Štvorročná dcérka nechce spať v škôlke
Ahojte mamicky, moja dcerka 4r nechce spinkat v školke.. vraj ruší vychadza z postielky place.... hneva sa.....ona jednoducho hovorí ze tam nechce byt sama.... ona je totiž naucena ze lezim alebo sedim pri nej, co ucitelky v skolke niesu ochotne robit... dnes mi navrhli ze mam pre dcerku chodit pred dvanastou...ale podla mna je to nezmysel aby som ju brala do skolky na 3,5h...., aky mate nazor ci skusenost.... nemali by sa viac snazit aby si dieta zvyklo?? ci uz som s toho nestasna :(
@daduska2009jasne, najlepsie dat vsetkym deckam opium, nech maju hlavne klud. 😠 Ziadne lieky by som dietatu nedavala, ked netreba a trvala by som na tom.
Je to individulane treba malinkej dohovarat aby aspon lezala a nerusila druhych. K tomu ci spat ci nespat v skolke ked sa u nas zrusilo spanie u starsich deti bolo vela rodicov za a vela proti nikdy sa nikomu nevyjde v ustrety. Ja si myslim ze aj ked dieta nema potrebu spat lezanie a pasivny oddych mu tiez neuskodi ved aka doba ho caka ked bude chodit do skoly bude sa len nahanat a vlastne uz cely zivot. Uz teraz mi moja skolacka povie akoby sa rada vratila do skolky ze sa tam hraju a potom oddychuju. Netreba hned mat pocit ze mojmu dietatu je ukrivdene lebo neberu jeho individualitu! To je blbost deticky sa maju ucit ze niekedy sa treba prisposobit aj ostatnym co uz teraz vo vychove uplne pominulo. Ja by som ju tiez urcite nebrala zo skolky na obed treba sa dohodnut s ucitelkami ako to budete SPOLOCNE riesit aby boli spokojne ony, spiace deti tvoja mala aj ty! Zas nemozes ocakavat ze ked je tvoja dcerka zvyknuta na spanie s tebou bude to robit aj ucitelka lebo kazde jedno dieta moze mat nejaky navyk z domu a nie je v silach ucitelky pri pocte deti 24-27d. uspokojit vsetky. Ja by som to riesila tak ze by si mohla zobrat nejaku malu knizku a ked urcity cas pekne prelezka a oddychne si moze si potom na postielke po leziacky citat knizku... ale ako pisem ked ona v niecom vyhovie a ustupy tak aj jej sa nieco dopraje.... 😉
@spachtos ale určite ti neplatí pre všetky deti, môj malý nespava cez deň od 1, 5 roka. Nikdy na nom neboli vidno že mu to chýba, nebýval uplakaný ani nervózny. Ja ako dieťa som tiež od 1, 5 roka nespavala a hoci som bola malá tak denné spanie v škôlke mám doteraz v pamäti ako ma nútili učiteľky že musím ale ja som bola svieža ako rybička. Namiesto toho som skrabkala stenu za hlavou a otec musel chodiť maľovať 😀. Samko mmá 12 rokov a doteraz mu stačí málo spánku, vstáva skoro aj cez víkendy. Keď bol ešte malý tak mi vždy hovoril, že on sa strašne nudí keď spí 😀
@daduska2009 a povedali ti co take robi?
toto by moje dieta asi zabilo - siesta v skolke - starsia si este obcas v 4r pospala siestu ale mladsia odbili jej 2r a adios siesta - ak si pospala siestu tak som mala zarucene vecerne predstavanie do polnoci - 😀 😀 😀 😀
skus sa porozpravat s ucitelkami ci by ju nemohli na ten cas zamestnat niecim inym - kreslit, citat si knizky etc.
@brady1 ano je oktober ale to ze si mam dcerku brat domov pred dvanastou mi povedali po 6tich dnoch co moja mala chodila do skolky.. a ja si myslim ze 6 dni je na adaptaciu malo
@33kacora33 to ano, zmen skolku ak tam nie je ochota
@33kacora33
@prasiatko30 s učitelkamy som sa rozpravala niesu ochotne riesit nic ine okrem spania...dcerka mi chodila do skolky 6dni a povedali ze nech si pre nu chodim...ja nechcem aby pri nej lezali a hladkali ju ale podla mna to nieje riesenie poslat dieta domov... je predsa milion sposobov....
niektoré deti sa potrebujú pred spaním vyrevať, potom zaspia... keď nechce spať, treba jej to dôrazne prikázať prípadne aj zvýšiť hlas alebo použiť nejaký menší trest
@33kacora33 ja nechem rypat, ale bol by to pre teba problem brat si ju na obed? Mne od septembra synator nastupoval do skolky a kedze uz par rokov mi nespava poobede a som doma s dcerkou na MD, ani som neuvazovala davat ho na cely den - o dvanastej po obede si ho chodim zobrat...... samozrejme ak pracujes a nemas to ako inak riesit, tak je moj sposob bezpredmetny.....
Mne tiez dcera nespi od 1 roka poobede, ja ju poobede bravam domov o pol 2 ked ostatne deti idu spat. Ja som nenavidela spat v skolke, mala som 6 rokov a ucitelka ma bila aby som spala
@zuzkat1
@katinam
@andrejta Ja si myslim, ze to nie je myslene doslova, ze povinne zatvorit oci a spat. To sa samozrejme, ze neda na povel. Ale ako oddych, ktory je velmi dolezity pre organizmus. Po niekolkohodinovej aktivite, urcite dobre padne relaxacia. Aj ked sa tomu niektore deti brania, treba ich to naucit. A veru to nie je jednoduche. Niektore deti sa nedokazu uvolnit, su nepokojne, krutia sa na posteli. Oddych im neuskodi.
to co pise @spachtos je pravda aj ked ja osobne nie som za to aby deti povinne museli oddychovat v danom case. Moj syn je pokojna povaha, takze nie je "vylietany" ze by fyzicky potreboval oddych a ked prideme domov zo skolky, tak si sam od seba na desat minut lahne a oddychne si ked to potrebuje. Dcera to iste, hocikedy mi povie - mozem si lazkat do postielky? Minule lezala sama od seba tristvrte hodinu. Takze oddych ano, ale nie nasilu.
Na druhej strane chapem, ze jedna alebo dve ucitelky na dvadsat deti nemoze fungovat bez rezimu a systemu. Takze asi musi fungovat tolerancia a keby som chodila do roboty ze deti musim nechavat v skolke na cely den, snazila by som sa im vysvetlit preco to musi fungovat tak ako to funguje a hladala spolocne riesenia aj s ucitelkou. Bitie, kricanie ani nic podobne urcite detom neprinesie ani oddych ani relaxaciu......
@spachtos naozaj si myslis, ze v tychto skolkach to nie je na povel - praveze to je na tom ze pripravia lehatka, deti sa prezlecu a vsetci povinne musia lezat, bez pohybu, a ak sa na teba ucka pozrie tak aj so zavretymi ocami. moja mladsia je taka raketa ze ta mi po zacati skoly - 3r3m po 5h v skole zaspala na zaciatku - september - november - mi zaspavala v kociku alebo v aute kym som ju doviezla domov a len co sme prekrocili prah domu sa jej oci otvarali - to bolo asi tak 20min - do postele si poobede po 2r dobrovolne lihala len vtedy ak nahodou neprespala celu noc alebo fakt bola unavena a ja som si ku nej lahla a ona sa hodinu premiestnovala po celej posteli - doslova a ked som ja vstavala zo siesty uplne znechutena tak ona zaspavala - o 16.00 - co mi bolo asi tak na prd lebo potom fungovala do polnoci a mas allá. ako hovorim moju mladsiu by z klasickej sk skolky vyhodili na hodinu - alebo teda by ma nezne vyzvali aby som si ju prisla vyzdvihovat pred siestou 😀 😀 😀
nie kazde dieta ten spanok potrebuje - a ano staci kludna aktivita aby si trochu oddychli - citat si knizku na posteli, pozriet si 20min rozpravky, kreslit si - ale to by tie ucitelky museli akceptovat - ale ony maju cez dobu siesty cas bud na papierovacky alebo len na oddych a toho sa nechcu vzdat - velmi lahka rovnica.
Ahojte maminky,mam rovnaky problem. Dcerka bude mat v dec.5 rokov, v skolke je druhy rok. Cely minuly rok som pre nu chodila po obede domov, nechcela spavat v skolke a presne ako pisu niektore maminky ucitelky mi povedali pridite si poobede prenu, rusi ostatne deti. Nemali s nou trpezlivost, isla rovno do druhej triedy kde uz ostatne deti mali poslusne a naucene lezkat alebo spinkat...nasa herecka je troska viac uplakana, citlivejsia tak im robila sceny. Ku koncu sk.roka uz ani rano tam nechela chodit, nasilu som ju tam musela "vhodit" a to tam bola len do tej 12.00. Chcela som to uz riesit so psychologickou ale potom som si povedala pockam az tam bude dalsi rok...zmenila triedu a aj ucitelky. Som este na materskej ale povedala som si ze uz ju bravat nebudem...musia si s nou poradit. Jasne ze ak by to velmi zle znasala (poznam aj ze dieta zacne zo stresu vracat a pod..) tak ju budem bravat. Ale pani ucitelky mi hned povedali ze nech ju tam necham oni to s nou skusia ( presny opak tych predoslych). Ukecali ju, nemusi spinkat a co viac dovolili jej lezat oblecenej, co je super pretoze to je pre nu dolezity fakt ze naozaj nemusi spinkat. Vsetko islo super..tesila sa do skolky a niekedy z nej ani nechcela.ist domov.
Lenze co presli dva mesiace a robi znova problemy, vyrusuje poplakava a pyta sa kedy uz pojdu hore. Nechce byt bez ucitelky v miestnosti, a ja chapem ze aj oni si musia nieco porobit...lenze co je najhorie posledne 4 dni sa mi boji vecer zaspat. Spinka v izbicke s bracekom (2,5) uz od vianoc tak nie je to nejakym novy stavom odlucenia od maminky 😉. Ako keby sa bala zaspat, fnuka nechce si lahnut musi sediet..chce nech uz je rano...neviem co mam robit. Riesim to po dobrom, potom uz aj po zlom nakoniec tam vzdy ostanem bud ja alebo manzel, po chvilke zaspi a je celu noc pokoj. Tak si myslim ze bujne sny nema...neviem co to je,??!!Ale ked im toto bude robit aj v skolke tak to bude opat cele zle. ☹
Budem vdacna za kazdu radu, dakujem.
Ako chceme deti naucit respektu voci ostatnym, ked my nie sme ochotni respektovat ich potreby a pocity? Vyrastie z nich potom clovek, ktory bude mat vlastny nazor? Ked mu autorita povie, ze je spravne, ze jeho suseda vystahuju do geta a jeho syn sa nemoze ozenit so susedovou dcerou, lebo by to bolo hanobenie rasy, ma ju respektovat? Ked je dieta schopne naucit sa ticho lezat dve nekonecne hodiny a nema potrebu spanku (ja osobne som mala moznost si to vyskusat a po hodine som zurila), naozaj je na mieste presvedcenie, ze sa nenauci v tichosti venovat aktivite, ktora ho zaujme a tesi (kreslenie, citanie)? Treba troj a viacrocnemu dietatu pri hre az taku velku, ak vobec nejaku asistenciu?
Ja som tiež zúfalá z toho že deti musia povinne spať v škôlke. Nedá sa s tým nič spraviť..už som viac x prosila či nemôže namiesto spánku robiť niečo v tichosti napr listovať knihu,skladať puzzle. Odpoveď Nie. Dcéra už od 2,5 roka denný spánok nepotrebuje,vyslovene jej škodí.je to nútené frustrujúce pre ňu a potom večer pre celú rodinu lebo nedokáže večer zaspať v normálnom čase,tým pádom sa jej naruší nočný spánok a ráno vstáva s plačom ☹ na súkromnú škôlku nemám, a systém v štátnej škôlke neponúka možnosti. Buď sa prispôsob alebo zober svoje dieťa preč. Bohužial.
@sosannah11
@extrate táto téma tu už bola viac krát rozoberaná, stačí mrknúť do starších diskusií. Kým nebude na ten počet detí, ktorý v škôlke je, viac učiteliek, kým nebudú vytvorené podmienky na to, aby sa deti, ktoré popoludňajší spánok nepotrebujú, mohli venovať iným činnostiam v inej miestnosti, bude to tu rozoberané dookola a nie len tu. Bolo by úžasné, aby deti, ktoré spánok nepotrebujú, boli sústredené (aj keď z viacerých tried) v inej miestnosti, aby nerušili tie, čo spia a venovali sa niečomu, čo ich baví a zaujíma. Málokedy je totiž také dieťa v triede len jedno. Nie je možné, aby sa v miestnosti, kde je šero, lebo je tam zatemnené - práve kvoli deťom, ktoré spánok potrebujú, venovali iné deti napr. kresleniu, legu, knihám....a pod. V niektorých materských školách sa to dá, ak to priestorové podmienky dovoľujú, alebo je tam veľa tried, dajme tomu sedem, kde sú dve triedy predškolákov, ktorí majú aj popoľudňajší oddych kratší a nezaspí hádam polovica, tak sa dajú sústrediť do jednej triedy a tie deti, ktoré spánok potrebujú, majú možnosť si pospať. Ale skutočne to nie je možné všade, je to bohužiaľ zase vec financií. Trojročné dieťa nepotrebuje pri hre až takú asistenciu, teda niektoré nie, niektoré ale áno, no nepoznám dieťa, ktoré by sa dokázalo dve hodiny ticho hrať a to denne. Riešením je možno to, že si vypočuje rozprávku, chvíľu si oddýchne, kým väčšina detí zaspí a potom sa môže ísť venovať niečomu inému, čím neruší ostatných. Tak sa čas, kedy až tak nepotrebuje asistenciu dospelého skráti na nejakú hodinu, možno necelú. Asistenciou nemyslím samozrejme to, že je niekde samé, musí byť pod dozorom učiteľky. Problém nastane, ak je týchto detí šesť, sedem, to už o tichú hru nepôjde a čo s tými pätnástimi, ktorí oddychujú?
Statny vzdelavaci program o ziadnom nutenom lezani v trvani dve hodiny pre skolkarov nehovori. Hovori o povinnom oddychu 30 minut, ktory ale moze byt realizovany aj inak ako povinnym lezanim. Aj ked polhodku vydrzia lezat aj deti ktore nezadpia a potom by sa v tichosti mohli venovat niecomu inemu. A su aj statne skolky, kde to tak uz chvalabohu funguje. Bohuzial, je ich stale primalo. Ak je dieta nutene k spanku dve hodiny (napriklad v nasej skolke nastastie uz byvalej bola ucitelka schopna na deti aj nakricat, aby bez pohnutia lezali), moze sa rodic stazovat, riaditelje alebo na statnej skolskej i spekcii. V Cechach taky pripad bol a stat sa priklonil na stranu dietata. Ked sa to niekde da a niekde nie tak je to asi len o ludoch. Citime, ze to, co sa s nasimi detmi deje pri skostnatelom pristupe, nie je spravne a preto sa to takto stale riesime na forach, postupne sa najde par odvazlivcov, ktori to budu riesit realne, postupne ich bude viac a o par rokov sa to presadi, rovnako ako rooming in, porodny plan🙂 ci bonding v porodniciach a dojcenie na poziadanie ci spanok deti s rodicmi v posteli. To bolo tiez kedysi povazovane za hlupy vystrelok hipisackych matiek 🙂
@sosannah11 nie je to také jednoduché. Jeden problém je v tom, že deti sa len veľmi ťažko vydržia hrať potichučky a druhý problém bol vtom, že keď v našej škôlke učiteľky v najstaršej triede zrušili odpočinok (povinnú polhodinu počúvali rozprávky), nastali protesty zamestnaných rodičov detí, ktoré skoro ráno vstávali. Tí rodičia trvali na tom. aby deti odpočívali na lehátkach aspoň dve hodiny. A keďže na smene je len jedna učiteľka nemôže dozerať na deti v spálni aj v herni.
KEĎ som bola malá nechcela som v škôlke spať vôbec takže ma vzali rodičia vždy po obede domov ... dalo sa to mama bola na materskej so ségrou až kým sme raz nemali v škôlke vystúpenie a či som chcela či nie spať som musela 🙂
@lula26 Je skvele, ze sa ucitelky dokazali prisposobit, ked mali plnu triedu deti, ktore sa aj v predskolackej triede dozadovali poobedneho spanku. Takato flexibilita je ukazkova. Presne o to ide, vediet individualne (vramci moznosti samozrejme) riesit potreby nasich ratolesti 🙂

ako prepac...v skolke maju urcite okolo 20 deti, keby pri kazdom mala ucitela lezkat, tak si asi rozkraja. svojej dcerke jednoducho musis vysvetlit, ze su nejake pravidla, ktore platia...ked s tym mas problem ty alebo dcera a neviete to spracovat, presne najlepsie ucitelky navrhli - ber si ju pred spanim domov a mozete lezkat spolu