icon

Stravovanie v škôlke

2. jún 2022

Ahojte , citala som v diskusiách starších pár rokov o stravovaní v škôlke .. veľa sladených nápojov , ochutenych mliek , bravčového masa atd .. nie som ziadna bio matka ale teda na strave svojho dieťaťa si dávam záležať a snažím sa vyhnúť častému konzumovaniu nezdravých jedál ktorým sa samozrejme nevyhneme a papame aj take z času na čas, no zaujíma ma akú stravu majú vaše detičky v škôlkach ? Viete mi napísať pre príklad nejaké denne menu ?

Strana
z3
poopsie
2. jún 2022

@janka54321 alergia na mäso je normálna vec, viembo ľuďoch ktorý ju majú.. Ale súhlasím s tebou, že hania školské jedálne len zbytočne lebo sú premotivované 3 deti z 18 zje celý chlebík ostatní natlacia len kôrku iní si ani neodhryznu.. A budú sa tu zavzdusnovať... Ak majú na chlebe zeleninu tá prvá letí preč... Avokadova nátierka je zelená so smrťou v očiach nad ňou sedoa aj 20 minút...

kika831
2. jún 2022

@janka54321 bola som sa informovat v skolke! Nie nie je to o tom ze jedna babka povedala!

poopsie
2. jún 2022

A potom sú tu matky z druhej strany, čo by dali pol sveta za to aby ich deti nemali intolerancie, refluxy aby nemuseli chodiť každý deň s obedarmi do škôlky... A nakoniec keby vedeli, že sa to aj tak vyhodí 😩ani jednej to nezávidím...

belllinka
3. jún 2022

@mimikarol co je take hororove na chlebe s natierkou?? A ako vies ze palacinky boli z prasku? To by vyslo drahsie, ako ked sa robia normalne.

ritalein
3. jún 2022

Ja len k tej sirupovej vode, pokial dieta nie je zvyknute na nu, tak ju ani v skolke nevypije. Nas nastúpil do skolky v 3r. teraz ma 6 a doma pije stale cistu vodu a v skolke si da obcas caj. Ale to fakt len posledný rok. Ked bol mensi a suseda u nasich mu napustala do flase vodu, zvyknuta od svojej dcery, dala mu tam sirup, tak jej to vratil, ze fuj, co si mi to dala. K strave sa radšej nevyjadrujem, normy ich nepustia. Ale su skolky, ktore idu podla CJZD 🙂

mimikarol
3. jún 2022

@belllinka chleba s nátierkou denno denne na desiatu a olovrant by nechutili ani mne. A tie palacinky som počula od učiteľky že sú s prášku. Ja by som si predstavovala že aspoň 2x do týždňa im mohli dať namiesto chlebíka na desiatu alebo olovrant jogurt. Sem tam mali aj krupicovu kašu. Nie som žiadna bio, eko, raw....len proste to bolo stále o tom istom. Či varili aspoň chutne ťažko povedať, moja odtiaľ chodila hladná. Ale zas na druhej strane chápem že od štátnej škôlky sa nedajú čakať neviem aké zázraky. Zato som to ani neriešila.

stvura
Odpoveď bola odstránená
bluka2
3. jún 2022

@janka54321 nebudem sa tu opakovať donekonečna, ale možno posledný krát - s bio mäsom problém nemal, s lacným ktovieakym, ktorého pôvod som nepoznala problém mal (uvádzam 2 príklady, kedy som nemala dosah na jeho stravu - karantena, skolka). Ty chodíš s akné k lekárovi? Ja nemusím. Vyriešila som to sama, v škôlke mäso už nekonzumuje, už nemá problém. Vlastnu stravu mi kvôli covidu nedovolili, bohužiaľ

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 opakujem sa, uviedla si, ze dieťa má problem s masom, ktore sa podava v Šj a pritom mu škodí akekolvek maso, okrem bio...tak tvoja kritika voci SJ je neopodstatnena ....a nie kvoli covidu si nemohla nosit stravu, ale kvoli tomu, ze si nemala papier od lekara ...aj v case korony musela a musi SJ konat tak, aby neposkodzovala zdravie dieťata a ked ma raz dieta dietu, tak aj v case korony sa dodrziavat musi...ale nato treba lekarske potvrdenie....mas to riadne pomylene

bluka2
3. jún 2022

@janka54321 skôr si myslím, že pomýlené je to, že trojročným deťom vo vyvoji dajú také mäso. Pre mňa je bio štandard, aj v takom Nemecku dávajú veľa, aj keď nie všetko bio. Ja viem, že tá corona bola výhovorka, ale radšej riešim veci k spokojnosti oboch strán, než si presadiť svoje papierom a mať s nimi nevrlý vzťah. Toto riešenie bolo fajn pre obe strany.
Neviem o akej diete pises - popri bezlepkovej, bezlaktozovej existuje ešte bezhormonova diéta?

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 korona je tvoja vyhovorka a nie ich....stale nechapes????!!!!! .....no ved to chcem aj ja od teba, aby si sa vyjadrila, ake ma tvoje dieta vlastne dieteticke obmedzenia....nieco v zneni, moje dieta moze len BIO MASO 🙂 tu na fore ,,hanis" SJ a zrazu nechces mat s nimi nevrely vztah, ....toto je to, o com cely cas pisem, ...mamicky precitaju na nete 5 clankov a uz si myslia, ze su odbornicky na stravovanie, nie tu ,,otvaraj usta", ale tam, kde treba, ale hlavne opodstatnene

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 a Nemecko a bio maso....nato ti napisem len jedno, nedavaj dieta do školskeho zariadenia na Slovensku a chod tam, kde je bio standardom

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 vies, co normalne ma zaujima, ako ked nechces, nemusis odpoved, ale co si dnes varila ?????...strasne som zvedava

nikol873
3. jún 2022

moja mamina pracuje v skolke a teda no neviem, ci to tak je len teraz, no nemavaju nezdrave veci. prave naopak povedala by som, ze idu celkom takeou dravou cestou, no je pravda, ze to asi zavysi aj od samotnej skolky

madamcoco
3. jún 2022

Dámy, školské stravovanie podlieha zákonu.
Toto si vedúca ŠJ nevymýšľa aby škodila vašim deťom, ale drží sa noriem a tiež financií.

luccija
3. jún 2022

@belllinka nie je horor mať chlieb a nátierku, ale väčšina detí to nepozná.Oskvarkova nátierka, nátierka maslo a nutella, cesnaková, nivova, tvarohovou mrkvová...

bluka2
3. jún 2022

@janka54321 odpoviem ti rada na tú poslednú otázku, o zvyšku môžeme povedať len toľko, že si nerozumieme. Práve sme dojedli Zongzi s mäsom, hribmi, vajcom vnútri, ale priznávam, dnes varila pre nás kamoška, ja to neviem robiť. Dezert muffiny ovsené vločky, vajce, banán, arašidové maslo bez cukru, tie sme ani nestihli odfotiť.

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 a taketo nieco by si si predstavovala, aby to podavali v SJ?....

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 a polievka bola aka?

bluka2
3. jún 2022

@janka54321 o čo ti presne ide? Ja som rada, ak deti vyskúšajú hocijaké iné jedlá, ako jeme doma, ale zdravé a nie také, čo zanechavajú kratkodobe (akné) a dlhodobé následky na zdraví (u každého iné, proste telo opravuje, opravuje a systém sa postupne poskrabe ako CDcko a podľa toho, ako veľa svinstva a škodlivých látok mu davkujes, u niekoho skôr či neskôr bude tých škrabancov priveľa a prídu všelijaké choroby - je o tom dosť vyskumu, konkrétne o tomto si môžeš vypočuť David Sinclair - výskumníka z Harvardu, žiadne pofiderne veci, proste veda, na čom sa všetci vo vede zhodnú). Každopádne kto chce, nech si deťom doma dá hocičo, ale v inštitúciách ako škôlka očakávam niečo v súlade s dnešnými poznatkami. A na to, aby sa k tomu pohli, treba aj tlak verejnosti a nie brzdicov pokroku

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 neviem, co o akom cd tu splietas...ja naozaj nepotrebujem poradenstvo k zdravemu stravovaniu, ....uved, co neni v skolke v sulade s dnesnymi poznatkami, ...sladba jedalneho listka musi zodpovedat biologickej a vyzivovej hodnote ...a sama pises, aby sa k tomu pohli treba tlak verejnosti, ale sama dokazes len na MK vyjadrit a v MS si ticho, lebo nechces nevrely vztah...

bluka2
3. jún 2022

@janka54321 dosiahla som, čo som chcela, neje tam mäso, cukor, nemá problém. Rastova krivka je nad 95 percentil, takže fakt nejdem robiť nejakú kampaň alebo neviem, čo si predstavuješ, že by som mala ešte robiť, keď mám problém vyriešený tak, že sme s tým v pohode?
S dnešnými poznatkami nie je v súlade napríklad jogurt s pridanym cukrom, keksíky, sladky koláč - v súlade s poznatkami je prijať cukor radsej zo zdrojov ako napríklad ovocie.
PS: cd bola analógia 😉

janka54321
3. jún 2022

@bluka2 jaj ...to bola ironia s tym cd...fakt cely cas nechapes ...opakujem sa posledny krat, nevysvetluj mne zdrave stravovanie a po dalsie precitaj si vsetko, co si napisala a dufam, ze uz konecne pochopis, ako si protirecis...a aku ste mali polievku?...

Strana
z3