icon

Trojročné dieťa uteká v dave a v obchodoch

marina1111
26. nov 2016

Ahojte.poradte ako zvladat situacie ked dieta (3roky) odmieta drzat ma za ruku a hoc kedy sa rozbehne v dave prec pomedzi regale v obchode.je to naozaj nadprirodzeny vykon ustrazit ho.on vie zmiznut za dve sekundy. Bojim sa ze sa strati, par krat sa stratil no on si to neuvedomuje. Ja uz neviem ci ho pripnut na voditko alebo kupit GPS hodinky. Je to pre mna stres on nevydrzi sediet pri mne ani dve minuty a vyzeram ako sibnuta ked ho vsade iba nahanam. Ked ostane sam vobec ho to netrapi.

evittam
26. nov 2016

@marina1111 No, ale to je o tom, že sa necháš manipulovať a súhlasím s @timea7. A ako som ti už tiež napísala - tak si ho nevšímaj - proste vôbec, nech reve, nech sa hodí o zem - ja viem je to ťažké - aj ja to málokedy dokážem - furt len dohováram a všetko okolo - ale by si sa divila funguje to - proste zrazu nebude on "stredom tvojho vesmíru" a hotovo....😉

marina1111
autor
26. nov 2016

Jeho bavi najviac ked puta pozornost a ma dovakov... :/

jamika27
26. nov 2016

@marina1111 aj náš mal od 2,5 roka obdobie vzdoru, utekál všade, strašne smiešne mu to bolo, dokázal sa vytrhnúť hocikde. Vyliezal nákupných košíkov ... Vrieskal, hádzal sa o zem. Začalo to postupne, takže to si človek až tak neuvedomuje až keď to ide do extrémov. Normálne som sa hambila, snažila ho utišovať, po dobrotky, romýšľaľa čo a ako, aby som sa zachovala správne. Až som niekedy nechápala, deti, ktoré sa pekne držali rodičov, poslúchali na slovo.

no čo ti poviem, tak som ho raz varechou vypáckala po zadku a nechala plakať - žiadne mojkanie kým nepovedal prepáč. Samozreme že to nebola jednorázovka, ale už to nerobí. A kľudne som ho rukou po zadku aj v obchodáku, keď sa vrtel, utiekol, behal ... a bolo mi jedno, že kričím na neho - ľudia mi boli ukradnutí. Pozor, musím poznamenať, že u nás sa nekričí, vysvetľuje sa s trpelivosťou kľudne, ale niekedy to proste nestačí. A iba sa smejem pohľadom druhých ľudí, ked sa pozabudnem a niekde na verejnosti poviem, nerob, lebo ťa doma vytrieskam. (vážne to nepoužívam často :D - ale niekedy už nie je iná cesta ) A určite sa mi osvedčilo, keď má záchvat revu pre hocičo - nechať ho tak - nevšímať si - normálne to ustupuje. A keď dovrieska, tak sa mi musí ospravedlniť že vrieskal.

ťažko radiť, všetky deti sú iné - ťažko posúdiť aký extrém - neextrém je tvoj ... u niekoho treba byť viac, u niekoho menej zásadový, prísny, prípadne tvrdší ... treba si nájsť to svoje - u nás zaberá to čo som napísala.

PS: dúfam, že môj nick je natoľko tajný, že mi nepríde sociálka ...

marina1111
autor
26. nov 2016

Hhahaha 🙂))

wladka
26. nov 2016

Treba na neho sokom.. stale to vravim!

charlie1980
26. nov 2016

@marina1111 Skus tvoje dietko brat ako "rovnocenneho partnera" Netvrdim, ze sa mu mas prosit, ale daj mu najavo, ze ho lubis aj napriek tomu, aky je. Ked sa hadze, skus si k nemu cupnut a dohovaraj mu do oci. Je to jeho sposob, ako sa brani, nezvlada emocie. Ja mam dietko podobne. Stale so mnou len "bojoval" az som povolila ja, pretoze kto iny ma povolit, ked nie vyzrety clovek....? Nenechavaj ho plakat a hadzat sa na strede cesty, pokial to nezabera. Skus ho miesto toho objat po cupiaci, aby nadobudol pocit, ze je akceptovany taky aky je. Predstav si, ze ty sa budes citit stratena a nikto do teba ani nekopne, necha ta v tom samu...tvoja frustracia sa bude iba zvysovat. Co potom take 3r dieta, ktore nevie spracovat emocie....? Nam sa toto velmi osvedcilo, za mesiac je ako vymeneny. Ale tiez mam tvrdohlave dieta, ktore si ide to svoje a este aj naschval. Bohuzial, prisla som na to neskoro, ze moje na moje dieta plati "iba po dobrom" a nakoniec ho dostanem kam potrebujem. Vecer v posteli ho nezabudni pochvalit, zhrnte si cely den, aka si na neho pysna, ze posluchal. Mozno pomoze. Teda u nas to pomohlo a prislo k radikalnej zmene. Dnes sme boli v restauracii, pekne sedel pri stole, alebo stal, neodbiehal, vsade pockal, velmi sa tesim z takychto uspechov.

evittam
26. nov 2016

@marina1111 No vidíš, sama si našla odpoveď - proste ho to baví a ty keď okolo neho ešte "tancuješ" tak mu "prilievaš olej do ohňa" a jeho to neskutočne baví, že to teba vytáča....A o tom to celé je - ukázať mu, že tadiaľto cesta nevedie. Si ho nevšímaj...hotovo.....😉

lubkavargova1
26. nov 2016

No ludia ja vam poviem moju cerstvu skusenost: minuly tyzden som si isla kupit teplakovu supravu. Naklusem do obchodu a tam milion a kus ludi...no dooooobrotivy boze...dobre, idem dalej, ved ked uz som sa na to dala, tak cert to ber...ako si tak kracam v ulicke, vidim mamicku s cca 3 rocnym chlapcekom. No paaani ten vam robil cirkus...ta nevedela co s nim. Tahal veci, predavacky vysvetluju, a ten sa aj hodil o zem, rev na cely obchod...idem dalej, vzala supravu a idem skusat....kabinky neboli na dvere, ale take klasicke na zaves....akurat sa vyzliekam, a cudujem sa, ze "dofrasa, bud maju v obchode zle osvetlenie alebo zrkadlo rozsiruje..." ked ma z mojich zivotnych uvah vyrusilo to ako sa odtiahol zaves a tam mala hlavicka...noooo, kukam...aha chlapcek co robil cirkus...slusne s usmevom mu vysvetlim, ze to sa nerobi lebo teta sa oblieka....to ste mali vidiet, do toho jak sto certov...roztrepol zaves...no a mne tiez viac netrebalo...ako som bola, v spodnom pradla ala podprda a mamagate som ho schmatla za grabanc a pred kabinkou na celu predajnu so zvysenym hlasom "tak, a pani mamicka si pride ustrazit svoju ratolest??? Alebo to mam ja poriesit strucne a rucne???" Ludia bozi, akoby sa zastavil cas. Ludom az spadla sanka (neviem ci z mojich mamagati)...vtom momente sa objavila mamicka, aj predavacky s "prepacte"...a vedeli dat do laty chlapca.....takze pozor aby ste raz nenarazili na akcnejsiu tetu alebo uja co spravi kratky proces s vasimi ratolestami 🙂 🙂

bratislavcankanm
26. nov 2016

@marina1111 v tvojom uvodnom prispevku som sa uuuuplne nasla, teda svojho syna... tiez nechcel byt v kociku, v obchodoch mi stale utekal, aj sa nam raz stratil (asi 5 minut sme ho hladali, ale bola to pre mna vecnost)... este aj u lekarky - 38stC ale nedokazal sediet na mieste.

Tazko radit, nasho to casom preslo, resp. je to teraz ovela lepsie (ma uz 8 rokov). Parkrat som ho priputala v kociku, vzpieral sa, ale co uz, nepomohol si.... o zem sa hodil iba raz - tak som ho vzala a odisli sme rovno do garaze a do auta a domov, ani nakup sme nevybavili (a to mal slubenu sladkost, bolo to v potravinach, ale bol "zly", tak mal smolu...viackrat to uz neurobil, ze by sa hodil o zem a vrieskal na cely obchod).

Inak dlhe dohovaranie a rozoberanie jeho neposlusnosti je podla mna zbytocne - povedat raz, pripadne plesnut symbolicky po zadku a dost, dlhe reci okolo toho su zbytocne.

Takisto nepomohlo ho vystrasit, ze sa akoze stratil. To som skusila raz, vydrzalo som to asi 30 minut, ale on sa vobec nebal, trochu ma hladal ale ked nenasiel, vratil sa na preliezku a cakal, az ho najdem ja. ALE - na kamoskine deti to zabralo, mozes skusit.

ked bol trochu vacsi, pomahali odmeny - napr. ked nebudes maminke utekat, pojdeme pozriet do hrackarstva (len pozriet, nie kupovat)....alebo ti kupim nieco dobre (banan, jablcko, brumik). A samozrejme, treba byt dosledny - utekal si, nebude ziadna sladkost, mozno nabuduce, ak sa polepsis.

tajka1986
26. nov 2016

@marina1111 no tak ho zdrapim a vyvediem z obchodu von aj za cenu ze bude po mne cumiet cely obchod. Pokial sa neupokoji a neznormalni,nejdeme naspat do obchodu ale domov.Pokial taka sitaucia nastane este par krat ze mi znemozni nakup, neudrzim sa a uz bude vychovna. Inak sa divim ze mas s nim tolko trpezlivosti. Ja teda nemam. Po 9hodinach v praci mam vsetkeho pokrk a nie este sa natahovat s deckom v obchode kto vyhra 🙂

evittam
26. nov 2016

@tajka1986 Pekne si to zhrnula - ja tiež nevidím dôvod prečo by mi malo 3-ročné dieťa diktovať ako a kedy a kde budem napríklad nakupovať alebo robiť niečo iné.....A to áno mám dve deti a nie sú to žiadny "anjelici".....Ale veľmi dobre vedia odkiaľ-pokiaľ..A že dieťa "vytrepem" po riti na ulici - no a? Hádam je to moje dieťa a viem čo robím....No nech kuká aj celá zemeguľa.....😉 Ak si to zaslúži tak dostane po riti - a teraz sociálku na mňa....😨

jamika27
26. nov 2016

@lubkavargova1 tak toto bola megaaa dobrééé :D palec hore ....

tajka1986
26. nov 2016

@evittam hej,len ked napisem takyto prispevok tak potom tie "trpezlivejsie"matere sa do mna obuju ze mlatim svoje dieta. Nemlatim,lebo moja presne vie,kolko si moze dovolit. Len raz sa mi hodila o zem ked mala 2r.a odvtedy uz aj podla tonu mojho hlasu vie,kolka bije 🙂 Ja som bola tak vychovana aby som respektovala rodicov a snazim sa tak vychovat aj dceru. A presne ako pisal niekto vyssie,aby raz mamicka nebola vycudovana ze decko dostane par faciek od "cudzej tety"za nevhodne spravanie...

barborkark
26. nov 2016

@charlie1980 ja ked si čupnem k malému, aby som ho v tom amoku objala tak ma začne biť a ťahať za vlasy. Takže u nás to naozaj nezaberá

charlie1980
26. nov 2016

@barborkark No, tak na tahanie vlasov som uplne vybuchla, to mohlo byt pred 1,5r, v afekte som ho zdrapla za vlasy aj ja a dvihla do vzduchu a odvtedy to nikdy nespravil. Ono, tie deti su fakt tak roznorode, povaha, vychova, vsetko dokopy, ze neostava nic ine iba skusat, co zaberie. Hlavne tie svojske povahy, tazke...niekedy je to o drzku. Nie kazde dietko je flexibilne od prirody, prisposobive, necha sa viest. Ved ani my dospeli taki nie sme. Ja som si toho do 2,5r s malym uzila tolko, ze nie raz som sa rozplakala ☹ Na slucku 😀

barborkark
26. nov 2016

@charlie1980
Ved to, clovek uz niekedy nevie co ma robit, u nas jednoducho najviac plati ked ma amok a vrieska a vsetkym trieska, zavriet do izby. Vzdy sa tam vyvrieska a je kludny. Ja by som ale bola spokojnejsia keby tomu amoku viem nejak zabranit ale ono to pride kvoli hocicomu, napr ze mu podam hracku alebo nieco, a chodit tu po spickach okolo neho nemienim. Takze je to tazke tazke ale ziadny manual a rady nepomahaju.

uhnakova
26. nov 2016

@lubkavargova1 ja som vzdy rada, ked sa niekto prihovori mojim detom (hlavne teda synovi, dcerka je slniecko) drsnejsim tonom, to zabera uplne najlepsie, dieta sa zlakne a v momente seka dobrotu. Bohzial ludia sa vacsinou boja nieco povedat, tak sa iba tvaria pohorsene. Pritom je to super pomoc, najviac ucinkuje vyhrazat sa, ze zoberie cudzi clovek dieta na prevychovu k sebe domov 🙂

charlie1980
26. nov 2016

@barborkark Vidis, toto u nas nefungovalo. Dostal sa do takeho krcu, ze nevedel urobit ani krok. Nevedel sa nikdy ukludnit sam. Ani po 1hod. Mali sme velmi tazke obdobie, kedy som ho ja sama zacala odmietat. Pomohlo mi par sedeni u psychologicky. Doslo to az tak daleko ☹ Jednoducho sa medzi nami "pretrhla nit" a ja som si nevedela pomoct. Dala ma do obrazu, aby som pochopila, ako to vlastne preziva moje dieta. Som rada, ze som u nej bola a nasmerovala ma. Ze mi otvorila oci. A ano, vsetko sa zlepsilo az po jej navsteve. Mne sa ulavilo, aj som sa vyplakala, aj som vela rozmyslala. Nikto nie sme bezchybni. No uvenlivy. A byt matkou sa v niektorych pripadoch treba ucit. Resp. sulad matka-dieta. Hlavne ked mu prestava rozumiet.

uhnakova
26. nov 2016

@charlie1980 ani u nas nepomaha zavriet do izby a nechat tak, syn je schopny jacat 4 hodiny (odskusane). Nepomaha ani vybit rukou ani varechou, skusala som viackrat, vzdy nasledovalo len horsie obdobie s uplne nenavistnym chovanim. Takze mi to postupne doslo, ze proste po zlotky to naozaj nepojde a viac som to neskusala (uz sa drzim na uzde cca pol roka, aj ked ma obcas trha). Na nasho pomaha zobrat ho prec z miesta sceny, resp. zlerobenia, idealne domov, alebo zobrat vec, pre ktoru je krik, potroche upokojit obe deti (mladsia sa k bracekovi s jacanim vzdy prida) a potom si vysvetlit, co bolo zle - podobrotky - a ze nabuduce to skusime inak. s tymto postupom sa synovi trosku upravilo chovanie, robi sice narazovo zlotu, ale vie, ze nebude za to krik a bitka, lebo ho mamicka lubi, no bude nasledovat prerusenie cinnosti a bude musiet robit nieco ine. A vypocut si dohovor 🙂

lubkavargova1
26. nov 2016

No zienky...lenze ja si uz do toho obchodu v zivote nevkrocim 🙂
Ale drobec hned stichol a cusal ak vos pod chrastou...neviem ci ta moja sokova terapia pomohla 🙂

annabelka
26. nov 2016

Marina nemám pre teba radu ale môžem ti dať nádej, že do roka z toho mozno vyrastie. Môj syn bol presne taký istý, nákupy boli pre nás náročné, stále mi zdrhal. Len raz, jediný raz som ho zobrala do obchodného centra, chcela som JEMU kúpiť nejaké oblečenie. Keď mi stále utekal, samozrejme nekúpila som pri ňom nič, rezignovala som, odvtedy som oblečenie len objednávala cez internet. Keď som nakupovala potraviny, sedel mi vo vozíku, odtiaľ neušiel. Teraz bude mať 4 a pol roka a je už rozumný, neuteká a v obchodoch v rámci možností poslúcha. Keď mal 4 roky, zobrala som ho do dracika, nech si vyberie darček a dokonca vo vedľajšom Gate som si kúpila sveter a syn chodil poslušne vedľa mňa, ešte mi pomáhal vyberať sveter, ktorý sa mi hodí. Aj u vás sa to upraví, čoskoro bude väčší, rozumnejši...

gucciok85
26. nov 2016

@marina1111 . Ja to iste mam doma. Tiez ma 3 roky. A nepomaha nic ani dohovaranie, krik, capnutie po zadku... Niektore zeny su tu velmi mudre...,ze s nimi by to dieta nerobilo... Sme makke a bla bla.... Chcela by som ich vidiet v nasej situacii, ci by ich rady fungovali..

andreasiskova3
26. nov 2016

@gucciok85 áno , to si myslí každá, čo to nemá doma. Ja som si to tiež myslela, že to čo zaberá na mojich dvoch chlapcov, určite musí zabrať na všetky deti a ak nie, tak by som....... Teraz mám divoké dvojičky a úplne to chápem 😀 Ide vo veľkej miere o temperament dieťaťa, ktorý sa síce dá ovplyvniť, ale nie celkom odstrániť. Teraz sa mi stáva všetko rad radom nad čím som predtým krútila hlavou a myslela si svoje 😀

andreasiskova3
26. nov 2016

@ marina1111 neboj, to prejde časom , aj keď teraz je to o nervy.

dejna20
26. nov 2016

@marina1111 a neskusala si detskeho psychologa? Ja viem ze deti su roznwho temperamentu ale toto mi uz pride ako nejaka porucha spravania. Ja mam tiez 3r ale s nim sa da o vsetkom normalne porpzpravat.

marina1111
autor
26. nov 2016

@dejna20 skusim este nastoli novy poriadok ked sa prestahujeme a uvidime. Potom pojdem k psychologovi

bubelko
26. nov 2016

@marina1111 okolo 2 rokov az do 2.5 roka som mala vzdy so sebou voditko a chodil tak. voditko zavesila na ruku a tak kupovala listky na MHD, vybavovala veci pri pokladni. istota je istota. neskor sme voditko zrusili, ale mala som vzdy so sebou nejaky sal. kedze poznal voditko, stacilo len povedat - ak pojdes opacnym smerom (budes utekat), pojdes na sal... stacilo to urobit raz ci 2x a viac sa neopakovalo.
takze ja by som skusila voditko, kym sa nenauci 😉

marina1111
autor
26. nov 2016

@bubelko a kde to kupim

bubelko
26. nov 2016

@marina1111 u nas to bolo dostat v obchode s detskymi vecami, ako su kociky, atd.

gucciok85
27. nov 2016

@dejna20 preco by to malo byt porucha spravania? Hned za psychologom... Nas,je moc rozumny na svoje 3 roky. Co by som povedala dr. ze beha v obchode,ze urcite ma nejaku poruchu, poradte co s nim? Je to zive dieta.