Tipy a triky pri výchove ľavorukého dieťaťa
Ahojte
Vyzera to ze mam doma lavacku( 2.5r) kresli lavou rukou , lyzicku chyta lavou rukou
Som s tym v pohode, len nejake tipy triky co vam pomohlo pri lavorukom dietati? V rodine lavaka ziadneho nemame
Treba to oznamovat aj skolke? V skole asi tiez vsak? Chodime na logipediu tiez sa na to pytala ci je vyhranena/vyhradena? lavacka
@letfenixa V triede v škôlke môjho syna sú až štyria, vrátane môjho 🙂 Sama som sa čudovala, že je to dosť deti na jednu malú triedu.
Ináč, môj muž bol údajne tiež od malička ľavák, len svokra mojej svokry mu zavazovala ruku, aby používal pravú, tak sa stal "pravakom". Ale všímam si to pri obyčajných veciach, napr. ako skladá nohavice, vesia späť veci na vešiak, akoby všetko z opačnej strany, zrkadlovo.
@petamich Práve som vyššie písala, že môjmu manželovi vlastná babka viazala ľavú ruku k telu, aby ju nepoužíval 🤦
Nuž, vidím, že v niektorých rodinách a dokonca aj niektorých školách ešte stredovek neskončil. Úprimne povedané, keby sa niekto opovazil "preucat" moje dieťa, mohol by hovoriť po obrovskom šťastí, že by som nebila ja jeho (preucajuceho, nie dieťa)
Ako žiačka som preucanie nezažila, vždy som mala spolužiakov lavakov, som r.1980, ale ako študentka na VŠ som zažila opakované komentáre vyučujúcej didaktiky pri pohľade na spolužiačku ľaváčku píšucu na tabuľu, že rozhodne ju nemali na štúdium prijať, že ľaváčka nemôže učiť, lebo keď píše na tabuľu, tak to zakrýva.
Sama som obojručná, niektoré veci viem robiť len ľavou rukou, písať viem oboma.
Syn je lavak a toto su nase situacie:
Skaredo strihal,lebo odmietli do skolky kupovat noznice pre lavakov. Tak sa musel trapit s pravackymi a teraz vie strihat oboma, ale doma ma lavacke. Mne ani nenapadlo, ze ho budu nutit pravackymi, ked som im povedala,ze je lavak (aj to museli vidiet), ani mi nikto nepovedal, ze mu mam kupit vlastne, aj on sa az spatne priznal. Ja som myslela, ze v dnesnej dobe je to bezne vybavenie skolok. Ked to uz na kazdom rohu predavaju a deti sa nepreucaju.
Ucitelka na ZS absolutne neriesila, nebrala ohlad. Takze ho posadza aj na tu stranu lavice/stola, ze si s pravakmi buchaju laktami.
Pise skaredo, lebo nevidi, co pise, kedze si to zakryva. A niektore pismena nepise spravnymi tahmi, zacina v pravo a ide do lava, ci tak nejako, hoci to pismeno napokon vyzera spravne.
Ma problemy pri vsetkych rucnych pracach, kde treba pracovat oboma rukami, lebo postupy su pre pravakov. Napr. ked maju nejake tvorenie v skole (naramky priatelstva nedokazal ani za svet pochopit, ked som mu to ukazala akoby opacne, normalne to plietol z prava dolava a islo mu to). Snurky tiez viaze nejako opacne. Existuje aj pravitko pre lavakov (ma cisla z pravej strany), ale to nemoze pouzivat, lebo by bol z toho na hodine domotany. V skole vysvetluju, ako maju rysovat, merat, odcitat cislo z pravitka (napr usecku samozrejme zacinat klasicky z lava) a to by mu nesedelo.
Co je ale vyhoda u lavakov: niektore kolektivne sporty, napr. futbal, basketbal. Tam super nerata, resp. nie je nauceny, ze mu loptu zoberie z druhej strany.

@cimage keď striháš s praváckymi nožnicami ľavou rukou, tak áno, krkve to papier. Dcéra je ľaváčka a aj keď mala v škole ľavácke nožnice, nakoniec sa naučila strihať pravou rukou. Aj príbor používa tak ako praváci. Pc myšku, čo spomína @sandri, používa tiež ako praváci. Keď sa tak zamýšľam, okrem písania je 'iná' iba používaním 'vlastnej' škrabky na zemiaky 😉 a šnúrky na topánkach viaže s dvomi 'uškami', nie omotaním jedného 'uška'.
Nemyslím, že potrebuješ nejaké extra finty. Ono sa to vyvinie samo, prirodzene.