icon

Vyhodili mi dieťa zo škôlky

kikasom
14. okt 2023

Ahojte, 4 ročný syn v septembri 1x nastúpil do MŠ a už na druhý deň sa mi na neho sťažovala pani učiteľka, že neposlúcha a na dvore sa nezdržiaval na vyhradenom mieste pre ich triedu a ak sa to nezmení, tak sa budú musieť porozprávať s pani riaditeľkou. Potom každý deň bolo niečo, napríklad nechce jesť, nezapája sa do aktivít, ťažká komunikácia atď.
Po týždni v škôlke syn ochorel a bol vyše 2 týždne doma.
Prvý deň v škôlke po chorobe sa zase pani učiteľka sťažovala, že nechce jesť a nezapája sa.
Pár dní bolo ako tak dobre, ale v jeden deň bol veľmi divoký, zas na dvore utekal, počas aktivít si robil svoje, skákal, výskal a hlavne nerešpektoval pani učiteľku. Ja jej rozumiem, nemá na starosti len jeho a najmä, ako som si všimla je s nimi väčšinou sama.
Ďalší deň s ním bola spokojná a povedala, že je ako vymenený, čomu som sa veľmi potešila. No napriek tomu som poobede dostala telefonát, aby som sa zastavila u pani riaditeľky.
Riaditeľka mi zase povedala to isté, čo aj učiteľka, čiže odbieha na dvore, neje, nepije, neposlúcha. Ale, čo ma zarazilo, že vraj sa schováva pod stolom alebo že je reálna hrozba nebezpečia sebe a pre ostatné deti, lebo behá a zakončila to vetou, že si dovolí tvrdiť, že môj syn má nejaký neurologickí problém 😳 No neviem, mám ešte 2 ročného syna a nikdy mu ani vlas neskrivil a nijak ho neohrozil, skôr naopak. Chráni ho!
Dokopy bol v škôlke 2 týždne a vylúčili ho. Nedali mu šancu aspoň do konca adaptácie, ktorá mala byť do konca novembra. Veľmi ma to mrzí a som smutná, lebo on tam veľmi rád chodil a stále sa pýta do škôlky.
Okrem toho, čo som napísala nerobí deťom zle a nie je ani agresívny.
Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí. Doma tiež niekedy neposlúcha hneď, ale nakoniec aj tak spraví čo treba. Nemyslím si, že je to zlé dieťa a nemyslím si, že si to zaslúžil 😔
Riešime logopédiu aj neurológiu, ale bohužiaľ termín máme až o mesiac.
Ani neviem, čo chcem. Či radu, skúsenosti, alebo sa iba vyrozprávať.
Ďakujem aj za prečítanie 🙂

matullienka
15. okt 2023

@patus_2 ale vždy je možnosť ho žiadať ako nechať trápiť sa všetkých, žiaľ bez vyšetrení a určenia/ neurcenia diagnózy sa ďalej nepohne nikto a trpieť bude najviac dieťa.

1mina
15. okt 2023

Tazko zhodnotit. Poviem takto - moja dcera je aspergerka, a chovala sa prvy mesiac v skolke podstatne horsie. Ale ze podstatne, seriozne som kazdy den cakala ze mi povedia nech uz druhy den nechodime. Ale natrafili sme asi na super ucitelku ktora jej davala sancu a snazila. A to akoze seriozne napriklad tyzden kvoli nej ani nesli von. Ucitelke som povedala ze cakame na vysetrenia eate sme nic nemali. Potom dcera zapadla, zvykla si a chovala sa uplne stopercente. To uz ki ucitelka hovorila zvysok roka zeby neverila ze ma nejaku dg. Takze potrebovala len dat tu sancu a trpezlivost, zvykla si a bolo dobre. Ale teda je velmi mudra, sikovna, vzdy robi co treba, ale keby ju vyhodili po 2 tyzdnoch s tim co tam robila by som nebola prekvapena. Ale mam aj syna u ktoreho riesime autizmus, a on je sice velmi zlaty, nekonfiktny vsetko, ale nerozumie, nedokázal by tam plnit zakladne pokyny atd, na prechadzkach uteka po svojom, unho ani nerozmyslam zatial nad normalnou skolkou lebo viem ze ked nerozumie tak to takto nepojde.

babulkomale
15. okt 2023

@kikasom riesis to dost neskoro, ale hlavne ze riesis.
Len nechapem, kde si bola ako matka doteraz, ked stvorrocny zle komunikuje a neda sa s nim dohodnut. To sa asi nestalo zo dna na den.
Mesiac je vyborny cas, my sme len na alergologiu cakali skoro rok.

simona20201309
15. okt 2023

@patus_2 pri dieťati s diagnózou sa znižuje počet detí v triede, môžu požiadať o asistenta, dostanú odporúčania ako s daným dieťaťom pracovať. Podľa diagnózy mu budú tvoriť individuálny plán. A ak MŠ na to nemá podmienky, nie je povinná takéto dieťa vzdelávať

simona20201309
15. okt 2023

Každopádne sa tieto veci v októbri ťažko riešia. Matka mala mať už dávno papier v rukach

matullienka
15. okt 2023

@1mina len podľa toho čo napísala autorka je jej syn podobne ako tvoj, nie dcéra. Uteká vonku, nerozumie a zle sa vyjadruje. To je podľa mňa hlavný dôvod predaja dieťa vylúčili. Všetci vieme, že učiteľka si nemôže vonku dovoliť utekať stále,a jedným dieťaťom a ostatné nechať bez dozoru. Žiaľ chyba autorky je ,že tieto veci sa určite nestali až nástupom do škôlky a autorka ich mala riešiť podstatne skôr

zonjushe
15. okt 2023

Mna len zaraza, ze to riesis az teraz. Minimalne rok ste uz mali chodit na logopediu a intenzivne s nim pracovat. To, ze ti ho vylucili zo skolky vidim ako najmensi problem momentalne.

mamina7070
15. okt 2023

ja len dopisem ak ma tvoj syn poruchu porozumenia a ty si ho dala do skolky tak to je asi take pre neho ako keby teba vysadili samu na sumatre a funguj
necuduj sa jeho spravaniu on tam preziva elky stres a tym ze si to neriesila tak mu ublizujes
on potrebuje diagnostiku a odporucania a hlavne s nim denne musis pracovat podla pokynov odbornikov
bud vdacna za tu riaditelku ze to nenatahovali lebo to by nebolo v prospech dietata

simona92101
15. okt 2023

@simona20201309 o tej profesionalite sa da diskutovat,vela x su tam vyhorete osoby bez akychkolvek schopnosti ucit sa nove veci,ucia podla 20r starych osnov.alebo mlade ucitelky bez skusenosti..my sme na to doplatili,ked dcera nastupovala uprostred roka do skolky,bola tam nova mladucka ucitelka,ktora sa vyjadrila ze nema na nu cas a nervy a po 3 dnoch usudila ze nie je pripravena na skolku len kvoli tomu,ze sa nechcela prezliect do pyzama🤦‍♀️detom sa vyhrazala,ze ked nebudu spat,ze v noci pride strasidlo a noznicami im odstrihne jazyk 😡 uz tam nepracuje...

simona20201309
15. okt 2023

@simona92101 😒áno máš pravdu. Toto je naozaj strašne. Nesmie sa to stávať. Dcérka je v poriadku? Nemá z toho traumu?
No po 100x sa zopakujem.... kamery by veľa poriesili

1mina
15. okt 2023

@matullienka ano necitala som uplne vsetky komentare ale ak je to tak, ja sama syna ani neskusam dat zatial do normo skolky, vie ako tam funguje dcera atd, a za jedno on by bol chudal uplne strateny a navyse aj ucitelky. Ja mam sama s nimi dost vonku a to su len dvaja, nakolko syna napadne ze hura na druhej strane cesty je nieco super a rozbehne sa hlava nehlava cez cesty. Bezne mi uteka z ihriska von, naposledy tento tyzden rpeliezol dieru v plote a zase som ho chytila na ceste. Takze toto absolutne nie do triedy s 20 dalsimi detmi nepripada do uvahy, ja sama by som sa bala. On tiez nieje zly, co rozumie posluchne, adetom neublizuje, ale rozumie hrozne malicko a pravidla prenho tom padom su spanielska dedina. Navyse samozrejme aj psychologicka atd mi odporucaju tu specialnu aj skrz to ze tam sa takto detom uplne inak venuju, to v beznej skolke s 20 spoluziakmi proste nie je mozne. Nikde neni napisane ze ak sa zlepsi nemoze prejst neskor do normalnej, beznej to tak robia. Takze ja sa ani nedivim az tak ze ho vylucili ak nerozumie, to je tazko ucitelkam si toto brat na zodpovednost. Pro dcere absolutne ta je velmi mudra, rozpravala plynule velmi skoro, porozumenie nikdy nebol absolutne ziadny problem, len to spravanie a aj to sa dalo do poriadku ked sa v skolke udomacnila. Ale syn moze byt kludny ako chce, ale proste momentalne na normo skolku nema kapacitu. Mozno o dva roky to bude inak.

patus_2
15. okt 2023

@simona20201309 mal by sa znižovať počet detí v triede, ale realita je mnohokrát iná. Jednoducho veľakrát niesu prostriedky na ďalšiu učiteľku, ďalšiu triedu, ďalšieho asistenta....

mogaa
15. okt 2023

@kikasom vieš, toto čo popisuješ by nebol problém u 3-ročného dieťaťa ale u 4ročného to už problém byť môže.....4ročné dieťa má už rozumiešť všetkému a vedieť komunikovať, rovnako má vedieť spolupracovať....bolo treba skôr so škôlkou komunikovať, pýtať sa na možnosti a priniesť potvrdenie od detského psychológa že dieťa nemá problém....ak by dieťa problém malo, psychológ napíše ako s dieťaťom pracovať.....do vtedy ho mohli dať prerušenie....

simona92101
15. okt 2023

@simona20201309 chvalabohu ano,len sme riesili dlho nocne desy kvoli tomu.po tyzdni tam prisla starsia ucitelka a vsetko bolo zrazu v poriadku.stacilo povedat ze sa nemusi prezliekat do pyzama a bolo po probleme.

kikasom
autor
15. okt 2023

@simona20201309 wow, to už ani nemusím ísť na vyšetrenia. Ešteže viete diagnostikovať dieťa, ktoré ste v živote nevideli 👍

babo561
15. okt 2023

@kikasom a nie je to tým, že potrebovali miesto uvoľniť ? Ty si im prišla vhod, kedze si na RD s druhým dieťaťom.

simona20201309
15. okt 2023

@babo561 joj no určite.... toto je taky scestný názor.... je jediná čo je doma?
Podľa zákona sa počas roka nesmú prijať nové deti.

saw_
15. okt 2023

@kikasom je uplne normalne, ze dieta v procese adaptacie iba pozoruje, nerozprava, neje. Zo zaciatku. Postupne ako sa “porozhliadne” zacne jest, zpajat sa do aktivit a vytvarat kamaratstva.
Sama si okrajovo napisala, ze 4rocny nerozumie, slabo rozprava. Bolo by zaujimave poznat aj verziu uciteliek. Ked riesite neurologiu, asi tam nejaka doagnoza bude, len problem je, ze rodicia si nechcu pripustit, ze by ich dietatu nieco bolo. Cim mu este viac skodia. Fakt nechapem, ze ste to neriesili o rok skor a zacali konat az na podnet skolky..

simona20201309
15. okt 2023

@kikasom len chod chod... už dávno si tam mala byt. A hlavne nezatvaraj oči pred realitou, ale snaž sa svojmu synovi pomôcť. A neobvinuj celý svet okolo

kikasom
autor
15. okt 2023

Mrzí ma, že niektoré to vidíte tak, že som ho zanedbala. Som s ním 24h denne a mne také veci nerobí. Ako som písala občas ani mňa neposlúcha na prvé slovo, ale to neznamená, že je vkuse neposlušný. Áno to je moja vina, že som reč nezačala skôr riešiť to uznávam. No, ako by som to vysvetlila... On komunikuje, len neskladá dlhé vety a súvetia. Čo sa týka porozumenia, nerozumie zväčša novým veciam, s ktorými sa ešte nestretol. Okolie ma stále ubezbečovalo, že v škôlke sa rozhovorí, ani nebudem vedieť ako. No to už nezistím. Ideme do cppp aj k neurologičke, tak som zvedavá, čo mi povedia.

matullienka
15. okt 2023

@kikasom teraz píšeš, že nerozumie zväčša novým veciam, v úvodnom príspevku píšeš, že veľakrát ani nerozumie čo mu človek hovorí. Tak ako to je?

anjelicek26
15. okt 2023

@kikasom 4 rocne dieta nema odpovedat len slovami... syn bol hluchy na jedno ucho a druhe 40% a aj tak 3,5 rocny hovoril plynule... odcital s pier, v kolektive ale obrovsky problem, lebo deti suslu, deti nevyslovuju poriadne, hovoria jedno cez druhe... teraz nadych vydych a obehat odbornikov, v skolke poziadat o - prerusenie - dochadzky, nie vylucenie a skuste to zasa v januari po diagnostike.

kikasom
autor
15. okt 2023

@matullienka tak, že v škôlke sa stretol s novými vecami, situáciami, alebo napríklad nepochopil pravidlá hry... Nemyslela som to tak, že bežným veciam nerozumie.

matullienka
15. okt 2023

@kikasom tak neviem, tvoj syn je tak starý ako moja dcéra. Tiež chodí do škôlky už od minulého roka, ale za celý rok nerobili nič čomu by nechápala. Netuším aké hry u vás deti hrajú ale dovolím si tvrdiť, že 4 ročne dieťa by malo pochopiť jednoduché pravidlá novej hry.

matullienka
15. okt 2023

@kikasom alebo akým situáciám v škôlke nerozumel? Veď tam zo začiatku nič také nové nerobia

juliacenc
15. okt 2023

@kikasom tak to je neskutocne fakt…. Mozno potrebovali volne miesto pre nejake decko nejakej znamej kto vie. Este som nepocula, aby bolo dieta za takychto okolnosti vylucene a tie reci okolo toho… vau ale najhorsie je, ze aj tak nic nedosiahnes, len hldat inu skolku

petronelag
15. okt 2023

@1mina Keď je to už 4 ročné dieťa a takto rozpráva, rozumie a ostatné, čo spozorovali, tak tam treba ísť na vyšetrenia. Keď som chodila so synom do škôlky, tak tiež tam boli asi tri prípady, kde rodičia museli ísť s dieťaťom na vyšetrenia - k psychologičke a ďalším a ako som pozorovala, potom sa už do tej škôlky nevrátili, potrebovali špeciálnu škôlku alebo odišli do škôlky pre poruchu reči, tam bolo v triede menej deti.
Ja som tiež syna dávala zo začiatku len na pol dňa, tiež tam málo jedol, zvykal si len postupne, ani nespával už na obed, často bol chorý, ale potom už predškolskú zvládol na celý deň.

vevesh
15. okt 2023

@kikasom
@matullienka napriklad moja dcera sa odmietala podielat na hrach, vobec nejedla, vobec neprehovorila v skolke prve 3 mesiace, nespala nikdy v skolke- napriek tomu bolo to normalne zdrave dieta. Nie kazde dieta je vydrezurovana opicka, ze bude hned nieco robit na priane ucitelky len preto, ze je v kolektive. Vdakabohu, u nas bol adaptacny proces 4 tyzdne (cize plne 4 tyzdne dochadzky) a dcera sa rozhovorila poriadne az po pol roku, ked nasla svoju spriazdnenu dusu.

matullienka
15. okt 2023

@vevesh nevravím zapájať, ale ona píše, že nerozumie a to je rozdiel to by už 4 ročné dieťa malo

vevesh
15. okt 2023

@matullienka tak ale nevies, ci nerozumie alebo nechce, kedze efekt je stale rovnaky a to, ze dieta si robi co chce alebo nespolupracuje vobec....a ja vobec nevidim snahu personalu zistit, ci je to dg alebo jednoducho reakcia a stres z noveho...