Strava v škôlke
Ahojte,smiem sa spytat aky jedalny listok mavaju vase deti v skolkach?dcerka mi nastupila do skolky a po vzhliadnuti jedalneho listka som zhrozena,velmi vela sladkeho,sladke caje,ochutend mlieka kazdy den,na obed sirupova voda.u nas sa taketo veci nepiju doma.a tie kombinacie ma tiez zaujali,dnes napriklad:kakao a k tomu sardinkova pomazanka,na obed zemiakova kysla a spagety s kecupom,na olovrant penova jahodova natierka s chlebikom,opat k tomu vanilkove mlieko😮 mala prisla domov ze ju boli brusko,ucitelka ju nutila pit tie sladke mlieka-u nas doma to nikdy nepila.za cely tyzden maju len raz ovocie.je to takto v kazdej statnej skolke?dakujem
U nás je to veľmi podobné … že “normy” … tie z 1980 🤦🏻♀️ Ja som tiež zhrozená, samé sladké, strašne veľa mlieka na pitie. Zdravé jedlo len sem tam 😑 Nespravíš s tým nič … ak bude mať tráviace problémy môžte žiadať a následne nosiť vlastnú stravu, ale to tiež nie je len tak (kvôli hygiene)
Moj ma dnes takto ..
@adinam aj u nas maju obcas kakao ale vacsinou ciste mlieko, vodu, bielu kavu a caje. Ovocne, ovocno-bylinne, kamilkovy zajtra napriklad, cierny s citronom, zeleny caj. Menia im to kazdy den. Nesladia. Aj v triede ked si pytali caje tak rovno povedali, ze nemame nosit cukor ale ak sa vie niekto dostat k domacemu.medu radsej mame doniest ten.
Asi hej. Tie jedálne lístky v škôlkach sú si dosť podobné. Oni to odôvodňujú tým, že keď nevaria sladké, tak to deti nejedia a jedlá sa vyhadzujú...Ale to je všade tak. Aj v školských jedálňach. Najhoršie sú na tom potom deti, ktoré sladké jedlá veľmi nemusia. Také sa potom v takých jedálňach veľmi nenajedia. Ale čo už. Tie vedúce jedální si tvrdia stále len svoje.
Špagety s kečupom sa pripravujú VŠADE.
No aj u nas su take kombinacie ako hnus malý neni na také zvyknuté a može sa aj na hlavu učitelka postaviť on mlieko sladke piť nebude s ani sladké vody on si aj doma pyta cistu vodu a tie natierky niektore a kombinácie hej to je aj u nás rozum sa mi nad tym zastavuje prečo to je tak sto rokov za opicami lebo ešte ja som tej školke mala taký jedálniček
tak oni sa musia riadit tym, co povie stat. Nemozu si z toho robit kocurkov. Ako tebe to pride ako banalita, ale do skolok chodia casto kontroly a nie je to sranda. Ono kym sa na to nepride, tak to vsetko ide, ale ked je pruser tak samozrejme sa hlada kto za to moze. A ktora ucitelka bude posusovat pravidla koli mojkacikovi?
@koray pisala som o predchadzajucej skolke,bol to jeden z dovodov,preco som dceru odtial vzala.Otrasná strava
nas ma akurat dnes lievance, nepisu ze by boli mrazene
NIKDY by som nedala dieťa do štátnej škôlky, kŕmia tam tie deti poľským odpadom, nezdravé, žiadna výživová hodnota...potom prečo sú tie deti choré. Škôlka, kam bude náš syn chodiť síce stojí 500€/mes, ale nebudem šetriť na zdraví a rozvoji svojho dieťaťa. Odkiaľ tak tie deti majú všetky tie nesprávne stravovacie návyky, všakže? Keď samé sladké umeliny do nich pchaju v škôlkach. Fakt hrozné. Ja by som to snáď aj na inšpektorát poslala, že čo má toto znamenať... :( 😤😤😤
@elementissa toto je v strava v škôlke (na tento týždeň), kam chceme dať syna
@elementissa no inak my sme tiez kukali, co im tam nosili, maso napr. predava mne blizka osoba do nasich skol a skolok a normalne sa smeje, ze to kolkokrat na skolku vezmu ze pol kila masa na den, ze ich to ani nebavi vozit., albeo ze dva parky do polievky, pár dkg sunky
No ale nie o tom som chcela, aj z mala penazi sa da uvarit, plus vela rodicov ak sa s nimi komunikuje dokazu zaplatit v statnej skolke viac. Ale naozaj je to o komunikacii. A ak tam bude polka rodicov si dupat, ze oni chcu stravu zadarmo a nebudu davat navyse nic, tak sa nebude s tym robit nic. My sme mali krasnu statnu skolku a mali normalne zakazane davat ovocie zeleninu z dvora? to je take psycho u nas... cize kupene a dovezene haraburdy z polska ano, ale napr. keby im druzstvo dalo mlieko, maso, alebo v tej vlastnej zahrade vypestovane veci, tak to nie... Je to uplne chore, kucharky nam potom ovocie nechavali v satni, ze mame si zobrat ak chceme a nevadi nam to, ze to je zo zahrady ale oni to detom dat nemozu... My sme nakoniec presadili stravu pestrejsiu o mnoho aj s novymi ingredienciami a receptmi, a stalo nas to fakt mozno o 15eur na mesiac viac? na dieta? a ani to mozno nie, uz si cenu na den presne nepamatam. Cize netreba iba kvoli strave riesit 500eur skolku, hlavne ked si to niekto nemoze dovolit, maju sancu aj mamicky co sa musia uskromnit na normalne stravovanie.
@elizabet173 súhlasím, že deti nemajú dobré stravovacie návyky už z domu, ale pozri si tie jedálne lístky v tých štátnych škôlkach preboha... Veď to by som v živote decku nedala
@simca06022011 súhlasím, ale nedá mi nedodat, že ovocie a zelenina z dvora sa už nemôže dávať deťom jest vďaka nariadeniu európskej únie. Všade to museli stopnúť... A z tohoto dôvodu ju prestali aj v mnohých škôlkach pestovať.
@elementissa dovolim si tvrdit ze vela deti nema ani len taky pestry jedalnicek ako v tej skolke (netvrdim ze je to vzor zdraveho jedalnicka)🙂 ja ked to vidim, mama vari dva druhy polievky dookola, par druhych jedal a to pecene kura, rezne, maso na stave a mozno nejake pecene maso.. zelenina ak naahodou to dieta zje. Krupicova kasa na striedacku s chlebom na veceru. chlieb vacsina domacnosti kupuje 1-2druhy, cize ak sa v domacnosti je, tak aj rano aj vecer. K tomu parky, sunka, trocha zeleniny.
A samozrejem s ohladom na dieta, lebo kopa deti zje svojich par jediel a ine nechcu a mamy su radi ze zjedia piskoty s kecupom. CIze ked sa na to pozries takto, vela rodicom to vyhovuje, este stale je to pestra strava, kazdy den maju nieco ine, ci to detom chuti nechuti je ina vec. AJ spagety s kecupom su dost caste a oblubene pre deti. A rodic ma este dost moznosti intervenovat do jedla, a vikendy , vecere... ta stvrtka krajca chleba co ledva zjedia na olovrant im velmi neublizi aj tak kym pridu domov hladomor a vari veceru mama.
@ailiba no ano jasne, zrusili to lebo nariadenia, to viem🙂, nie len tak.. a vsetci pocuvame ako telce.. lebo davame zarobit spanielom a kamionistom a Europe to vyhovuje... a totalne sme nesamostatni aj v takejto jednoduchej veci ako vypestovat jablka do skolky/skoly.
@simca06022011 bohužiaľ, mi musíme počúvať nariadenia... Ver, že by sa určite našiel nejaký iniciatívny blbec, ktorému by to vadilo. Je schválených veľa hlúposti... Ale dodržiavať sa musia.
U nás majú úplne iné veci a kombinácie. Sardinkovú pomazánku nikdy nemávajú, ani tú jahodovú penu. Mňa vždy zarazí kombinácia mlieko a rajčina. Keď som sa nad tým pozastavila, riaditeľka mi začudovane povedala, že aj ona to tak jedáva. Môj žalúdok by piclo.
Keď som bola povedať, nech môjmu synovi nedávajú jahodové mlieko, tak mi vedúca povedala, že ho už dávať nemôžu. Mala som tú česť ochutnať stravu zo škôlkarskej jedálne a teda niekedy je to riadna bieda. Ale ostatným rodičom v škôlke to je jedno.