icon

Veľmi vnímavé - citlivé dieťa

21. júl 2023

Čítala som niečo o citlivých deťoch a uvedomila som si, že môj syn mi pripadá až príliš citlivý alebo vnímavý, neviem ako to nazvať.
Najnovší zážitok ma podnietil napísať.
Aby bolo jasné, nehľadám diagnózu, len ak viete poradiť, ako mu lepšie porozumieť, priblížiť sa mu.
Má 5 rokov a najprv som si to neuvedomovala, ale zvykol hovoriť ze mu niekde smrdí, niekto mu smrdí...dokonca ho naplo na vracanie keď vošiel niekam kde smrdelo.
A teraz ako vie lepšie vyjadriť pocity, tak sa stalo, že videl jednu známu z okna a povedal, že je veľmi škaredá. Tá pani má rakovinu a je veľmi chudá a drobná. Ja len tŕpnem aby to nepovedal verejne, lebo budeme vyzerať ze to my snáď takto hovoríme.
Nikdy v živote sme my nekomentovali nikoho že je škaredý, to len pre poriadok.
Boli sme pri vode a bolo tam asi 2- ročné dievčatko úplne holé. A aspoň nejaký úspech mojej výchovy, že nezvrieskol nahlas ale pošepkal mi, že to bábo sa mu nepáči, že je hnusné, lebo je holé 🤦 lebo už som mu samozrejme v takých situáciách vysvetľovala, že nevykrikujeme postrehy o ľuďoch a neopisujeme ich.
Alebo povie, že má rád len mladých chlapov a nie starých dedkov. Mojej mame - svojej babke povedal, že ju nemá rád. Druhá babka mu smrdí a zas vtedy povedal, že má rád len dedka. Pritom obaja by sa pre vnúčatá pokrájali a vzťahy máme perfektné, aj tam deti trávia čas, výlety...

Nám povie, ze nás má rád, rodičom, aj synovcovi dospelému povedal nahlas že ho má rád, takže nejaký emočný mrzák snáď nie je 🙈
Pritom má kamošky aj dievčatá, má ich veľmi rád, chýbaju mu keď nie je v skôlke a povedal, že si vezme Alžbetku za zenu. Čo mi zas príde štandardné, aj my sme to tak vnímali ako deti.
Neviem či je to normálne alebo máme vyhľadať nejakú psych.pomoc? Niekedy neviem ako na tieto jeho reči reagovať...

o smrade a ja mám alergiu, skoro nič necítim.

autor
21. júl 2023

...pardon, neslo mi to zrolovat

my nehovoríme nikde o smrade, lebo ja mám alergiu

lenicka298
21. júl 2023

Tak ja neviem, ale moja skoro 5 ročná tiež komentuje okoloidúcich. Tiež mi povedala, že maminka ta stará teta riadne smrdí. V obchode na plné hrdlo mami aha aké má ten ujo velikanske brucho 🙈 Dedovi povie , že smrdí keď je opitý. Mojej starkej zadrela, ci uz pojde do nebicka, ked je stara 🙈 Svagrovi ci si neumyva zuby ked ich ma take škarede špinavé😀.. Snažím sa jej vysvetliť, že to sa nehovorí. Že mi to môže posepkat. Na kúpalisku tiež pozoruje, pýta sa... najťažšie je, keď vidí postihnuté dietatko a pýta sa prečo, čo mu je. Rovnako keď vidí starého človeka na vozíku. Keď videla prvý krát černocha, tak pred ním ostala stat s otvorenými ústami, že sa aj on začal smiať 🤣 Beriem to ako normálnu vec, ved je to dieta, objavuje svet, veľa vecí nechape, tak sa jej ich snazim trpezlivo vysvetlovat. Dáva najavo svoje pocity. Ale ani má nenapadlo to riešiť s psychológom....

autor
21. júl 2023

@lenicka298 ved ja len uvazujem, vies teraz sa tolko nestretavame s inymi detmi v mojej pritomnosti, ked uz chodi do skolky.
Neviem posudit ci je normalne ze deti napina ked niekam vojdu a smrdi tam.
Inak jemu smrdia aj vône, napriklad odmietol.sa ist osprchovat ked bol citit sprchovy gel po muzovi v kupelni. Stale ma nejaky problem, vyhrady, stale protestuje, som z toho dost vycerpana.

gabika0825
21. júl 2023

No ak takéto veci nepochytil doma, tak jedine ich musel pochytiť v škôlke alebo niekde medzi kamarátmi. Je normálne ze deti v takom veku blbnu, nevedia koľkokrát ani čo hovoria aký je význam toho slova, len si to hovoria v škôlke alebo niekoho v škôlke počul že hovoril že je niekto škaredý, alebo niekto/niečo smrdí tak to pochytil a teraz to hovorí pomaly na každého a pri každej príležitosti. Skôr by som prehodnotila tvoju reakciu na to keď už niečo take povie, aby to neprerastlo do toho že to niekomu povie nahlas a napriamo. Dieťa treba vychovávať a nie tŕpnuť a čakať ako sa nabuduce prejaví a co povie. Evidentne keď ani po tvojich vysvetleniach nepochopil že take veci sa nehovoria, môže si ich pomyslieť ale majú ostať v jeho hlavičke, nuž treba to riešiť inak. A tým nemyslím že ho máte bit a podobne, ale on sa peknými slovami neodnaučí, ked už ste mu to doma vysvetľovali pekne. Držím palce

gabika0825
21. júl 2023

Btw teraz čítam niektoré komentare od teba @autorka, no a z toho čo pises mi príde že nie je citlivý ale rozmaznaný.

andrejka1974
21. júl 2023

@lenicka298 už pri reakcii že dieťa je škaredé že je holé mu treba vysvetliť že dieťa nie je škaredé keď je holé pretože aj on by a holý a nie je škaredý proste mu vysvetliť že škaredý sú len zlý ľudia proste naučiť ho už teraz čo sa patrí a čo nie lebo ak sa to teraz nenaučí časom budú škaredý všetci počnúc tebou

autor
21. júl 2023

@andrejka1974 vysvetlujeme stale, to je snad samozrejmost.

autor
21. júl 2023

@andrejka1974 no isto mu nebudem hovorit ze skaredi su zli ludia🤦 aby si zacal mysliet, ze nebodaj kto sa jemu nepaciz je este aj zly.

autor
21. júl 2023

@gabika0825 preco rozmaznany? Na zaklade coho myslis?

lenicka298
21. júl 2023

@andrejka1974 to asi patrilo autorke, a nie mne

akvi
21. júl 2023

Môže byť citlivý na vône/smrady. Tiež mi vadia veci, čo si niekto iný ani nevšimne. Môj syn je tiež vysoko citlivý na vône. Napríklad nemôžem prať v žiadnom vyraznom prášku o avivazi ani nevravím. Nikdy by si neobliekol nič, čo vonia po avivazi. Mydlo dodnes jedine detské bez vyraznej vône. Deodorant nehrozí, používa len ten kryštál proti poteniu, ten nijako nevonia. Nevojde do kúpeľne, ak sa tam ja niečím navoniam - rozumej dám si gulickovy deodorant, ktorý normálny človek ani necíti. No a ja tiež som schopná prejsť na druhý chodník, ak ide predo mnou niekto navonavkovany. V autobuse ma napína z toho puchu, čo tam je.

autor
21. júl 2023

@akvi ano, citlivy na pachy rozhodne je, to je asi najvýraznejšie unho. Dufam ze sa to vekom zmierni, nech nevracia po rodine a znamych 🙈

akvi
21. júl 2023

Inak moj syn je AS, aj preto tá citlivosť, ale aj iné veci samozrejme.

mira0611
21. júl 2023

Prepac, ale z tohto opisu mi tvoj syn nepride ani vnimavy, ani citlivy. Moj syn ked mal tolkoto rokov, tak bol vnimavy citlivy. Ked ucitelka nepravom nakricala na jeho spoluziaka alebo spoluziacku, tak prisiel domov a o tom rozpraval, niekedy sa aj rozplakal lebo mu ho bolo luto, alebo ked sikanoval 1 spoluziak druheho, tak on sa zanho postavil, lebo uz nevydrzal, a lutoval spoluziaka.
Tvoj syn ma dobry cuch a dobre vidi.

autor
21. júl 2023

@mira0611 nemusis sa ospravedlnovat. Ved ja to nepisem ako nejaku zasluhu, ako pozitivnu vlastnost.
Tvoj syn je zrejme empaticky.
Ja pisem o zvysenom vnimani pachov a vnemov - cisto technicky.

bluemoon24
21. júl 2023

To, ze vnima pachy, podle me neni znamka citlivosti. Ja jsem na pachy extra vnimava - napr. kdyz jsme jeli jeste na zakladce na plavecky, tak jako jedinna jsem citila zvratky v autobuse, nikdo jiny to neregistroval, nad nami byla pozvracena deka zabalena v sacku. A spoustu jinych veci. Moje sestrenice zase rekla pani v obchode, ze ma velkou pusu. Deti proste pojmenovavaji, co vidi. A to ze rekl, ze je pani “skareda” vubec nemusel myslet zle, proste vypadala jinak nez ostatni a on to neumel jinak pojmenovat. Mas sikovne a zvidave dite, nic jineho bych na tom nehledala.

tinka_1807
21. júl 2023

@gabika0825 Nemyslím si, ze je extra citlivý. Výrazne citlivé dieťa som bola ja. A do dnes som. Je rpavda, že aj ja cítim pachy viac, ale moje prejavy citlivosti keď som bola malá boli skôr že som bola často nervózna z vyraznych zvukov, pachov, kadečo má vedleo rozrušiť. Musela som mať svoj rezim, nejaké svoje predmety často so aebou. Bála som sa cudzích ľudí a nových veci ... Bola som veľmi "utiahnuta". Veľmi veľa veci som vnímala, ale málo o nich hovorila. Tvoj syn mi príde ako normálne zvedavé dieťa, ktoré sa proste zaujíma o svet :D

marianarem
21. júl 2023

No asi bude citlivejsi na zmyslove podnety ako ini. Moj manzel to ma zase s hmatom a zrakom. V podstate nema rad oblecenie, nie je mu na tele prijemne a viac menej moze iba cistu bavlnu a niekedy lan. Ked sa spoti, tak sa ta citlivost zvysuje. Raz mu pri spoteni zacala tak neskutocne vadit lanova kosela a tak sa v nej osival, ze si musel ist do najblizsieho obchodu kupit bavlene tricko a prezliect sa. Podobne citlivy je na dotyky. No a vizualne je strasne vnimavy na to, ako to na nejakom mieste vyzera. Pohlad na skarede miesto (v jeho ponimani) mu vyslovene dokaze pokazit naladu a naopak pohlady na pekne miesta mu robia velmi dobre. Naozaj velmi sa tym zaobera, ako to kde vyzera a vsima si detaily, co si ini nevsimnu.
Co tym chcem povedat, je, ze je mozne, ze malemu to takto zostane, ze bude taky aj ako dospely. Ale tak ako moj manzel, nauci sa s tym zit. Casom prestane byt netaktny (pri normalnej vychove), aj moj manzel sa ovlada a v podstate vacsinu tych pocitov povie iba mne, nieco aj inym blizkym ludom. Sam si najde aj sposob, ako prezit "smradlave" miesto, "smradlaveho" cloveka...postupne si bude na ludoch vsimat a vazit rozne veci, takze ten pach bude vediet brat viac s rezervou. Za zenu si najde taku, co mu bude vonat, domov si tiez spravi podla seba.
Z tvojej strany urcite stoji o akceptaciu, aby tie jeho vnemy neboli povazovane za blbosti, proste brat ho takeho aky je. Podla mna treba na to brat ohlad, nevystavovat ho zbytocne situaciam, kde ho az napina, na druhej strane ho ani uplne neofukovat, trochu nepohodlia znesie.

autor
21. júl 2023

@marianarem ďakujem 🙂

thoughtfulweirdo
21. júl 2023

Mám 5 ročnú, ktorá je extra citlivá na pachy a tiež jej veľmi veľa vecí, miest aj ľudí smrdí a áno, komentuje to. Ona je teda veľmi citlivá aj na oblečenie, vadia jej rozličné strihy a materiály, takže tá citlivosť na pachy ma neprekvapuje. A že si všíma a nahlas komentuje, to je úplne normálne. Aj to, že ľudí má a nemá rada na základe (z pohľadu dospelého) "somarin". Pochopiteľne si opakujeme, že tieto veci sa komentujú výhradne potichu a mimo dosluchu dotyčného, ale keďže je to 5 ročne dieťa, stále bude mať kontrolu impulzov primeranú 5 ročnému dieťaťu. Očakávať od nej sebakontrolu dospelého je absurdné 🙂

autor
21. júl 2023

@thoughtfulweirdo ukludnila si ma 😃 postupne sa to zlepsuje, rozumie stale viac, ale vidis, aj tu su dokonale matky, ktorych deti maju v siestich rokoch asi spravanie diplomata 🤷

alabama0011
22. júl 2023

Ahoj, nie som odbornik a ani netvrdim, ze tvoj syn to ma, ale existuje na to diagnoza, sensory processing disorder, skus si to pogooglit

ivanaa346
22. júl 2025
@anonym_autor

@lenicka298 ved ja len uvazujem, vies teraz sa tolko nestretavame s inymi detmi v mojej pritomnosti, ked uz chodi do skolky.
Neviem posudit ci je normalne ze deti napina ked niekam vojdu a smrdi tam.
Inak jemu smrdia aj vône, napriklad odmietol.sa ist osprchovat ked bol citit sprchovy gel po muzovi v kupelni. Stale ma nejaky problem, vyhrady, stale protestuje, som z toho dost vycerpana.

@anonym_autor Kniha VYSOKO CITLIVE DIETA ...prečítajte si ju . Toto nie je diagnóza, také deti da uz rodia ,su len viac citlivé a ich nervová sústava viac a rýchlejšie reaguje na všetko. Aj nas syn taky .Ak by ste niečo potrebovali kľudne napíšte, poviem Vam ze s týmito detmi všeličo človek zažije 🙂