vodu, opici dáme hračky, sykorke semienka, vlkovi akceptujeme ze žerie mäso ..len u detí predpokladáme , že sa budú správať rovnako a správame sa k nim rovnako, hovi môžu mať rozličné potreby a očakávame to malý výsledok. Keď nie je, lebo je nesplniteľny, frustráciu si vyvíjame na deťoch. Je zlý, lebo je neposedný, lebo si nestihne vypit kávu, lebo sa ním musí dlhšie zaoberať... Nik si neuvedomuje, že spoločnosť potrebuje rôznorodosť pováh , talentov a pod. aby mohla napredovať. Raz a navždy, poslušnosť nie je
najhodnotnejsia premisa, vôbec to nie je hodnota o ktorú by sme mali stáť u svojho dieťaťa, nakoniec ani u seba.

zuzana76
28. nov 2024

Vidím, že ľudia sa tu vyjadrujú o učiteľke, že je krava. Situácia podaná jednostranne. Páčilo by sa mamičke, aby sa aj o nej vyjadrili, že je krava? Pripadne o jej dieťati?

simona20201309
28. nov 2024

@princezna_bosorka nezvláda živé dieťa? Jasne, učiteľka nezvláda, lebo dnešné deti sú nezvladnutelne! Preto nezvláda. Lebo na dnešné deti nemôže kričať, udrieť, zvysit hlas, dat za trest sadnúť, do kúta, nemôže NIC ... preto nezvláda rozmaznané spratky ktoré sú si úplne vedome toho že im nikto nič nemôže.
Na tablete od roka, diagnoza každé druhe.
Tak nezvláda a co?
Preto o chvíľu už ani nebude mať kto učiť. Veru možno už aj psychológa potrebuje pri dnešných deťoch a ich matkach. . .

simona20201309
28. nov 2024

@zazka666 😂😂😂 tak toto prirovnanie stalo zato

luccija
28. nov 2024

Autorka sťažujú sa aj iné učiteľky?Na diagnostiku by som išla pre svoj pokoj a aj kvôli ucitelke nech vie ako postupovať.Dobre tomu rozumiem, že dva krát niekoho pri hre, tancovaní udrel a je z toho také haló?Budem nestranna tak ako ty nevieš aký je celý deň syn v škôlke, tak môže byť, že jednoducho učiteľke nesedí a môžeme si písať, že tak by sa pedadog nemal správať atď ..deje sa to.
Takže na diagnostiku by som išla hlavne kvôli synovi, lebo ak je zaskatulkovany ako "problémový" nebude sa mu tam chodiť dobre a zmenila by som škôlku.

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
luccija
28. nov 2024

@zazka666 ale veď ma pravdu veľmi dobre to napisal.Vsetci chcú dobre, poslušne deti akákoľvek inakosť, temperament je na pritaz.Tu si to veľa žien stiahlo na seba a svoje deti, ktoré sú bojazlivejsie a takýto chlapec je Denis postrach.Nikto nevie čo v škôlke robí práve preto by som na diagnostiku išla možno upútava pozornosť je triedny šašo, možno to bola náhoda deti sa vedia rozblaznit, že až.

aandrea9
28. nov 2024

@autorka... niektoré ženy sú svojimi komentármi na facku? Na takú OMYLOM???

taktotedanie
29. nov 2024

Nebud agresivna a arogantna, jednoducho chod so synom na presetrenie zjavne to potrebuje a ty tiez, zbytocne tu vyplakavas..ak bude problem v dalsej skolke budes mat papier , bodka
Aj ucitelka je len clovek, pravdepodobne je tazko zvladnutelny a ublizuje detom
A ano necudujem sa, ze ti ich vratila ( vies krabicky nemaju obsahovat to co doma nepotrebujes)

terezkaarthuramax
29. nov 2024

My sme v prvej triede na telesnej robili taku vec ze skupina ziakov bola na jednej a druha na druhej strane telocvicne a mali sme prebehnut na druhu stranu. Zrazila som sa so spoluziakom az plakal. Tak mi to bolo luto ze som sa potom bala robit takuto aktivutu... Nebolo to tiez naschval. Tak aj take ze syncek autorky niekoho omylom udrel sa stava... Netreba hned za to jeho mamicku sudit alebo si robit srandu , ked to chlapčekovi je luto.

zazka666
29. nov 2024

@luccija ale ved ja som ho pochválila. Mne sa jeho názor páči. Ja tiež nie som za to, aby sa démonizovali živé deti a ich rodičia.

earlgrey
29. nov 2024

@simona20201309 My máme jednu staršiu učitelku (39 ročná prax) a jednu mladšiu. Mladšia nevidí problémy, staršia vidí. Hoci má niekedy prehnané nároky na deti, ale tak prešlo jej popod rúk už veľa detí, takže skúsenosti musí mať. Nedehonestujem žiadnu z nich ale je medzi nimi viditeľný rozdiel. Staršia kričí kraždý deň, posiela za trest na lavičku atď. Deti majú pred ňou rešpekt. Ráno keď idem do škôlky a je tam staršia, v celej triede je tichučko, deti sa pekne hrajú, kreslia. Keď je mladšia ráno, hluk, krik, naťahovanie, besnenie. Deti už v šatni sa tešia, keď tam vidia tú mladšiu, lebo vedia, že budú mať voľnejší "režím". No a mne ta staršia vysvetľovala, že veľa mamičiek si myslí, že si zasadla na ich detí atď. ale že ona len chce pomôcť a keď vidí, že jej 39 ročná prax je na niektoré deti prikrátka, tak odporučí psychológa, aby aj ona vedela, aké stanovisko k takým deťom zaujať. Lebo ak dieťa má nejaký problém, ktorý sa potvrdí, ľúto by jej bolo, ak by také dieťa posielala na lavičku, alebo kričala na také dieťa, lebo tam treba iný prístup. Ak da vylúči diagnóza, tak vie, že dieťa je jednoducho nevychované, nezvládnuteľné a zase zaujme iný prístup. Nevidím na tom nič ale nič zlé. Veď aj my matky, koľkokrát samé nevieme zvládnuť svoje deti a potrebujeme radu alebo zistiť, kde robíme chyby. Takže mne keď povedala, že mám navštíviť psychológa, hneď v ten deň som volala do CPP a termín mi dali o 2 týždne, už som absolvovala jedno stretnutie sama, na ďalší týždeň idem s dcérou.

evkano1402
30. nov 2024

Kedy Vas caka psychologicky posudok (depistaz) potrebny k zapisu na ZS? Buduci rok?
Znama ma taketo dieta, vesele, zive, pojasene a zial casto dochadzalo k ublizeniam zo strany jej dietata a na zaklade depistaze mala odporucany odklad, ktory ona neakceptovala a dieta nebolo prijate do ziadnej ani spadovej ZS. Ale ani v skolke ho uz nechcela dlhsie nechat prave kvoli castym staznostiam. Napokon to vyriesila sukromnou ZS.
On, aj ked bol vonku na ihrisku, tak jeho mama nevidela ziaden problem, ale napr. deti od neho bocili, lebo casto v ramci hry, potkol, sotil ineho alebo znicil hracku. Mne osobne sa nezdalo, ze by mal mat nejaku diagnozu, ale ta motorika aj jemna aj hruba bola taka neobratna, casto sa aj sam podkynal o vlastne nohy, zakopaval, padal, bez ohladu na pocasie si lahal na zem vstat a odmietal vstat a pod.. Hovorim ale o starsom 6 rocnom dietati.

stefan0
7. dec 2024

@tiika rozpravame sa o 4 rocnom dietati a Vy ste to prirovnali k situacii s dospelym clovekom.
Vy by ste tu situaciu riesili tak ze by ste tomu cloveku zacali dohovarat a karhat ho ? Ja by som ho oblukom obisiel a pokracoval dalej vo svojom dni, urcite by som nesiel s nim do konfliktu, netusime co sa mu deje. Rovnako by som viedol aj svoje dieta.
Avsak vratme sa k tejto konkretnej situacii. Suhlasim, bude dobre aj prenho ak sa to nauci, nezabudajme ze je to stale este velmi male dieta, je na tomto svete este stale pomerne novacik, ma na to este dost casu sa to naucit, svet je neuprosny uponahlany a vsetci chcu vsetko hned.
Nehodam by sa dalo predist keby skolky neboli v podstavoch a ucitelka by mohla na to reagovat ked sa to deje, s laskou a trpezlivostou. To vsak v takychto podmienkach nie je realne.

tiika
8. dec 2024

@stefan0
Presne tak, dospely človek by sa už mal vedieť správať ohľaduplne, dávať pozor či pri svojej aktivite niekoho nezrani, dieťa sa to uci od nás. A je jedno, či to dieťa je pokojne, živé. A áno určite to chce čas.
No s láskou a trpezlivosťou sa môžu predsa nastaviť i pravidla, hranice, podstúpiť dalsie kroky. Neznamena to len nekonečné vysvetľovanie. Aj odporúčanie k psychologovi môže byt robené s tým najlepším úmyslom, láskou, snahou niekomu pomôcť. I keď v tomto prípade mi to pride už príliš.

stefan0
9. dec 2024

@tiika myslim ze dieta nepotrebuje nastavovat ziadne pravidla a hranice, ono si ich vytvori samo. Ani my predsa nekradneme a ani napr. nikoho nezavrazdime nie kvoli tomu aby sme nesli do vazenie, ci hej ?
S ostatnym co ste napisali suhlasim.

letfenixa
9. dec 2024

@stefan0 dieťaťu MUSÍŠ nastaviť hranice!

tiika
9. dec 2024

@stefan0 nemyslela som to v takom zmysle, že vytváram hranice priamo dietatu. Skôr komunikujem svoje hranice, niečo čo mne je už napr. neprijemne, spôsobuje bolesť, starosti, obavy atď. A to je podľa mna extrémne dôležité. Tu ma vela dospelých medzery, ktoré pramenia práve z toho detstva. Buď si ich určia neskoro či vôbec, prehliadaju svoje potreby alebo sa presadzujú príliš hrubo, agresívne, násilne. Takze toto u seba primerane nastaviť a ist príkladom pre dieťa je veľmi podstatná cast výchovy (alebo komunikácie medzi členmi spoločnosti ak chceš).
A nejaké vzajomne pravidla sú tiež veľmi efektívnym spôsobom fungovania a riešenia množstva druhov medziľudských vzťahov, spoločnosti ako celku. Snáď o tom nie je pochýb. Nevidim, žiadny dôvod prečo by sa im malo dieťa vyhýbať.

stefan0
9. dec 2024

@tiika s touto formaciou uz absolutne suhlasim 🙂 vela rodicov pristupuje k "nastavovaniu hranic" tak ze "toto musis" "toto nesmies" bez dosledneho a trpezliveho opakovaneho vysvetlenia pricin a dosledkov. Parkrat v rozumnej miere je dobre aj nechat to dieta popalit sa (nie doslovne) a hlavne bez nasledneho "ja som ti to vravel". Ja osobne sa absolutne vyhybam slovam "musis" "nesmies" "mal by si". Uz menej ako 1 rocny chapal co to znamena ze to je elektrika, ze to pali.