Trojročná dcéra nechce nosiť gaťky

moravec1
21. sep 2020

Dobry den, uz sme doma zufali, prosim o radu, ak sa s tym uz niekto stretol.

Dcera ma 3 aj stvrt rokaa uz cca 9 mesiacov nechce nosit gatky. Pri obliekani extremne krici, reve, brani sa. (ano, ja viem, obdobie vzdoru, treba vydrzat, ale toto je uz naozaj velky extrem...) Ked jej ich natiahneme, stahuje si ich dole a nosi ich pod zadkom. Stale krici, ze ju tlacia, vraj na bruchu. Samozrejme uz sme skusili vsetky typy gatiek, sama si ich vybera v obchode, nech sa jej pacia. Nemozme nikam odchadzat v klude lebo pri kazdom obliekani vyrobi scenu. Po obleceni gatiek a strasnej scene sa s nou da po chvili bavit, ked ju zaujme nieco ine a kludne aj na par hodin na gatky zabudne, takze urcite jej neprekazaju ani ju netlacia. Spomenie si na ne vzdy pri vchodovych dverach, ked odchadzame alebo sa vraciame. Von chodi rada, je velmi spolocenska, ale kvoli otmu ze si musi obliect gatky nam vzdy tvrdi ze nechce nikam ist a byt doma v pyzame. Skusali sme jej dohovarat, vysvetlovat, ukazovat ze aj my sme obleceni, hrozit tresami, vysmievat sa ze ma holy zadok, ... nepomaha nic a trva to strasne dlho. Ked sa jej spytam ci ich ma natiahnute, klame do oci, aj ked vie ze ju za to caka trest, napriklad ze nebude vecernicek a podobne.

Teraz zacala chodit od skolky, absolutne bez problemov, kazdy den sa tesi, ale dnes sme prisli na to, ze si gatky potajomky stahuje uz aj v skolke a to uz je dost vazny problem (hygiena, zdravotne dovody, zle drzanie tela, ...)

Prosim vas, poradte, ak ma niekto skusenost a hlavne nejake riesenie, lebo my uz sme bezradni. Dakujem

sissy27
21. sep 2020

@moravec1 a vymeniť nohavičky za také ako legínové kraťasy, niečo ako "cyklisťáky"? a na to kľudne sukničku, šaty, v zime nohavice. A nehovoriť tomu gaťky.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajka0207
21. sep 2020

@moravec1 naša mala obdobie keď nosila kratasky také tenké. Nehovorte tomu gaťky a možno to môže. A ešte ma napadlo, naozaj by bol problém keby gaťky nenosí? Ona ešte nemá výtok ani nič podobné ako dospelé ženy, tak keď jej dáš každý deň čisté legíny, tak nevidím problém v hygiene

renata1405
21. sep 2020

@ajka0207 Gaťky sa nosia kvôli výtokom??? To som fakt nevedela😅🤔😂

ajka0207
21. sep 2020

@renata1405 vieš čo, pri staršej som toto fakt riešila s veľa ľuďmi, veľmi skoro prestala nosiť plienky a gaťky také mini neboli. A na nič sme neprišli, že aké to má vlastne opodstatnenie, jedine toto.

adula12
21. sep 2020

ja gatky nosim furt, aj pod nocnou koselou. 😀 povedz jej, ze ked nebude nosit nohavicky, vlezu jej tam chrobaciky, bude tam mat spinky z leginiek, dostane sa jej tam špina pri hrani. skus ju nejak tak presvedcit, ze sa to nosi preto aby mala pišulu v bezpeči 😀 ja viem, blbost, ale tak mozno to pomoze. ak ma dlhe vlasy, tak jej povedz, ze sa jej tam vlas dostane a to je teda fakt nechutne (neznasala som to lebo vsak vlasy ma clovek vsade po byte).
a este mi napadlo... nehra sa ona sama tam dole a tym padom jej tie gatky zavadzaju a brania jej v "hrani"?

0silvia0
21. sep 2020

@ajka0207 mini gaťky neboli? To si kedy mala malé deti? Mne tiež deti nenosili plienky už ako rok a pol ročné, ale nikdy som nemala problém kúpiť pre ne spodné prádlo...

zuzanka.zuzu
21. sep 2020

ja som nenosila gaťky než som zostala tehotná - a aj to iba kvôli tomu, aby keby niekde odpadnem, som neumrela ešte aj od hanby 😀 nikdy mi nebola zima, nikdy som nemala zdravotné problémy (žiadne výtoky, nič ma nesvrbelo)

skúste kúpiť letné PYŽAMKO (alebo jej aspoň povedzte, že je to pyžamo) kde máš kraťasky + tričko s krátkym rukávom a uvidíte či sa to osvedčí

@adula12 chrobáčiky? to vážne? a ešte sa im začne pocikávať alebo bohvie čo si predstaví

lintu
21. sep 2020

Priklad, ze aj maminka nosi, nepomaha? Alebo nejaka rozpravkova postavicka... Povysit ich proste na nieco nezvycajne ako vsedne.

sissy27
21. sep 2020

@ajka0207 nohavičky majú také opodstatnenie, že ich meníš denne, na rozdiel od vrchného oblečenia. Vytvárajú bariéru medzi telom a baktériami zvonku. Iné je keď dospelá žena ide “na ostro” v dlhej sukni a ustriehne si kam a ako si sadá. Ale dieťa na také veci nedbá, po toalete sa nie vždy dobre utrie, po veľkej by sa patrilo aj umyť (čo ani dospelí nedodržiavajú), malým deťom sem-tam cvrkne ešte, a teda keď nechceš so škôlkarkou riešiť infekcie, mykózy a iné chuťovečky, tak sú tie nohavičky nevyhnutnosťou.

heidy222
21. sep 2020

Ako Bolo uz povedane, ani ja nevidim problem v nenoseni gatiek, ok v lete pod satami je to problem ale v zime nech nosi teplaky, pancuchy bez gatiek, tie menit denne a hotovo. Za par tyzdnov na to cele zabudne a bude znova nosit gatky

mrkvicka060
21. sep 2020

Gaťky sú rúško pre šušku. Teraz treba nosit ruska, aby nedostala virus. Treba sa chranit zhora aj zdola 😅

pribinak
21. sep 2020

@adula12 prepáč, ale toto je fakt debilna rada 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ týmto jej akurát tak vyrobí nejakú fóbiu alebo niečo jej zafixuje do hlavy na cely život
Deti sa proste nemajú strašiť. Má sa im normálne vysvetlit situácia a keď to nejde proste to skúšať o nejaký Čas ďalej. Medzi tým hľadať mozne riešenia, ale nie strašiť
Že chrobáky.... decko chytí nejak blok a začne koktat, či sa pocikavat 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

adula12
21. sep 2020

@pribinak a ved to nie je strasenie... to je realita. tak ako dospelak pri chrapani moze vselico pojest, alebo v ceresni cervika, ci chrobaciky v zelenine, salate.... tak kludne moze plostica, mravcek alebo mikroskopicke cosi vliezt kam nema. a o spine ani nehovorim, z oblecenia chlpky, plnu susku by ich mala. tie gatky k comusi sluzia. vsetko sa da vysvetlit aj normalnym detskym sposobom, nemusi byt hr hr system "vleze ti tam chrobacik jak svet". 😀 ja detom neklamem. vzdy im hovorim pravdu, aj ked boli, ale hovorim ju detskym sposobom, aby to brali "hrou" a nie tragicky s fobiami.

pribinak
21. sep 2020

@adula12 ja neviem ale 3 ročnej skladať že jej niečo vylezie do pipiny, je podľa mna debilny nápad 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Nemusím jej vôbec hovoriť že jej tam niečo vylezie, dobrý bože. Stačí sa s ňou baviť o to , že prechladne a bude sa pocikavat ako bábätko
Ale používať argument že jej tam vylezie chrobák? No to je tak na hysak

Neviem, mam chlapca, ale aj keby som mala dievča a musela toto riešiť, tak nikdy nie niečim ako radíš ty 🤷‍♀️

rubinka
21. sep 2020

Gate predsa musí nosiť v škôlke bude sa prezliekať do pyžama a bude holá pred deťmi? To je nonsens. Proste musí ich nosiť a hotovo rozhodne nemožno pristúpiť na takéto vrtochy, kto to kedy videl aby decko bez gati chodilo lebo nechce. Aj do školy by si tak nechala ísť že bez?

marca12
21. sep 2020

@zuzanka.zuzu jezisi ja som sa tak s chuti zasmiala 😀 aby som neumrela este aj od hanby 😀

saxana000
21. sep 2020

@rubinka no u nas sa v skolke do pyzama vyzliekaju 100% aj z nohaviciek a boxeriek.lebo kamoskin maly tento rok este neprisiel s trenkami spravne vzdy naruby a naopak.ale moja nosi len nocne kosele a to som si ista ze jej ich nechavaju lebo by spala vyslovene s holym zadkom ona je sa vrti jak.cirkularka koselu ma zachvilu na ofine.

saxana000
21. sep 2020

Mali ste aj boxerkove nohavicky? Nasa ich nosi hlavne v zime a v lete pod suknu.nevyzeraju ako nohavicky skuste ju namotat ze to su kratasky.nepouzivat slovo gatky pomenujte ich inak.

adula12
21. sep 2020

@pribinak vsak ved dobre. nemusi rovno chrobaky spominat. riesis to jak keby som švaby spominala alebo tarantule bozinku.
kludne jej moze spomenut tu spinku a potom, ze ju bude palit, stipat a budu musiet lekarovi ist.
ty si zatial ziadnu radu nedala, tak pridi s niecim, 😉 lebo si zatial len napisala ze by si "normalne vyriesila situaciu", ale priklad ziaden. si predstav, ze u mna je toto normalne riesenie, povedat jej tak ako to je, proste musi lebo... a hotovo.

pribinak
21. sep 2020

@adula12 prečítaj si ešte raz môj príspevok, určite tam radu nájdeš čo som písala pre autorku

Pekný večer

evik159
21. sep 2020

@moravec1 Ako vplyvaju gatky na drzanie tela, prosim? a k teme - bol s tymi gatkami problem odvzdy? Nevies identifikovat nejaky spustac?

mrkvicka060
22. sep 2020

@evik159 no asi myslel tak, ze ked si ich ona stiahne pod zadok, tak potom nevie normalne chodit a furt je nejak vykrivena, lebo ona si tie gate len zroluje na nohy, nie ze si ich da uplne dolu. To uz ma vplyv na drzanie tela.

3petka
22. sep 2020

@moravec1 mna napadli ešte chlapčenské boxerky...

ajka0207
22. sep 2020

@0silvia0 80 potrebovala, mala asi rok. Najmenšie som našla tuším 92 a to jej bolo mega veľké

ajka0207
22. sep 2020

@sissy27 ak by si čítala vyššie čo som poradila autorovi: každý deň čisté leginky.

beronsche
22. sep 2020

@adula12 no ano, strasit detmi hlupostami je vzdy najlepsou cestou - k problemom a strachom.. A ze je to realita? To akoze tie gatky vytrvoria nepremozitelnu barieru a to mikroskopicke cosi sa cez nu nedostane? boze zena...
@sissy27 a ak jej to vrchne oblecenie bude menit denne? prip.2x denne? Bude to stacit na tu barieru? 3r sa este tazko utiera po velkej same bez dozoru a ked si cvrkne, to predsa prejde vsetkymi vrstvami..

Robite z toho tragediu.. ved ide o 3r dieta..

@moravec1 na nejaky cas sa vykaslite na gatky. Skus boxerky, alebo kratasy.. Odstrihni z bavlnenych legin.. Ak to bude tolerovat, po case skuste prejst na gatky.. Ono ju to urcite prejde.. Len na nu velmi tlacite teraz.. A nestrasit, nezosmiesnovat, neopakovat dookola.. Vecne poznamenat, preco sa spodne pradlo nosi a viac neriesit.. Vela trpezlivosti zelam.. 😉

thoughtfulweirdo
22. sep 2020

Ja mám trošku mladšiu, ale u nás vždy pomohlo prestať to riešiť. Čím menej sme neželanému správaniu venovali pozornosť, tým rýchlejšie to aj ju prestalo zaujímať. Gaťky by som jej nedávala, veď je úplne to isté, či má celý deň jedny gaťky alebo jedny legíny. Vymeňte jej legíny vždy, keď by ste vymenili gaťky a nevidím problém. Ju to po nejakom čase zase prejde.

mirka17
22. sep 2020

@moravec1
ak dcéra hovorí že ju tlačia, tak jej skuste kupit jedny takéto gatky, moje dcéry ich nosili, a su perfektné, nemaju klasické gumičky okolo pása a po vnutornej strane, je to taký elastan, uplne sa prispôsobi telu, deti ani nevedeli že ich maju a ked si mali vybrat ktoré si obleču tak len tieto. su to drahšie gatky, ale možno vám pomôžu. Ak by ste chceli, mam ešte jedny takéto gatky doma, presne na 3 roky, klasické gatky po detoch vyhadzujem ak su už male, ale tieto som nemala srdce vyhodiť, ostali mi už jedny, takže rada ich podarujem, aspon na vyskušanie, či sa jej nebudu páčit. Ak chcete kludne mi napište a ja vam ich rada pošlem.
https://www.moda-pradlo.sk/emy_v65/detske-oblec...

mariska1989
22. sep 2020

@adula12 práveže to blbosť není čo si napísala úplne si to vystihla . Lebo predsa ak by gaťky nenosila dostalo by sa jej tam všelijaké smeti a aby malo potom 3 ročné dieťa gynekologické problemi to by bolo horšie