Testujú školskú zrelosť všetkých predškolákov?
Ahojte, prosim da mi niekto relevantnu odpoved ako to je s testovanim skolskej zrelosti pracovnikmi CPPP u predskolakov v MS? Maju testovat vsetkych predskolakov? Ci len tych u ktorych sa zvazuje odklad? Vdaka!
Inak ja som so synom riešila presne rovnaký problém. Váhala som či ideno povahovú črtu, alebo nie je zrelý. Našťastie som ho do školy dala. Zbytočne by stratil rok a aj tak by to nepomohlo. Je introvert, opatrný, úzkostlivý. Potrebuje vždy čas kým začne niekomu a v nejakom prostredí dôverovať. Ale výsledky v škole má výborné, nemá problém s pripravou, sústredením, ani správaním... ako veľa jeho spolužiakov 🫤
@maya_hi diagnostika nie je povinná.
Tiež musí s ňou rodič súhlasiť.
V našej MŠ dali rodičom možnosť prihlásiť deti na testovanie, nie povinné. Ja som ju dala, nie kôli odkladu, ale zo zvedavosti .
Všetkých, ktorých rodičia podpisu informovaný súhlas s vyšetrením
@oliverceky ano viem, spomínala som to vyššie.
Dajú sa nejaké testy pozrieť na nete? Alebo, čo má spĺňať predškolák? Náš je júlový. Doma vystrája,ale keď niekto druhý je prítomný, alebo niekde inde je, tak sa fest hanbí. Kreslenie má po mne, teda o ničom🙂 to neriešim. Ale zbytok
@malary geometr.tvary, farby, prava a ľavá strana, počet do 10, svoje meno tlačeným, ľudskú postavu s detailami, grafomotorika, prepísať daný počet bodiek...
@malary u nás bol ešte v škôlke taký zoznam, čo má vedieť budúci prvák a medzi iným tam bolo, že sa má vedieť pozdraviť, povedať svoje meno, kde býva, atď. Tiež u nás deti učili slabikovat slová a povedať prvé písmeno v slove. U nás väčšinou dávajú júnovým, julovym deťom odklad, pokiaľ dieťa nie je ozaj nadané..
@malary čo si spomínam, minulý rok mal môj syn v rámci testovania s psychologičkou, ktorá robila v MŠ depistáž aj - prvé a posledné písmeno v slove, vymyslieť slovo na písmeno, vytlieskať slabiky a povedať počet slabík v slove, pokúsiť sa napodobniť písané písmená podľa vzoru, podpísať sa tlačeným (krstné meno). Vybrať, čo nepatrí do riadku. Vybrať, čo bude nasledovať. Určiť počet predmetov a zapísať číslicou. Vyfarbiť trojuholníky modrou, kruhy žltou, štvorce červenou. Zrkadlovo dokresliť tvar v štvorcovej sieti. Pozadie a figúra -> pomenovať 3 obrázky kreslené čiarou, ktoré sa navzájom prekrývajú. Plus predstaviť sa, kde bývaš, koľko máš rokov, kedy máš narodeniny, ako sa volá mamka a ocko a čo robia. Okrem 'vedomostí' si všímala aj reč. Potom bolo rodičovské a každého rodiča informovala o výsledkoch. V prípade potreby odporúčala testovanie v poradni. Niečo podobné sa ich pýtali potom pri zápise.
@nikaeli písať číslice?
To sa v MŠ neučí, iba vizuálne, aby ich poznali
@oliverceky naši sa učili už v MŠ v takých pracovných zošitoch, mám ich stále odložené
@oliverceky naši predškoláci sa učili, tiež máme doma odložené pracovné listy. Dokonca som si teraz pozerala ten testovací hárok a mali tam aj príklady na sčítanie a odčítanie do 5, čo ma prekvapilo. V druhom polroku sme dostávali aj 'domáce úlohy'.. Testy robili v marci.
@nikaeli môžem poprosiť foto sčítania na depistazi?
Vďaka
@kacena2022 no niekedy to ani učiteľky nevedia, mňa napríklad obe učiteľky môjho najmladšieho syna presviedčali, že potrebuje nutne odklad a školu nezvládne. Pri testovaní mi psychologička povedala, že testy urobil s odretými ušami, ale je v pásme, kde ona odporúča školu. Že nech sa rozhodneme, ako chceme. Dala som syna do školy a neľutujem. Má samé 1 a s učením problémy nemá. Už je tretiak.
@janickacrazy mne tiež bolo povedané, že môj syn potrebuje odklad. Ráno plače a nechce tam ísť a pracovné listy mu nejdú, ale doma je šikovný. Tiež rozmýšľame, že do školy ho dáme ..
@janickacrazy mne tiež bolo povedané, že môj syn potrebuje odklad. Ráno plače a nechce tam ísť a pracovné listy mu nejdú, ale doma je šikovný. Tiež rozmýšľame, že do školy ho dáme ..
@sarahh09 to vám povedali na testoch školskej zrelosti alebo len učiteľka v škôlke?
@sarahh09 to vám povedali na testoch školskej zrelosti alebo len učiteľka v škôlke?
@janickacrazy učiteľka v škôlke.Na test zrelosti ideme budúci týždeň.
@janickacrazy učiteľka v škôlke.Na test zrelosti ideme budúci týždeň.
@sarahh09 tak uvidíte, ako to dopadne, podla toho sa môžte rozhodnúť
@sarahh09 tak uvidíte, ako to dopadne, podla toho sa môžte rozhodnúť
@janickacrazy ahoj prosim ako ste dopadli? Dali ste predsa syna do školy? Ďakujem
@janickacrazy ahoj prosim ako ste dopadli? Dali ste predsa syna do školy? Ďakujem
@katrusab áno, ja som syna dala do školy a darí sa mu dobre, len neviem, či si sa nechcela pýtať autorky príspevku?
@katrusab áno aj ja som dala syna do školy. Bolo to dobré rozhodnutie. Je veľmi šikovný a v škole sa mu páči. Všetko mu ide dobré .

Nemusia všetkých. Len u tých, kde sa objavili nejaké problémy a po dohode so zákonným zástupcom ho môžu prísť diganostikovať priamo do MŠ, alebo si to priamo zákonný zástupca vyžiada. Každopádne on má posledné slovo či áno, alebo nie. Musí k tomu dať informovaný súhlas. U nás sme oslovili len štyroch rodičov, piaty si to vyžiadal. Takže z CPP priamo do MŠ a budú pozorovať len týchto päť detí.