icon

Výchova dieťaťa

carrot_apple
4. apr 2017

ahojte, chcela by som sa dozvedieť ako vychovávate svoje deti a aký systém ste zvolili lebo už asi od 3 roka môjho dieťaťa, pozorujem ostatných rodičov a vidím časť z nich v sebe a nechcem taká byť. Policajt, učiteľ, stále okrykujú deti na ihriskát, upozorňujú, dávajú tresty, zakazujú jesť sladkosti, niečo prikazujú, deti plačú, durdia sa, robia zle...moje dieťa nieje až tak obmedzované,ale v niektorých prípadoch som sa našla a je mi z toho zle...uvediem napr. príklad: ráno keď ideme do škôlky tak sa dcérka sama zobúdza, ale nechce sa jej obliecť čo si večer sama vybrala s mojou pomocou do škôlky, hneď beží k TV a potom ju musím stále volať aby už ho vypla a išla si čistiť zuby, že ideme, že sa treba obúvať. Musím jej to opakovať aj 3x kým, sa konečne pomaly priblíži k TV, vypne ho a ide si čistiť zuby. Robí mi to zle, som nešťastná sama zo seba, že ako jej mám už vysvetliť, že potrebujem od nej pomoc lebo ráno už vie veľa vecí urobiť sama a ja mám toho na práci dosť...na ihrisku mi robí scény keď poviem, že musíme ísť domov, nekryčím po nej, len si čupnem k nej a poviem jej, že ideme domov lebo už je zima napr.

Strana
z4
moni244
4. apr 2017

@carrot_apple presne tak, ako sa ti nepaci, nevyjednavam, neprosim, co poviem, to plati a kludne sa moze hodit aj o zem, so mnou nepohne.

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@moni244 a je výslekom toho, že sa ťa napr. nebojí? tupo poslúchne rozkaz?lebo ja som si občas všimla, že ju aj trhne keď jej dačo prikážem a zvýšim hlas, nerada by som ju stresovala.

moni244
4. apr 2017

@carrot_apple preco by sa mala bat? Pozna hranice, uz ani hlas nemusim dvihnut, staci pohlad a vie, ze teraz sa nevyjednava.

dominika6
4. apr 2017

@carrot_apple načo by mala pozerať ráno TV? nechápem..
vstanem,urobím hygienu a idem z domu,lebo tieto vrtochy ju iba zdržiavajú,zabavia mozog a nečuduj sa,ked má niečo rozpozerané že ty do nej hučíš aby to vypla...tvoja chyba

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@dominika6 však ale to isté bolo aj keď nebola TV, ona sama vstane o 6:00 a máme 45 minút na odchod tak čo má robiť? aj keď sa hrala v izbe tak som ju musela furt volať a trvalo to kým sa odlepila od hračiek aj si maľovala už a stále som ju aj tak musela volať napr.

lorela
4. apr 2017

@carrot_apple Mne to pripadá tak, že sa veľmi bojíš z nejakého prapodivného dôvodu dávať je príkazy, zákazy, upozorňovať a usmerňovať, až ti začína prerastať cez hlavu.
Začala by som pekným dohovorom - vysvetľovaním, milým a pokojným hlasom, a to hneď čo sa týka raňajšej televízie. Pochopiteľne, nebude nadšená a možno urobí scénu jede deň aj druhý, ty však vysvetľuj a hlavne necúvni. Ráno pred škôlkou, kedy sa ponáhľame a máme iné povinnosti sa TV pozerať nebude! 😉

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@lorela prevažne som sa jej pýtala, že čo by chcela ráno robiť keď tak skoro vstáva, a chcela som sa s ňou aj dohodnúť a trvalo to cez 14 dní a stále žiadna zmena, tak asi budem musieť byť trpezlivejšia, no vieš, do mňa dosť otec kryčal asi mám komplex z toho...

felycity
4. apr 2017

vy ako rodičia musíte určiť hranice, výchova je občas aj o príkazoch respektíve pravidlách, ak sa ti nepáči, že pozerá ráno tv, lebo potom nie je schopná sa načas nachystať, musíš dať pravidlo, že sa nebude pozerať... je to malé dieťa a treba ju učiť ani v škola ani v živote to nefunguje len tak, ak chceme fungovať v spoločnosti musíme sa naučiť rešpektovať pravidlá - zákony a pod. takže ty musíš určovať hranice, na strane druhej vyvíja sa, formuje sa jej osobnosť, nie je to psík, ktorý bude hneď skákať na povel, nie vždy také malé dieťa dokáže emočne zvládnuť, to, že napríklad musí ísť už preč z ihriska.... na to všetko treba prizerať, byť trpezlivý a nustupovať, báť sa? pokiaľ naňu nejačiťe, nebijete ju, nemá sa prečo báť

moni244
4. apr 2017

@carrot_apple pise sa to "krical" a hranice, prikazy, sa daju aj bez kriku

lorela
4. apr 2017

@carrot_apple Aha. Krik určite nie je vhodným výchovným prostriedkom, to bez debaty (aj keď občasnému kriku, výnimočne, asi podľahol už každý z nás aj voči dieťaťu). Zvýšiť hlas je niečo iné, takisto ako zmena tónu, pretože dieťa môže už na základe toho rozlíšiť, kedy je rodič nahnevaný, kedy urobilo niečo zlé, kedy neposlúchlo. Zvýšiť hlas áno, kričať nie 😉. Samozrejme, každému zvýšeniu hlasu má predchádzať prosba, aby dieťa urobilo to či ono.
Trpezlivosť a opakovanie, to je to, čím sa musíš obrniť do najbližších týždňov a mesiacov. Neúnavne opakovať, vysvetľovať a žiadať, aby ráno prebiehalo v režime v akom ho potrebuješ.

sense
4. apr 2017

mymamerezim ked sa nejde do skolkytak ma rano telku a potom obliect, ranajky atd.... ked nesla po dobromtak telka sa vypla a hotovo...ked sa ide doskolky najprv trenba spravit to co ma ,ked sa mota tak rozpravka nie je, vonkuked sa hra a treba ist domov tak jejpoviem este 5 minut aby sa dohrala al. 3x smykalka a ideme...kedzavne teater tak dostanena vybereste chvilu ostanemealenebude rozpravka al ides a ked boli pokusy o vzdor oknabuduce ziadnych 5 minnaviac nebude aletreba dodrzat ... chce to trpezli ost ale ide to niekt. dieta pichopi hned ineskusa dlhsie... nemyslimzema zomnastrach,kricim vynimocne a "vychovnu" este nedostala... aj kedvela krathlavne v posl. dobe ma tostojivela trpezlivostikedze je faze vzdoru

mimla
4. apr 2017

Podľa mňa je tragédiou dnešnej doby, že sa chceme stať kamarátmi našich detí. Ale my nie sme kamaráti, sme rodičia a máme zodpovednosť. Takže k tomu patrí aj postrkovnie dieťaťa k nami vytýčenej ceste. Niekto dohovára, vysvetľuje, vydiera, upláca, niekto kričí, niekto capne po zadku, niekto zakáže výhody, niekto to vzdá a nechá dieťa rásť ako samorast. Nie všetci sú stvorení k jednotnej výchove. Ako rodičia sme rôzni a presne také rôzne sú aj deti a z toho vychádzajúce výsledné kombinácie. Nie každá konštelácia je vhodná na kamarátsky prístup. Možno sa ti nepáči taký prístup, hentaký prístup v okolí, ale ty s tými deťmi doma nie si, nemáš predstavu o tom, čo sa dialo predtým, potom, doma za dverami. Takže v hodnotení ostatých rodičov by som bola pŕŕŕŕŕŕr´!!! veľmi opatrná. Ty máš svoje dieťa a to je tvoje pole realizácie. Aj mne dlho trvalo, kým som pochopila, že ja nie som kamoškou ale v prvom rade mamou. Takže už ma nejaké " a ja ťa neľúbim" nevytočí. Aj keď uznávam, že kričím podstatne častejšie, ako by som chcela. Ale zapájam aj iné zbrane. Psychotický šepot a vražedný pohľad, takže už nie je toľko kriku potrebného. Naučila som sa zdvihnúť ľavé obočie v tom správnom čase a v tom správnom čase hrozivo mlčať. Taký vhodne vypustený vzduch z nosa tiež splní svoj účel.

Čo sa týka telky, schovať ovládač, odpojiť z elektriky, kým nie je oblečená. Ak to stihne, ostane jej chvíľa na telku, ak nie, jej smola. Takto som to urobila ja. Pár dní bol krik a potom sa na telku zabudlo.

Keď mi starší syn robil scény na ihrisku, strčila som ho pod pazuchu a išli sme krik nekrik. Ale ja mu hovorím dopredu, že o chvíľu odchádzame, nech pomaly končí. Takže to nie je nejaké že šup šup v túto sekundu odchádzame.

Možno som pre niekoho studený čumák a prísna mater, ale ja viem, čo mám doma, vie čo by sa stalo, keby som jednala inak.

Mladší syn si nedovolí voči mne to, čo robil jeho brat v jeho veku. Tie prvé deti si zlíznu všetky naše výchovné omyly, musia vydupať cestu súrodencom a sú na ne kladené najväčšie nároky, poznám to, sama som najstaršia.

U nás sa je vtedy, keď zavelím, zásadne pri stole, spolu celá rodina. Oblieka sa to, čo nachystám. Nie že by bol u nás nejaký vojenský režim, ale sú skrátka oblasti, kde odmietam ustupovať. A potom sú oblasti, kde už nemám silu bojovať, resp. mi to za to nestojí a to je napríklad kopa hračiek všade, rezignovane ich nosím do detskej. Je mi jedno, akej dĺžky má syn vlasy (má dlhšie, lebo tak to chce), je mi jedno ak sa zablatí alebo obleje v škôlke, či na ihrisku. Ale nie je mi jedno ak nepozdraví, nepoďakuje. Pre niekoho iného sú podstatné zase iné veci.

dominika6
4. apr 2017

@carrot_apple no celkovo sa nemá čo ráno hrať..
však zobudím ju,nech sa oblečie,alebo jej trochu pomôž,sadnúťk stolu,zjesť nejaký jogurt,alebo ak niečo zvyknete malé raňajkovať,hned ju hnať umyť zuby a odchod..
čím viac jej dávaš času tým via sa moce..za 45 min. vychystám dve deti,ktoré si samé robia aj desiatu,opatria psa a ideme busom..
takže z toho času jej uber..

miss_sunflower
4. apr 2017

chápem že chceš mať s dcérou pekný vzťah a aby mala pekné detstvo. ale musí vedieť, že čo povieš, to platí! kým na ňu neziapeš ako zmyslov zbavená a nemáš nereálne požiadavky (napr. by si od nej chcela aby spravila niečo, na čo nie je dosť zrelá), tak si myslím, že je to v poriadku. už je dosť veľká, aby pochopila niektoré veci, napr. prečo si má ráno pohnúť. každé dieťa potrebuje režim a pravidlá, iba to im dáva istotu. báť sa ťa bude iba ak budeš neustále podráždená až nebezpečná, vybuchneš aj pri nevinnom žarte atď. ak nájdeš spôsob, ako neustúpiť a pritom nestratiť nervy, alebo to aspoň nedať tak najavo (sama netuším ako sa to robí 😀), jednoducho trvať na svojom bez škaredých vyhrážok a zastrašovania, tak môžeš byť na seba ako matka pyšná 🙂 nebuď na seba príliš prísna, som si istá, že sa k dcérke správaš pekne a robíš všetko najlepšie ako vieš 😉

dominika6
4. apr 2017

@mimla krásne zhrnuté...
ja som ,,získala,, prezývku Frozen😀
komandujem,trvám na všetkom do bodky a čo poviem to platí..aj ked sú už deti vyššie ako ja,stačí ked im dám 5 min náskok a vedia že za ten čas bude urobené to čo som povedala 😀

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@dominika6 ako keď sa sama budí?už som aj skúšala ju dávať večer neskôr späť aby ráno dlhšie pospala a prt to bolo platné.má 4roky a 9 mesiacov ráno chce iba jabĺčko lebo sa teší na raňajsky s deťmi v skôlke...tak asi budem musieť chodiť skôr do práce 🙂

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@dominika6 ja nechcem byť taká policajtka

dominika6
4. apr 2017

@carrot_apple nie neskôr spať,skôr vstávať..
nechaj jej režim..o 19:00 bude v posteli a ráno vstať v presný čas..
len mať rituál činností,ktoré bude mať naučené..ale nie hry..namiesto hier bude mať o 5min. viac času sa sama obliecť,alebo vymeniť nohavice za iné 🙂
a nik sa tu nehrá na policajta..
každý vychováva s láskou,nehou,či pochopením..
ale ak ty posúvaš hranice,dieťa si ich posunie 2x viac..

mimla
4. apr 2017

@carrot_apple Pozri, ak nechceš byť "policajtka", tak sa budeš musieť zmieriť s tým, že dcéra bude skúšať, čo na teba platí viac, ako keby si tou policajtkou bola. Poznám aj také deti, kde sa vysvetľuje a vysvetľuje a vysvetľuje... Ide to aj tak, ak máš na to povahu. Ja na to povahu nemám. Skúšala som vysvetľovať a tom období ma hrozne bolievala hlava, ako som verbálne stále riešila staršieho syna. Mojim deťom, obzvlášť tomu staršiemu vyhovujú viac pravidlá a režim. Je tak spokojnejší, jednoduchšie sa mu žije ak vie odkiaľ pokiaľ môže lietať. Inak ja napríklad niekedy, nie často, ale stáva sa, úplne programovo ustúpim jeho požiadavke, ak sa mi ju pokúsi svojmu veku primerane zdôvodniť. Aby zase neuviazol v pravidlách.

Pravidlá sú kamoši, nie nepriatelia 😀 Príkazy sú len postrkovanie k tým pravidlám. Však nemusíš jej kázať škaredo, aj slušne sa dá, len z toho musí byť jasné, že to myslíš vážne.

mimla
4. apr 2017

@dominika6 Frozen je super 😀

kvetinka75
4. apr 2017

@carrot_apple možno ju trhne od ľaku, nečaká že niekto na ňu zavolá a zľakne sa. Ale rešpekt musí byť. Ja tiež zvyšujem hlas, keď už je toho moc. A nemám pocit, že by sa ma niekto bál. Treba mať autoritu. Nedá sa nechať ich nech si robia čo chcú alebo im 300 x opakovať to isté. Potom to majú na saláme.

tarvika
4. apr 2017

u nas mame nastavene, ze rano sa moze pozerat jedna rozpravka a potom sa musi chystat. teraz uz sama vypina, niekedy je potrebne upozornit, niekedy nie. ale vzdy pokojne a trbvam na tom, alebo rovno sama vypnem. vie ze take su pravidla, tak to ide aj bez kricania a stresu. samozrejme nie vzdy, nikto nie je dokonaly 🙂

kaja73
4. apr 2017

u nas najskor umyvanie,obliekanie a potom ranajky pri TV..krasne to funguje..

kvetinka75
4. apr 2017

ja som ráno zrušila všetky rozptylovačky - žiadny TV, žiadne hračky. Keď sme boli vychystaní, tak sme išli. Keď aj skôr. Aspoň nestihla začať vymýšlať somariny. Keď majú veľa času, nudia sa, musia sa niečím zamestnanť. Treba skrátiť čas - choďte skôr. Neviem či chodíš autom alebo chodíte pešo, tak vyrazte skôr, prejdite sa, porozprávajte, alebo choďte skôr. A čo keď bude v škôlke a ty v práci skôr. Vyhneš sa aspoň týmto problémom.

kvetinka75
4. apr 2017

a ako tu už niekto napísal, my sme ich rodičia, nie kamaráti. Nedá sa byť naraz aj kamarátom aj rodičom. REšpekt musí byť, rodičia by sa poslúchať mali. A popri tom môžete mať pekný vzťah. Teraz je to pomaly naopak.

andrejka1974
4. apr 2017

@carrot_apple najprv nech si spravy svoje povinosti umyje si zubky, naranajkuje sa oblecie sa a az potom si moze sadnut k telke a ked bude cas odchodu tak jej 10 minut pred poviem vypiname telku a ideme sa obliect a posluchnut musi u nas musia posluchat aj starsi vynimku ma len rianka , ale ta len preto ze je autistka a nerozumie nicomu ale u nej sa snazim tiez dodrziavat urcity system , rano prebalit nakrmit a ideme do sklky ak ma zly den tak je to s placom krikom ale zvladame to vsetci treba naucit deti respektu voci starsim a ver mi funguje to mam 5 deti a pravidla msia dodrziavat aj najstarsi co maju 23,19,17 vedia ze vychadzka cez tyzden je do 19.30 inac je zaracha na tyzden mozno si myslis ze som prisna ale deti si ma vazia a su ochotne pomoct vedia sa postarat o mladsich surodencov , pomozu doma a maju respekt voci dospelym vikendy maju volne a radi dovedu domov aj svojich priatelov a priatelky a citia sa vsetci u nas ako doma toto som u nich pestovala od malicka a vermi ze to zvladnes aj ty

mimla
4. apr 2017

Pozri, ak vieš po anglicky kúp si zmrzlinu a pozri si k tomu toto video. 😉

https://www.youtube.com/watch?v=M4OKjNB7KMo
0silvia0
4. apr 2017

@carrot_apple no mať nervy ráno vyjednávať s dieťaťom a vysvetľovať... hm... asi máš len jedno dieťa, pri dvoch by si si toto nemohla dovoliť. Nič iné ti nezostáva ako pritvrdiť režim
a nevyjednávať, žiadna telka ráno, byť láskavá, ale rázna mama, kričať skutočne nemusíš, stačí rázne povedať.

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@mimla radšej to červené vínko🙂

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@0silvia0 to nieje o tom, že má iba jedno dieťa, podľa mňa to, že máš napr. 5 detí ešte neznamená, že si o niečo lepšia... ja mám ešte chorú mamu, takže to je moje druhé dieťa...

Strana
z4