Trojročné dieťa uteká v dave a v obchodoch
Ahojte.poradte ako zvladat situacie ked dieta (3roky) odmieta drzat ma za ruku a hoc kedy sa rozbehne v dave prec pomedzi regale v obchode.je to naozaj nadprirodzeny vykon ustrazit ho.on vie zmiznut za dve sekundy. Bojim sa ze sa strati, par krat sa stratil no on si to neuvedomuje. Ja uz neviem ci ho pripnut na voditko alebo kupit GPS hodinky. Je to pre mna stres on nevydrzi sediet pri mne ani dve minuty a vyzeram ako sibnuta ked ho vsade iba nahanam. Ked ostane sam vobec ho to netrapi.
@gucciok85 To, ze dieta je rozumne, nic nema spolocne s poruchami spravania, sustredenia. Tieto poruchy sposobuju odchylky v CNS. A nie, nie je to standardne spravanie (fyzickemu veku umerne), aby si mamicka nemohla s 3r dietatom nikam vyjst, anilen do obchodu a sprava sa takto uplne vsade a vzdy vonku. Toto je spravanie na urovni 1,5-2r. A psycholog nie je ziadny strasiak, je to clovek, ktory nasmeruje, pokial sa jedna o narocnejsie dieta.
Ked ho nevies udrzat, skus tie popruhy na deti na voditku 🙂 kupis to za par eur. On z toho postupne vyrastie
Priputat do kocika alebo na voditko. My sme mali dceru "na voditku" asi pol roka ked za nou babka nestihala. Zvykla si. Bojovala sice tyzden ale nemala na vyber. bud sa islo vonku na voditku alebo ostala doma. Predsa babka mala 74 rokov takze bez sance stihat za 2 a pol rocnim torpedom. Inak sa snazim nakupovat bez nej. Hoci vecer o 5 ked mamina pride s prace tak pride k nam a na hodinu pozstrazi. Alebo nakupujem online 😁
A charlie to napisala presne. Toto co tu sutorka opisuje je bezne pre male dieta a nie 3 r skolkars. Sj keby vedel pytagorovu vetu, zlomky a tri jazyky.
Môj syn bol podobný, alebo aj je 🙂 veľmi svojsky a individualista, naučili sme sa mat oči aj na zadku. Teraz ma 14r. a ked sme niekde, tak aj teraz mame v oku, kde je nas syn 🙂 napr. na turistike si zmyslí, ze on ide inou trasou, hoci cela skupina ide niekde úplne inde.
Ked chodil do škôlky, tak som z okna pozorovala, ci neodchádza z dvora, raz som skoro bežala za nim, ale učiteľka si všimla vcas. Potom som ju upozornila a vždy chodil na prechádzky s ňou za ruku.
Postupne sa naučil, veľmi pomohol nástup do škôlky. A ked sme chodili na prechádzky aj s mladšou, naučila som ho stáť na boarde a veľa som sa s nim rozprávala, čím som ho zaujala. Nam pomohlo, ze som mu počas výjazdov venovala veľa pozornosti, veľa sa rozprávali na rozne témy, odpovedala na všetky otázky. Dala som si záväzok, ze neodpoviem "neviem". Toto bol u nas spôsob ako ho udržať, lebo syn je intelektuálne založený. U neho dôvod zdrhat bol záujem o všetko, všetko skúsiť, všetko poznať. Dokonca by na pohrebe skočil aj do hrobu, keby sme ho nezadrzali. Bála som sa toho, ked pride obdobie, kedy bude musieť byt samostatný. Postupne sme ho učili, tajne sledovali, ked začal dochádzať do ZUŠ a neskor domov. Ale zvládli sme to, ani neviem ako ten cas ubehol. Naučili sme sa rešpektovať jeho špecifiká. Nieco som si prečítala, ale v tom čase sa nebehalo so všetkým za psychológom, len som bola veľmi vnímavá k potrebám svojich deti.
@bets Akože nič proti, ale kontrolovať ešte aj 14ročného, či ide po trase na túre, to už mi príde trochu moc. Keby sa raz stratil, možno by si dával lepší pozor. Ja som v tom veku sama cestovala k babke 150km busom. Nemožem si pomocť, ale teraz je také moderné deti furt obskakovať donekonečna.
@janickacrazy tiez niesom za obskakovanie a chodenie detom za zadkom.ale dnesna bezpecnostna situacia si to pomaly uz vyzaduje
Oomg,tak radsej na voditko ako ukazat decku kto je tu pan? A autorka sa chytila,naco si robit poriadky s nevychovancom ked mozem kupit voditko?! Zasnem ludia fakt...
ja mam 5,5 rocneho syna toho som v 3 rokoch mala na voditku,tiez behala vsade ale ked bezal uz pomedzi auta na frekventovanej ceste to uz bolo vela alebo ked siel na vymenu smeny s mm na vlakovej stanici aby by nepodbehol rovno pod dalsi vlak som bola nutena voditko tiez ma tu na mK odsudovali a kritizovali a islo o bezpecnost od 4 rokov je vsetko ok od nas sa nepohne aj v legolande alebo inom zabavnou parku sa nestreatil,a mam este 24 rocneho syna tiez ho kontrolujem ked je na trase slovensko amsterdam ci amsterdam innsbruck,minule uviazol v mnichove tak sme hned starovali auto aby nemusel tam nocovat a veru mu nechodim za zadkom od 18 rokov ostal na slovensku sam vystudoval vysoku skolu ,sam si vari a stara sa o vlastny byt a este si pomedzi studia zaraba
@tajka1986 lepsie voditko ako ho stratit ci nechat zrazit autom. To neznamena ze na vychovu sa zabudne ale kym nepochopi je to lepsie z hladiska bezpecnosti. A on nieje sprosty ze nevie co od neho chcem len emocie toho ze on chce su tisic raz silnejsie ako mamin prikaz. Ma tazke obdobie vzdoru a zlozitu povahu. Ja nebudem fakt riskovat s nim chodit a dufat ze nezdrhne.alebo este lepsie sediet doma
@dejna20 aj s mojimi chlapcami sa dalo porozprávať, v pohode pochopili, posluchli. Ale dievčatá sú úplne iné ako z divých vajec. Čo spravím, dohovor niekedy nepomáha niekedy áno. Dá sa povedať, že som ich začala brať také aké sú. Podstatnejšie je, že sú dobrosrdečne, podelia sa, pekné pozdravia , poďakujú, snažia sa byť dobré. Majú dobré srdiečka, nemyslím si, že treba psychológa na to, keď deti z roztopase utekajú po obchode.
@andreasiskova tak ked nemas problem, tak nemas. Autorka ma a nebolo to len o tom, ze z roztopase beha po predajni. Ked ho da so vozika nakupneho ju kope a viac veci spominala, nechce sa mi to znovu citat.
3r deti chodia do skolky a chodia na prechazdky a vsetky idu jednym smerom ak ide jedno inym smerom tak, ktore je problemove? To alebo vsetky ostatne.
@bubelko a nevzpieral sa na voditku? Moj ma 2r a 2m akurat dnes a stale len sam a sam by chcel ist... niekedy ho necham, ale ked ideme cez cestu ci napr ako aj dnes do zahrady cez taky dlhy dreveny most, tak ma smolu, hold som ho aj tahala, ale ruku nepustila... ked chytim napr kapucu, tak aj z tej sa trha... ci ako postrasenie by to mohlo pomoct? Do obchodu zvacsa chpdime s kocikom, tam obsedi nastastie...ale napeso je to hrooooza...
Zienky a ako tieto utekajuce deti zvladali prechadzky v skolke? Ci s ucitelkou za ruku?
Moj syn bude mat dva a nechce sa drzat za ruku, preto nosime vsade kocik. Ked sa drzi, ideme za ruku a v pohode prejde kus cesty, niekedy kocik tlacim zbytocne. Ked zacne utekat a vytrhavat sa z ruky, ide do kocika a ma smolu. Priputam ho tam a ideme domov aj s revom, tiez sa po mne na ulici obzeraju. Ja uz neriesim co si kto mysli. Raz sa mi zrazu vytrhol pri ceste a ja som ho tak silno zdrapila za ruku, ze sme skoncili na chirurgii. Takze odvtedy beriem kocik a ked neposlucha, vie co ho caka. Tiez vybavujem veci sama, takze nemozem cakat kym z toho vyrastie. Zavisi to asi od temperamentu, dcera taka nebola. Ta ked sa vzdialim hned bezi za mnou a krpec ten by isiel s hocikym hocikam.
Baby, vy si ale uvedomujete, ze drviva vacsina z vas tu pise o detoch 2 max. 2,5 rocnych? Ale autorka tu pise o dietati, co uz ma cez 3 roky, ano, stale je to dieta, maju pravo nepocuvat, utekat, ale stale? Pri kazdej nakupe, prechadzke? Mne to tiez nepride ok
Chodili do sukromnej na okraji mesta, s inym pristupom a organizaciou...nemuseli popoludni spat, ak nepotrebovali, mali rodicmi schvalenu stravu, malokedy chodili von na vychadzky v rade popri frekventovanej ceste, a ak ano v strede mali lano s uchytkami, kazdy svoju farbu, chodili skor do lesa, na luku, velmi casto byvali na detskom ihrisku pri skolke aj v sychravom pocasi, na vylety chodili do parkov, arboreta a pod. ...
@alicka850 presne...aj tento nas, je mu jedno, ze ide sam a bez nas, proste papa a beziiii 😕😊 ako je fajn, ze je smely, ale zase odtial potial... aj vcera sme boli na oslave zlatej svadby a jedine co sme robili, ze sme pasli dieta... lebo on nesedel ani 5sekund (akurat ked jedol chvilu raz), inak bol cely den na nohach... a bud na dvore, ale v autach, alebo medzi zvieratami ci sesternici po vrchnom poschodi, proste to dieta behalo...same....😆😆😆 to ani nie ze zive striebro...to je ako vagon tych zivych striebrov
Pre mna su rodinne oslavy nocne mory. Musime sa striedat s muzom, chvilu sedi jeden, chvilu druhy ☺
@janickacrazy, bets nepíše, že ho kontroluje na túre,ale že on si ide svojou cestou aj tam ;) mne sa vybavila túra ako dávame my- reťaze, skaly, rebriky... Keď bude syn väčší a bude to chcieť dať sám, budem ho podľa možnosti kontrolovať, je to normálne, mať pod kontrolou pohyb spoločníkov v ťažko dostupnom teréne. Písala, že respektuje synove špecifiká. Aj ja mám takého syna. Je nadaný, inteligentný, akčný, ale cca dvestotisíc krát vysvetlene čo a ako okolo cesty, aut a pod- darmo....nesustredi sa, neobzrie sa a pod. Deti majú rôzne špecifiká. Kedysi bola iná doba, dnes to dieťa pri ceste musím sledovať ostrejšie, keď viem aké je a že aut je tisíc krát viac a vodičmi su mnohí dementi a fanaticki telefonisti.
Na mojho si v jasliach nasli sposob na prechadzky vsetky deti sa drzia za lano v strede dvojice a moj musel byt prvy tym si konrolovat skupinu mal dolezitu ulohu a tam ani v skolke nezdrhol ani raz,uz v 4 r som poslala aj na lyziarsky kurz a vratil sa kazdy den v priebehu 1 tyzdna,ale okolo tych 3 rokov bol horor s tym utekanim.dokonca aj na dovolenke sa nam strattil na 10 minut iba kym sme si jedlo polozili na stol a uz ho nebolo fakt par sekund nasej nepozornosti a potom sa odniekal zjavil z usmevom a my v ociach smrt,fakt tieto situacie nepochopi kym to vsetko nezazije na vlastnej kozi
@alicka850 aj pre mna...nasyastie na vela oslav nechodime... a asi este dostal z oci, aj ked vsetci boli z neho nadseni, ale aka hrozna noc to dnes bola, tak konecna... haluz je, ze kazdemu sa paci aky je, usmieva sa, pekne sa prihovori, poda ruku na pozdrav, ale je strasne akcny a co sa tyka chodenia von, absolutne neposlusny... ale snad to prejde raz
@janickacrazy ...nie je tura ako tura..asi sa ti este nikto nestratil v lese...zaklad kazdeho aj minimalneho treku je mat prehlad o kazdom clenovi skupiny,a je sumafuk ci si na ture okolo Strbskeho plesa alebo mas vystup na chopok
@katka253111 @alicka850
Vase deti maju 2r , to sa neda porovnavat s 3r dietatom. Pri takych malych je aj pol roka velky rozdiel v spravani.
@puklica13 Ved ok, ale tak ona písala, že on si zmyslí, že ide zrazu inou trasou ako celá skupina, tak to už je čo za správanie vo veku 14rokov? Keby to robil každý, tak sa z toho tá vedúca skupiny úplne zblázni. Taký veľký sa musí už prisposobiť skupine hádam, nie?
13.1 bude mat presne 3roky
No ved toto..neexistuje, 14ricne decko si uza uvedomovat nasledok konania..duplom nebezpecneho
Skus ho sledovat tak,aby ta nevidel,nekric nanho,neutekaj za nim,on ma z toho zabavu. Alebo sa mu schovaj ty,aby sa troska vylakal. Aj na prechadzke sa to da.

@lubkavargova 500 bodov pre teba, tlieskam👏👏👏