icon

Syn v škôlke nespolupracuje: Ako to zvládnuť?

21. mar 2024

Ahojte, syncek bude mat cerstvo 3 roky, do skolky ho dat neviem bohuzial, takze navstevuje kruzky. Su na nom aj mladsie deti, aj starsie, ale ten moj robi sprostosti.
Nefarbi, radsej olizuje a ochutnava, ked pracuju s pieskom, tak nesedi n azadku a hraje sa, ale rozhodi, chcem aby bol s detmi, aby nebol so mnou stale doma a ihrisko dookola. Na ihrisku zas bud chore alebo male deti. Ja neviem, co mam uz robit.. Doma sa takto nesprava.... Je mi trapne aj luto.

Do skolky mi ho vedia zobrat sz v 4,5r...... Ja sa dovtedy asi zblaznim.

Doma sa zas nudi, neviem ho zabavit tak kvalitne, tiez mam svoje, pomaha mi upratovat, hrajeme sa, citame si... Ale ja nie som skolka ani kruzok a mam strasne vycitky, ze ho neviem zabavovat.

Kamosky tiez nemam, som nestastlivca. Mala som 1 tiez s o synom, ta sa odstahovala. Mam uz na vsetko nervy.

A druha vec, byvame daleko od rodiny a mojich kamaratok z detstva. Proste sme sami.

Prepacte za vylev...

hederamonstera
21. mar 2024

A inak dieta nemusi byt stale zabavene. Ze sa nudi? No moj zlaty nuda je dobra, aspon pocvicis fantaziu, zabav sa sam. Neboj sa, nuda nie je zla, ba priam je prospesna. To len my v tejto dobe sme nejaki premotivovani.

autor
21. mar 2024

@vyrovnanaosoba Dakujem ❤️

autor
21. mar 2024

@vyrovnanaosoba Volali sme sme, aj sme pisali mail, vsade beru iba podla trvaleho pobytu. A u nas nie je miesto. :( ja by som aj s tym bola stototznena, keby som mu vedela poskytnut to, co potrebuje v takom veku. Bojim sa, ze bude stagnovat kvoli mne. :(

autor
21. mar 2024

@hederamonstera ❤️ je v tom nieco, lebo fantaziu ma veru velku. Len sa bojim, ze sa zasekne, a nebude prospievat kvoli mne.

nikaeli
21. mar 2024

Aj tak by som tú prihlášku podala.
Aspoň v mieste trvalého bydliska.
Prečo bezdôvodne ustupuješ?
Aspoň sa o to pokús.
(pracujem v škôlke 🙃 )

autor
21. mar 2024

@nikaeli jasne, ze podame. Bude treba teraz v Maji. Podam do kazdej jednej.

nikaeli
21. mar 2024

Čítam si ešte raz tvoj úvodný príspevok, že olizuje, ochutnáva, má rád piesok - čiže je senzorický, 'ide' cez zmysly - nájdi si na youtube alebo pintereste senzorické aktivity pre deti - s vodou, s pieskom, s plastelínou. Nemusíte vyfarbovať, maľujte prstovkami, nechaj ho, nech s tou farbou hrá - kúpiš aj také, ktoré môžu do pusy. Farby na telo, pečiatky, krieda na chodník. Čmáranie na obrovský papier, na krabicu, kde bola pizza. Kinetický piesok, múka, čokoľvek, čo sa dá naberať, presýpať, pozorovať ako padá. Počmárajte servítku fixou a postriekajte vodou. Trhajte papier a lepte mozaiku. Skús rôzne hmatové hračky. Je naozaj toľko možností.. možno ťa inšpiruje aj staré dobré montessori 😉

autor
21. mar 2024

@nikaeli dakujem Ti krasne! Vyskusam! ❤️

hederamonstera
21. mar 2024

Kam ma napredovat? Clovek sa uci cely zivot, preco by napr 6 rocni mali vediet uz vsetko na co si dospeli zmyslia? A kazdym rokom toho chceme od deti nejako viac a viac. Nevie teraz malovat? V 20tke to urcite bude vediet ked bude chciet, nevie si obliect bundu? Myslis ze v 15tich to nebude vediet? Nevie nic anglicky? Clovek sa nauci anglictinu za par tyzdnov v cudzine ak to chce. Chapes co chcem povedat?
Nadych vydych, tvoj syn potrebuje spokojnu matku a potom ani jemu nic nebude chybat.
My ideme von, strasne sa mi nechce, beriem sluchatka a mam stiahnuty fajn podcast, aspon si ho vklude vypocujem kym on bude hodinu prezerat drievka v lese. musim uvarit obed no neuvarim, dostane babovku alebo prazenicu a navarene zje neskor. No stress, uzivaj zivota a neztazuj si ho

marhulka13
21. mar 2024

Jaj, podľa mňa to veľmi prežívaš. Ale chápem , prvé dieťa

kellypiu
21. mar 2024

ja si tiez myslim, ze pri jednom dietati to zase take narocne nie je, vies ho zabavit rozhodne. vonku uz je jar v plnom prude, nie su len ihriska, dietatu staci ozaj aj kolobezka, bicyklik, odrazadlo, proste cokolvek. kazde nie je take, ze obsedi na zadku potichu, no bohuzial, to si nevyberies.

lucia147852
21. mar 2024

Stagnovať? To čo sú za názory? Moja bola až predskolacka. Dovtedy bola so mnou doma. Už je prvacka. Je najlepšia v triede (a to sa nechválim, len poukazujem na to stagnovanie). S autoritou ani deťmi problém nemá a nikdy nemala. Ty si to všetko predstavuješ v tej škôlke nejak veľmi pofidérne a ružovo. Je to malé dieťa. Vonku je pekne. Vezmem odrazadlo, bicykel, kolobezku a ide sa von. Na piesok, ihrisko. Aha Jožko, kvetinka, vtáčik. Keď kruzok tak pohybový. Takéto malé dieťa sa nedokáže hodinu sústrediť na činnosť. Veď troska zdravého rozumu do tej výchovy. Kedysi deti vyrastali na lúke s kopou súrodencov a neboli zaostalé.

autor
21. mar 2024

@hederamonstera
@marhulka13
@kellypiu
@lucia147852 dakujem vam, velmi! ❤️ No, biete, pocuvam od kmaosiek, od rodicov, citam tu na MK fira, ako sa velmi dobre maju a ano, zacala som citit pocit uzkosti, ze svojmu neviem dat vsetko, co potrebuje pre spravny vyvoj. Lebo ani kamosi vonku, ani u nas... Jedine na tych kriluzkoch, kde vysype piesok a plastelinu...

Ale ked hovorite, ze detom stacim ja, priroda a tieto basic veci...

Aj ked sme sli na Vianoce domov a stretavali sa s ostatnymi clenmi, dak dookola som pocuvala: nooo, ale vies, ze on potrebuje deticky... 😏 Nooooo, tak Niki, nieco vymysli.... 😏
Mna tieto vety ubijaju... A behaju stale hlavou...

marianarem
22. mar 2024

Presne ako uz pisu niektore baby, tie predsravy o skolke mas trochu idealisticke, ozaj niektore deti to tam preplacu a mnohe sa s tym len zmieria, ze tam musia chodit, ale nejake nadsene z toho nie su. Plus naozaj vela deti to premarodi. Tam patri aj moj. Mne je tiez luto, ze sa nezucastnuje programu v skolke (resp. zucastnuje sa len ciastocne), hlavne ked nasa skolka dava kazdy den fotky, ale zaroven jasne vidim, ze jemu to luto nie je.
Ale ak si vyhorena, tak peniaze, co by si dala na skolku, daj do opatrovatelky, maly trochu.prepne a ty mozes robit nieco svoje, co ta nabije.

pohodacka03
22. mar 2024

Moje starsie deti chodia do skolky(3 a 4 roky), ale nosim ich 20km dalej do skolky. A vies co? Ucia ich umyt si poharik, prezliect periny, upratat za sebou, utriet prach, vyprat suknu v lavore, spravit natierku, citronadu, ci upiect perniky. Vsetko obycajne veci, ktore moze robit aj s tebou doma. A chodia do skolky, ale minimalne 75% casu su doma pre choroby. Skolku miluju, ale naucili sa "krasne" nove slova, bit sa a rozne ine. Najstarsia ma jedneho problemoveho chlapca(extremne), cize skusa aj ona doma, cize nic nie je take ruzove ako sa zda 🤷. Podat prihlasky a dufat, ze sa postasti 😉

ajajaj00
22. mar 2024

urcite daj prihlasku a ked ho nevezmu sa odvolaj to nam napr pomohlo..noo skus plastelinu,goralky navliekat,nalepky nech lepi,urob trocha cesta napr na medovniky a nech vykrajuje..nasich napr bavilo ked sme zobrali vodove farby natrela som im ruky potom an nohy a na papier robili odtlacky..bude uz teplejsie krajsie nejake ihrisko..najdi na youtube pesnicky riekanky spievajte si..lego duplo bola u nas velka zabava aj knizky kde boli zvuky zvierat

11bodka11
22. mar 2024

Moja dcera mals uz 3 a do skolky ide az v septembri. A teda vobec nestagnuje. Vie basnicky, pesnicky, pocitat, kreslit, strihat. Vie vela anglickych slov. Nemyslim ze obycajna dedinska skolka je nejaky zazrak. Revu rano tie deti jedna radost. Neidealizuj si to, ze vsetky deti su tam stastim bez seba. Starsi syn tam prereval 3 roky. Ale teda ano, ja uz sa tesim ze v septembri pojde, lebo pri nej neviem doma nic porobit, je ziva velmi. Svihlo by mi keby ma ist az ako 4,5 rocna.

zuzuliennka1
22. mar 2024

najviac, co sa mu mozes venovat a zmysluplne travit cas - je prave teraz. da sa vymysliet milion veci (ja som mala syna doma bol do 4,5r, inak sa nedalo, a nikto sa nezblaznil a rok doma mu prospel)
skolku si prilis idealizujes - skolka je “masovka”, ide sa s prudom, vsetci,.. nejake individualne pristupy necakaj - tie mu prave teraz vies dat ty. a ze potrebuje ine deticky - aj to zavisi od konkretneho dietata, akoze v com/k comu potrebuje tie ine deti?
ja teda dennodenne chodim okolo 2 detskych ihrisk a su v urcitych casoch vzdy relativne plne deti, najma poobede, ked su vonku druhy/tretikrat tie najmensie, este nie skolkari a poobede uz aj skolkari a skolaci - bez ohladu na to, ci su prazdniny alebo nie - tak ake “chore alebo male deti” mas na mysli?
a ty nemas robit dietatu animatora, ty mas normalne existovat a dieta zapajat. nachystat ranajky, navarit obed, ist von, poobede nejake tvorenie, pecenie, kreslenie, ked by poobede aj pri tv sedel a rozpravky pozeral chvilu - neubudne z neho, a poobede ti asi este spi nie?
urcite nebude stagnovat a ani ty nemusis neviem aky animacny program vymyslat, 3rocnemu

alenka1986
23. mar 2024

Ber to tak ze kamosky maju sice deti v skolke ale mozno kazdu chvilu chore... To sa len zacne psycho ak ti zacne chytat kazdy virus a ty budes riesit kazdy 2.tyzden OCR pripadne opatrovatelku. A potom je to 1000x horsie, zabavit chore dieta... Nechce nic privolavat, prajem ti aby bol zdravy, ale pisem z vlastnej skusenosti ❤️

monicatko20
23. mar 2024

Autorka tvoja prvá chyba je, že čítaš fóra a porovnávať svoje dieťa s inými.. taktiež seba ako matku..nechápem prečo matka ktorá nevie umiestniť dieťa v škôlke ma byt neschopná?Ja napríklad škôlku vôbec neplánujem.. Malému sa budem venovať doma 😊 Skús namiesto čítaním for o dokonalých deťoch, pozrieť napríklad ako prebieha napríklad učenie v škôlke, alebo ako sa venovať deťom doma..Nájdi nejaké nové veci ktoré budete spolu robiť a malý sa pri tom bude učiť.. 😊 tiež som celé dni s malým sama, bývame v dedine, kamošky už majú väčšie deti, takže to nejde zosúladiť s tým mojim žiaľ.. Každý deň vymýšľame nový program, keď už neviem čo, tak googlim a vždy objavím niečo nové.. malý má 1.5r veľa tvoríme, lepime skladáme.. využijeme každú zbytočnú krabicu aby sme niečo vytvorili..🤣 proste ho to baví a teší sa výsledku..

arah
23. mar 2024

Užívaj si kým je doma a nechodíš do roboty potom nebudes mať už toľko času s ním tráviť,však ráno na prechádzku do lesa,parku alebo spievajte,tancujte,hrajte sa spolu dieťa sa veľa učí od mamy potom na obed spat a po obede to isté toľko možností alebo sadni na autobus alebo vlak a na vylet to máš jedno dieťa a nevieš ako naň ho neber kamošky tak vážne všetko má plusy aj mínus, ako vieš už teraz že ho nezoberú však ešte nemôžu vedieť koľko sa deti prihlási od septembra do škôlky keď ešte nebol zápis

erika237
23. mar 2024

Autorka niektore veci mas zromantizovane, podla mna je velka sanca, ze cast deti byva v skolke min prvy rok chora a tym doma castejsie ako v skolke, cast deti aj preplace rana ked ma ist do skolky, ver ze tak ako dospelaci vsetci si nesadnu, ani deti si nemusia sadnut madzi sebou alebo s ucitelkami, su deti ktore sa aj v skolke podla mna preferuju hrat same a mozno s vekom sa posunu a zacnu sa viac zapajat.
Ako tu uz jedna mama pisala, ak som nestihla navarit, tak hold bolo nieco vo sme splasili a naverny obed sme si dali neskor, ked sme sa vratili z vonku a dovarila som.
Daj prihlasku do skolky v mieste bydliska a aj do okolitych, neviem kde byvate, ale vyskusat musis.

igiana
23. mar 2024

Never tomu ze v skolke je tak uzasne ako to opisujes. Mam 4 rocneho syna, veseleho komunikativneho akcneho a ako isiel s nadsenim do skolky, tak ho to aj rychlo preslo. Kopec casu zabiju obliekanim vyzliekanim umyvanim, jedenim, prechadzka v dvojstupe slimacim tempom (a on by chcel behat lozit nahanat sa…), tvorenie trva 15 minut aj to rychlo rychlo lebo musia potom uz ist von. 1 ucitelka na 20 deti, ver tomu, nezvlada to. Popritom si deti kadejako navzajom mozu ublizit, nestiha vsetkych riesit vhodnym sposobom.
Takze je viac doma ako v skolke, lozi po strome, hra sa s blatom, bicykluje sa, kresli, hra sa kolko chce s hrackami, legom, citame si, pozrie si rozpravku. S detmi sa hra na ulici alebo sa pridu hrat ku nam alebo my ku nim.
Je uplne rad, ze je so mnou, neverim ze v skolke kde je 1 ucitelka na hromadu deti je to prostredie podnetnejsie. A doma si s nim budujes vztah, davas mu lasku, co sa ti urcite vrati v puberte a v dospelosti nebude mat pocit, ze bol cele detstvo v nejakej institucii a nie vo svojej rodine.

autor
23. mar 2024

@marianarem
@pohodacka03
@ajajaj00
@11bodka11
@zuzuliennka1
@alenka1986
@monicatko20
@arah
@erika237
@igiana

Viem, ze sa nepozname, ale niektore ste ma virtualne "potriasli". Ja vam velmi pekne dakujem! ❤️🙏🏻 Velmi dobre mi padli tie riadky. 🙏🏻 🥹

zuzuliennka1
23. mar 2024

este som zabudla dopisat - posledne obdobie velmi casto citam, ako sa dnesne deti nevedia nudit. a pritom je to ale dost dolezita vec.
dieta nepotrebuje program na kazdu minutu dna doma. nechaj ho aj nudit sa, resp. nechaj ho, ty si sadni s kavou..len tak sa nauci vymysliet si vlastny program, vlastnu hru (samozrejme to kontrolujes, aby si nevymyslel vytapat kupelnu a pod. 😅) ale chapes.

monicatko20
23. mar 2024

@igiana úplne súhlasím.. a ja dodám ešte, koľko hluposti tie deti v škôlke pochytia..ja som toto osobne videla na synovcovi..jak začal chodiť do škôlky, začal klamať, neskutočný slovník..dieťa úplne iné jak predtým.. mňa práve táto skúsenosť odradila od škôlky, a teda kým to nebude fakt nutné, malého si nechám doma

lucia147852
23. mar 2024

To si nesmies pripúšťať tie tupe komunistické reči. Ja som bola iný exot keď som nemala dieťa v škôlke. Tu je zvykom trepnut už 2 ročne do škôlky a veselo sedieť na rodicaku doma. Dieťa potrebuje na vývoj zdravé priostredie. V tomto veku ešte nevie udržiavať ani nejaké pevne kamarátstva. Stačí mu chlapec, dievča na ihrisku. Škôlky sú proste masovka. Za mna často jak vojensky výcvik. Všetci, všetko rovnako. Ešte poriadne ani nezačnú robiť jedno, už končía lebo sa musí bežať von. Ver že maly ozaj o nič neprichádza

ludmikla
23. mar 2024

A kde bývate?

11bodka11
23. mar 2024

Poviem ti pravdu, mne ked v januari nevzali malu do skolky ja som bola zufala. Ked som si predstavila ze este 8 mesiacov s nou doma. Nikto mi ju nepostrazi. Cez den uz nespi. Vstava o 7 a spat chodi okolo 21. Odvtedy ubehli 3 mesiace ani neviem ako, zachvilu Velka noc, suchne sa to a budu letne prazdniny a mne bude aj luto ked uz pojde do skolky. Vidim to na 9 rocnom synovi, ktory uz najradsej beha s kamosmi. A bude to len horsie a horsie. Ked budu velky tak na nejaky rok co sme boli s nimi doma si ani nespomenieme. Takze treba si to uzit.

evkatk
23. mar 2024

Dieťa treba vychovávať od narodenia. Znamená to, učiť ho rešpektovať všetko, čo od neho požaduje dospelý, viesť ho k tomu, nedopustiť, aby robilo to, čo ono chce, ak to nie je vhodné a nedovoliť, aby odmietlo to, čo mu prikáže dospelý. Dospelého od 2 rokov musí dieťa rešpektovať vždy, nesmie sa mu ustúpiť. Ak sa čo len v nevhodnej maličkosti ustúpi, má to vážne následky do budúcna. A to najmä v škole. Takéto deti odmietajú rešpektovať učiteľov, ich požiadavky. Často v 1. ročníku čokoľvek odmietajú robiť, čo ostatní, lebo nie sú zvyknuté na to, že musia robiť to, čo od nich požadujú dospelí. Zvyknuté sú na to, že nemusia rešpektovať rodiča a teda ani dospelých, ak rodič netrvá na splnení požiadavky položenej dieťaťu. Namiesto učenia zbalia si veci do vaku, vytiahnu hračky a hrajú sa. Na upozornenie učiteliek im neraz aj vynadajú, často im povedia, aby im dali pokoj. Ako riadteľka školy som viackrát riešila aj opakované reakcie dieťaťa učiteľke: " Daj pokoj, neotravuj ty krava sprostá". A to aj u detí z " dobrých rodín". Jednoducho niektoré deti sú zvyknuté na to, že si môžu robiť to, čo oni chcú a ani v staršom veku nechápu, prečo, ak to nemuseli v minulosti, prečo by nejakú požiadavku mali plniť kedykoľvek. Takto vedené dieťa od malička ani v neskoršom veku nedokáže rozoznať čo je správne a čo nie, nechápe, prečo má plniť požiadavky dospelých, ak to predtým nemuselo a prešlo mu to. Problémy v správaní a často v učení rodičia opravedlňujú najprv vzdorovitosťou, neskôr pubertou a pod. To sú však len výhovorky a dieťa si ich následky nesie do celého života. Celé je to o zanedbaní výchovy do 2 rokov, v prehnanej benevolencii a spoliehaniuu sa na to, že na výchovu je dosť času neskôr ak bude dieťa trochu väčšie. Za 44 rokov pedagogickej praxe som sa stretla s množstvom problematických detí. Musím však povedať, že najmenej problematické a najviac rozumné, spolupracujúce s dospelými a neskôr viac úspešné vo vzdelávaní aj v živote boli bývalí jasličkári. Je to asi tým, že väčšina z nich bola asi od 1. roka vedená k rešpektovaniu dospelých, akceptácii požiadaviek na dieťa a to pod vedením odborníčok, ktoré dobre výchovne vplývali na deti.