icon

Trojročná dcérka nechce v škôlke spať

2. feb 2022

Ahojte,
3r dcerka vcera nastupila do skolky,velmi sa tesila,vela sme sa o tom rozpravali,ma tam kamaratov,aj ked ja som mala obavy,kedze viem ze su pri najmensich nove mlade neskusene ucitelky,cize uz bolo viacero incidentov...rano bez problemov s usmevom cupitala do skolky,zakyvala,a isla sa hrat s detmi.s ucitelkou som sa dohodla ze na spanie ma takeho handroveho minizajka a ze ked si pojdu lahnut aby jej ho aspon na par dni dala..vsetko bolo ok,posluchala.cez obed mi vsak volala ucitelka,ze mala ma hystericky zachvat a nechce spat,a ze ona nema na toto cas lebo je na deti sama,cize mam pre nu prist.zlakla som sa,isla som pre nu,malá bola urevana,tak som sa rychlo pytala co sa stalo.ucitelke moc do reci nebolo,len mi povedala ze odteraz bude pred obedom dcerka chodit domov.a bolo vybavene. Neviem co sa stalo,nikdy doma nic take nerobila,preto som sa chcela porozpravat,ze co budeme robit,ale ani dnes rano to nechcela riesit. S malou som sa doma rozpravala,dohodli sme sa ze bude tisko lezat v postielke.ale zial,mam ju chodit brat na obed.ja uz nastupujem do prace,chcela som to v klude vyriesit,nech mozem v pokoji bez stresu nastupit uz do prace,lebo nemozem si dovolit denne odbiehat z prace,a hlavne nie je to zrovna blizko.
Mate s tym niekto skusenost,ze ak dieta nechce spat,ze sa automaticky vola rodicom? Chapem,ak je sama,neda sa vsetky deti tisit,ale prijala by som aspon ustretovy krok,riesenie situacie,ako sa to ma inak naucit?.takto sa bojim ze si zvykne,ze sz chodi na obed domov a neskor budu problemy 🤷‍♀️ dcerka je tam rada,ona ani neplakala zamnou,len ze nechce spat.doma spi vynimocne a to ma bohaty program,ale aspon lezime,citame knizku.
Viete poradit?co vam pomohlo?
Dakujem za tipy

Strana
z2
mogaa
2. feb 2022

@jaroe poobede ostáva v škôlke len 1učiteľka a tá sa nemôže rozdvojiť a byť len pri nespiacich deťoch....okrem dozerania na "spiace deti" má aj administratívu ktorú v tom čase musí urobiť....

autor
2. feb 2022

@mogaa mamicka si to uvedomuje.ucitelky maju byt 2, rano 1,cez obed 2,poobede 1.to ze maju v skolke problem s personalom vsak nemozu odnasat deti.dcerka nema so skolkou problem,to ze prvy den place pred spanim vsak nie je dovod na vylucenie zo skolky 🤦‍♀️ v septembry im nastupilo 15 deti a prve dni plakali vsetky.keby vtedy mala volat doradu vsetkym rodicom tak poobede moze byt skolka zatvorena. A nepozastavila som sa nad tym,ze plakala ale nad tym,ze ani nechcu somnou komunikovat.dovod ze je tam sama na deti-to si musi vyriesit skolka.ked jej nastupi buduci tyzden zbytok deti ktore su chore tak co bude robit?

mogaa
2. feb 2022

tak je rozdiel či ostatné deti tam ticho ležia alebo plačú...lebo neverím že tam majú 3deti čo robia celý čas počas spánku cirkus.....to s počtom učiteliek nemá čo robiť, tam ide o to že ak im tam jedno dieťa hodinu plače, nespia ani ostatné deti a tie sú potom nevyspaté a zlé....ale to zistíš ak tvoje dieťa začne v tej škôlke spávať lebo proste bude unavené a uvidíš ten rozdiel keď pôjde domov nevyspaté.....a tie učiteľky tam nemajú len tvoje dieťa ale ďaľších minimálne 10.....ty však vidíš len to svoje, oni vidia aj tie ostatné deti....

alenamihal
2. feb 2022

Ja nechapem tomuto slovenskeho principu...preco akoze deti musia spat v skolke ?? vsak tie co nechcu,nech im urobia kutik a nech sa hraju...moj syn nespava uz od 2 rokoch na obed vobec..spi od 19.30 -7.00 a staci mu to...takze ja ho musim zobrat na obed domov ,lebo lezat v postielke a nudit sa 2hodky ,tak to moze aj doma !!!! mne to niekedy pride ako keby ucitelky si chceli odychnut od deti...

jaroe
2. feb 2022

@mogaa dieťa, ktoré nechce spať, nie je zrelé na škôlku? To si robíš srandu? Kopec deti poobedný spánok po 3. roku alebo aj skôr nepotrebuje. Teda nemajú nárok na škôlku?Toto spanie nasilu je príšerný prežitok. Mali by to škôlky nejako riešiť.

autor
3. feb 2022

@jaroe v niektorych (skor v sukromnych) skolkach nenutia spat,moze sa vo vedlajsej miestnosti ticho hrat.tu sa to vsak neda,niesu take moznosti.zial,tento skolsky rok sa mi zial sukromnu nepodarilo poriesit.budem musiet pre nu na obed chodit domov a od septembra sa budem snazit poriesit sukromnu 🤷‍♀️ pretoze dcerka tam chodit chce,ucitelka sama povedala ze s nou nema najmensi problem,ze je samostatna,za mamou sa nepyta,zapaja sa do vsetkeho.len teda ten spanok 🤷‍♀️ takze si nemyslim ze by nebola pripravena na skolku..

misa1988
3. feb 2022

Necitala som celu diskusiu, ale podobne to aj na mna skusala ucitelka este v ramci adaptacneho obdobia, ked moje dieta bolo v skolke 2 tyzdne aj s cestou a len si zvykalo a tazsie zaspavalo (doma zaspava sam a pospi aj cez 2 hodiny), ze dopoludnia len moze byt, ze ma vela deti a pod, pritom ich tam tiez nebolo vela, vacsina deti chora doma, atd. Tak som sa ohradila, ze som predsa zaziadala o celodennu starostlivost, bol riadne prijaty, je v procese adaptacie a nesuhlasim s takymto navrhom. Samozrejme, ze si zvykol, chodi tam rad, aj spinka, kolektiv mu velmi prospieva. Ja som na MD, tak kazdu chvilu cosi skusaju na matky, ktore su doma s dalsim dietatom… bezne, ked napr. vypadne personal, tak zo dna na den mi volaju, ze mam dieta nechat doma - je tazke si veci planovat, aj dietatu vysvetlovat, preco zrazu musi ostat doma, uplny zmatok ma potom. Neviem, ci to je pripad aj inych statnych skolok, ale uprimne som myslela, ze takyto diskrimimacny pristup je uz v dnesnej dobe prezitok.

mogaa
3. feb 2022

@jaroe nie dieťa nie je nezrelé na škôlku preto že nechce spať, ale preto že nevydrží ticho ležať a plače tam......

mogaa
3. feb 2022

Tak ju daj teda do súkromnej škôlky, lebo v štátnej som ani nepočula žeby pri najmenších deťoch im povolili byť hore a hrať sa....

snezienkaaa82
3. feb 2022

Predsa Nemôžu ti nariadiť, aby si brala dieťa pred spaním domov. To je hlúposť, mali by ho dat do inej miestnosti, keď nechce spať. Alebo učiteľka zvykne deťom potichu čítať, alebo si kreslia- ti ktorí nespia. Aspoň tak to funguje u nas.

mogaa
3. feb 2022

@snezienkaaa82 žiaľ vo väčšine škôlok to tak nefunguje a musia potichu ležať.....to čo popisuješ ty tak to je väčšinou len v súkromných škôlkach a aj tam niekedy trvajú na tom že dieťa musí potichu ležať

snezienkaaa82
3. feb 2022

@mogaa s
Ano, aj to je pravda, smutná realita. Ja nemam skúsenosť so súkromnou školkou, keďže moje deti nechodili nikdy do súkromnej. Všetko je to len o prístupe a ochote učiteliek... To je moja skúsenosť. Nbam nikdy učiteľky nepovedali, pridite si pre dieťa, lebo nespi.... práve naopak, ešte mali snahu dieťa v škôlke zabavit počas spánku ostatných, aby sa rodicia nemuseli nahlit cez obednu pauzu pre deti do skolky( tie, ktoré pracujú).

spachtos
15. feb 2022

@alenamihal dieťa potrebuje spánok hlavne z hľadiska psychohygieny. Rodičia si to síce neuvedomujú, ale dieťa je akoby "v práci", od rána, musí zvládať rôzne požiadavky, ktoré naň kladieme, prostredie v škôlke je hlučné, rušné a to dieťa unavuje. Niektoré deti už pri obede zaspávajú. Takže oddych im len prospeje. A to, že dieťa nevie po obede spinkať alebo oddychovať, je chyba rodičov. Nie dieťa má určovať, či chce alebo nechce oddychovať, ale na to má rodičov, aby ho to prijateľným spôsobom naučili.

alenamihal
15. feb 2022

@spachtos akoze sorry, ale podla viac viac detom skodi,ked sa najedia do syta a naleju vody do nich a hned idu spat na 2hodky!!!! Toto ja vidim ako chybu celeho systemu !!!!Ked mi dieta spi 12hod ,tak ziadna " psychohygiena" nie je potrebna !!!! A zvlast ,ked je dieta uz starsie!!! Bude skor pripravene na skolsky rezim a nebude zaspavat na lavici ...Takze ziadnu chybu ohladom "nespania" nevidim.

janulik2008
15. feb 2022

@spachtos tak to nemôžem súhlasiť, ja keď som mala nastúpiť do školy mali strach ako to dám keďže som poobede spávala 😀

Neter keď spí v škôlke tak večer neviem zaspať a to sme ju skúšali "zničiť". Takže spala napr od 23.00 do pol siedmej, potom na obed v škôlke. Doma poobede nespí.
Inak, ja som v škôlke nechcela spávať až raz som kvôli nejakému vystúpeniu musela a odvtedy som spala. Malá spala v škôlke ale chodí a obed domov tak nespí.

spachtos
16. feb 2022

@alenamihal reč bola o trojročných deťoch, ale oddych prospeje aj starším. Ani ty si nezvykne počas dňa, keď máš možnosť, oddýchnuť?

alenamihal
16. feb 2022

@spachtos tak uz tvoj nickname hovori o spani dost 🙂))) Nie,pri 2deckach a biznise,nemam kedy cas odychovat...na to vikend,aby som si odychla ale nie spanim,kedze mi staci spanok v noci !

spachtos
16. feb 2022

@alenamihal úbohá poznámka. Predpokladala som, že pochopíš, že oddychom u dospelého nemyslím dvojhodinový spanok, stačí 30 minút pri káve a možno nazrieť do psychológie dieťaťa.

janulik2008
17. feb 2022

@spachtos treba si uvedomiť že nie každé dieťa spí na obed, ležať ok ale nie spať

autor
17. feb 2022

@spachtos 3 rocne dieta byva unavene po 6-7 hodinach bdenia.u nas to sedi,vstava o 6:30,ak je doma tak sme 2-3 h vonku,potom obed a okolo 13tej si aspon lahnut a citat knizku.v skolke taky rezim nemaju,dcera nie je z toho taka unavena aby o 12tej lezala nehybne v posteli a 2h sa tvarila ze spi🤷‍♀️

spachtos
17. feb 2022

V škôlke sa kladú na deti oveľa vyššie nároky ako doma, majú pestrejši program, takže verte tomu, že je unavené.

autor
17. feb 2022

@spachtos nie v kazdej skolke 😏 a verte mi ze doma ma ozaj bohaty program,necumi do tv cele doobedie

gertrudaosem
25. feb 2022

V súkromnej škôlke je 8 deti a 3-4 "učiteľky". Tam si môžu dovoliť to, že každé dieťa si robí čo chce. Nie je to až také super, ako sa zdá. V štátnej sú ako hovoríš. No personál s tým nič nemá, že ty máš problém s personálom. Ak by sa spravil kútik alebo niečo pre nespiace deti, neviem síce kde keď počas spánku je tam len jedna učiteľka, tie deti nebudú priviazané ku kútiku a nebudú ticho sedieť na zadku dve hodiny alebo hodinu a pol. Ak by to bolo v spálni, tak rušia ostatné deti, ktoré chcú/potrebujú spat. V triede byť nemôžu, lebo učiteľka je zodpovedná za deti a nevie byť naraz v dvoch miestnostiach ani sa prechádzať hore dolu dve hodiny tam a spat. Za ďalšie, ak by videli tie ostatné deti pri lihani si, že niektorí nespia a nemusia, ver tomu že behom týždňa by nespal nikto a každý by vymýšľal. Odpočinok sa dá prispôsobiť, no nedá sa úplne fungovať tak, ako 1 dieťa píska. Štátne škôlky fungujú ako fungujú. Máš na výber. Súkromnú.

Strana
z2