icon

Strava v škôlke

6. sep 2021

Ahojte,smiem sa spytat aky jedalny listok mavaju vase deti v skolkach?dcerka mi nastupila do skolky a po vzhliadnuti jedalneho listka som zhrozena,velmi vela sladkeho,sladke caje,ochutend mlieka kazdy den,na obed sirupova voda.u nas sa taketo veci nepiju doma.a tie kombinacie ma tiez zaujali,dnes napriklad:kakao a k tomu sardinkova pomazanka,na obed zemiakova kysla a spagety s kecupom,na olovrant penova jahodova natierka s chlebikom,opat k tomu vanilkove mlieko😮 mala prisla domov ze ju boli brusko,ucitelka ju nutila pit tie sladke mlieka-u nas doma to nikdy nepila.za cely tyzden maju len raz ovocie.je to takto v kazdej statnej skolke?dakujem

Strana
z5
0adka0
Autor odpoveď zmazal
elementissa
8. sep 2021

@elizabet173 nakoľko máme v rodine dosť zdravotníkov - doktori, sestry, farmaceuti, fyzioterapeuti a veľa biológov, mám taký iný pohľad na stravu a ja som práveže presvedčená, že strava je kľúčom k zdraviu, lebo imunita sa vytvára v črevách. To, čo papáme veľmi výrazne ovplyvňuje to, akí sme zdraví. Môj syn má dva roky a ešte nikdy nemal žiadnu chorobu. Ani zvýšenú teplotu po očkovaní, ani sople.. nikdy som nevytiahla odsávačku na sople, nikdy som nemusela použiť teplomer, nikdy doňho nešiel jediný liek (iba očkovania teda) a nakoľko ja som nebola chorá už dobrých 10 rokov a môj muž odkedy je so mnou a stravuje sa tak ako ja (zdravo), tak tiež nebol chorý a to je už takmer 6 rokov. Takže zdravie a strava majú väčší súvis, ako si možno ochotná pripustiť a práve v škôlkach, kde sa vie, že sa šíria všetky detské virózy by sa malo dbať na to, aby tie deti dostávali najlepšie z najlepšieho. Ja sa radšej nepýtam nikoho, čo dáva svojim deťom jesť, sem tam tu zahlidnem nejaký koment o tom, čo deti zjedia alebo nezjedia, pre mňa je to nepochopiteľné a úplne iná galaxia. Ten jedálniček, čo som postovala ja, je celkom v pohode podľa mňa, doma síce jedavame lepšie, ale je to celkom pestré a nie sú tam až tak zbytočné prvky bez výživovej hodnoty. Stále má škôlka možnosť nosiť si aj vlastne jedlo pre dieťa. U nás sa točia tony zeleniny, neviem, ako ľudia dokážu žiť bez zeleniny a ako dokážu deti jesť bez zeleniny. Ale už som z viacerých diskusii pochopila, že pre Slovákov je pestrá strava zemiaky, ryža, rezeň, párky, sunka, vajce a slanina. Nič viac k šťastiu netreba 😆😆😆

chrumka333
8. sep 2021

Môžeš podať podnet na príslušný ruvz ohľadom skladby jedálneho lístka, oni preveria, či je to v súlade s normami

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bona_dea
9. sep 2021

@elementissa nemá naozaj každý zvyšných 500€ na súkromné škôlky.
Mám dve deti, milerada by som ich dala do súkromnej škôlky, v našom okolí stojí mesačne s celodennou stravou pobyt v takom zariadení od 530€, bohuzial cez tisicku mesačne len na škôlku vážne nenájdene.
To ale nie je riešenie dávať deti do súkromných škôlok. V prvom rade by tá štátna mala poskytovať takú stravu, aby to bolo k prospechu detí.
A s tou imunitou by som to až tak nepreceňovala.
My si frčíme na celkom zdravej výžive a deti bývajú choré tak nejak bežne 🤷‍♀️.

ptvw
24. nov 2023

@pribinak viem ze stará téma ale akurát nad tým maturujem lebo môj malý ma 2 a pol od januára ide do ms a nič iné ako čistú vodu nevypije aj keď dám džús, malinovku alebo čaj sladký ako rit tak to nechce a hneď pýta vodičku tak som zvedavá

pribinak
24. nov 2023

@ptvw tak ten pitný režim sa už našťastie dosť zmenil

adinam
27. nov 2023

@ptvw teraz sú normy pre MŚ upravené tak,že sa detičkám podávajú aj nesladené ovocné čaje,alebo čajovníkové čaje ochutené iba citrónom.V sladených čajoch je znížené množstvo cukru,alebo med.V pitnom režime sú zahrnuté aj 100% prírodné ovocné a zeleninové koncentráty bez pridaného cukru,ktoré sa riedia vodou v určenom pomere.U nás je vždy k dispozícii aj čistá voda.Žiadne obavy,sirupy sú vylúčené zo všetkých noriem.

ptvw
27. nov 2023

@adinam ďakujem 😊

Strana
z5