Trojročný syn nechce chodiť do škôlky a klame
Mam trojrocneho skolkara a 1,5 rocnu dcerku. Do septembra sme boli stale spolu. Syn nechodieval bezo mna ani k starkym, ani nikomu, lebo nechcel. Deticky ma rad a na ihriskach ma vela kamaratov. V septembri nastupil do skolky. Prve tyzdne sa mu velmi pacilo. Kazdy den po neho chodim uz o 14:30, lebo ved som doma. V pondelok povedal ze sa citi chory, hned som volala do skolky a odhlasila som ho na dva dni. O chvilku uz skakal s dcerou po posteli a chcel ist na ihrisko. Vysvetlila som mu, ze klamat sa nesmie, ze ani ja mu neklamem ale nechala som ho tieto dva dni doma. Dnes rano ked som ho zobudila ze ideme do skolky, zacal predstierat kasel, ze je velmi chory a nemoze ist do skolky a musi ostat s nami doma. Ako mu mam vysvetlit ze do skolky musi chodit? Ja sa o pol roka chystam naspat do prace, dceru dam do jasliciek. Nechcem ich dat naraz o pol roka kvoli tomu ze zo zaciatku su deticky viac doma ako v skolke a chcela by som aby sme tu fazu mali za sebou kym som este doma. Ako mam spravne reagovat na klamstvo?
@ivanaks preto ho tma môzr kľudne dávať 3 dní v týždni doobedu. Malý to bude mať ako hernicka, ako odmenu, zároveň bude viac.doma a ak je cieľom preskákať choroby, tak ich preskáče aj pri tomto nastavení. Veľa hovoriť, že je to len rep veľké a šikovné deti, že sestrička tam ist ešte nemôže, aby to vnímal ako, že chodím tam, lebo som výnimočný.
Určite neklame, je taký vystresovaný z toho, že nechápe prečo tam musí ísť, až sa to prjavuje ako choroba, keď si uvedomí, že do škôlky nemusí, vnútorne sa ukľudní a choroba zmizne.
Nechcem byť zlá, ale vysvetľovať 3ročnému dieťaťu, že musí chodoť do škôlky, keď je mamina doma, to mi príde oveľa viac, ako klamstvo.
@nikpa to je super 🤣👌👍👏🤝💪
@simona20201309 keby každá mama povedala dieťaťu že do škôlky nemusí chodiť, tak z tých všetkých MD a RD rodičov prípadne HO a PN a neviem čo ešte, koľko by chodilo deti do škôlky? Väčšina detí chce byť doma s mamou ak o tom vie že je doma.
@mimi16 presne tak! Sa mi paci, ze dieta si niečo vymysli ze chce ci nechce, a matka ked mu nevyhovie, tak hneď ma z toho dieta stresy🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤣🤣🤣
Ja som dnes mojej malej odmietla dovoliť kresliť na stenu, myslíš ze z toho bude mat tiez nejakú tu traumu lebo automaticky sa rozrevala? 🤣🤣🤣
@simona20201309 takže ty máš na celý rok vypracované vzdelávacie štandardy a ešte rozdelené podľa veku? Odkiaľ vieš čo je obsiahnuté v predškolskom vzdelávacom programe? Si predškolský pedagóg? Ak nie tak potom nie nepokryješ všetky aktivity ktoré majú deti v takomto zariadení
@mimi16 ja mam doktorát z dejín so zameraním na obdobie 1939- 1945, je to ako píšem. V ČSR sa masívne budovali jasle a škôlky po r. 1950, kedy nastala masívna zamestnanosť žien. Vo svete sú škôlky a jasle výsledok priemyselnej revolúcie, keď ženy začali rpqcovat vo fabrike a o tie deti sa musel niekto starať a v dôsledku sťahovania do miest, zmenšení rodín na kombo mama a otec plus deti a zániku širších vidieckych komunít, nebolo proste nebol kto, tak vznikli tieto inštitúcie. To je proste fakt.
@mimi16 škola proste pôvodne vznikla ako vzdelávacia inštitúcia, kým školka pôvodne nevznikla na nejaké rozvíjanie deti, ale doslova ako odkladiste. Fakty sú fakty. Dnes má samozrejme škôlka aj inú úlohu, ale osobne si myslím, že pre dieťa má význam a to nosný až predskolský ročník.
A heslo dieťa patrí do kolektivu je naozaj heslo komunizmu teda etapy od 1948 a nosne cca do 70 rokov do 20 storocia, kedy sa presadzoval kolektív na úkor individualizmus a štát, chcel mať dohľad nad všetkým od útleho veku a išlo mu o indokrinizaciu. Dieťa patrí do rodiny, k rodičom.
@alby2014 kedysi... kedysi aj tie rodiny boli ovela pocetnejsie a tie deti mali ten kolektiv doma, 3 a viac deti uz je maly kolektiv... ale dnes ked ma matka 1-2 deti, vidi sa mi lepsie ich dat teda do kolektivu do zariadenia, kde sa spolu deticky pohraju a nieco naucia. Ja mam zatial jedno dieta a som rada, ze takato moznost existuje a ze ti "zli komunisti" to zriadili 😇 ale inak tiez sa strasne bavim na tej komunistickej riekanke ktoru moja mamka hovori mojmu synovi, nieco v zmysle: Od pondelka do soboty, tatik chodi do roboty. Ked zaspieva prve vtaca, tatik do roboty kraca 🙈😂
@betka233 ja len zdôrazňujem, že škôlka ma byt rpe dieťa prínos, nie uľahčenie rpe matku a ak máme možnosť dieťa by malo ísť do škôlky zrelé,. Co nie je uderom troch rokov u každého. Videla som zrelé aj 2 ročne aj až 5.rocne. Zrelé dieťa neplače, nesomatizuje chorobu, nemá zle sny etc. Iná situácia je, keď rodičia nemajú inú možnosť, tu iná možnosť napr je. Socializácia prebieha od narodenia dieťaťa, je to vrastanie do sveta, rodiny etc, to neprebieha v umelom kolektíve rovesnikov, napr. Pre 3 ročného presne podľa mňa v škôlke neexistuje nič, čo nedostane doma. Doslova nič, ak je ta možnosť.
Je to len o tom, že to má proste byt pre dieťa prínos, zažila som na ihrisku situácii, kde sa mami rozprávali, že mala sa v noci budi plačom, že nehce ísť do jaslí, ale čo ma robiť, keď je tehotná s druhým, ako by zvládla dve deti. Dieťa patrí predsa do kolektívu. No, ak má dieťa nočné mory, tak asi zrelé do kolektívu fakt nebude.
@betka233 rovesníkov nepotrebuje dieťa 8h denne v tomto veku. Stačí na to ihrisko, hernicka, klubiky, bratranci, sesternice etc. Každopádne mat trojročné dieťa v škôlke, ak je to pre neho prínos je úplne ok, takisto je ok mat ho doma a nič mu neutečie. Vždy je nutné vychádzať z potrieb toho individuálneho dieťa.
@gertrudaosem Určite nie každá mama, len tá, ktorej dieťa škôlku nezvláda a ona je doma.
@alby2014 počas adaptačných dní zaplače takmer každé dieťa a čím ide do toho “hnusného” kolektívu neskôr tým horšie. Trojročné dieťa si plne uvedomuje fakt, že ráno mama odíde, ale aj to, že popoludní príde opäť. Avšak v tom návale plaču keď odchádza od mamy tomu dieťaťu žiadne dohováranie nepomôže. Zatiaľ čo dieťa do roka zvládne adaptáciu lepšie keďže to odlúčenie si tak neuvedomuje. A čo že vznikli jasle a škôlky, aby žeby išli pracovať? To preto, že som žena musím sedieť doma a byť odkázaná na mužovu výplatu tak ako kedysi keď ženy nemohli voliť či vlastniť žiaden majetok. Bol a je to posun vpred. Dieťa patrí do rodiny a tú rodinu je potrebné aj zabezpečiť a teda?! V dnešnej dobe musia pracovať obaja rodičia, aby deťom dopriali všetko čo potrebujú. Či radšej budem doma na RD do troch rokov a pozerať na prázdny účet ALE dieťa je pri mne. Pokiaľ bude RD do troch rokov tie prihlúple názory sa nezmenia. To, že sa nastavili podmienky na tri roky vysedávania doma je a bolo chybou. Ak by sme fungovali ako v iných krajinách kde žena doma byť nemôže takto dlho tak by nebolo čo riešiť. A veľmi sa mýliš ak si presvedčená, že význam má len posledný rok pred prvou triedou. Každá matka, ktorej dieťa navštevovalo aj jasličky, povie to isté, pretože má skúsenosť. Matky sediace doma s deťmi pomaly do šiestich rokov ani netušia čo všetko sa môže dieťa učiť v predškolskom zariadení už od roka!
@alby2014 moje dieta je podla mojho skromneho nazoru na skolku zrele a nema nocne mory. Do skolky sa tesi, ked o 14:30 vyzdvihnem, tak mi 2 hodiny rozprava o tom ako bolo super, ako sa hral s adelkou, miskou, miskom, o com im pani ucitelka citala, co papal..keby mal nocne mory tak ho tam pravdaze nedavam stoj co stoj. Myslim si ze je to pre neho prinos aj preto, ze sa zacal hrat uplne inak ako predtym. Predtym postavil lego a stavba bola cielom. Teraz je stavba len zaciatkom. Nas jediny problem je, ze rano od nas nechce odist ale nemyslim si ze to znamena ze nie je pripraveny. Ucitelky ho velmi chvalia. Myslim si ze ma len velmi silnu vztahovu vazbu. A keby som s nim doma, tak by som mu cely den len vyavetlovala ze nemoze ist na ihrisko s kamosmi, lebo su v skolke 😂
@malicka_mysicka samozrejme ved ty poznáš svoje dieťa najlepšie, preto som ti poradila, že ho tam dávaj, ak sa bude opakovať tie somaticke choroby 3x do týždne doobedu, neprídeš o miesto, on prejde chorobami, my sme tiež tak začínali s malým
@mimi16 ja som písala ak sú tie možnosti a okolnosti. Ak niekto nemá inú možnosť, alebo chce, ma mat možnosť dať dieťa do jasliciek, či škôlky kľudne, aj od roka. Ak niekto chce, naozaj stačí predškolsky ročník, ak sa nebavím o deťoch zo sociálne deprimovaneho prostredia, tak ma zmysel aj skôr. Ja všade píšem deti sú rôzne zrelé, v rôznom veku, na to sú dáta, na to sú fakty. Zrelé deti naozaj neplacu, to sú tiež fakty. Ja som naozaj vďačná za tu možnosť, že moje deti išli do škôlky naozaj bez slzy, úplne ready, keď to bol pre neprinos, nie uľahčenie pre mňa, že sme financie na mojej RD neriešili, ja chápem, že sú iné situácie. Písala som však o situácii, keď sú mamy doma s mladším a napriek. Tomu ide staršie do škôlky, aj keď nie je ready.. Co btw nie je prípad autorky.
Inak ja som učiteľka, viem ako funguje predprimárne vzdelavanie etc.
@mimi16 inak nechápem prečo si tak útočná, ak chce mama byt doma s dieťaťom jej voľba jej možnosť a nič sa nedeje, ak chce dávať dieťa do škôlky od roka, tiež jej voľba. To, že som bola dlhšie doma s deťmi a dala ich neskôr do škôlky, je moja voľba s ktorou som vyrovnaná a len som zdieľala skúsenosť, že nemusí dieťa chodiť do skôlky ak je mama doma s mladším a nič mu neutečie a mama nie je v tom prípade otrok, či lesa na, či na prasky, ostatne veci, co som písala o vzniku škôlok a nutnosti hlavne predškolského roku to nie je môj názor na to sú dáta a štúdie, resp psychologickopedagogicke výskumy.
@malicka_mysicka moj syn chodil ze ho boli hlava a ja skoro isla na neuro. Ze mu nie je dobre, ze mu je toto a tamto a potom sme zistili, ze si to vymysla? 😂 mna vtedy bolievala hlava lebo som nespala a bola som stale unavena - a on to nejako pobral, ze sa citi rovnako. Nebudem ti pisat v akom som bola strese 😀 to vymyslanie chorob robia deti bezne. Nemusis sa trapit ze syn klame a ze to treba super korigovat. je to dieta - snazi sa dosiahnut svoje. Dobra sprava je, ze sa vie vynajst. Ono mu take myslenie v zivote bude napomocne.

@drahomirrra Ja možný problém vidím. Ak si mamička nechá dieťatko polroka doma, škôlka jej nemusí držať miesto, ak mali viac žiadateľov ako miest v škôlke. Miesto môžu posunúť "náhradníkovi" a čo ona spraví s chlapčekom po polroku, až sa bude musieť/chcieť vrátiť do práce?