icon

V škôlke "prezretý" a na školu "údajne nezrelý" letný chlapec

gunagu
22. mar 2017

V Bratislave je ďaľší veľmi silný populačný ročník, školy si vyberajú deti. Boli sme pozrieť na DOD v štátnych, súkromných aj cirkevných školách. Letný chlapec ? Je to jeden zo základných filtrov, prečo dieťa nezobrať do školy. ☹
Takisto v škôlke psychologička z CPPP pri testoch školskej zrelosti dala všetkým letným chlapcom návrh na odklad.
Ten môj pohorel na grafomotorike - zle opísal písané písmo v teste.
A temperament letného dieťaťa. (Ktorý o rok ale nebude iný.)
Na druhej strane mi pani zástupkyňa - jeho úžasná pani učiteľka v škôlke povedala, že on už teraz v mnohých oblasticah prevyšuje iné deti a nevie si predstaviť, čo ešte rok bude v škôlke robiť.
Ja osobne vidím, že v niektorých oblastiach je vpredu (inteligencia, sociálna zrelosť, veľký záujem o knihy, svet..) a niektoré by mohol dohnať (tú grafomotoriku, sedieť a byť ticho dlhší čas). K tomu spústa protichodných názorov či z netu alebo od ľudí. Ešte raz pôjdeme v júni na pretestovanie.
TAKŽE ČO S TAKÝM DIEŤAŤOM, ČO DO ŠKOLY EŠTE NIE A DO ŠKÔLKY UŽ NIE ? 😲
- Nulté ročníky sú pre sociálne rodiny, my sme normál. Tiež na základe množstva odkladov v BA je o ne dosť veľký záujem. Tiež tých pár, čo je v Blave je dosť ďaleko z Petržalky resp. od našej práce.
- Dať ho do súkromnej škôlky napr. s angličtinou ? Už dcéra mi chodí do súkromnej (lebo ju nezobrali do štátnej pre nedostatok miesta) a robiť len na škôlku dvoch detí?
- Dať sa na homeschooling, keďže bratislavské školy zväčša nemajú záujem učiť letných chlapcov? Len musím chodiť súčasne aj do práce (nedáme to len z manželovho príjmu) , aj keď dá sa robiť aj z domu. Tiež nemáme tu starých rodičov, ktorí by v niečom vypomohli.
- Nejaký iný nápad ?
Vďaka.....🙂

Strana
z3
felycity
22. mar 2017

tu nejde o to, či vedie perfektne písať, oni vidia ako to urobia a podľa toho vedia, či vie si poradiť s niečím, testy sú zamerané aj sústredenosť, pozornosť, cvičenia sú zoradené a a napríklad vidia, že posledné cvičenia už nie sú urobené tak pozorne, lebo už sú unavení a pod. .... čo mne sa nepáči sa, robí z toho bubu, a u nás sa zvykli robiť veľmi skoro v novembri, a preto som bola rada, že škola, na ktorú sme sa hlásila robila ešte vlastné testy pre letné deti okolo mája, opäť je to individuálne, lebo sú deti, ktoré spravia veľký skok aj počas 3 mesiacov, ale zas na druhej strane tiež nemám rada, ak rodičia to považujú za hlúposť, treba si zachovať zdravý úsudok, zistiť informácie, pýtať sa nielen psychológa,ale i učiteliek.... všetci chceme mať úžasné, šikovné deti a keď im môžeme nejako pomôcť a to zvážiť tak sa zrazu tomu bránime.. ja som stále zástancom, rodič si pozná dieťa, ak sa troška poobzerá a povypytuje na čo dbať pri rozhodovaní, určite sám príde na to, či jeho dieťa je zrelé alebo nie na školu.

atrami
22. mar 2017

V prvom rade Ti chcem oponovať 0-tý ročník nesúvisí zo sociálnym statusom, ale od dieťaťa. Neznamená, že dieťa zo sociálne slabšej rodiny patrí do nultého ročníka a naopak. A teraz, k Tvojmu problému. Učiteľkám v škole by asi vyhovovalo, aby dostali vzorné, dokonale pripravené deti, ktoré len sedia na mieste a všetko pochopia na prvýkrát. Žiadne dieťa nie je dokonalé. To vážne testujú deti? Alebo išlo o bežný zápis? Môj najstarší syn je novembrový. Zo škôlky ho odporučili, aby išiel skôr do školy, ale nedali sme ho, nech si užije detstvo. Ale už v polovici škôlky sa nudil a nedalo sa s ním vydržať. Najlepšie asi rodič pozná svoje dieťa. Len by sa nemal ovplyvniť tým čo povedia susedia, čo si pomyslí teta Mara. Ak máš pocit, že Tvoje dieťa školu zvládne, tak je zbytočne ho trápiť v škôlke, ale ak je dieťa hravé, nepozorné a má rado škôlku, tak neviem, či je dobré tlačiť ho do školy. Čo by chcel Tvoj syn?

evulienka26
22. mar 2017

Ahoj,nasa mala je tak isto letne dieta,navyse tiez hrava a tiez neposedna atd.tiez sme rozmyslali nad odkladom hlavne manzel,ved nech si uzije detstvo atd.ale ja som videla na malej ze ju to v skolke nebavi,aj sama ked prisla povedala ze nuda nuda.sama sa v 5tich rokoch naucila skoro celu abecedu aj tlacene aj pisane pismena.chceli sme ist s nou tiez k psychologicke nech ju otestuje a povie ci je zrela ale nakoniec sme nesli.a v skolke ked tam bola ina psychologicka tak po5minutovom testiku uznala ze nasa ma slabu grafomotoriku a neviem co este a pritom nasa mala ceruzku v ruke od1roka a mala krasne vypisanu ruku,este aj clovek ktory cely zivot pracuje s detmi tak povedal ze este daco take nevidel.apropo ked v skole preberali abecedu nasa len otocila stranu a ze jeeej budeme s ucit H a tak podobne.poviem ti ze kazda matka si pozna svoje dieta takze ver svojmu instinktu.ja som rada ze sme ju dali a kazdy den prisla s nadsenim za co sa zase naucila.sorry za dlhsi prispevok🙂

andrejta
22. mar 2017

@gunagu no super, tiez mam juloveho chalana. Je prvy rocnik v skolke. Od dvaapol roka pozna pismena a cisla. V skolke pri cviceniach odpoveda farby, tvary v anglictine. Ale grafomitorika podla mna slaba. Tak sa tesim, kedy ho to tam omrzi :-/ a co bude v poslednom rocniku

atrami
22. mar 2017

@evulienka26 náš poznal písmenka ešte pred nástupom do škôlky aj farby, čísla. Pre nás to bol hotový zázrak, lebo rozprávať začal v 28. mesiacoch. Do školy sa tešil, ale ho to skoro prešlo, lebo sa nudí.

katka253111
22. mar 2017

@evulienka26 moj pozna skoro celu abecedu od 2r a 3mes 🙂 mali sme drevenu vkladacku a vdaka nej sa naucil 🙂 takisto vsetky farby po slovensky i anglicky, pocita do 6, vie doplnat vela basniciek a pesniciek, pozna niektore anglicke frazy...ale napr kreslenie ho nebavi

tamtamka26
22. mar 2017

U nas po depistazi presne rovnaky vysledok ako píšeš -zla grafomotorika, nesustredeny, zbrkly, takmer julovy. Objednala nas este v apríli, ale do školy ho dam. Je sikovny, múdry, rozhladeny atd. O rok bude podľa mňa rovnaký. Casto aj svoju 11roč sestru schova do vrecka... Učiteľky tiez nevidia dovod na odklad.

h2
23. mar 2017

@kacena4 Ahoj, na základe Tvojho príspevku sme dnes so synom začali trénovať nosenie jedla na tácke (lebo toto mi doteraz nenapadlo, že aj toto by mal v škole sám zvládnuť). Pred večerou som mu vysvetlila, že veľkí školáci si chodia v škole po obed s táckami a na nich si nosia jedlo, dala som mu tácku a večeru si odniesol k stolu pekne sám. Strašne sa mu to páčilo, išiel pomaličky a sústredene a keď dojedol, ani som mu nemusela hovoriť, zase všetko pekne na tácke odniesol do kuchyne. Bol na seba hrdý, že to tak super zvládol, pochválila som ho. Veľmi Ti ďakujem. 🙂

kacena4
23. mar 2017

@h2 😀 si zlata tak toto ma nenapadlo trenovat nosia inak hlboky tanier na nom plytky a pitie v plastovom pohariku - je to dost velka zataz na prvaka ☹

canis_lupus
20. aug 2022

Nechcem zakladať zbytočne novú tému, tak sa skúsim opýtať tu - syn narodený február 2019. Do škôlky začal chodiť 3r vo februári 2022. Naša škôlka má 3 triedy, najmenšie deti, staršie a predškolská. Učiteľky nám písali do messengeru info a bolo tam aj, že 4 deti z ich triedy tú triedu "opakujú". Moje dieťa medzi nimi nebolo, nikto sa ma ani na nič také nepýtal. Takže teraz 3,5r pôjde medzi staršie deti a 4,5r začne predškolskú podľa mojich výpočtov. Neviem, ako to všeobecne v škôlkach funguje a nechcem sa učiteliek pýtať ako debil - 5,5r do školy určite nepôjde, to bude potom opakovať tú predškolskú triedu? Nie je to blbosť? Ak sa tam nebodaj naučí písať alebo čítať, nebude sa tam ďalší rok nudiť? 😃 To takto bežne funguje, či sa mám ozvať, že zabudli na moje februárové dieťa? 😂

negymama
20. aug 2022

moze teraz byt v strednej a tu strednu si zopakovat.

negymama
20. aug 2022

moj syn chodil od 2,5 do 6,5 roka do skolky /narodeny na silvestra/ cize chodil 4 roky, 1x v malej triede, 2x ako stredne deti, 1x predskolska, a ani v predskolskej citat a pisat nevedel, a v skole sa nenudil. teda on sa celkovo nenudi.

negymama
20. aug 2022

oni tie deti presuvaju podla datumu narodenia a poctu, teda ak maju vela deti v malickej triede tak tie najstarsie podla datumu presunu do strednej. a ked je napr. malo deti v predkolskej tak tie najstarsie zo strednej daju dam, ale nemusi byt pravidlo. Lebo napr. staci ze ak bude mat par deti odklad a ostanu este rok v predskolskej, tak tvojho este nechaju druhy rok v strednej, lebo bude v predskolskej triede plna kapacita.

negymama
20. aug 2022

a predskolska trieda je od dovrseneho piateho roku takze urcite do nej ako 4,5 rocny nepojde. Ja som mala augustovu dceru, narodenu 26,8, a kvoli veku ju dali k predskolakom, mala k 1,9, pat rokov . Ale bola tam chuda stratena, najmladsia, najdrobnejsia /105cm/ a este nezrela do skoly, takze potom este raz s odkladom opakovala predskolsku.

gionella
20. aug 2022

@negymama presne toto si myslím. Nechápem odkial prišiel názor že odkladom sa predlžuje detstvo 🤦🏻‍♀️

canis_lupus
20. aug 2022

@negymama ďakujem, nevedela som, že do predškolskej môžu ísť až 5r 🙏 Tak hádam v škôlke vedia, čo robia, asi by bolo aj lepšie, keby bol v tej druhej triede opakovane, majú tam viac aktivít a výletov ako v tej pre malé deti a hádam nie až tak veľa "učenia" ako v predškolskej 😃

canis_lupus
20. aug 2022

@negymama môj snúbenec sa ako predškolák naučil čítať a hovoril mi, že sa potom nudil. Ja som sa zase ešte v škôlke učila angličtinu a tiež som sa potom na nej v škole prvé dva roky dosť nudila, keď som to už všetko vedela 😁

negymama
22. aug 2022

@canis_lupus su skolky kde je vela tried a su akoby 4 stupne, tak ak dieta chodi do skolky 4 roky tak sa vzdy presunie len do vyssej triedy. Ale ak ma skolka rozdelene len 3 triedy a bezne deti aj bez odkladu ak nastupili mladsie chodia 4 roky...tak min. 1x musi triedu opakovat.

Strana
z3