Učiteľka v škôlke núti dieťa rýchlo jesť
Dobrý večer chcem sa spýtať čo robiť v prípade ak sa dozviem, že moje dieťa núti učiteľka aby rýchlo jedlo obed a keď plačie tak ho zatvorí do spálne. Dcérka má 5 rokov a má z toho taký blok že sa mi v noci budí a pkacie že nechce do škôlky kvôli učiteľke. Ďakujem za radu.
@silvie47 jednoducho sa dohodni s učiteľkou, nech ju nechá jest tak pomaly ako chce, aj za cenu toho za zje málo. Ak jej učiteľka prestane pripomínať aby sa ponáhľala, z malej postupne ten stres opadne. Len teda musíš počítať s tým, že sa úplne nenaje asi, ale od hladu tiež neumrie. Teraz je proste dôležité aby sa malá zbavila toho bloku. Moja dcéra nikdy problém v škôlke nemala. Teraz po korone akurát že ju nejaká upratovačka nechcela pustiť cikat cez spánok. Ona ma 6 rokov, dávno nespí a ak sú po obede tak sa jej podľa mňa stane, že jej niekedy začne počas spánku treba cikat, aj keď po obede sa vycikala.Tak som povedala učiteľke, ona upratovacke a už nie je problém. Treba sa s nimi dohodnúť.
@luccija keby som sa dozvedela od sestry,že sa toto robí u nej v škôlke,nebodaj aj ona robí takéto praktiky,tak by som sa s ňou i pohádala...to,že učiteľka nezvláda situáciu a posiela 5 ročné dieťa do inej miestnosti, by som určite riešila s jej nadriadenou..že sa 10ročné môže zamýšľať nad svojim správaním,to beriem,ale prosím 5-ročné? Pani učiteľka by sa mala nad sebou zamýšľať a prenechať svoje miesto inej...
Ja napr nikdy nezabudnem na amok jednej matky v škôlke malého..dala dievčatku do škôlky nové tričko s trblietkami dakymi, jasne, ze ostatne deti trblietky fascinovali.. Na druhý deň nabehla do škôlky s tým, prečo učiteľka dovolila ostatným, aby jej dcére ostatné deti chytali tričko, lebo na ňom chýbajú trblietky prosím pekne!!! 🙈🙈 Pani učiteľka teda s deťmi druhý deň po celej triede, šatni a chodbe hľadali malé trblietky z trička.. Učiteľke bolo do plaču až, mamička sa samozrejme sťažovala riaditeľke 🙈 Akože rozum mi ostal stáť 😂😂😂😂🙈🙈🙈🙈
A k téme, na jednej strane sa prikláňam k názoru báb, samozrejme, že učiteľka nemôže s 19 deťmi čakať na jedno dieťa kým doje, majú tam svoj režim, nezje, tak bohužiaľ, bude mať olovrant. S týmto súhlasím.
Ale na druhej strane tiež mi nepríde ôk, aby 5rocne dieťa až tako extrémne reagovalo len kvôli tomu, že ma rýchlejšie jest.
Ty si musíš poznať svoje dieťa, určite by som minimálne šla za učiteľkou a informovala sa, čo sa tam reálne deje a ako vyzerá taka situácia, keď ju nabáda na to, aby jedla rýchlejšie.
Ale rovno sa sťažovať, to ee
Tak teraz uz viem, preco moje vnucata jednia rychlo. Nikdy ma to nenapadlo, ze to mozu mat zo skolky. Napchaju pusu ako skrecok, aj hrncek caju vypiju na par hltov.
@silvie47 prepáč ale čo znamená rýchlo jesť v poňatí tvojho dieťaťa? Ono je v škôlke, na obed majú cca 20-25minut.....ak sa rozpráva alebo je veľmi pomali, má smolu....v škôlke sa robí všetko naraz, čiže nenechajú jedno dieťa pri stole a ostatné sa pôjdu prezliekať a ísť si lahnúť....skôr sa na to spýtaj učiteľky, preč to dieťaťu povedala, mohla sa rozprávať s kamarátkou alebo jej nechutila polievka a učiteľka jej dala druhé jedlo neskôr, lebo nevedela či je pomali alebo jej tá polievka nechutí, treba sa na to spýtať učiteľky.....
@silvie47 normalny postup je rozhovor s ucitelkou, ak nepomoze s riaditelkou, potom zriadovatel a ak nic zmena skolky. Ak vsetko preskocis a rovno pojdes do zmeny skolky, bez toho, aby si zistila ako to bolo (5 rocne dieta ti povie len svoj uhol pohladu a ten moze byt riadne skresleny od reality), ukazes dietatu, ze akykolvek problem sa riesi utekom/odchodom. O chvilku mozete menit skolky a skoly ako na beziacom pase, lebo slecna povedala, ze jej bolo ublizene (netvrdim, ze nemohlo, ale treba si vypocut aj druhu stranu, problem vydiskutovat, zistit co sa vlastne realne stalo).
Ja učím v škôlke tiež a u nás sa deti ktoré majú "záchvat" tiež idú utíšiť do spálne. Predsa nemôžem nechať sa pozerať 20 detí na 1 ako vrieska. Deti to majú zaužívané aj samé a pýtajú sa tam, tak vieme že to neberú ako nejaký trest. Treba sa určite porozprávať s učiteľkou, pretože deti vedia povedať úplne niečo iné. U nás v mš a určite aj v mnohých iných deti pri obede často robia všetko možné len nejedia. Musíme ich tak teda poháňať pretože 20 detí nemôže čakať na 1 pokiaľ sa naje kvôli tomu, že sa napr.bavilo. Tým nechcem povedať, že je to prípad vašej dcéry. Lenže rodičia často nechcú veriť, že ich deti sa v kolektíve mš správajú úplne inak ako doma a preto aj rodičia bývajú príliš precitlivený na svoje ratolesti. Samozrejme chápem, že každá maminka si chráni to svoje dieťa. Píšem bežné skúsenosti z praxe a kolegyne to dajú aj za pravdu. Skúste si teda pohovoriť s p. učiteľkou a snáď vám vysvetlí celú situáciu. Pokiaľ je normálna nebude si nič vyvršovať na vašej dcére. Budem držať✊
A zasa na druhej strane, pokiaľ rodič nezije v iluzornej predstave, že jeho dieťa je jednoducho dokonale, vie dobre rozlíšiť, aké správanie sa dieťaťa je v poriadku a aké nie.
Dám ti zasa opačný príklad aký som dávala vyššie. Mladší syn keď mi nastupoval do škôlky - od narodenia bol extrémne náročné dieťa, ktoré doslovne revalo za všetko a pre nič, ilúzie som si fakt nerobila. Na druhý deň po jeho nástupe (nastupoval uprostred sk roka, keďže je februárový) mi učiteľka, riaditeľka celej škôlky vraví, že čo tam má ona s nim, rozreve všetky deti (plakal len ráno, cez deň bol podľa druhej učiteľky úplne v pohode). Budis, bola mi nesympaticka maximálne už vtedy, ale vieme ako to je, nie každý musí byť človeku sympatický,neriesila som, ale zlý pocit vo mne ostal. A co mi začal syn robiť? Odkedy došiel zo škôlky, on tam nechce ísť, nepôjde tam, o ničom inom nehovoril až pokým nezaspal, že on tam nejde. Ráno sa len zobudzal, oči nemal ešte ani poriadne otvorené a plakal, že nejde.
Raz ráno keď som ho odniesla, výnimočne neplakal, plakalo tam iné dievčatko a keďže som si v šatni dačo zabudla, vrátila som sa pre to. Učiteľka nezaregistrovala, že som v šatni, to dievčatko surovo zdrapla, kymacala s nim a hucala po ňom, nech prestane vrieskat. Asi tak 🙈
Od ďalšieho školského roka syn nastúpil do inej triedy a čuduj sa svete, malý usmiaty, svoje p. učiteľky ľúbi aj keď minimálne 2x do týždňa je na hanbe 😁😂, ale chodí tam extrémne rad.
Neexistujú len top dokonale deti, ani rodičia, ale ani učitelia.. Treba sa však na každú situáciu pozerať reálne triezvo a hlavne ju vedieť reálne zhodnotiť, pred tým, než človek začne obviňovať.
@andreatytler no len aby sa potom nestlo ze dieta povie som hladna lebo mi zobrali tanier a mamka bude zas nahnevana zw i ucitelka sovolila zobrat jej jwdlo kt ona plati
@mogaa Ano chapem tvoj nazor. Ja som tiez stale za komunikaciu. Tak neviem, ucitelka ti povie ze stratila nervy?
Ak uz dieta nemoze ani spinkat a nechce ist do skolky tak tam to uz asi velmi pedagogicky nebolo zvladnute. Ja si myslim, ze by sa deti zo skolky nemali vracat v takomto stave. A ak sa takto traumatizovane vracaju, tak tam podla mna dieta nebude problem.
@silvie47 treba dať vyslovene učiteľke najavo, že si to neprajes a tak to proste nebude, je to tvoje dieťa, ja som to tak vyriešila, že som povedala učiteľke, že keď čosi nechce tak proste jej to nemá dávať a nútiť ju, nech zje len to čo chce z toho, ale teda doma mala malá vždy potom ešte obed navareny ak bola hladná, v škole ju zas učiteľka nútila rýchlo čítať a tento problém je už tiež vyriešený :D
Malá pôjde čoskoro do školy a tam jej isto nedovolia zostať na obede a neísť na ďalšiu hodinu, nácvik jedla vo vyhradenom čase sa zíde.
@adkoalauri 5 ročne dieťa sa vie už zamyslieť nad sebou a aj nad nesprávnym konaním a väčšinou si to dobre premysli práve v kľude. Véd to je predskolak, nie trojročné malé dieťa, ktoré tiež uu vie, čo je správne a čo nie. Ono ja to vidím, že teraz si decká dovoľujú a to práve pre takéto zmýšľanie. 5 ročne dieťa už nie je babo. O pár mesiacov bude sedieť pravdepodobne v škole a tam co? Bude sa čakať kým. Kate Evellyn prejde zlosť a začne sa milostivo venovať výučbe? Véd aj v škôlke majú režim a učiteľka nemá čas sa vyjecavat s jedným drobatkom 5 ročným. Ja teda poviem budeš jest? Nie, ôk, dojedol si a bodka
Určite by som si vypočula aj učiteľku. Keď emócie opadnu, normálne sa jej opýtaj na to jedenie, ako to je. Máš len pohľad 5 ročného dieťaťa. Nevravím, že si vymýšľa, alebo tak, ale môže to byť zvelicene, prehnane. Tiež ide o to, aké je to"nutenie "ci ju len pobada, že" Katka, papaj rýchlejšie, pozri, všetky deti už dojedli, iba ty ešte nie "alebo s krikom a podobne. Zavretie dieťaťa do spálne, no neviem, často sú spálne iba oddelená časť triedy, kde sú postele, teda nie je to nejaká osobitná miestnosť, ťažko povedať, keďže nevieme, ako to je tam. Moja mama, aj neter učia v škôlke roky, a skutočne nie je možné reálne každé jedno dieťa čakať, kým doje "lebo ono je také" ok, nechce jest, netreba nútiť, ale tiež nemôže byť, že 19 deti už dávno odnieslo tanier a teraz sedíme a čakáme, lebo jedno sa babre v polievke pol hodinu "a pozerá, kde vrany lietajú". Reálne si uvedom, že o rok pôjde zrejme do školy, tam v jedálni tiež nebude družinarka na ňu čakať hodinu, kým sa naje. Nevravím, že ma hltat, ale jednoducho v škôlke a škole už je iný rezim a dieťa aj od toho chodí tam, aby si zvyklo, že nie všetko vždy pôjde len a len podľa neho.
@jaskolka presne tak deti sú z môjho pohľadu veľmi ofukovane a vzťahovacne a radi zvelicuju len, aby získali ľútosť rodičov.A to sama mám jedinacika, ktorý rád preháňa😆minule mi sestra hovorí, že nejaký rodič sa pýtal kde chodia kŕmiť ovečky v dedine cez vychádzku, lebo dcéra to hovorila a deti neboli od jesene v dedine kvôli korone len na skolskom dvore.Treba dobre selektovať čo hovoria a to už bolo väčšie dieťa.
Som rada, že píšu aj iné učiteľky, že to je bežná prax, tak ako školáci idú za dvere mali chodia na stoličku hanby či vedľa.5 r dieťa vie kde spravilo chybu, že niekomu zhodilo naschvál hrad, že sa nechcelo obuvať...veď o rok sa učí písať a počítať a musí sa pripravovať do školy.u nich to bolo tak, že sa muselo dieťa ospravedlniť a po čase pridať do hry.
Dnes vidia rodičia v deťoch polo Bohov ani nemôže naňho nikto krivo pozrieť,nie to ešte sa naučiť povedať prepáč, lebo dieťa je hneď zrutene je to veľká chyba a odnesie si to v konečnom dôsledku dieťa.Tato vatickova výchova potom končí v ordinácii u psychológa.Tiez som musela svojmu dieťaťu neraz vysvetliť, že nie všetci sú mu k dispozícii kedy si zmyslí, že nie všetci musia byť jej kamaráti
V skolkach, v ktorych som bola ja bola spalna väcsinou oddelena od herne len velkymi posuvnymi dverami, ktore sa ani neprivierali max kusok pri obednom spanku. Takze ak ju aj poslala do spalne, urcite jej tam nezavrela dvere. To si ziadne ucitel nedovoli, ani na dieta nevidel, nemal prehlad co robi. Dievcata, poslat dieta do spalne sa nerovna koluzna väzba.
@miriam11 Ani psa netreba zatvárať do spálne.Je tak isto frustrovaný.
Čo je toto za prirovnanie 🤦
Ja byť učiteľka tak by som dieťa nikde nezatvárala.A ak by pomaly jedlo tak by som to dieťaťu normálne vysvetlila, že či ešte papať chce a keď nie tak to dojesť nemusí.
Nemôže však celá trieda čakať.Ja poznám také zamotané deti, že sa na nich čaká 20 minút vo všetkom.Kým sa oblečie tak robí všetko možné len nie to čo robiť má.Všetci už oblečení len to jedno ešte ani ponožky nemá a hraje sa.
6 ročným deťom utieram zadok.Deti ktoré chodia už do školy a nevedia, že sa po záchode umývajú ruky.
Treba ich aj učiť žiť v reálnom svete a nie len ťuťušky muťušky.
Len nerozumiem tomu prečo 5 ročné deti plačú za každú sprostosť.V našej triede už nereval nikto, za nič.5 ročné dieťa je už veľké, či to moja generácia bola posledná odchovaná bez bavlnky a cecíku?
Na nás učiteľky aj nakričali a sme neplakali.
@littlebubble dnes je ina doba. Vo veľa veciach prehnaná. Moje deti majú 3 a 4 roky a tiež ich pošlem do izby alebo sadnúť na gauč aby porozmýšľali nad svojím spravanim. Už dávno nie sú bábätká a musia sa raz začať učiť kde sú hranice a čo môžu. Presne preto aby v 5-6 rokoch nerevali za každú hovadinu a správať sa k deťom ako k večným bábätkám. Nepoužiteľné potom do školského veku.
@zuzudrnda no mate šťastie, moje dieťa mavalo hysaky. Moje dieťa je aj dost temperamentne, takže aj hysaky sú hlavne o povahe. No pocit odmietnutia možno, robím niečo zle, tak sa so mnou nebudú chcieť hrať. No vyvediem vás z omylu, dieťa v tom veku, dokáže robiť veci zle a naschvál. Vy vychádzate len z vlastnej skúsenosti, výchovy celkom kludného dieťaťa. Ludia co majú temperamentnejsie deti, by vám vedeli povedať, ako také malé dieťa dokaze veci robiť zle naschvál. Doma má prostredie, kde ho môžem ofukovat a tolerovať všetky jeho nálady, ale spoločnosť a okolie to nemá prečo robiť. Dieta nie je také hlúpe ako si tu o nich všetci myslia, deti sa učia vychádzať s druhými a učia sa fungovať v spoločnosti, dieťa si vie uvedomiť, že škôlka je škôlka a doma je doma a ze iný rezim ma tam a iný tam. Chyba je v tom, ze my rodicia by sme najradšej chceli aby naše individuálne dieťa bolo vnímané a milované, také ake je aj s naladami. Ale to predsa nejde, dieťa si musí uvedomiť a prispôsobiť sa, deti co sa to nenaučia už v detstve majú potom veľmi ťažký život, či v práci či s partnermi.
@petrisa213 Aj v kúte sme sedeli každé jedno dieťa a pozerali sme do steny doma.Pani učiteľka raz tak začala kričať, že sme všetci boli ticho.
V škole? Aj 100krát napísať jednu vetu.Ruky za chrbát.
A doma? U nás nefungovalo, že jooj zlatíčko moje nakričíme na pani učiteľku.Len ak už jedna ťahala deti za vlasy.Inak to, že kričali bolo normálne keď deti nepočúvali.Režim bol tiež normálny.Ideme jesť, ideme cvičiť.Nečakalo sa.Museli sme sa vedieť obliecť, najesť, ísť na toaletu.A boli sme zreljšie.Aj v škole.
Vidím to na mojej sestre ktorá je už pomaly dospelá.V škôlke rev, v škole rev.Tašky im rodičia nosili, tácky učiteľky v jedálni.
Ta kde toto bolo keď som ja bola prváčka a to nebolo tak dávno lebo ešte nemám 30.
Dnes tie decká majú 15/16 a nemajú problém učiteľov poslať do teplej krajiny a ešte za nich chodia orodovať rodičia.Už moja generácia si v puberte dovoľovala.
Pre mňa bol učiteľ učiteľ a hotovo.Čo povie to bude.Tiež sa mi veľa vecí nepáčilo, ale to sa nebude deťom páčiť ani v práci.
Presne tak.Sú považované za bábätká a v škole potom majú len problémy lebo tam už je iný režim.
@zuzudrnda No mozem prehlasit, ze syn v 3 a pol roku bol tak kludne a bezproblemove dieta, ze mi zavideli. Teraz bude mat 5 a pol a teda mam co robit, aby obcas poriadnu neschytal. Prislo to v cca 4 a pol roku, vsetko je zle, nic nebude robit, na vsetko odpoved nie. Cize este to prist v pohode moze.
A ano 5 rocne diieta si vie uvedomit, co uz moze a co nie. Co je neziaduce spravanie. Predpokladam, ze ta ucitelka jej vysvetlila, preco ju do tej spalne odviedla a ked sa upokoji a bude sa vediet zapojit do dalsej cinnosti, moze prist. Toto zdrave 5 rocne dieta bez problemov chape.
@ecko80 urcite ano, nieco 5r dieta vie rozlisit a predpokladam, ze nas tato faza "nie a nechcem" neobide. Deti nie su v principe az tak odlisne. V skolke som nechcela cca 4r spavat. Vychovne som mala sama postel pred detmi pri stole ucitelky aby dohliadla, ze mam 1-1.5h zatvorene oci-nasilu. Zostalo mi to velmi dobre v pamati a nie prave pozitivne. A to som bola pokojne len uz nespave dieta. Som vcelku konzervativna , ale vseobecne metodu akehosi vyclenenia nepokladam za vhodnu. Rovnako ako neskor v nasej ere " somarske lavice ci statie v kute". Vec nazoru.
@petrisa213 Nehovorím.Veľa vecí by som riešila inak ako dospelý človek.Ja som osobne v kúte nerozmýšľala nad ničím.Nebolo nad čím veď som dobre vedela čo som urobila.
Deti by som nezatvárala nikam kedže za pomalé jedenie my to príde nezmyselné.Ja riešim všetko komunikáciou a ak by tá nezabrala tak by som to riešila inak.
Napríklad ak by dieťa pomaly jedlo tak by som mu normálne povedala, že s jedlom sa nehráme, ale papáme aby sme mohli ísť potom von a ak si neprosí tak to nemusí zjesť.
V škole nás nútili a ja som vždy povedala nie 😂 a hotovo.Žiadny plač.To jedlo neznášam a smrdelo mi aj vtedy.Takže deti by som nenútila jesť.
Ak by začalo plakať tak bez zvýšenia hlasu by som sa opýtala, že prečo vlastne plače.Ak by som videla, že papať nechce a len sa v tom hrabe tak by som zobrala tanier.Ak by som videla, že ešte má chuť jesť tak by som dieťaťu dala nejaký čas.Ak by to inak nešlo tak by som ho nakŕmila ak by sa dalo, ale určite by som hodila reč s rodičmi nech na tom doma popracujú.
Ak sa jedná o nejakú hru kde dieťa vystrája a absolútne nepočúva tak by som ho vylúčila z hry na nejakú chvíľu a povedala by som mu dôvod prečo bude sedieť pri mne alebo na lavičke napríklad (nie v druhej izbe sámé).Povedala by som mu, že k hre sa môže vrátiť o chvíľu keď sa ukludní a sľúbi mi, že sa bude pekne hrať a bude počúvať.Ak by sa to opakovala za trest by bolo vylúčené aby vedelo, že v hre sa pokračovať nebude ak sa jeho správanie nezmení a vždy ma len jednu šancu na nápravu.
Ale vždy pod mojím dozorom.Myslím si, že takýto trest je adekvátny ak sa dieťa nevie zmestiť do kože.
Trest za jedlo by som nedávala.Detičky nie sú hlúpe a dá sa s nimi normálne rozprávať, ale takú výchovu musia mať doma najprv rodičia.Ak z dieťaťa robia bábätko tak sa bude aj správať.
@silvie47 porozpravaj sa slusne s ucitelkou.
Ale dcere urcite ver, nikdy by som neznizovala jej pocity. A tiez, to co je? Stolicka hanby? Tam by mala sediet ucitelka, ktora toto praktizuje.
Chceme, aby deti vedeli prijat do spolocnosti kazdeho, aby prijali inakost ostatnych, a takto im podsuvame nieco, co do spolocnosti nepatri. A este si myslime, ake je to vychovne🤦

@zuzudrnda tak keď dostane male dieta hysak, tak ty s ňou doma robíš akoze co? Sedíš pri nej dohovaras jej, nech sa ukludni, ze bude dobre? No ja teda nie. Svoje dieta milujem, doma má tiež benevolentnejsi rezim, ale škôlka je škôlka, moje dieťa nie je pupok sveta, aby ho ofukovali aj iní. Doma ho ofuknem a pomojkam, ale v škôlke a škole je rezim. Ak si nezvykne na zivot vonku a nato, ze nie je pupok sveta a ze vsetci budu skákať ako on píska, tak ho ten svet zomelie.