icon

Syn bude mať v júni 6 rokov a zvažujem odklad

ninnnka
29. nov 2020

Ahojte,
mám syna, ktorý bude mať 6 rokov v júni, a teda nie som úplne presvedčená o tom ci ho dat už o školy. Chodíme k logopedicke, cvičíme písmenká L, Č a R. Dala nám cvičenia na pamäť, zakrývame 5 karticiek s obrázkami a ma povedať, co tam bolo. Nie vždy sa mu to podarí vymenovať, tz nedokáže sa ešte úplne na to sústrediť alebo si to zapamätať. Na druhej strane je šikovný, rad kreslí, stavia sám lego od 3 rokov, niektoré slová vie napísať len podľa toho čo videl, do školy by chcel ísť.Nechcela by som, aby bol najmladší, osobne si myslím, že tieto deti to majú náročnejšie ako napr. tie narodené na jeseň co sú v podstate o rok staršie.
Počula som, že veľa rodičov dáva odklad, že to je pomerne často v triedach. Mate skúsenosti ako to vyzerá aktuálne? Keby som dala odklad, sú tam viacere deti s odkladom alebo skôr vynimocne?

Strana
z2
h2
29. nov 2020

@ninnnka Môj syn je augustový, odklad som nedávala, hoci je aj vzrastom menší. Je najmladší z celej triedy a druhý najmenší z chlapcov. Ale nikdy som ani na sekundu neoľutovala, že som nedala odklad. Učenie mu ide výborne, teraz je štvrták a už od prvej triedy patrí medzi najlepších žiakov v triede (nechcem veľkohubo napísať, že je najlepší, preto to tak píšem. Ale je fakt, že doteraz vždy, keď na konci školského roka odmeňovali najlepších žiakov, dostal knihu on.) 😊 A raz ma dokonca šokovala vychovávateľka, keď len tak, medzi rečou spomenula, že je "vodca triedy".

h2
29. nov 2020

@ninnnka Jáj, ešte si sa pýtala, či je veľa detí s odkladom. U nich v triede nie je nikto taký, aspoň pokiaľ viem. Ale vo vedľajšej triede je chlapec, narodený v apríli, ešte je aj veľký, takže je to už dosť rozdiel oproti spolužiakom. Lebo od viacerých je starší o vyše roka.

gabsisi
29. nov 2020

@heleninamama plne súhlasím. Ja mam májového a zatiaľ neplánujem odklad. Už teraz sa zaujíma o čítanie a počíta aj scituje a to má len 4,5.

lubiss
29. nov 2020

@ninnnka nedavaj moj syn je tak isto narodeny a isiel hned bohuzial tvrdili mi ze je pripraveny a nebol- ja predsa nie som ucitelka aby somto vedela zhodnotit a lutujem to..zaostava za spoluziakmi...mnohi su od neho polroka, rok starsi a je to vidiet...a aj co sa skoly tyka slabsie sa uci...nech sa este pohra nic mu neutecie a obzvlast ak ty mas intuiciu ze by si ho este nedala

ninnnka
autor
29. nov 2020

@mogaa samozrejme chodí do predskolskej

ninnnka
autor
29. nov 2020

@nini1010 však presne o to ide, že dieťa narodené 2.9. Ide do školy skoro 7 ročne a dieťa narodené 10.7. ma ísť do školy keď ma "čerstvých 6"..mne prídu deti narodené jún, júl, august, september na veľmi blízkej úrovni

fidka79
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
29. nov 2020

moj syn je narodeny na konci juna, do skoly isiel o rok neskor, a mozem povedat, ze to lutujem, neviem, co to bolo za psychologicku, ale podla mna sa uplne sekla v synovom pripade (hovorila mi, ze sa budeme trapit, ked pojde), on sice je taky pomaly, vsetko mu dlho trva, lebo je myslienkami niekde inde, ale to sa odkladom nezmeni, proste je taky typ, uci sa vyborne, je samostatny, vobec s nim nemusim riesit ulohy, ani ked bol prvak som pri nom nemusela byt, skor vidim problem, ze si velmi nema co povedat so spoluziakmi, a inklinuje skor k starsim detom, aj ucitelka mi povedala, ze on je uz niekde inde, takze ja lutujem, ze som akceptovala navrh na odklad

tindal82
29. nov 2020

@ninnnka moj je narodený 30.8. 😪😪😪 tiež to riešim a každý mi radi inak. Bojím sa toho,ze sa nesprávne rozhodnem.

renka30
30. nov 2020

Ja mám júnovú dcéru a nad odkladom som ani neuvažovala, aj učiteľky v škôlke mi povedali, že ešte jeden rok s ňou v škôlke a zbláznia sa (ale to v dobrom) a že v škôlke by sa už ďalší rok nudila. Jediné čo mala problém bolo obsedieť 45 minút, aj sa niekedy po triede poprechádzala. Ale mali skvelú učiteľku, ktorá ju vždy vedela správne usmerniť. Mám kamošky čo majú chlapcov starších od mojej (o mesiac) a chalani mali odklad. Každopádne sa detičky testujú, u nás testovali už v škôlke a na základe toho potom odporučili rodičom "nezrelých" detí ďalší postup. Ale konečné rozhodnutie je aj tak na tebe. Poznám aj takých, čo dali augustové dieťa do školy a potom to ľutovali.

nika1971
1. dec 2020

Chod do psychologickej poradne s dieťaťom, oni ti poradia...mam dvoch synov, ktorý sa narodili v lete...jednému neodporučili ísť, druhý šiel do školy..je to individuálne...

katren
1. dec 2020

@ninnnka pre mna to bolo najlepsie rozhodnutie, ake som spravila....moj je julovy....nic mu neuslo 😉

juliatriscova
1. dec 2020

odporúčam nultý ročník, je to super........dcéra tak nastúpila a neľutujem.......mala problém s L,R a pomohlo jej to........

ninnnka
autor
1. dec 2020

@juliatriscova to by bolo fajn, ale budú sa rušiť 2021🙄

staleja
1. dec 2020

Ahoj, ja mam syna narodeného v polke augusta, a staršieho septembrového. Preto som pri augustovom bola skalo pevne presvedčené, že bude odklad. No možno je to na konečnom rozhodnutí na rodičovi, ale u nás to skončilo tak, mi psychologička povedala, že sa mi pod odklad nepodpíše, že keď chcem odklad mám si nájsť inú. A naozaj mala pravdu. Veľmi sa mu v škole páči, krásne napreduje a áno má v triede o takmer dva roky starších spolužiakov. Ale ja v tom žiadny problém nevidím. Asi bol dôvod, keď ten odklad dostali.

evabb35
1. dec 2020

@ninnnka mám júnové dieťa a v pedagogicko-psychologickej poradni sme boli niekedy v máji. Psychológ odklad nedoporučil, hoci dieťa nebolo ešte 100 % zrelé do školy. Ešte prvý polrok dozrievalo školsky, na to nás psychológ aj pripravil. Naše dieťa má však také gény, že to celé veľmi dobre psychicky zvládlo, s tou nezrelosťou sa popasovalo, nebolo z toho nejaké psychicky zrútené a na konci školského roka patrilo medzi najlepších žiakov a to sa ocitlo v triede s deťmi s odkladom, takže tam boli aj deti o rok staršie. Je to veľmi individuálne. Asi dosť záleží od génov. Však poznáte svojich predkov, najmä tých ktorí prežili vojnové a povojnové časy, tak viete zhodnotiť či všetky tie problémy brali ako výzvu alebo to celé znášali psychicky veľmi ťažko.

ivky
2. dec 2020

Asi s tym moc neurobis, lebo odklad mu mozu dat len kompetentní na zaklade vysetrení. Mozes poziadat CPPaP o testy.

kamila7125
3. dec 2020

Ja mam dceru Augustovu mala v auguste 4!
Od septembra je v skole! Najmladsia v triede! (Zijeme.v.Uk) V skole tri mesiace vie pisat vsetky pismenka...vie citat dokonca pocita!!!
Ziadny problem pride so skoly sama vyberie ulohy!
A to mala v auguste podotykam 4 roky!

severkats
4. dec 2020

Tak ja ti to napíšem z vlastnej skúsenosti.
Syn je augustový 2013, neskoršie začal chodiť (16mes) aj rozprávať (v 3 rokoch), mal horšiu jemnú motoriku. Ked im robili v škôlke testy na zrelosť, vyšiel hranične, dali sme mu odklad. Mal síce dobrú hlavu, ale kratšiu sústredenosť (piť, cikať, hlavička bolí - výhovorky pri nejakej aktivite, čo som mu dala) a veľmi hravý (autíčka, lego). V sept. teda nastúpil znovu do škôlky a pri ďalšej zrelosti (stihli sme 3 dni pred koronou) mu vyšlo najlepšie v triede - tuším 67 bodov zo 70 a psychologička mala aj tie minuloročné výsledky, tak ich porovnala (vtedy okolo 40 bodov, neviem presne). Nastúpil teraz v sept. do 1. ročníka a veľmi sa mi dobre s ním učí, rozumie, dá si vysvetliť, spolupracuje, aj tú motoriku už má super, krásne píše, rozmýšľa pri počítaní aj čítaní, nosí jednotky. Minulý rok by to bolo pre neho trápenie a ešte keby sa mal od marca online učiť.. Je síce najvyšší (aj vždy bol) a najstarší v triede, ale to mne nevadí. Predlžil si bezstarostné detstvo o rok 🙂

severkats
4. dec 2020

A ešte som zabudla napísať, že zrelosť sme robili v marci a odklad som žiadala v máji, čiže do mája máte čas.

ritalein
29. jan 2021

@carmenuska mna zaujal ten pripravny rocnik. Este som sa s tym nestretla, aky je rozdiel medzi pripravnym a nultym?
@ninnnka tiez uvazujem nad nultym rocnikom, nastastie ich nejdu rusit. Syncek je augustovy, sice je sikovny, ale neobsedi, rychlo sa rozptyli. Chceme ist na testy skolskej zrelosti, podla toho uvidime. V skolke by som ho nerada nechala dalsi rok, kedze som presvedcena, ze by tam stagnoval. V nasej triede su deti od 2,5r do 6r a on je z tych, co sa svojou hravostou da stiahnut "dole" .

ciriklora
29. jan 2021

Ked si citas rady ostatnych mamiciek (su podnetne a dobre🙂...s ktorymi sa podvedome stotoznujes? To je pravdpodobne to spravne a chces si to len potvrdit. Za mna: zalezi aj do akej skoly by siel. Vacsinove skoly demotivuju, ubiju, zabiju chut byt zvedavy, detsky, hravy v 1.rocniku. Nie je to chyba iba uciteliek-1.rocnik je nabity a je toho vela, deti musia sediet a pocuvat a navyse makat aj doma. Vela mamiciek dava odklad a neviem o tom, ze by lutovali. Co tym deti stratia? (hlavne chlapci). Je to na inu temu-ale ja mam deti v skole, do akej by som chcela chodit ja - ucenie zazitkom, experimentami, vela pohybu, maly pocet deti, ucitelia-krasne bytosti, neznamkovanie atd a deti su bez strachu a naucia sa vela.

carmenuska
30. jan 2021

@ritalein nultý je pre deti zo sociálne-znevyhodneneho prostredia, čo sa musí aj papierovo podlozit a učia sa úplne primitívne veci,hlavne samoobslužné činnosti. Prípravný je pre deti,ktoré ku koncu augusta dovŕšili 6 rokov a z nejakého dôvodu nie sú schopné navštevovať prvý ročník. Tam stačí odklad. Je to ozaj perfektná vec,oveľa lepšie ako škôlka. Učia sa školskému režimu,prechod do 1.triedy je pre nich malina ,nie je to pre nich nič nové...Len ten prípravný ročník býva pre nejakú skupinu detí.My máme pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou ,čiže máme 7 hodín ligooedie.Zisti si v okolí,aký prípravný tam máte,pre aké deti. Ozaj odporúčam,idú tam metódou podľa Elkonina (fonematicke uvedomovanie) , keď ju zvládnu,čítanie v prvej triede je hračka

ninnnka
autor
31. jan 2021

@carmenuska ten prípravný vyzerá fajn, ale u nás v Žiline nie je na žiadnej škole, je iba jeden nultý...
To je velka škoda, práve pre takéto deticky, čo majú nejaký logopedicky problém by to bolo ideálne. Ďalší rok škôlky by bol veruže krok späť.

heleninamama
31. jan 2021

@ninnnka Pre deti s problémami reči je ZŠ v Mojšovej Lúčke. Je tam aj prípravný ročník aj 1.stupeň. Pre prijatie však musí byť odporúčanie.

Strana
z2