Tipy a triky pri výchove ľavorukého dieťaťa
Ahojte
Vyzera to ze mam doma lavacku( 2.5r) kresli lavou rukou , lyzicku chyta lavou rukou
Som s tym v pohode, len nejake tipy triky co vam pomohlo pri lavorukom dietati? V rodine lavaka ziadneho nemame
Treba to oznamovat aj skolke? V skole asi tiez vsak? Chodime na logipediu tiez sa na to pytala ci je vyhranena/vyhradena? lavacka
Nikomu nič hlásiť nemusíš, nechaj ju žiť a nič jej nevylučuje. Ja mam tiež dcéru lavičku.
@xckaretxxx nevnucuj
Zas tak veľa tých lavakov nie je, nikdy som nezažila viac ako 2 v triede. Ako učiteľka to riešim v tom zmysle, aby sedel s pravakom tak, aby si nedrgali.
podľa teba ľavorukosť = invalidita, keď sa pýtaš na "pomoc pri ľavorukom dieťati"? Dramatizuješ niečo, čo je úplne normálne. Daj ju na šport, ktorý sa robí rukami (loptové športy), tam bývajú ľaváci úspešní
Jezis nerobim z toho dramu to akurat tak vy
Normalne som sa opytala na tipy triky ako ulahcit niektore cinnosti
autorka-kto chce, pochopi, kto nie nepochopi...je normalne sa pytat...
Maleho otec je lavak- starsi rocnik … jeho jediny problem je, ze nemoze pouzivat skrabky na zemiaky, kt som kupila.. a este nejake naradie ma ine. Inac asi nic. Ked chodil do skoly nemal lavoruke noznice ani nic podobne
Syn je ľavák. Atramentové pero v kombinácii s ľavou rukou a disgrafiou bolo dosť brutálne, ale inak všetko v pohode. A teda neviem, odkiaľ všetci beru tych "preucebych" ľavákov. Kamoška je ľavačka, má cez 50, v živote to nikoho nezaujímalo a netrápilo, ktorou rukou píše, moja mama je ročník 35 a v škole sa učila (je učiteľka), že preucat ľavákov je zastarala metóda, ktorá sa už nepoužíva, tak fakt neviem, kde sa ich toľko preucenych berie...
@luxus10 dakujem
@vroni v skole nas normalne nutili iste obdobie, aby sme sa ucili pisat druhou rukou, uplne bezna praktika to bola 🙂 ti obojrucni sa aj preucili, ti cistokrvni ako ja, co nevedia do dnes v pravej ruke pero drzat, tak tam sa to nepodarilo, chapem, ze sa cudujes ale, ked ja som bola mala naozaj to bolo bezne a este aj rodicia doma to velmi casto podporovali (u nas napr. nie), hoc to podla mna fakt uz aj vtedy mal byt davno prezitok no a nebol 😬
V tomto veku ešte dieťa nemá vyhranenu stranu. Preto jej všetky pomôcky,dokonca aj lyžicu dávaj hore. Nad výkres,nad tanier. Dokonca ani 5r ešte nemusí mať vyhranenu stranu 🤦🏻♀️
Moja dcéra bola do 3rokov "ľaváčka" , neskôr "obojrucka" ,teraz je praváĉka. Myslím že vo veku tvojho dieťaťa je ešte skoro hovoriť s istotou či bude praváĉka alebo ľaváčka
Nejako extra som to neriešila v škôlke sa ma opýtali či je lavačka keď chodila už a len som potvrdila . V škole som nahlásila lebo tam sa iný uhol drží zošita a tak .
Syn je ľavak
Povedzte aj v škôlke, môjmu dávali lyžicu a pastelky do pravej sa mi na to sťažoval 😊 tak som im povedala
@mirka30111987 dakujem
Skolku som vybrala velmi starostlivu beru velmi v uvahu samotne deticky
Moje dieta vsetko chytalo lavou, ja som mu to prehadzovala. Lebo. Lavou nevedel pisat, strihat, cesat sa, proste nic. Pravou mu to slo. Dokonca chodil 1xtyzdenne na 4hodky do centra a na foto vidim, noznice v LR. Tak pisem ucitelke, nech mu to prehodi. A ona na to s usmevom, ze sa cudovala, ze mu to vobec nejde. Tolko k mojmu lavakovi. Podotykam, ze muz velmi bojoval proti mojmu prekladaniu do pravej. Terazma 9r.a som presvedcena, ze to bolo spravne z mojej strany.
Ja mám 37 a som preucena ľaváčka. Moja mama 57 a preucena. Dedo dtto. Dodnes si pamätám ako na mňa kričal keď som jedla ľavou rukou lyžicou. Dcéra ma 17. V škôlke sa ju snažili preucit. Podotýkam že je rok narodenia 2008, teda to bolo v roku 2011! Na základnej škole mali triednu, ktorá vobec nevedela čo s tým. Sedela s pravákom v lavici, búchali si lakťami do seba, lebo každý z nich bol na inej strane ako mal byť..
@autorka mam doma lavaka, mala som podobne obavy ako mas ty. Hladila som to v skolke, neskor aj v skole. Kupila som na zaciatku pera a farbicky pre lavakov. Plus noznice 🙂 V skole mal dovolene pisat perom s gulatou spickou (nie klasicke atramentove pero, to by si rozmazaval). Dodnes pise niektore pismena akoby opacne - sprava dolava - najma zaciatocne pismena velke pisane T, F. On tu hornu cast pismena napise sprva dolava. Neriesim to 🙂 keby si neskor chcela, existuju aj mysi k PC pre lavakov. Ale mala som kolegu lavaka a on mi to neodporucal - vraj nech sa syn nauci robit hned s pravou rukou s mysou, lebo malokde maju mys pre lavaka a bude mat s tym problém ako v skole na informatike, tak aj kdekolvek inde kde bude k dispozicii PC.

U nas v rodine som jedina lavacka a nie je problem. Ja mam vsetky deti pravoruke a ja sa s nimi ucim, kreslim, tvorim a nemame problem. Mne ako lavacke robia problem iba noznice. Velakrat striham napr obal a len to tak zmolim. Chyti to muz do ruky a krasne to odcvakne na prvu supu.