Štátna škôlka - školné

3. jan 2024

Ahojte maminy. Ja mám len taký dotaz , keďže mám prvé dieťa. Syn nastúpil v septembri u nás v meste normálne do štátnej škôlky , a mesačne mu platím 43 € stravu a školné sa platí 35 € mesačne. A ja sa pýtam, čo je to to školné čo sa zato kupuje alebo kam tie peniaze idú? Keď majú prísť kone platíme my rodičia zvlášť, keď prišlo divadlo tiež sa platilo, keď niekam idú tiež platíme my. A ešte sme platili na začiatku septembra 25 € ZRPŠ. Ešte aj pracovné zošity sme mu platili. Peniaze mi vychádzajú tak akurát, nie som chudobná ani bohatá, len ma to zaujíma. Za normálne odpovede ďakujem a pekný deň.

mamickalisticka
3. jan 2024

Ten mesačný poplatok je za elektrinu, vodu, kúrenie, opravy atď.

ovaaa
3. jan 2024

A prečo sa neinformuješ v škôlke?

jakubkoanjelik
3. jan 2024

Školné by malo pokrývať náklady na prevádzku mš. Ostatné platby ako zrpš alebo triedny fond sú dobrovoľné. Platiť ich nemusíš, len treba myslieť, že práve z nich sa deťom hradí Mikuláš, deň detí... Kone , vystúpenia a iné blbosti sú tiež dobrovoľné.

dzina007
3. jan 2024

Školné je čiastočná úhrada výdavkov materskej školy - elektrina, voda, plyn, dokonca aj hračky, nábytok, opravy a tak ďalej. ZRPŠ aspoň u nás používali na dokupovanie rôznych prvkov na dvor, tabule do tried, balíčky na mikuláša, deň detí, vystúpenia pre škôlku v rámci MDD a podobne.
Povinné je len predprimárne vzdelávanie čiže predškoláci neplatia školné lebo za nich "štúdium" v škôlke financuje komplet štát. Deti mladšie niesú povinné do škôlky chodiť ale majú tú možnosť takže sa spolupodieľajú akokeby na nákladoch.
Kone, výlety, divadlo sú nadrámec - rodič má právo rozhodnúť dieťa tam zapísať alebo nie.

autor
3. jan 2024

@dzina007 ďakujem pekne, už chápem 🙂 áno to viem že predškoláci platia len stravné, aj to menej

euka210
3. jan 2024

My sme krajny vychod a tu to zvysili na hroznych 40e...ked je z mesta, 20e mu mozu vratit...my z dedin bez skolky mame smolu...kto moze, dava do inych dedin za 10e. Predskolaci neplatia.

elis248
3. jan 2024

Tiež syn nastúpil v septembri do škôlky. Mesačne platím stravu 50 eur ( trvalý príkaz, preplatky vrátia) a príspevok za pobyt v škôlke 20 eur, teraz od januára sa zdvihol na 30 eur. Rodičovský príspevok je 50 eur/polrok (divadielka, Mikuláš, veci na výtvarnú a tvorenie,...).

saxana000
3. jan 2024

Na mesto je to super cena..

tetapetra
7. jan 2024

Ešte pred 6r som platila 50e školné

aylinn
7. jan 2024

To kde toľko platíš? Ja platím 70 školné a 60 stravu 😄