icon

Strava pre deti s alergiami v škôlke

12. máj 2025

Maminy, ktoré nosíte stravu do škôlky - snažíte sa denne prispôsobovať jedálničku ostatnnych deti- napr keď deti v škôlke maju na jedálničku rybku tak urobíte aj vy (bez alergénov). Alebo idete podľa toho ako to vám vyhovuje a čo dieťaťu chuti? (ano, máme od gastro - ano nesmie asi 20 základných zložiek potravy - alergia- bez ktorých bežný obed v škôlke nevyskladaju)

evka_29
12. máj 2025

Ahoj, ja malému pripravujem stravu do škôlky na celý deň a zvyčajne mu dávam to co ma rad. Zo začiatku som mala myšlienku že mu budem trosku prispôsobovať stravu ako dávajú v škôlke ale to mi robilo len starosti a prácu navyše takže mu vždy dám to čo máme doma a čo zje. 😊

cialota
12. máj 2025

my sa takto stravovat nemusime, ale sestrina dcera bohuzial ano. ona jej vari to, co ma mala rada, neriadi sa tym, co jedia ostatni. to sa niekedy ani neda.

janamt
12. máj 2025

Zo začiatku som mala túto snahu, ale aj samotná príprava tohto jedla bola náročná, dodržať ich jedálniček takmer nemožné. Pokúsila som sa raz spraviť šunkovú penu, ktorú bežne doma nejeme zo surovín, ktoré mohla. Vtedy mi došlo, že jednu porciu tyčovým mixérom neurobím, vlastne ani neviem, ako to má chutiť a dcérke to nechutilo. Vtedy som sa uvedomila 🙂 Ak boli dni, že som mala suroviny doma a bolo mi jedno, čo jej uvarím, dala som napríklad ryžu s mäskom, ale s prísadami, ktoré zje a môže. Ale inak sme šli svoje. Je fajn, ak dieťa skúša nové veci (napríklad hráškovú pomazánku) a má pestrý jedálniček, ale s obmedzeniami je dodržať škôlkarske menu na každý deň horor.

autor
12. máj 2025
@cialota

my sa takto stravovat nemusime, ale sestrina dcera bohuzial ano. ona jej vari to, co ma mala rada, neriadi sa tym, co jedia ostatni. to sa niekedy ani neda.

@evka_29
@janamt
@cialota dakujem 🙏 tak pôjdem podľa nas - aj keď to bude znamenať že budem točiť do 10 druhov jedal. Aj keď ešte neviem ktore z nich budu jedle aj po vychladnutí a ohriati 🤷

traktor
12. máj 2025

Nemusíš sa riadiť jedálničkom, riaď sa dieťaťom. Aj keby si točila 3 rovnaké jedlá.. Základ, že dieťa bude najedené😉.

vkatush
12. máj 2025

Ja som mala žiačku, ktorej nosili jedlo. Snažili sa rovnako, ako mali deti v škole (lebo ak mala niečo lepšie/horšie, tie komentáre detí na obede boli nekonečné a mne liezlo na nervy ukľudňovať ich, keď mi tam 20 detí začalo kričať ale ona má lepšie, jeeeej aké má fajne, aj ja chcem toto, nechcem jesť toto, prečo nemôžem mať ako ona 😑).
Ak bolo v škole niečo, čo dcéra vyslovene nejedla, tak vtedy jej urobili niečo iné. Ale mama bola tuším na HO a bývali hneď vedľa školy, takže časovo to asi nebolo až tak náročné.

autor
12. máj 2025
@vkatush

Ja som mala žiačku, ktorej nosili jedlo. Snažili sa rovnako, ako mali deti v škole (lebo ak mala niečo lepšie/horšie, tie komentáre detí na obede boli nekonečné a mne liezlo na nervy ukľudňovať ich, keď mi tam 20 detí začalo kričať ale ona má lepšie, jeeeej aké má fajne, aj ja chcem toto, nechcem jesť toto, prečo nemôžem mať ako ona 😑).
Ak bolo v škole niečo, čo dcéra vyslovene nejedla, tak vtedy jej urobili niečo iné. Ale mama bola tuším na HO a bývali hneď vedľa školy, takže časovo to asi nebolo až tak náročné.

@traktor a nebudu ma okydavat ze davam trebars len 3 jedla? (Ty tusim robis v sk. jedalni, ze? by si mohla vediet ako to beru 🙂)

@vkatush ja toto chapem to ano...ale treba sa aj z druhej strany na to pozret - deti budu mat trebars k obedu dobosku, keksik a on nebude moct a bude chciet ...ono je to lahko nahradit alebo urobit podobne ked je alergen 1,2 ale ked ich je 20, zacinajuc pšenicou, lepkom, žltkom, bielkom,............proste taky uplny zaklad, tak to uz take jednoduche vyskladat nie je...odhliadnuc od toho ze to chuti dakedy ako ...

traktor
12. máj 2025

Ja robím v škôlke - vedúcu plus kuchárku v jednom a mám také dieťa aj teraz. Neriešim čo mu mamka dáva, základ je aby jedol.. Ak nespapá, mamku informujem, že nejedol, alebo zjedol len málo, aby vedela.A deti neriešia čo kto má.. Samozrejme na začiatku sa opýtaju, prečo má iné, ale keď im vysvetlím, že prečo, tak viac neriešia.

maya_hi
13. máj 2025

Z pohľadu učiteľky, odporúčam aby sa to aspoň podobalo na to, čo jedia deti v škôlke. Vnímam práve, že to sledujú, riešia a do istej miery je dieťa takto vyčleňované. 🫤

autor
13. máj 2025
@maya_hi

Z pohľadu učiteľky, odporúčam aby sa to aspoň podobalo na to, čo jedia deti v škôlke. Vnímam práve, že to sledujú, riešia a do istej miery je dieťa takto vyčleňované. 🫤

@maya_hi samozrejme že je vyclenovane keď si nemoze dať 99% toho čo ostatné deti ...

earlgrey
13. máj 2025

Máme v triede takého chlapca...akurát mi v piatok dcéra vravela, že on mal tortilu s niečim a že stále má niečo iné ako oni, že prečo...tak som jej vysvetlila, že ten chlapec nemôže jesť to, čo ostatné deti, lebo by mu mohlo byť zle...že má alergiu, a aby ho nebolelo brucho, tak mu mamka dáva iné jedlo...včera pani učiteľke povedala, že nemôže jesť špagety s omáčkou, lebo ona má alergiu na omáčku 🤣🤣🤣 celkovo nezje žiadne omáčky...ale aspoň sa vynašla...ja osobne by som sa neriadila jedálničkom...ale snažila by som sa vysvetliť vlastnému dieťaťu, prečo je to tak...ale moja dcéra nie je z tých, ktoré by chceli cudzie jedlo, nepohoršuje sa nad tým, je síce zvedavá, ale tam to končí....

cialota
13. máj 2025

tak bude to aj pre teba jednoduchsie a rychlejsie ako keby mas kazdy druhy den vymyslat nejake nove recepty. mozno casom nieco pridas, mozno casom zachuti aj nieco ine 🙂

traktor
13. máj 2025

Deti vyčleňujú dieťa, ktoré ma diétu?? Tak potom je niečo zle.. Pretože deti sa musia naučiť, že aj takéto deti sú medzi nimi, že aj takéto deti majú právo sa najesť.. Treba im o tom hovoriť a nedopustiť, aby sa dieťa na diéte cítilo zle.. Sú intolerancie, kde keby človek aj neviem ako chcel, neprispôsobí jedálniček tomu v škôlke, či v škole.. Nesťažujme to prosím tým rodičom a ani deťom.. Majú toho aj bez toho dosť..