icon

Učiteľka v škôlke núti dieťa rýchlo jesť

silvie47
30. apr 2021

Dobrý večer chcem sa spýtať čo robiť v prípade ak sa dozviem, že moje dieťa núti učiteľka aby rýchlo jedlo obed a keď plačie tak ho zatvorí do spálne. Dcérka má 5 rokov a má z toho taký blok že sa mi v noci budí a pkacie že nechce do škôlky kvôli učiteľke. Ďakujem za radu.

Strana
z4
pietra
2. máj 2021

@bluka2 ale v tom priklade predsa nejde o to, ci chce dieta desiatu zjest alebo nechce. Ale o to, ze odmieta ist desiatovat. Ucitelka ho nemoze nechat samo v triede bez dozoru, ale ani zvysne deti nemozu ostat bez dozoru v jedalni.
Ja som ten povodny prispevok ani nepochopila tak, ze dieta jest nechce a nutia ho, ale ze ho pohanaju, aby jedlo rychlejsie.

makova333
2. máj 2021

@bluka2 samozejme, ze nie. Ale ta ucitelka ich tam nemoze nachat samych sa hrat a ist s ostnymi detmi do jedalne. Proste musia sa zdvihnut a ist, respektovat ucitelku, sadnut si za stol a ked nemaju chut jest, musia pockat kym ostatne deti dojedia.

makova333
2. máj 2021

@number19 a este nieco, ak by sa moje dieta v noci budilo a nechcelo chodit do skolky (bez ohladu na to, co mi povedalo, aky dovod uviedlo), tak v prvom rade komunikujem s ucitelkou pripadne s riaditelkou. Minimalne preto, aby som poznala aj druhu stranu.

number19
2. máj 2021

@makova333 Uz som to tu pisala. Si fakt myslis, ze si ucitelka bude sypat popol na hlavu a povie, ze jej praskli nervy a nezvladla situaciu kedy dieta sa nevenuje obedu a rozplace ho a izoluje od ostatnych deti ako za trest?

Suhlasim, ziskat uckin nazor je fajn, ale kde mas istotu, ze sa ti potom nebude filtrovat na dietati len preto ze si sa "starala" do jej vychovnych praktik?
Jedna epizoda by bolo znesitelna, ale ak dieta dlhodobo reaguje na situaciu ta ako uviedla autorka. Tak tam to nie je az take lahke.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
co_co
2. máj 2021

@zuzudrnda hmmm velmi pekne si to napisala a podla mna to rozhodne stoji za to, to takto skusit. Je to cesta, ktora sa moze vyplatit

makova333
2. máj 2021

@zuzudrnda pouzila si model, ktory funguje doma, pri jednom dvoch detoch, ale negunguje v skolke. Vysvetlit dietatu v hysaku je nerealne. V piatich rokoch este nemaju pojem o case na hodinach, aj ked im ho ukazes (a dieta v hysaku alebo dieta trucujuce uz vobec nie). Jedalen nie je v herni, zvycajne je v inej casti budovy, cize spolocne musia odist z triedy aj sa do nej vratit, cize deti nemozu odist ak dojedli, musia sediet pri stole. Zvycajne sa do jedalne MS nezmesti cela skolka, takze cas desiaty maju rozdeleny na urcite casy, ak budu 10 minut cakat na jedno kym ma cas na dohratie, zostane im o to menej casu na najedenie, bo uz pri dverach bude stepovat dalsia trieda. Do pripravy desiaty ho zapojit mozes doma, v MS ju pripravuju pani kucharky a do kuchyne deti z hygienickych dovodov nesmu.

makova333
2. máj 2021

@number19 ak sa uz na zaciatku problemu das do opozicie, ze ucitelka sa urcite neprizna a potom bude tvojmu dietatu robit zle, tak nikdy nic nevyriesis a mozes mu v kuse menit skolky a skoly. Treba sa nastavit tak, ze idem riesit vzniknuty problem, vypocujem si obe strany a spravim si podla moznosti co najobjektivnejsi nazor a podla neho zaujmem stanovisko. Mat hned nazor bez toho, aby som vedela obe verzie je ehm nie rozumne.

pietra
2. máj 2021

@zuzudrnda toto, co opisujes, sa da v rodine alebo naozaj malickom kolektive. V beznych skolkach deti nejedia v triedach, ale v jedalni. Desiata sa chysta v kuchyni a predpisy nedovoluju tam pustit inu osobu, cize ani dieta. Ani ucitelka nemoze ist do kuchyne chystat jedlo. Deti, ak dojedia, od stola neodchadzaju, ale cakaju na ostatnych a do triedy sa presuvaju spolocne.

makova333
2. máj 2021

@pietra presne tak, toto co pani napisala, ze absolutne nerealne v beznej MŠ. To je tak, ak niekto nepracoval nikdy v skolke, ale ma nazor ako sa to robit da, ale u nich doma to funguje.

bluka2
2. máj 2021

@makova333 aha, tak to mi vôbec nenapadlo, že jedáleň je nejaká oddelená miestnosť. V škôlke mojej dcéry obed aj všetko jedlo servírovali priamo v tej miestnosti, kde sa aj hrávajú. Možno by to proste chcelo inú logistiku, aby sa organizácia dala zvládnuť aj v kľude, bez pohanania. Každopádne učiteľky jedli za jedným stolom s nimi a tým zvyčajne menším pomáhali, keď bolo treba. Vždy keď som to cez sklo videla, bolo všetko super. Podľa mňa úplne normálne, že niekto je rýchlo a niekto pomaly.

makova333
2. máj 2021

@bluka2 v ziadnej statnej skolke sa neje v triede. Zvycajne to tak maju sukromne skolky z priestorovych dovodov. Z hygienickych dovodov musi byt jedalen oddelena od herne, spalne. Je zvycajne pri kuchyni. V statnej MŠ musia byt dodrzane predpisy podla toho urcitych zakonov/predpisov, ktore urcuje RUVZ a Ministerstvo skolstva. Rovnako ako musia byt urcite predpisane standardy na toalety, umyvadla...atd. Sukromne skolky toto obchadzaju tym, ze sa nedali zaradit do siete MŠ, boli defacto detske centra a tym padom nemuseli dodrziavat take predpisy (vychovne, personalne, hygienicke, strava a ine). Normy pre nich boli ovela benevolentnejsie. Dalsia vec, ak by aj mali v triede jedalen a ucitelka by ho nechala hrat, kym ine deti jedia, odkukali by to aj ine deti, nebol by tam ziadny rezim, rodic by sa rozculoval preco je dieta hladne, ked on za stravu plati atd. Milion veci.

bluka2
2. máj 2021

@makova333 dobre, moja nechodila na Slovensku. Takže v Rakúsku asi sú nehygienicki podľa slovenských štandardov 🤣 nič v zlom, ale z ktorého roku sú tieto predpisy?
V živote mi nenapadlo sa rozčuľovať, keď dieťa chcelo rovno niečo jesť pri odchode zo škôlky.

makova333
2. máj 2021

@bluka2 z roku 2016 Ak bola este novsia aktualizacia neviem.

makova333
2. máj 2021

@bluka2 no nezijes jedina na svete, ja som videla rozculovat sa kohokolvek na cokolvek, aj na veci, ktore su mne lauter fuk.

bluka2
2. máj 2021

@makova333 to si ma teda prekvapila, ja, že som jediná na svete a celé toto fórum si píšem už roky sama so sebou. Však nech sa rozčuľujú, keď svoje priania nevedia diplomaticky podať. Ja som bola so škôlkou spokojná, ako to mali.
Tak vďaka za tú info o roku 2016, som zvedavá ako sa to bude meniť v nasledujúcich 30 rokoch...

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
number19
2. máj 2021

@makova333 Musim dat za pravku @bluka2 tiez nezijem na SK a funguje to tak ako ona opisala. Nemam pocit, ze spolocnost v ktorej zijem nedodrziava v porovnani s SK patricne hygiencke opatrenia. Prave naopak (ale to je ina tema).

Tak isto si tu ziaden pedagog nedovoli rozpakat dieta a potom ho disciplinarne izolovat od ostatneho kolektivu do takej miery ze dieta je absolutne traumatizovane. A tu makova nejde o stavanie sa do opozicie... (dieta mi nespi a nechce ist do skolky) ja si len jednoducho nezelam aby sa nejaka neprofesionalna ucka, ktora nevie patricne zvladat situaciu vyvrsovala na mojom dietati a ovplyvnovala jeho psychicky stav. S takymi ludmi ja debaty nevediem.

A tu kde zijem, sa uz zopar krat veru prepustili druzinari ktori skratka jacali na deti a pouzvivali az neprimerane sadisticke metody "vychovy" deti. Lebo rodicia nacuvaju detom a veria im (lebo ich vychovali tak aby neklamali). A tym celym ich mozu chranit.

number19
2. máj 2021

@makova333 A este jedna dost zasadna vec.
Ak ma ucka problem so spravanim nejakeho dietata. Pred tym ako ho totalne zdepta, by mala ONA oslovit rodicov dietata a upozornit na problemy v jeho spravani a v spolupraci s rodicmi pracovat na ich odstraneni. Totiz ona ma problem s dietatom nie dieta s nou (ono ma svoj svet, spravny, nespravny? skratka ma na to pravo, je to dieta, ucka je dospela).
A nie ako ty doporucujes, ucka si odskusa akekolvek traumatizujuce metody na dietati (bez komunikacie s rodicmi) a rodic ked to zisti ked uz je dieta na dne tak sa ma este prist ucke prosikat o informacie, ze preco.

makova333
2. máj 2021

@number19 v ktorej casti mojho prispevku pisem, ze nikde ine sa neodrziavaju hygienicke pravidla len na SK?

makova333
2. máj 2021

@zuzudrnda ja ako psycholog ma na vetu vasho psychologa iny nazor. Ano, pedagog by mal vediet predchadzat takymto situaciam, ale nie vzdy sa to da, kedze nie sme vsetci podla sablony, ze ano.

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
number19
2. máj 2021

@makova333 Vacsina mojich reakcii sa skor sustredovala na interakciu ucky a dietata a nie na hygienu (to boli len 3 vety z mojho prispevku). Citaj dalej prosim.

makova333
2. máj 2021

@number19 nenasla si co? To to citanie s porozumenim....Btw prispevok s hygienou vobec nebol adresovany tebe, tak naco si sa k nemu vyjadrovala.

number19
2. máj 2021

@makova333 Ty si nejak zmatena, je som ti nikde nepisala ze mas niekde nieco hladat.

K prispevku o hygiene som sa vyjadrovala preto lebo mam tie iste skusenosti so skolkarskym prostredim mimo SR ako @bluka2. Nemam snad na to pravo?

A hlavne vacsina mojej reakcie sa tykala interkcie pedagoga s 5 rocnym dietatom v istej institucii. Takze sa vratme spat k povodnej teme prosim.

makova333
2. máj 2021

@number19 no nic citanie s porozumenim ti nejde, nechajme tak.

number19
2. máj 2021

@makova333 😅
V com mi nejde citanie? V tom ze ti nedam za pravdu?

makova333
3. máj 2021

@number19 ok taktze takto: number19

Včera o 13:48

@makova333 Musim dat za pravku @bluka2 tiez nezijem na SK a funguje to tak ako ona opisala. Nemam pocit, ze spolocnost v ktorej zijem nedodrziava v porovnani s SK patricne hygiencke opatrenia. Prave naopak (ale to je ina tema).

makova333

Včera o 14:43

@number19 v ktorej casti mojho prispevku pisem, ze nikde ine sa neodrziavaju hygienicke pravidla len na SK?

number19

Včera o 16:58

@makova333 Vacsina mojich reakcii sa skor sustredovala na interakciu ucky a dietata a nie na hygienu (to boli len 3 vety z mojho prispevku). Citaj dalej prosim.

makova333

Včera o 18:48

@number19 nenasla si co? To to citanie s porozumenim....Btw prispevok s hygienou vobec nebol adresovany tebe, tak naco si sa k nemu vyjadrovala.

number19

Včera o 19:10

@makova333 Ty si nejak zmatena, je som ti nikde nepisala ze mas niekde nieco hladat.

K prispevku o hygiene som sa vyjadrovala preto lebo mam tie iste skusenosti so skolkarskym prostredim mimo SR ako @bluka2. Nemam snad na to pravo?

A tu je podstata prispevku pre bluka2 na ktory si reagovala: Z hygienickych dovodov musi byt jedalen oddelena od herne, spalne. Je zvycajne pri kuchyni. V statnej MŠ musia byt dodrzane predpisy podla toho urcitych zakonov/predpisov, ktore urcuje RUVZ a Ministerstvo skolstva. Rovnako ako musia byt urcite predpisane standardy na toalety, umyvadla...atd. Cize statne MŠ, na SK, podla platnych SK zakonov a nariadeni, ktore ucitelka, riaditelka ani zriadovatel nemaju ako zmenit ani obist, ani keby& ako chceli (a uprimne, vobec nie su odveci). To, ze v Rakusku, v USA alebo na Honolulu to maju inak je irelevantne.

K tvojej vete: "Nemam pocit, ze spolocnost v ktorej zijem nedodrziava v porovnani s SK patricne hygiencke opatrenia. Prave naopak (ale to je ina tema)." Ja nikde nepisem, ze tam kde zijes sa hygiena nedodrziava v porovnani s SK, ja pisem, ze pravidla na SK su taketo a tak ich personal aj zriadovatel musia dodrzioavat.

Staci takyto rozbor?

number19
3. máj 2021

@makova333
Wow ty sa musis riadne nudit.
Stale sa zadrapujes do niecoho ineho. Hlavna tema je jasna, interakcia pedagoga s 5 rocnym dietatom, reagujer radsej na to.
Uz dalej nema nema vyznam sa tu s tebou natahovat. Najdi si niekoho ineho na blbe hadanie.

makova333
3. máj 2021

@number19 dobre

Strana
z4