Treba zápis do školy?

27. mar 2023

Ahojte trosku som stoho jeleň preco mi dala dnes učiteľka odniesť k obvodnemu lekárovi potvrdiť papier o dieťati že zapis do prvého ročníka ?keď bola v psychologička a bolo povedané že mu dávajú odklad že nepôjde do školy ešte rok zostane v škôlke ci sa zapisuje o rok skôr? Do školy? Normálne som zabudla sa opýtať len teraz ma to napadlo doma budem sa musieť ešte opýtať ale chcela som sa vás tuná opýtať na radu poprípade skúsenosť.

janka2501
27. mar 2023

Ano na zapis musi, a tam dolozite papiere ze ostava v MS

autor
27. mar 2023

@janka2501 takže to musím povedať doktorke že nejde do školy ?

janka2501
27. mar 2023

Ano, ak mate papiete od psych, ukazte detskej, a napise aj ona

autor
27. mar 2023

@janka2501 nemám žiadni papier nedali to psychologička prišla do škôlky

katkine_terapie
27. mar 2023

Na zápis 6 rocne dieta ist musí, aj ked bude mat odklad. Cize do skoly dolozis vsetko co od teba budu ziadat akokeby do skoly isiel. Skola mu bude drzat miesto o rok. Pediatricke povedz, ze bude mat odklad, ale to nic nemeni na fakte, ze podklady musi ona vypisat.

katkine_terapie
27. mar 2023

Aka psychologicka prisla do skoly? Z CPPaP? Ak áno, výstup vám musia dať.

autor
27. mar 2023

@katkine_terapie to neviem aká ale nedali mi žiadny papier ona posudila všetky deti ktoré pôjdu do prvého ročníka a kto nie lebo som bola predvolana ako aj ostatné rodičia a posudila že syn ešte nie je zreli ísť do školy že sa ešte chce hrať že mu dávajú odklad tak som súhlasila ale nič mi nedali žiadnym rodičom .

janka2501
27. mar 2023

Ale ty musis mat spravu, a tu predkladas na zapise alebo do nejakeho datumu,co ti povedia na zapise do ZS

mirkaferko
27. mar 2023

Riešim presne to isté. Tiež bola psychologička v škôlke a tiež malému odporučila predĺženie predškolskej prípravy. Žiadny papier/výstup nám nedali. Zavolaj si do CPPaP a objednaj sa na posúdenie. Až z tohto dostaneme potvrdenie. Ale ideme až v júni. Na zápise oznámime, že do školy ešte nejde. V škôlke som už oznámila a aj s riaditeľom som už komunikovala. Papiere doložím až po návšteve centra

januska12323
27. mar 2023

On ešte nemá odklad. Dostali ste len odporúčanie na odklad, dieťa pôjde normálne na zápis. Ak mu chcete dať odklad rieš to v cppap potom s podkladmi sa rozhodnete či pôjde do školy teraz alebo o rok.

katkine_terapie
27. mar 2023

Autorka: Kontaktuj CPPaP v mieste bydliska, ci boli vo vasej MS a ci ti poslu spravu alebo dieta bude musiet abslovovat testy skolskej zrelosti. Mozno psychologicka robila iba nejake predbezne zhodnotenie. Kazdopadne, spravu potrebujes, tak ich kontaktuj.

lenqua_12325
27. mar 2023

toto mi láme srdce : "syn ešte nie je zreli ísť do školy že sa ešte chce hrať" .... ak dieťa začne chodiť do školy, skončilo sa mu detstvo ? už sa nemôže hrať ? to je veru odborník, psychológ.
Mám doma druháčku a predškoláčika a denne sa hrajú a aj učia vďaka tomu, že sme na domácom vzdelávaní. Keby mali denne chodiť do školy, už sa akože nemôžu hrať ? :(
( kto naozaj chce tak pochopí, ako to myslím)

autor
27. mar 2023

Ďakujem vam za odpoveď volala som teraz na CPPaP tak mi pošlú rozhodnutie. keď už to malo dávno prísť psychologička bola ešte vo februári v škôlke 🙄

autor
27. mar 2023

Ale dnes sa ešte porozprávam s učiteľkou keď pôjdem po syna

siska25
27. mar 2023

Ano na odklad potrebujes pisomne vyjadrenie od CSPP, plus treba po novom aj potvrdenie od vseobecneho lekara, ze suhlasi z odkladom. Tieto papiere spolu so ziadostou o predlzenie predprimarneho vzdelavania odovzdas pri zapise.

janka2501
27. mar 2023

@lenqua_12325 neznamema to,ze mu skoncilo detstvo,ale to,ze nedokaze sediet a davat pozor 45 minut, to je cele...pokial je dieta hrave, este nieje zrele na skoku, vacsinou su to deti narodene maj-august....samozrejme nie vsetky

autor
27. mar 2023

@siska25 áno dúfam že dovtedy príde lebo na budúci pondelok je už zápis a potrebujem už mať papier od lekára

abbey1
27. mar 2023

Na zápise v škole ešte nepotrebuješ mať papier o doporučení odkladu. Ty sa ako rodič môžeš rozhodnúť prakticky do konca augusta a škole len doložíš, že má dieťa odklad a do školy nenastúpi. Nespoliehala by som sa na posúdenie v škôlke. Vieš, či tam bola psychologička z centra? Hovorila si s ňou osobne?

siska25
27. mar 2023

K zapisu to este uplne nepotrebujes. Staci ich informovat a dolozit dodatocne. Ja som sa do CSPP objednavala uz zaciatkom roka, takze uz mame aj od nich papier, dnes idem este k doktorke pre to potvrdenie. Chcela som to vsetko naraz odovzdat. U nas v skolke ani neviem, ci robili nejake testy, syn bol takmer 1,5 mesiaca doma, co bol chory, tak mozno vtedy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
shaola
27. mar 2023

Oficiálne už odklad neexistuje, teraz sa to volá "pokračovanie v plnení povinného predprimárneho vzdelávania". Pani, ktorá bola robiť školskú zrelosť u vás v škôlke, dáva len odporučenie, je na rodičoch, ako sa rozhodnú. Ak by ste si postavili hlavu, do školy ho dať môžete. Ak chcete nechať dieťa v materskej škole, musíte to mať potvrdené z cpppap, na to sa treba objednať a tieto papiere doložiť.

lucik194
27. mar 2023

na zapis normalne pojdes aj s dietatom, inak to nejde.

ked ti pride papier dimov, ten odnesies do skoly teda ak nenadtupi.

no realne je na tebe ci do skoly nástupi alebo nie. to ze psychologicka povedala ze ma mat odklad je jedna vec, druha vec je rozhodnutie rodica.

no ak zostane v skolke potrebujes dolozit papiere do skoly ze nenastúpi a tiez do skolky ze tam ostane (kvoli miestu)

lenqua_12325
27. mar 2023

@elizabet173 a to ako môže zhodnotiť nejaká psychologička, ktorá dieťa nepozná a vidí ho tak hodinku, max. mu dá urobiť nejaké pracovné listy a zaškatuľkuje ho. Myslím, že záleží aj na tom, ako sa v ten deň dieťaťu chce a či sa vyspalo a pod.
Školy na Slovensku chcú mať z detí stroje, do kt. sypú informácie a robotov, čo sedia xz hodín týždenne v lavici a kukajú do tabule.
To je vlastne jedno, bola by to téma na dlhé hodiny 😉.
Oná bola otázka, len som sa trochu opustila 😅.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
monulienkamt
27. mar 2023

@lenqua_12325 u nás starší syn je augustový, po depistazi mu odporúčali odklad, problém so sykavkami, zlý uchop ceruzky (stacil týždeň v škole a držal ju spravne) a mýlil si neviem ci vpredu a vzadu, učiteľky v skolke nechápali tento návrh, pretože v skolke pracoval ukážkovo, bol jeden z najsikovnejsich, do školy sa tesil celú predskolsku triedu, o ničom inom ako o škole sme nepočúvali, bol samostatný, jasne, ze sme odklad nedali a nemyslím si, ze by sme mu ukratili detstvo...mladší je júnový, teraz je predskolak, na depistazi nebol, lebo ochorel, po tejto skúsenosti neviem ci vôbec s nim pôjdem...aj keď povahovo je iný a váhala som, či je pripravený, vidím každý deň ako sa to dieťa mení, zaujíma sa o písmenká, začína počítať, vyžaruje, co predtým nebolo...neviem ci by mu jeden rok v škôlke vôbec niečo dal

lenqua_12325
27. mar 2023

@monulienkamt však o tom mi išlo. Ďakujem za komentár. 🙂 Najlepšie rodič pozná svoje dieťa.

kikushaa
27. mar 2023

Na zapis do skoly ist musi, aj keby malo dieta odklad. Postup je nasledovny, vy rodicia sa musite rozhodnut ci pojde/nepojde dieta do skoly (psychoska v skolke ma len odporucaci charakter, a rozhodnutie je vzdy na rodicoch) ak sa rozhodnete na odklad musite ust este do cccap na posudenie, oni vam potom vystavia doklad o odklade a s tymto dokladom treba potom zajst na zapis