Test školskej zrelosti. O čo tam vlastne ide?
Bol niekto na tomto teste? Caka nas v januari, ideme tam lebo sme narodeni 31. augusta, cize hranicny datum.Chcela by som vediet o co tam vlastne ide?
@janka76 i u nas je 0rocnik pre deticky, ktore maju nejaky problem suvisiaci s nezrelostou a tiez tam budu prevladat romske deturence.Ja davam tiez odklad aj ked mi pani ucitelka povedala, ze dcerka je sikovna a odporuca. Lenze je malinka a stihlucka a fyzicky jej ten rok odkladu len a len prospeje.Som z oboru a nemam pocit, ze zle robim. 😉
@jankam76 Môj syn chodí do 0. ročníka. Je narodený koncom júla, je šikovný - plynule číta, počíta atď...ale zas bol veľmi bojazlivý, utiahnutý..my sme sa rozhodli pre 0. roč. a vôbec neľutujem. V tejto diskusii mám viac príspevkov, na 1. strane, kde je popísané naše story, ako sme sa dostali do 0. roč. Tiež som sa bála rómskych detí, ale našťastie u nás nie je ani jeden z 13. /teda na zozname mali jedného, ktorý s nimi mal chodiť, ale nakoniec tam nechodí./ Dvaja sú takí hyperaktívnejší, je tam asi 5 letných detí, je tam jedno dievčatko, ktoré je septembrové, takže vlastne jej zle vychádzajú roky, ale rodičia boli názoru, že v škôlke sa toho už veľa nenaučí, 2-3 majú logopedické problémy. Naši sa normálne učia, len je to také voľnejšie, sú známkovaní a dostanú aj vysvedčenie. Ja to považujem za veľmi ideálny prechod do školy. Ak máš nejaké otázky, rada odpoviem. 😉
@jankam76 A tu som tiež písala o 0. ročníku:
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/co-potrebujem-na-zapis-do-prveho-rocnika/
ach jo devcata, dneska jsem mluvila i s pani reditelkou ze skolky a taky nam skolu nedoporucuje ☹ Ja to beru, horsi to je, ze nevim jak to vysvetlit synovi on se do te skoly ted vylozene tesi. Uz druhy tyden se ve skolce nebavi o nicem jinem aspon me to tak prijde.. maly je uplne nateseny ze pujde do skoly a k zapisu porad se na to vyptava..a ted mu mame rici ze ne ze zustane jeste ve skolce..
u nás O ročníky navštevujú rómske deti. Naša je narodená 25. augusta čakajú ju ešte psychotesty v apríli, no učiteľky hovoria, že je šikovná a škoda by bol odklad. Ja súhlasím s nimi, lebo poznám podmienky nástupu do školy zo strany dieťaťa- psychická, telesná a sociálna vyspelosť. 🙂
Ahojte dievčatá, môj syn je narodený tiež v auguste. V piatok ideme na zápis, učiteľky v škôlke ho odporúčajú do školy, len ja stále váham. Rozoberám už aj také veci, že keď bude v ročníku v podstate najmladší (dnes je vraj trend dávať letné deti do školy o rok neskôr), tak aby mu nebolo od tých starších detí ubližované, aby nebol šikanovaný a pod. Predsa ten rok je dosť veľký rozdiel. Tiež pôjdeme k psychologičke, aj keď viem, že takmer všetky odporúčajú odklad. Tak teda veľká dilema...
@tanya78 môj malý je narodený v júli a za 3 týždne ideme do poradne na test šk. zrelosti, aj ked učiteľky v škôlke vravia, že šikovný je dosť a odporúčajú ho do školy, no školská zrelosť nie je len o šikovnosti. Včera som bola na besiedke so psychologičkou na túto tému a ona tiež vravela, že v dnešnej dobe je trendom dávať letným deťom odklad a všetci jej kolegovia ho odporúčajú.. 😉
Ahojte, môj syn je narodený koncom júna, tiež mám určité pochybnosti o vhodnosti jeho zaškolenia, ale včera som hovorila s psychologičkou, ktorá mu robila testy a tá, napriek slabšej grafomotorike, rozhodne odporúčala dať ho do školy. Myslela som, že ho dám ešte druhýkrát otestovať a ona na to, že zbytočné, máme ale prísť na IQ testy niekedy v júni, javí sa jej totiž ako "prudko inteligentný" 🙂 No ja neviem, inteligentný síce je, ale že by až tak?
Takže od septembra nastupujeme do školy - obyčajnej školy, žiadnej špeciálnej, bez ohľadu na to, ako dopadnú testy - pretože nám papier na odklad nikto nenapíše, ani pediatrička, ani psychologička...
Mám z toho už teraz hrôzu... jeden prvák.... druhý čerstvý škôlkar (ak ho vezmú).... maminka nástup do práce (len ešte nevie kam)....
@syslica a preco tie inteligencne testy az tak neskoro? naco ti bude ta informacia az tesne pred nastupom do skoly?
keby si vedela vysledky skor, mohla by si aspon zvazovat nad nejakou alternativou.
pre teba je najblizsie asi skola pre nadane deti na Dlhych dieloch.
a aj keby mu vyslo IQ 150 by si dala synka do beznej skoly?
preco si mala pochybnosti o synovom zaskoleni?
@filipal Dala by som ho do bežnej školy za akýchkoľvek podmienok, bez ohľadu na výsledok testu, takže je mi dosť jedno, kedy ho budú robiť. Ja nie som veľkým zástancom testovania detí, mňa tiež testovali každú chvíľu, na VŠ v rámci učiteľskej psychológie dokonca každý seminár 🙂 a tak, viem, že aj momentálna (in)dispozícia dokáže výsledky poriadne skresliť... teda, žiadne Waau! my máme nadpriemerne nadané dieťa! sa zrejme konať nebude. 😀
Keby náhodou, som s psychologičkou dohodnutá na integrácii do našej ZŠ, ale to budem ozaj riešiť až potom.
Dochádzať na Dlhé diely by bol pre nás aj logistický problém, nevlastním auto, šoférujem biedne a mladší syslík bude (snáď) chodiť do MŠ, ktorá je so školou v jednom správnom celku. A v neposlednom rade, nechcem Jergušíka vytrhnúť z kolektívu, kde má priateľov.
Pochybnosti pretrvávajú 🙂: ak ho niečo nezaujíma, nedokáže sa sústrediť, keď sa mu nedarí, je priveľmi impulzívny, ešte nezvláda svoje emócie, je neskutočne pomalý, pretože namiesto napr. obliekania dokáže 20 minút sedieť nahý na posteli a rozmýšľať ako sa volá tá prehistorická stonožka s 5 očami vpredu 😀 😀 a potom aj také drobné nedostatky ako zlé držanie pera a nábeh na skoliózu... no, kocky sú hodené, rok navyše v škôlke by mu asi neprospel a nulťák tu nemáme, tak sa mu budem musieť skrátka len viac venovať.
@syslica to, čo si napísala na konci svojho príspevku za "pochybnosti pretrvávajú", ako keby si písala o mojom Maťkovi aj Jakubovi. Vôbec to nerieš, u Jakuba pomalosť pretrváva doteraz (tento rok maturuje), len problém nie je v tom, že je skutočne pomalý, ale že nevníma, čo mu hovoríme, keďže myslí na iné veci a to, čo mu kážem ja, je v tejto chvíli pre neho nepodstatné a neskôr na to zabudne. Podobne to je aj s emóciami, tie tiež doteraz úplne neovláda. Tiež je júlový a išiel do školy normálne a to sme mali problém aj s tým, že sa ešte sem-tam počúral (teda nie celkom, len mu ušlo), príčina bola rovnaká ako u tej pomalosti.
U Maťa je to podobne, aj so zlým držaním pera (upravilo sa to až teraz v prvej triede) a podľa testov podpriemernou grafomotorikou. Podľa toho, čo píšeš, keby si ho dala do nultého ročníka, nudil by sa o rok dlhšie.
@filipal Absolútny súhlas! Školu poznám dobre, chodila som tam od 5. triedy, schválne som sebe aj syslíkom napísala trvalý pobyt tak, aby nemali problém s prijatím práve sem... a navyše tu zhodou okolností na 1. stupni učí moja bývalá najmilšia p. učiteľka, čo ma viedla 4 prvé roky, Hádam sa tu aj Jerguškovi bude páčiť.
@renab No, trochu si ma upokojila 🙂, je to presne tak, ako píšeš, aj s tým zabúdaním... myslí na 200 dôležitejších vecí súčasne a to, čo je preňho nepodstatné (hoci pre mňa naopak), jednoducho prepočuje.
Učiteľky tvrdia, že v škôlke je iný ako doma, sústredenejší, nie taký pojašený (doma sú teda obaja ako smršť, keď sa k nim pridá Amélia, je to už nezvládnuteľná svorka) a najnovšie sú v šoku z jeho objednávky knižiek: za 20 E veľký atlas vesmíru a kniha o lesných ekosystémoch. 😀 Atlas preberali s manželom včera do 10. v noci, dnes sa s ním chystám na ten les... najzarážajúcejšie bolo fakt to, že si knižky vyberal úplne sám, dokonca som sa mu snažila ich vyhovoriť, lebo sú písané pre starších ... ale teší ma, že je taký "hladný po vedomostiach".
Ahoj mamičky, na zápise som dala žiadosť o odklad školskej dochádzky, tým že na psychologické vyšetrenie ideme až apríly. Dnes mi riaditeľ školy doručil rozhodnutie o prijatí do školy. Môže takto postupovať keď ešte nemá výsledky testov?
A do kedy treba nahlásiť dieťa v škôlke, ak má odloženú škol. dochádzku? (u nás nie je nultý ročník)
@veve08 Odporúčam skočiť za riaditeľom (prípadne telefonicky) si to vyjasniť. Lenže musíš mať isté, či vaša pediatrička a psychologička (potrebujete k žiadosti o odklad vyjadrenia oboch) skutočne navrhnú odklad.
Ja by som rozhodne v škole aj v škôlke oznámila, že testy budú až v apríli a teda definitívne sa môžem rozhodnúť až potom. V normálnom prípade, keď rodič o odklade už vie a má ho aj potvrdený od doktorov sa odporúča oznámiť to v škole i škôlke čo najskôr (aby sa neblokovali miesta na prijatie druhých detí).
Ahojte, ja tiež mám veľkú dilemu, dcéra sa narodila 31.8.2005, od začiatku sme v tom, že pôjde o rok neskôr, chodí do strednej triedy, má tam kamarátky....a výsledky testov? že ich urobila ako 2.najlepšia a mala by ísť do školy. A čo teraz?
Môže jej odklad nejako ublížiť? Alebo bude horšie, keď ju vytrhnú z kolektívu a pôjde do školy? Človek chce to najlepšie, ale ako vedieť čo bude pre ňu najlepšie. Na budúci týždeň ideme do poradne rozobrať jej výsledky. Prečítala som si aj túto diskusiu a bolo tu písané, že môžem požiadať aj o komplexné psych vyšetrenie. Toto bolo robené len v škôlke a trvalo zhruba hodinku. Tak neviem, ona je ešte aj taká maličká, tenučká, ale šikovná 🙂 🙂
@zuzkagonos máš dcérku narodenú presne ako ja, len moja bude už mať 20 rokov. Tiež sme sa rozhodovali, či ju dať do školy, lebo od 4 rokov čítala, ovládala prvácke učivo. Napriek tomu sme dali odklad, išla do školy o rok neskôr a nič nezmeškala. Ono veľmi záleží na tom, aká tá tvoja dcérka je. Naša bola veľmi tichá, uzavretá, bojazlivá, pri zvýšenom hlase mala tendenciu plakať. Napriek vysokému IQ sa mi zdala psychicky nezrelá. Naopak syn, narodený v júli išiel do školy normálne, nakoľko bol veľmi urečnený, smelý a nevedela som si predstaviť, že ak pôjde o rok neskôr, ako obsedí v lavici, keď sa bude nudiť.
Rozdiel v tom, ako nastúpili do školy vidím až teraz, Lucia išla na VŠ v 19 rokoch už ako vyzretá mladá žena a Jakub pôjde na VŠ ako čerstvý, bláznivý a nevyzretý čerstvý 18-ročný chalan. Normálne sa toho obávam.
Naspäť k tvojej otázke: Myslím, že ak je prispôsobivá, odklad jej nijako neublíži.
@renab Ďakujem za názor. Dcérka je smelá, odvážna, rozkazovačná, tak som zvedavá na vyjadrenie psychológov. Som z toho taká nesvoja, že mám rozhodnúť o niečom takom dôležitom a keby sa narodila o pár hodín neskôr tak nás toto všetko obíde a ani by sme nevedeli, že podľa testov je zrelá ísť do školy. 🙂
@zuzkagonos nás to obišlo o 15 minút 😀 😀 😀, psychológovia radili dať do školy, my sme sa rozhodli inak. Prajem dobré rozhodnutie.
Zaujímavá téma. Nás to čaká až o rok, ale už teraz učím malú to čo vyžadujú na tých vstupných testoch, lebo na škôlku sa nemôžem spoliehať. Nakoniec to možno bude aj zbytočné, lebo v našom malom meste je škôl veľa a potrebujú naplniť stavy 1.ročníka tak berú všetko zaradom či na to dieťa má alebo nemá.O nejakých nultých ročníkoch môžeme len snívať.
Tak my sme sa už rozhodli, dávame odklad, psychologička malú pochválila, že je veľmi šikovná 🙂 , ale necháme ju ešte dozrieť aj po iných stránkach. Ináč bolo super zistiť aké mám inteligentné dieťa 😀 😀 😀 a som rada, že nejdeme do školy.
@zuzkagonos myslim si, ze je dobre sa poradit aj s ucitelkou, lebo ona za tie 2, 3 alebo styri roky to dieta pozna lepsie ako psychologicka, ktora sa s dietatom stretne raz. / tym som nechcela spochybnit sikovnost tvojej dcery/.
@spachtos
ja som sa pytala uciteliek na svoju dceru, tiez som potrebovala nejake objektivnejsie hodnotenie, radu, ci sa hodi do skoly, o ktoru mame zaujem a pod.
ucitelky skoro nic netusia. dcera je bezproblemova, to ze sa nudi, nevidia. okrem jednej asi ani netusia, ze plynule cita. vsak je za stolikom, ticho, nevyvadza, (lebo si cita knihy, alebo vyplna druhacky pracovny zosit z matematiky)...
zo strany skolky sme nedostali ziadnu informaciu, ziadnu radu ohladne buducej skoly...
tak to potom mas smolu na ucitelky...
Ahojte všetci, veľmi poctivo som čítala všetky vaše príspevky, vidím, že každý sa učíme na vlastných chybách. Ja tiež zvažujem odklad syna je narodený 2..6., hoci je veľmi šikovný mám pochybnosti o jeho školskej zrelosti. Chystáme sa psychologičke, tak uvidíme čo nám tam povedia. Malý sa do školy chystá o tom pokoj, len okrem toho že je drobný, čo by problém nebol, ak ho porovnávam zo svojimi rovesníkmi tak mám pocit, že je trochu pozadu. Ale nevadí, ak mu odklad pomôže určite nebudem proti. Veď vždy pozeráme a chceme len to najlepšie pre naše deti.

@anesim Ďakujem za tip. Som zvedavá, či bude niekto s nami komunikovať. Rada by som spýtala viac vecí, len naozaj nepoznám nikoho kto by tam mal dieťa.Skôr sa bojím, že budú brať deti radšej do 1.ročníkov, aby naplnili stavy.