Test školskej zrelosti. O čo tam vlastne ide?
Bol niekto na tomto teste? Caka nas v januari, ideme tam lebo sme narodeni 31. augusta, cize hranicny datum.Chcela by som vediet o co tam vlastne ide?
@sanym Podľa mňa stačí až niekedy na jar, čím bližšie k septembru, nakoľko naše deti zrejú z mesiaca na mesiac a väčšinou v tomto veku za pomerne krátke obdobie zaznamenávajú obrovské zmeny a pokroky.
Neviem, či je to rovnako vo všetkých škôlkach, ale do našej prišli psychologičky na tento test osobne a robili ho so všetkými deťmi. Ja som spomínala, že môj syn bol podľa testu na školu zrelý, avšak mi to nedalo a tak som sa zahlásila na psych. vyšetrenie individuálne. A potom sme šli k nej 3x až do augusta, nakoľko ona nevedela povedať po prvom vyšetrení jednoznačný záver a to posledné vyšetrenie posunula na august, tak, aby to bolo čím bližšie k septembru. My sme syna prehlasovali z 1. roč. do 0. až 27.8., no nebol problém. Akurát myslím, že v škôlke dávajú termín do konca februára či marca ??? neviem, dokedy by sa mal rodič rozhodnúť, už len kvôli miestu v škôlke, aby rátali s dieťaťom, ktoré bude mať odklad.Ale to ti v škôlke určite podajú presnejšie info.
Ozaj aj ten môj je občas veľmi pomalý, dosť často zvykol byť posledný aj v obliekaní aj v jedení, pritom keď chce, tak to vie zvládnuť aj rýchle. 😉
@eaka , skús si ten test obrazne predstaviť ako záťažový test na srdce 😉. Tam takisto skúšajú funkcie srdca pri zvýšenej záťaži, pretože pri bežnej sa môže srdce javiť ako v poriadku a až pri záťaži sa ukáže, či je srdce v poriadku, zdravé to zvládne, ale na chorom sa ukážu problémy.
Podobne je to aj s deťmi, na takomto teste sa nezistí len to, či dieťa zvládne prvé mesiace v škole, ale hlavne ako potom ďalej zvládne zvýšenú záťaž v ďalších rokoch. Prvý polrok v 1. ročníku začína pozvoľna, začína sa prvými čiarkami, čísla do 5, prvými písmenkami. To zvládnu takmer všetky deti v pohode, mnohé sa aj trochu nudia, veď každé vie nejaké to písmenko, nakresliť čiarku. Ale potom sa postupne tempo zrýchli, písmenká pribúdajú čoraz rýchlejšie a vtedy sa ukáže, kto bol na školu skutočne zrelý.
Moje dcérky napr. vedeli obe čítať už pred školou (hoci pomalšie a jednoduchšie texty). Obe sa to naučili prakticky samovoľne, vedeli písmenká a postupne si ich samy spájali do slov. Mnohí mi hovorili, že to nie je dobré, že sa budú v škole nudiť atď. Isteže, na začiatku sa trochu nudili, ale z dlhodobého hľadiska vidím hlavne pri staršej dcérke, ako jej ten náskok pomohol oproti iným deťom v ďalších ročníkoch. Deti čo vedeli na začiatku len pár písmenok, sa samozrejme tiež naučili na konci 1. ročníka čítať, ale nie tak plynule, museli tomu venovať počas roka veľa pozornosti. Dcérka čítala na konci 1. ročníka takmer ako dospelá, pekne intonovala, nemusela sa sústrediť na text, ale na obsah, mala tým pádom aj pevnejšie a hlbšie upevnené vedomosti aj z iných predmetov.
Tým samozrejme nechcem povedať, že školská zrelosť je o čítaní. Ale nezrelé aj zrelé deti na začiatku vyzerajú rovnako, len tie nezrelé sa často učia s väčšou námahou, stojí ich to viac síl, akonáhle začne učiva pribúdať, často začnú zaostávať a nevedia to dobehnúť, lebo samozrejme učivo a ostatní idú ďalej, nečaká sa na nich.
Ináč obe moje dievčatá sú zimné, takže do školy išli ako 6a3/4 ročné, takže to že vedeli pred školou čítať, nepovažujem za nejaký zázrak, keby boli letné, tak v tomto veku by vedeli čítať zo školy (ak by som im nedala odklad 😉 )
@filipal tak po dlhsej dobe sa opat ozyvam ... so synom sme absovovali testy skoleskej trelosti ,a zaver ze nie j zrely ... 😒 nespravil testy ,slovensky povedane...ma medzeri v grafomotorike ,polovicu z toho co hovoril syn mu psychologicka nerozumela .. a ze ma podozrenie ze ci synator nema poruchy sustredenia ... bo aj pri testoch sa stale vrtel ,vsetko mu musela zopakovat aj 6x kym to konecne spravil ... tak nam navrhla odklad ...
pre istotu som s nim zasla este ku jednej psychologicke a ta ma ten isty zaver ... ze inak je syn bystry ,a pokial je to nieco co ho bavi spravi to hned ,ale akonahle to ma byt nieco ine ,ze je to tazke s nim ... ze ak by som ho dala do skoly moze mi nosit najprv same poznamky ,a napomenutia ,ze sice to moze dobehnut ,ale aj nemusi ... tak radsej nech zostane domka a popracuje na sebe 😉
takze v pondelok ideme na zapis ,ale s tym ze mu navrhuju odklad ,dostali sme podrobne cvicenia co mame robit...a tak poctivo doma cvicime .. 😉
@mmonika
skoro kazdemu dietatu sa odklad zide....tak je u nas postaveny vzdelavaci system. ze aj dieta "v norme" ma problem udrzat pozornost na vyucovani. este stale sa uci dost staticky. samozrejme, su aj ucitelky, ktore vyuzivaju hrave metody....
ak ide rodic k psychologovi z 90 % doporuci prvacikovi odklad.
ja tvojho synceka nepoznam, ale z toho, co pises, ako sa pri testoch spraval, vyplyva, ze odklad mu prospeje.
skus za ten rok zapracovat na jeho reci. asi chodite k logopedovi, ze? to ze mu nie je rozumiet, znizuje jeho vysledok.
drzim palce. 🙂
@filipal ja som bola tiež zo synom u psychologičky, lebo je narodený na konci augusta 2005. a teraz váham, či ho dať alebo nedať do školy v septembri. dnes ideme na zápis. psychologička mi povedala, že to nevidí na odklad. opisoval tam písané písmenka, prvé dve boli kostrbaté ale tie si neobtiahol a to tretie si obtiahol a to už bolo viditeľne lepšie. potom ho testovala, či vie ktorá je pravá a ľavá, tam zaváhal ale doma som ho skúšala a nemal problém. potom mal určiť kde sú zrkadlové obrazy a tam už ku koncu robil chyby a to povedala, že sa ešte nevie tak dlho sústrediť. nakreslil aj geometrické tvary ako sú kruh, trojuholník a štvorec a to bolo o.k., potom sa ho pýtala na zvieratka a to okrem morky poznal všetky, povedala že morku pozná veľmi málo detí. skonštatovala, že pamäť má dobrú. záver bol taký, že máme cvičiť jemnú motoriku a písať oblúčiky, mentálny vývoj je primeraný veku a že to nevidí na odklad. ale sme sa dohodli, že v lete ju ešte navštívime a urobí s ním znova tieto testy a uvidí rozdiel. videla sa mi veľmi seriózna a odchádzala som s dobrým pocitom. ale aj tak mám stále obavy, či môj syn vydrží na hodine obsedieť, lebo má veľmi veľa energie a hlavne keď každý dáva dieťaťu odklad, či to bude pre neho dobré. neviem, som zvedavá ako dopadne dnes ten zápis.nechcem, aby sa mu škola znepáčila a mali sme problémy s učením a písaním domácich úloh.
@tilly moja je 24.august, zajtra ideme na zapis, a v maji sme objednani na test skolskej zrelosti, u nas nie je nultak, takze iba skolka nam ostava, malej sa do skoly vobec nechce, je hrava, neposedna, ale dnes mi riaditelka povedala, ze naco odklad, ze je sikovna a ze hlupejsie deti isli do skoly ako je ona, ja vsak aj tak trvam na odklade, je tichsie, nepriebojna, pre hocico sa rozplace, nevie sa ani podpisat, ani snurky zaviazat, oblieka sa a aj papa velmi pomaly
@adrianaj u tvojej dcerky je odklad na mieste. vyzera velmi citliva podla toho co pises.
@betty21 na tvojom mieste by som skusila este inu psychologicku. tie testy mu urobila iba uplne zakladne. ziadaj kompletne psychologicke vysetrenie. u deti na konci augusta (co je hranicny datum) by som isla viac do hlbky.
@betty21
Komplexne hodnotenie psychickeho vyvinu dietata obsahuje okrem hodnotenia vnimania, jemnej motoriky, pozornosti a pamäti aj:
-intelektove schopnosti
-osobnostny vyvin
-socialny vyvin
-emocny vyvin.
len IQ testy sa robia na dvoch hodinovych stretnutiach.
cize ak sa robi nejaky zakladny test skloskej zrelosti pol hodinku, zdaleka neodhali vsetko.
ďakujem ti
@adrianaj mne tiez v skolke hovorili, ze preco ho nechcem dat, len ani on nechce ist a ja si tiez chcem predlzit mladost a myslim, ze on by sa v tej skole este trapil...
musim sa v skolke opytat na tie testy... ved mame v podstate cas este do juna dat si odklad... ale ja som na 99,99% rozhodnuta, ze do skoly este nejdeme
@adrianaj môj je 23. august a tiež veľmi váham. nie je bojazlivý, ale citlivý je, tiež si nevie zaviazať šnúrky, ale uzle robí na teplákoch také, že mám problém ich rozviazať 😀 😀 😀 , nemám dobrý pocit z toho....dnes ideme na zápis a uvidím ako to tam zvládneme. pamäť má výbornú, ale podľa mňa on neobsedí v kľude na vyučovaní....mám strach, že sa nebude vedieť sústrediť a že nebude mať trpezlivosť na robenie úloh, a to si radšej nechcem ani predstaviť, nakoľko je veeeeeeeeľmi tvrdohlavý a nechce si dať povedať, všetko chce robiť podľa seba
betty21, moze ti odporucat ale budes musiet doniest i lajster od psychologicky.
Ahojky , nas ceka zapis ted v sobotu a rozhodujem se jestli dat odklad nebo ne. Syn je narozeny v breznu a od zari navstevujeme logopedičku syn nezvladal sykavky a pismenko R. Sykavky uz mame nacvicene a erko stale učime. Do te doby nez jsme zacali navstevovat logopedku jsem si myslela, ze do skoly pujde automaticky (ma vybornou pamet, umi pocitat, i nake ta pismenka zvladne) , jenze az ted pri navstevach logopedky a domacim uceni jsem si vsimla ze ma synek velke problemy se soustredenim (nudi ho to, porad sebou sije, vrti se...) pri hre ktera ho ale bavi (treba lego) sedet vydrzi..Mluvila jsem o tom s nasi logopedickou a ta mi doporucuje rozhodne odklad prave kvuli te jeho nesoustredenosti. Pozadala jsem si tedy o test školni zralosti a cekame , kdy si nas pozvou. Kdyby byl petrik narozeny v lete vubec bych o tom nepremyslela a dala odklad bez vahani , ale jsme breznaci a takhle bude mit vlaste v prvni tride uz osm let a to se mi zda uz dost. NO jsu zvedava co nam reknou pri zapise a kdysi nas na ten test vlaste pozvou.
Ak rodic ziada o odklad, moze tak urobit len na zaklade spravy od psychologa. Takze bezdovodne odkladanie skolskej dochadzky typu : chcem mu predlzit detstvo, alebo ako som tu citala sebe mladost uz nie je akceptovatelne. Nevravim o naozaj padnych dovodoch, kedy je dieta este nezrele a na skolu pravdepodobne nepripravene 😉
MOj syn bude o rok este len predskolak, je to letne dieta, ale o odklade ani neuvazujem.
Ahoj maminky. My ideme na zápis v piatk. Maťko má 6.rokov koncom júna. S manželom sme sa dohodli, že ho dáme do 0.ročníka. Len neviem ako to tam presne fubguje, nakoľko nepoznáme nikoho, kto má túto skúsenosť. Síce ma presviedčajú, že je veľmi šikovný, no ja si myslím, že rok mu neublíži na prípravu. V škôlke by sa nudil a iba rozohral. S výrečnosťou problém nemá, len tá vyslovnosť má trápi. Nechodíme teraz k logopédke, lebo manžel je služobne viac mimo ako doma a ja som na rizikovom. Čo by ste mi poradili?
@filipal Ahoj. Prosím ťa, chcema dať drobca teraz pri zápise- v piatok do 0.ročník. Myslíš, že je to dobrá voľba. Je ten 0 voľnejší? Nepoznám nikoho, kto by tam mal dieťa.Tvrdia mi v škôlke, že je šikovný, no ja mám pocit, že je priemerný 5 roný chlapec. Výrečnosť u neho nie je vôbec problém iba výslovnosť R. A hlavne rýchlo rozpráva.Neviem, či by sa dokáže tak sústrediť a hlavne čakáme druhé bábo tiež v júni ako je aj on a neviem ako to bude. Síce sa veľmi teší, no mám obavy, či tých zmien nebude na neho priveľa.

@momka prečítala som si tvoj príspevok a ako keby si písala o mojom synovi - aj čo sa týka správania v škôlke, aj ostatných schopností. Môj syn mal v júli 5 rokov a od septembra chodí do prípravky. Pomaličky sa už síce v kolektíve začína oťukávať, ale stále to nie je ono. Navyše je strašne pomalý čo sa týka samoobslužných čiností ako obliekanie a pod. Učiteľka nám navrhuje odklad aj napriek tomu, že je veľmi šikovný a podľa učiteliek sa rozumovo aj motoricky vyrovná aj o rok starším deťom. Chcem sa spýtať kedy by sme mali absolvovať tie testy školskej zrelosti - či ešte pred zápisom do školy.