Trojročné dieťa uteká v dave a v obchodoch
Ahojte.poradte ako zvladat situacie ked dieta (3roky) odmieta drzat ma za ruku a hoc kedy sa rozbehne v dave prec pomedzi regale v obchode.je to naozaj nadprirodzeny vykon ustrazit ho.on vie zmiznut za dve sekundy. Bojim sa ze sa strati, par krat sa stratil no on si to neuvedomuje. Ja uz neviem ci ho pripnut na voditko alebo kupit GPS hodinky. Je to pre mna stres on nevydrzi sediet pri mne ani dve minuty a vyzeram ako sibnuta ked ho vsade iba nahanam. Ked ostane sam vobec ho to netrapi.
Tak ja sem casto neprispievam, ale teraz musim. Mam dvoch synov, obidvaja to iste. Matko ma uz 7 tak jasne, ze uz je to v pohode. Ale Simi ma 3 a presne ako pise @marina1111 Reci o tom, ze 2 -3 rocne dieta Ti uz ma rozumiet a nechat si vysvetlit, . . . na to ani nemam slov. Proste niektore deti su divoke, ako aj moje. Nesedia na jednom mieste, nehraju sa na jednom mieste, stale by utekali. Neboj maly je urcite v poriaku a vyrastie z toho. Tiez len pozeram na ihrisku ako sa niektore deti vedia hrat v piesku aj hodinu, neutekaju, kym ja jedina tam pobehujem za mojim synom z jednej strany na druhu cely cas 🙂 neboj bude lepsie, len treba vydrzat, nieje taky jediny, je nas viac 😀
Riesila by som to sokom... Urubala jak hada, nahulakala a potom tvrdo ho drzala za ruku, a pekne nech ide so mnou (kludne aj vonku).. bude z toho prekvapeny, nech to skusi este raz... Taka jedna "vychovna" mu neuskodi...on si neuvedomuje dosledky svojho konania, a ty si za neho zodpovedna!! Stat sa moze hocico.. ked to skusi este raz, zase jedna vychovna po zadku, nahulakat, a drzat pevno za ruku... Mozno pochopi, a nebude skusat.. darmo sa na hlavu postavit, a nejakymi recickami dohovaras, nema to vyznam... Treba strikne, kratko, poucitelne a jasne... 😉 drzim palce..a nepolav vo svojej prisnosti, uz teraz si robi co chce, ktovie co bude robit o 10r.. :(
@charlie1980 Tak určite máš pravdu a súhlasím s tebou. Ale to čo opisuje zakladateľka je už buď nejaký problém v celkovom správaní dieťaťa alebo teda si treba vedieť určiť hranice - nič viac a ani nič menej som tu nechcela napísať. A nie, že mi tu niekto napíše - veď čakaj ono to prejde....a na čo mám čakať - že pôjdem zajtra kúpiť chlieb a moja 3-ročná dcéra rozbije pol obchodu lebo sa tak rozhodla a mňa nerešpektuje? Hmmm, ok. 😉🙂
@marina1111
Kto take dieta nemal ta nikdy nepochopi. Ked som nemala dieta a videla som taketo situacie, tiez som si myslela ze to jednoducho rodicia nezvladaju a su prilis makki na deti, ale nie je to tak.
Zaducenu radu ti neda nikto, napr u nas funguje raz to, raz nieco ine ale castokrat nic. Mojmu 2r mozem povedat papa a ist prec ze ma nevidi a s nim to ani nepohne. Absolutne. Dalej bude behat, utekat, vrieskat. To ci ma adhd a podobne diagnozy by som hned zas neriesila. Kazdy chce detom hned dat nejaku nalepku ako keby to malo nieco vyriesit. Mozno ma, mozno nema. Ty si jeho mama a ty ho poznas najlepsie, jeho silne dobre stranky-vlastnosti, aj tie zle.
Tieto super mamicky tu ani nepocuvaj lebo oni si budu mliet dokola svoje. Nezazili nepochopia. Ak maju deti, na ktore plati ked do nich nakricia alebo im capnu pozadku, fajn. Ani ja take nemam. Bezne vonku vresti pre kazdu debilinu, hadze sa o zem, nepomaha nic a to som naozaj prisna od malicka. Bohuzial. Hadam ho nenecham uprostred namestia alebo obchodaku a ja si pojdem kadelahsie. Alebo co ho mam dobit?
Obmedz nakupy alebo naozaj ho daj do kocika, priputaj a nech si vrieska. Vreskot mu neublizi, ludia nech cumia ale velky nakup samozrejme takto nehrozi.
Zelam ti len pevne nervy, dufam ze kes trochu podrastu, budu kludnejsi 😉
@barborkark Presne - aj tá naša mrnčí, vrieska a neviem čo kvôli každej volovine - no nech - naučila som sa to ignorovať - a keď niekto "čučí a krúti hlavou" - jeho problém. Ja sa usmievam.
A samozrejme v obchode ho tiez nemozem, len tak pustit, lebo by bud utiekol, alebo nieco pozhadzoval, stat v rade je tiez hrozne, snazim sa tomu vyhnut ako sa da. Proste niektore deticky su kludne, idu pekne pri mamine, niektore nie. To este neznamena, ze by boli nevychovane, len su proste take zivsie 😉 Ja viem ake to je, velmi dobre ta chapem. Ja si len hovorim, ze uz to bude len lepsie, uz bude len starsi a rozumnejsi.
@evittam No mne by to tiez vrtalo hlavou, kebyze mi to robi 3r dieta. Teda, nepride mi to normalne. Za predpokladu, ze je vsetko v poriadku. Moze sa to stat, ze sa strati, odbehne, ale nie permanentne a vsade vonku, ze mamicka si nevie nakupit s 3r dietatom. Samozrejme, su aj zle dni. Aj vynimky. Ale toto mi pride ako (ne) standardne spravanie, aby sa dietko rutilo bez ohladu na to, co mu mama hovori. Tam uz su zrejme nejake poruchy, prip.nevyzretost.
@dasa123 a nie je to zvlastne, ze vsetky ostatne deti sedia na ihrisku a len ty jedina nahanas dieta? hm?
moji teda aj syn aj dcera velmi rychlo pochopili co sa od nich ocakava, ale bolo im to povedane dopredu - ideme do obchodu, kupime to a to, drzime sa kosika, kto od neho odide bez dovolenia, nedostane to a to...a aj to teda dodrzim. a cuduj sa svete - fungovalo to aj ked mali 2 aj 3 a funguje to doteraz. doteraz oznamuju kam v obchode idu. v uplne cudzom obchode neodchadzaju vobec.
a hlavne syn, ked sa mojim rodicom vo viedni stratil (ale jeho chyba to nebola) - ponaucenie na cely zivot aj pre neho ale hlavne pre mojich rodicov.
@ charlie1980 "Ale kdeže, len to my matky, ktoré vieme dať aj na riť dieťaťu sme za zlé alebo teda za super matky-keď nám neskáču deti po hlavách"....😉
@charlie1980 a keby tam aj bola porucha a nevyzretost tak co? Onalepkuju ho diagnozou, nasadia mu lieky a co? 3r dieta je stale male, nevyzrete, ked sa takto sprava ale nie je to ziadna choroba. Rozumiet rozumie ale tie emocie a nervy ho jednoducho prevalcuju. Deti sa nevedia ovladat, ja sama mam s tym problem a to som dospela 🙂 ked ma chytia nervy by som vyvrazdila pol zemegule 😀 tak co cakat od takeho cloviecika.
@marina1111 bud rada ze je krpec zdravy, ze nema ziadne vazne choroby, ze je zdravy. Ja sa mojnu nervakovi venujem ako sa len da, je velmi sikovny, pozna cisla, pismena, farby, lahko sa uci ale hocijaka drobnost ho dostane do amoku. Vtedy nezabera absolutne nic, ani objatie - to potom nas len bije, ani po riti ked dostane, jednoducho ho zavriem do izby kde sa vyvrieska. A on sa ukludni a potom pride. V obchode a medzi ludmi je to ine, tam je vzdy len v kociku. Na namesti a v parkoch samozrejme ze sa vybeha ale ked ho chyti rapel a vrieska, nevie sa ukludnit, ide do kocika a dovidenia. Moze sa aj poskladat, ideme domov.
@evittam Vies, ja som bola prisna...asi az velmi prisna. Mne toto syn robil cca v 2r. Nemohla som odist anilen nakupit. Takze ja toto doverne poznam. Teraz to velmi lutujem. Casom som zistila, ze plati na neho "dohovor", pochvala. Lenze cas uz neviem vratit spat. O to viac ma to trapi, ze dnes lietame po lekaroch, neurologoch a nieco nie je v poriadku. Keby som to vtedy vedela....inak by som sa k tomu postavila. Preto...na zadok je fajn, no plati to u zdraveho chapaveho jedinca. Dnes sa na celu formu vychovy pozeram uplne inak. Vela veci som olutovala. Krikom nic nedosiahla. Bolo to este horsie...zmenila som taktiku, dala som mu volnu ruku, ale s pravidlami, pochvalami. A denne sa mi to vracia spat. Konecne ma drzi za ruku, akceptuje ma, prideme domov bez placu, lebo on chce ostat vonku. Bohuzial, neda sa postupovat pri kazdom dietati rovnako. Vtedy som sa prosila o manual. No manual je more lasky, respektovanie potrieb dietata, uspokojivanie jeho emocii. Toto bol nas manual a skoda, ze som na to neprisla skor.
Deti su rozne, s roznym temperamentom a kazde je ine...ak jedno je pokojne, druhe nemusi byt...nechat dieta ujst a skryt sa mu, to neviem aka je metoda, moje by si islo po svojom....nehovorim, ze nevysvetlovat, nenapominat, ale dieta z toho ozaj vyrastie...z nasho "utekajuceho" skriatka je dnes 18- rocny odvazny, sebavedomy, pokojny mlady muz, ktory precestoval tri kontinenty...
Z vlastnych skusenosti odporucam robit vacsie nakupy cez vikend bez neho a cez tyzden dokupovat len drobnosti, aby ste neboli dlho v obchode. Pokial skutocne vobec neposlucha, pozhanat kocik pre vacsie dieta a ho don priputat so slubom, ze ak bude parkrat v obchode dobry, nebude musiet sediet v kociku ako babatko. Zaroven mozes vzdy slubit aj odmenu, ak bude dobry a v pripade, ze boli sceny, tak po ukludneni pred obchodom pripomenut odmenu s tym, ze ju tentokrat nedostane. Za kazdy, co i len maly pokrok v spravani, pochvalit - aj ked nevydrzi dobry celu dobu, ale len par minut - s tym, ze on uz je velky a sikovny chlapec a nabuduce sa bude urcite lepsie chovat 🙂
to by som chcela vediet ako sa da nasilu drzat trojrocne divoke dieta v kociku 😄...
moja dcéra tiež nechcela dať ruku, utekala. Aj sme sa jej schovali, že sa zľakne, ale nepomohlo ... tak som ju do 3 rokov veru vozila v bugine a v obchodoch na tom sedátku v košíku, našťastie bola drobnejšia. Potom sa postupne naučila chodiť vedľa mňa, ale ruku mi nedala ani za nič.
Pozri sa, ked máš doma manžela so zlomenou nohou, tak nechaj malého doma s ním, ked ideš na nákup. Neviem prečo by ho nemohol postrážiť, ved 3ročné dieťa sa vie hádam už samo pohrať alebo teda aj s ockom so zlomenou nohou, ved si možu spolu čítať, kresliť, atd. Tiež si myslím, že 3ročný by ťa mal už poslúchať a neutekať. Predstav si, žeby si mala k tomu dalšie malé bábo, potom by si čo robila? Umreli by ste od hladu alebo čo? Ja som chodila s mojim synom v kočíku tak do 2,5roka na nákupy, rožok do ruky a bol kludný ako baránok. Manžel bol v zahraničí, takže som musela chodiť všade s malým. Tiež skúšal na mna všeličo, ale proste utekať som ho nikdy nenechala, zovrela som pevne labku a ideš, či sa ti to páči alebo nie. Ako 3ročný chodil pekne vedľa mna aj popri ceste, čo moja mama bola v šoku, prečo ho nedržím, že ujde a ja v klude, že isto neujde. No áno, mojej mae asi 2krát ušiel, lebo skúšal dačo na babku, či dovolí, no dostal od nej na zadok a bolo vybavené. Odo mna ani na zadok nemusel dostať, ja sa snažím budovať rešpekt bez bitky.
Z vlastnej skusenosti....ako by si pisala o mojom prvorodenom....vsetko bol boj a utekal....bala som sa s nim ist hoci aj na prechádzku von, co sa hocikedy hocikam rozbehol...pod auta....hocikde....teraz ma 9 a je pokoj.....mladsi stal pri mne....doteraz....nemusela som sa nanho ani pozriet a uz vobec ho držať.....bolo a je uplne iste, ze nic taketo neurobí.....treba vydrzat, bohuzial....
Moj syn tiez par krat skusal takto v obchode utekat😒Ale ja som na bezpecnost tvrda,nebudem predsa riskovat,ze sa mi strati,alebo sa mu nieco stane.Takze som ho proste nasilu drzala za ruku,aj plakal,aj vyvadzal,ale pochopil,ze nesmie odchadzat,alebo utekat.Musiz byt dosledna a neoblomna....Nevravim,ze mas na neho vrieskat,len mu neustupuj☹Proste ho drz...Mojho uz teraz za ruku nemusim drzat,ide pekne vedla mna a pomaha s nakupom.
a povedala si mu to?? ja som mojej dcerke vysvetlila ze ked bude bezat prec ze sa moze stratit a nastrasila som ju ze je v obchodoch vela zlych ujov, kt. by ju mohli zobrat a uz mamicku nikdy neuvidi..(mozno prehnane ale zijeme vo viedni a nemozem si tu dovolit aby sa mi stratila). Nooo a odvtedy ma drzi za rucku, resp. ju pustim ze moze behat - ked vidim ze je priehladne ju nestratit z oci, ked v obchodaku nie je az tak vela ludi - ale poviem ze nesmie utekat daleko a vzdy na mna musi pockat..Takto fungujeme uz od jej 2,5r
nas maly je tiez velm ipodobny, mozno o stipku kludnejsi, ale tiez je stale v pohybe, pokial nie je uplne unaveny, tak nechodi, ale poskakuje, stale musi cosi, vonku vsade beha, tiez ma nepotrebuje mat za zadkom, mam pocit, ze vonku mu je fakt jedno, ci idem za nim alebo nie... mam este malu dcerku, ktoru vozim v kociku, takze to milujem nahanat ho kade-tade...
ale obchody riesim tak, ze sa snazim chodit do mensich, napr. pecivo kupim v pekarni, ovocie vonku v stanku a podobne, ze nejdem do vacsieho obchodu, kde moze behat. ak musim ist do vacsieho, snazim sa ist len s jednym deculom, maly sa vacsinou nanominuje, ale vtedy ho davam do vozika, v detskej casti uz velmi sediet nechce, sedi tam, kde ide nakup (aspon nemozem vela nakupovat 😀 ). tiez neznasam, ak idem s nim len za ruku, lebo vsetko ho zaujima, vsetko prezera, vybera, ja sa len bojim, aby cosi nerozbil... nemam problem na neho zruknut v obchode, nezaujima ma, kto sa ako kuka, nech idu vsetci mudrlanti niekam, ja nejdem s deckom do obchodu z radosti, lebo sa nudim, ale preto ze musim... len sa snazim chodit co najmenej, vtedy, ked je najmenej ludi, idem radsej do obchodu, kde su sirsie ulicky, kde chodi menej ludi nakupovat...
autorke drzim palce, viem, ze to nie je sranda 😉
Sorry, ale deri v tomto veku chodia do skolky, ako asi maju ist na prechadzku ? Ze maju pred ucitelkami respekt ? Preco asi ? Samozrejme ze sa mi stalo a viac krat, ze sa dieta hned ako sme vysli von rozbehlo. Bolo tak naucene z domu. Chytim za ruku a drzim tak, ze sa nevysmykne. Vysvetlujem, ale nie do nemoty. Trojrocne dieta uz velmi dobre vie co a ako, len si chce robit po svojom. Je na dospelom, co s tym urobi. Niektore deti sa od mamy nepohnu, ine treba naucit, kedy a kde mozu odbehnut. Niekedy je to zlozite, trva to dlho, ale ak mama nepovoli, dieta pochopi, ze inej cesty niet.
marianna1111 moj zvykne prist do obchodu tiez s takym nadsenim ze bude behat ako na ihrisku,ale . Dam mu pri vchode kosik nech tlaci a vysvetlim mu ze budem spolu nakupovat a moze mi aj hovorit co nam treba (aby sa citil ze napomaha) ,stava sa vsak ze zacne behat ale to ho okamzite uzemnim. bojim sa ze stiahne nieco na seba a ublizi sebe alebo niekomu druhemu. U mna neni problem aj zvysit hlas aj capnut po riti ked to inak nejde. Ja mam tiez len jedny nervy. A dokaze to pochopit.
A uplne "milujem " ked sa idu starat cudzi ludia aby som ho nechala "vraj deti su take " .
Velke gulove !!! Decko musi zacat chapat ze v obchode sa nakupuje a beha sa po ihrisku.
Ja ho drzim aj za ruku nasilu on velmi dobre vie co ma robit ale povie niee a bojuje..ked ho drzim za ruku hodi sa o zem.ja nevladzem 15 kiloveho certa vecne tahat a natahovat sa. On ma velku vydrz so mnou bojovat aj mu dohovaram aj vysvetlujem a on akoby hluchy. Muzovi zmizol v buppi len za sekundu co si zaviazal topanku a schoval sa do guliciek. Vsetci ho hladali... asi fakt bude v kociku. Idem ho dat do skolky kolektiv ma na nho obrovsky vplyv...bol v jaslach ked mal 2 roky a tam tiez vystrajal najmladsi a najvacsi bordel robi..inak je moc inteligntny! Az priliz vela chape..len ja neviem s nim pohnut
@marina1111 Nooo, vie, že môže s tebou manipulovať - to je jasné a ty sa necháš.....Ak sa hodí o zem - tak ho tam nechaj a nevšímaj si ho. Čím viac si ho všímaš a dohováraš mu tak tým horšie -teda podľa toho čo píšeš ako veľmi dobre chápe a aký je inteligentný! Tak len skúša a zatiaľ sa mu to perfektne darí....A to veľmi dobre viem o čom hovorím - moja dcéra to tiež skúša - ona chce ísť naľavo aj keď potrebujem ísť napravo a spustí krik, nechce mi dať ruku, trhá sa a pomaly o zem hádže, tak ju pustím a idem tam kam potrebujem - hotovo-ja sa nebudem večne rozčuľovať a dohovárať - a fešanda veľmi rýchlo pochopila ako sa veci majú....😉
Ja ked ho necham tak ked sa hodi o zem to bere ze vyhral a uteka svojou cestou. Ja mu kupim aspon gps pre pripad ze zdrhne.. snad nejako sa mi podari ho skrotit uz ma hlasovky bolia co v kuse mu dohovaram. On strasne chce dokazovat ze bude robit to co chce. A mozem mu po zadku dat kolko chcem on mi mysli ze mi to moze vratit.aj napriek tomu ze mu tazne dam najavo ze to nesmie. Jeho emocie nim lomcuju nehorazne...niekedy je zlatucky poslusny a inokedy ho prepne
Aj moja to robila a nikto nevedel pochopiť preco aj v troch rokoch som s ňou vláčila kočík a ked utekala tak som ju priviazali a hotovo. Už ma 5 už to nerobí ale zasadne s ňou nechodím do obchodu lebo tam este zvykne sem tam utiecť a tak ked tak len s manželom ktory je s ňou a ja s mladšou. Mladšia to nerobí je uplne ina povaha. Mne pomáhal ten kocik , teraz už si da povedať samozrejme lebo ju neminie trest.
Ale no, hadam nam tu nechces nahivorit, ze si nedas rady s trojricnym dietatom. Hodi sa o zem? Odchadzame z obchodu, doma jogurt ani banan nebude, nekupili sme, lebo si sa nevedel v obchode spravat, miesto toho mas maslovy chlieb a nabuduce v obchode sedis v kociku. Kludne mozes prerevat cely nakup. Ako by si nakupovala s dvojickami, alebo keby si mala okrem neho este babatko? Tvoje dieta potrebuje jasne vymedzene hranice a doslednost, to je cele.
Možno zlý nápad, pred tým ako ideš nakupovať buďte vonku a zničiť ho čo najviac. Nech sa vybehá vonku najsamprv. A dať mu popruhy aspoň pri pokladni..

Ja zas nechapem, ako mozte porovnavat svoje deti, ked vobec neviete, o co ide a ake to dieta je. Ani moj sa v 3r nevie obliect sam. Vie si podonasat veci a vyzliect sa dokonale. No obliect nie. Vsetky deti sa vyvijaju a dozrievaju inak. Jedno je odplienkovane v 2r, ine v 3r zo dna na den bez nehody ako ten moj z vlastneho rozhodnutia. Deti si vobec neporovnavajte. Tam, kde jedno podava vykon, druhe zaostava a naopak.