icon

Vezmú mi dieťa do škôlky, keď skoro nič nevie?

23. jún 2023

Už je prijatá, ale neviem, či nebude problém, ak sa nevie sama obliecť. Veľmi slabo rozpráva, nechce sa predstaviť, nepovie koľko má rokov, nepozdravi, večný boj s umývaním rúk, chodí na nočník, na záchod nesadne. Najesť aj napiť sa vie, len sa celá zagabre, neobsedí, je živá, nebaví ju kreslenie, vie jedine tak slnko, aj to musí mať náladu, vkladacky, skladačky, doplňovacky tak isto. Dá jednu kocku a už stačí, buď povie že nevie, alebo to hodí a nebude to ďalej robiť. Strihať ešte nestrihala.
Nechce rozprávať, slabo jej rozumieť.

Strana
z2
anjelicek26
23. jún 2023

V skolke maju nocniky pre zaciatok, v nasej urcite... a zachody su tak nizko, ze fakt verim, ze rychlo pojde tam.

Moj syn cmaral do 6 rokov len haky baky... mal odklad, ale dnes je jeden z najlepsich ziakov v triede, mozno aj ten najlepsi... nie kazde dieta to bavi... je ako pises - zivy - dodnes v motorike ++ - plava, hra hadzanu, tenis, cvici na naradi... kazde dieta je dobre proste v niecom inom... do 3,5 roka nerozpraval vobec, ale u opatrovatelky bol od 1,5 roka a v skolke od troch uplne bez problemov... takych deti je... nerob si s tym hlavu, vsetko sa postupne nauci a vy stale trenujte dalej doma...

patka06
23. jún 2023

Máte čas 2 mesiace, aby sa doučila aspoň základné veci - obliecť sa, normálne najesť
Ostatné činnosti odkuká a doučí sa aj v škôlke

autor
23. jún 2023

Ďakujem, to ste ma trošku ukludnili. Už som si vypočula, že je pozadu s vývinom. 🙈

januska12323
23. jún 2023

Jemine, nechceš od nejak nejak veľa? Predstavovať sa nemusí ani koľko má rokov nič také. Keď sa zababre dostane druhé tričko, nato sú. Vie sa aspoň vyzliecť a dať si pyžamo? Vytiahnuť hore nohavice, obuť? U najmenších mávajú aj nočníky, hlavne aby vedela ísť aj sama.

autor
23. jún 2023

@januska12323 obuje sa, ale naopak. Vyzlečie sa, ale obliecť ťažko. Aj keď jej dám tričko tak, aby len pre piekla cez hlavu, ona pcha všetko do jedného otvoru. Nohavice to isté a potom dostane nervy.

autor
23. jún 2023

@januska12323 a predstaviť som myslela tak, že nepovie ani svoje meno keď sa jej opýtala ako sa volá. Ukáže na prstoch koľko má rokov, ale nepovie.

januska12323
23. jún 2023

Pani učiteľky pomáhajú obliekať ale skúšaj ju nechať aj samu. To pôjde neboj. Hovoriť nemusí ani slovo, stačí keď rozumie a nejak oznámi keď potrebuje na záchod a tak.

pribinak
23. jún 2023

Kolektív ju bude ťahať vpred.

Deti sa učia odzeranim od iných deti, opakovaním po iných deťoch. Určite sa v škôlke naučí veľa nového

Nemusí ešte hovoriť vety, ale treba s niu rozvíjať jednoduchú komunikáciu.
Aj jedenie aj keď sa zababre, treba trénovať.

Ten záchod nie je až taka tragédia, máte ešte 2 mes

autor
23. jún 2023

@pribinak a kaká len v kúte do plienky 🙄 už rok nemá plienku ale na veľkú nesadne na nočník, ani na wc.

autor
23. jún 2023

@pribinak rozpráva až priveľa, je ukecaná, ale niečo hej zle rozumieť, a pred inými je ticho.

patka06
23. jún 2023

Obliekať ju teraz v lete naučíš, daj jej pre začiatok volnejšie tričko s obrázkom, obrázok dopredu, najväčšiu dieru prevlečie cez hlavu a na každej strane jej ostane jedna na ruky.
Rovnako nohavice, ideálne začať krátkymi. Sú tam dve diery, každá na jednu nohu a vytiahnuť hore.
Trpezlivo jej vysvetľuj, snaž sa nepomáhať, aby to zvládla sama.
Bude šťastná, keď sa jej to podarí.
Topánočky môžeš vo vnútri označiť obrázkom, rozdeleným na polovice v jednej a druhej topánke.
Plienku jej nedaj a motivuj na WC, trojročnej by som nočník doma zrušila úplne.

pribinak
23. jún 2023

Netlac, uvidi v škôlke kakat deti, tak ju to bude inšpirovať. Netlac aby ste sa nedopracovali k nejakej chronickej zápche. Z kakania do plienky deti vyrastú, chce to len trpezlivosť

Ak zle - nečisto rozpráva zober ju k logopedicke. Logopedicka ti povie či je to na jej vek ešte ok, alebo budete niečo trénovať.

matkahelka
23. jún 2023

ja uz mam pubertiacku a casto s muzom spominame na to, ze keby dcera nenastupila do skolky, mozno by sa doteraz nenaucila rozpravat. tym chcem povedat, ze sla do skolky ako takmer 3rocna s mama, tata, hamham, paaaa a par hatlaninami. az som mala nocne mory z toho, co ona bude v skolke robit, ako sa bude dorozumievat, ked realne vobec nerozpravala. a za par mesiacov v skolke skladala vety. a v 4 a pol roku hovorila take krasne r, ze by mohla robit aj logopedicku. obliekat sa sama vobec nevedela, resp.vedela, ale zaryto to odmietala a bola schopna aj v mrazoch vyjst vonku v pyzame. mala par oblubenych jedal, nezjedla ziadne natierky ani kremove polievky, ak akakolvek priloha k masu bola poliata stavou, ani sa toho nedotkla. a asi za mesiac v skolke si bez problemov natiahla aj ultratesne leginky, obliekla si dokonca sama aj ponozky.o jedle ani nepisem, naucila sa tam jest fakt vsetko. za mna je skolka taky maly zazrak a to, o co sa mamka doma moze snazit aj roky, v skolke - vdaka "davovej psychoze" (rozumej kolektiv) - sa prirodzene nauci fakt za par tyzdnov. Takze vobec, ale vobec nestresuj ❤

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
vierka1991
24. jún 2023

Neboj sa, môj keď išiel do škôlky, mal svoju reč ktorej som rozumela len ja. Ani on sa sám nevedel obliecť. V škôlke sa to naučil. Určite je viac takých detičiek. Kresliť kreslí ešte aj teraz len vaky baky, ale chodí ešte stále do škôlky. Aj ja som mala obavy že ako sa s pani učiteľkami dohovorí, ale zvládli to .

hendikep
24. jún 2023

noa? tak je hanbliva, deti nie su cvicene opice ze kazdeho dospeleho musia pozdravit, predstavit sa, ukazat a povedat kolko maju rokov.. ked doma rozprava tak to neries… jediny problem vidim v tom kakani… to im vadit asi bude 🤔

blah24
24. jún 2023

Muj nemluvil vubec, nemaloval, oblect umel tricko, vsechno bude fajn uvidis. Doma nas maji na haku, prece jen ucitelka je cizi. A odkouka vsechnomod deti

zuzuliatko18
24. jún 2023

Nás drobec cikanie do záchoda zvládal ako tak, veľmi sa.mu to nechcelo riešiť, keď sa hral. obliekať sa sam nemal záujem a v škôlke ho deti potiahli riadne. Aj pani učiteľky inak počúva, ako nás. Koľko som sa.mu navysvetlovala, čo sa ako oblieka, nula bodov. ale keď pani učiteľka povedala, zrazu to išlo.
A z dietata, ktorému nič nebolo rozumieť skoro, sa za dva mesiace v škôlke stalo ukecany človiečik, aj výslovnosť sa veľmi zlepšila.
Ešte máš.dva mesiace, trénovala by som hlavne jedenie a ten záchod, na to si u nás napr. potrpeli.

evkamotka
24. jún 2023

Skolka ju vysvihne vpred. No nezabudni, oni za teba dieta nevychovaju, urcujuca je tvoja vychova. Nezaspi na vavrinoch. Plienka, nocnik, strihanie, rec (navsteva logopeda)....
Zacni sa jej venovat, lebo ked je v takomto stave ako trojrocna (na zaklade vasho prostredia a vychovy), bude sice o tri roky niekde dalej ale zase to moze byt slabsie oproti rovesnikom. Zatial co do skolky to az tak nevadi, v skole sa uz moze riadne trapit.

titla
24. jún 2023

Nestresuj, staci, ze vie zaklady. V skolke sa nauci.
S tou recou, je dolezite aby vedela komunikovat - dat vediet, ze chce na zachod, prosi si vodicku a pod. - nemusi vediet rozpravat v celych vetach.
S tym obliekanim, apon obliect tricko, kratasy, vyzliec pyzamko natrenujte cez leto. Zo zvyskom jej pani ucitelky pomozu. Nechaju ju vyskusat samu, ak sa jej to nepodari, pomozu jej. O tom, ze si naopak obude topanky - to polovica deti v jej veku. Ucitelky si to pred odchodom von skontroluju (uz maju prax) a povedia, nech sa obuje znova.
Tam ju deti potiahnu - davova psychoza spravi vela.
A stym kakanim by som to neriesila. Zbytocne ju do niecho netlac, aby si nevytvorila blok. Polovica deti sa v skolke nevykaka, setria si to na doma a to nemaju ziadne problemy. Moj sa tiez v skolke este nevykakal.

amelia89
24. jún 2023

Moj syn bude mat tri o mesiac a to s tym obliekanim veru bieda este tak mesiac dozadu. Aj vyzliekanie on si vyzliekol jeden rukav a krical pomoooc. Takze som sa fakt obrnila trpezlivostou a zatala sa a cakam, vravim jedna ruka,este este este druha. Ked sa rozculuje poviem mu ze mu rada pomozem ale musi to aspon skusat. Ak sa cely obliekol/vyzliekol tak som mu dala za odmenu taky gumenny vitamin (on si mysli ze to je cukrik 😅) Teraz uz to zacina byt omnoho lepsie- vyzlece vsetko, oblecie si vsetko tiez len obcas to ma ako hastroš,obuje sa len sa pyta ktora noha ktora topanka. Fakt posun, len ma to stalo polku sedivych vlasov kym som cakala 15 min kym sa oblece 😂 Takze cez leto trenujeme dalej a ty skus s dcerkou tiez mozno s nejakou odmenou a tak…

poopsie
24. jún 2023

Ja mam v triede aj 4 ročné deti, ktoré doma nevideli nožnice... Však jej ich kúp a dobre ich odkladaj z jej dosahu a pri tebe nech strihá noviny. Nech si cvičí jemnú motoriku. V tom našom mozgu je to tak zaujímavo pospájané, že by sa zlepšením jemnej motoriky mala zlepšiť aj reč. Plastelína ju bude možno viac baviť ako kreslenie ale to nevadí aj tým sa trénuje jemná motorika

ullala
24. jún 2023

Neboj sa, deti sa v skolke zvyknu spravat inak ako doma. My sme nasu nevedeli odvyknut doma od nocnika, napriek tomu v skolke chodila bez problemov na zachod. Cize doma nocnik, v skolke zachod 🙈 a vsetko ostatne sa nauci tam.

mikadooo
24. jún 2023

Áno, zoberú, neboj sa. Moje dve deti sa ešte ani nepýtali na šerblík. Vzali obe. Malý sa prvého pol roka s učiteľkami jednoducho nebavil (aj keď vedel rozprávať). Nebol žiaden problém. V prvej triede sa ešte veľa toleruje, jednoducho detičky so zvykajú na škôlku.

autor
24. jún 2023

@elizabet173 keď jej nedám plienku, nebude kakať, zadrží, až kým plienku nedám, ale potom ani cikať nechce, lebo ju tlačí asi. Už sme párkrát skúšali, motivovali, tlieskali, von do trávy skúšali, no ani za svet. Uvidíme.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
alex666
24. jún 2023

Nestresuj dopredu, kolektiv je moze potiahnut... Nas chodil do jasli a teda tam sa spraval diametralne odlisne ako doma.
Teraz ide tiez do skolky, rozprava dobre, ale napr. obliect sa nevie, snazime sa este na tom pracovat, ale tiez proste cakam, ze pod silou kolektovu sa nauci

autor
24. jún 2023

@elizabet173 ona nemá problém so stolicou, ona kaká každý deň, len ak som skúšala nedať plienku, tak chodila s prekríženými nohami a skrývala sa. Presne tak. Ak uvidia, že nie je zrelá, zostane doma. Doma je šikovná. Všetkému rozumie, len tie základné veci ju nebavia, zato mi vyberá z práčky, aj vytrepe a tak chce zavesiť 😃 chce kosiť s ockom na záhrade, piliť drevo, nakupovať, no keď jej poviem, že pod ideme kresliť, tak urobí dve čiarky, alebo pretlačí až na všetky strany a už ma nervy. Chce sama jesť, s vidličkou je pekne. Z lyžice jej všetko padá. A to od roka som ju nekrmila. Keď chce ísť rýchlo von, aj sa obuje, ale ak to od nej chcem ja, na truc nie.

autor
24. jún 2023

@alex666 keď čítam, čo všetko by mali vedieť, mám pocit, že už aj počítať a písať musia. Pritom sa jej venujem, čítame, kreslime (vlastne ja) spievame, tancujeme, varíme, lego skladáme...ale ju to nebaví. Ona radšej také tie "dospelácke veci"

svetlonos
24. jún 2023

Ahoj 🙂
moc by si po nej chcela. Ani ja nema vzdy chut hovorit ako sa volam a ked v niektorej robote odo mna chceli aby som nosila este aj odznaky s mojim menom, islo ma slahnut! To ako oznacenie so zidovskou hviezdou.
Ale k veci. Maly ma ma 3 roky, oblecie si slipy, gate, tricko nehrozi, polovicne ponozky ano, tue normalne nie. Topanky tiež casto obuje naopak. Cika v skolke do wc, na kakanie doma i skolke pyta plienku. Striha rad. Meno povie podla nalady, vek tiez. Zdravi ako sa mu chce/nechce. Vcera cestou do skolky zdravil 5 ludi - ahoj poklad moj 😂 Ja tak obcas pozdravim jeho alebo manzela.
Denne ma nove oblecenie, zakyda sa vzdy rozlisujem len medzi vela/menej a ktory sorej na flaky pouzijem 😅. Minule mi jedna vychovavatelka natesene povedala, ze s nou po 3 tyzdnoch uz zacal aj rozpravat 😀
V skole ju "davova psychoza" donuti sediet pri jedle.
Ona ti nakresli slnko?? Wou! Maly nakresli kruh a "zeriav" v tvare L a hotovo. Ze nema rada vkladacky? To ju malo bavit uz skor, nie? Maleho to nikdy moc nebralo. Neviem ako sa jej venujes/nevenujes. Daj jej viac na vyber ako len vkladacky. Ma rada kocky? Ja som sa hram s malym aj mu stavam. On si uz postavi tiez podobne veci sam, daj jej puzzle, vacsie aj mensie horalky/ nastryhane slamky a nech navlieka. Kuo prstove farby, aj stetec, platno ci papier, na stol igelit a nech sa babre. Plastelina super vec. Pozri hrybod Habba alebo Ravensburger. Klikni na internet www.rozumnehracky.sk, maju tam tiez pekne hracky na rozvoj 🙂
Neboj, nesil to, uc pomocou hry a nechci vsetko naraz. Neporovnavaj s druhymi 🙂

Strana
z2