icon

Vyhodili mi dieťa zo škôlky

kikasom
14. okt 2023

Ahojte, 4 ročný syn v septembri 1x nastúpil do MŠ a už na druhý deň sa mi na neho sťažovala pani učiteľka, že neposlúcha a na dvore sa nezdržiaval na vyhradenom mieste pre ich triedu a ak sa to nezmení, tak sa budú musieť porozprávať s pani riaditeľkou. Potom každý deň bolo niečo, napríklad nechce jesť, nezapája sa do aktivít, ťažká komunikácia atď.
Po týždni v škôlke syn ochorel a bol vyše 2 týždne doma.
Prvý deň v škôlke po chorobe sa zase pani učiteľka sťažovala, že nechce jesť a nezapája sa.
Pár dní bolo ako tak dobre, ale v jeden deň bol veľmi divoký, zas na dvore utekal, počas aktivít si robil svoje, skákal, výskal a hlavne nerešpektoval pani učiteľku. Ja jej rozumiem, nemá na starosti len jeho a najmä, ako som si všimla je s nimi väčšinou sama.
Ďalší deň s ním bola spokojná a povedala, že je ako vymenený, čomu som sa veľmi potešila. No napriek tomu som poobede dostala telefonát, aby som sa zastavila u pani riaditeľky.
Riaditeľka mi zase povedala to isté, čo aj učiteľka, čiže odbieha na dvore, neje, nepije, neposlúcha. Ale, čo ma zarazilo, že vraj sa schováva pod stolom alebo že je reálna hrozba nebezpečia sebe a pre ostatné deti, lebo behá a zakončila to vetou, že si dovolí tvrdiť, že môj syn má nejaký neurologickí problém 😳 No neviem, mám ešte 2 ročného syna a nikdy mu ani vlas neskrivil a nijak ho neohrozil, skôr naopak. Chráni ho!
Dokopy bol v škôlke 2 týždne a vylúčili ho. Nedali mu šancu aspoň do konca adaptácie, ktorá mala byť do konca novembra. Veľmi ma to mrzí a som smutná, lebo on tam veľmi rád chodil a stále sa pýta do škôlky.
Okrem toho, čo som napísala nerobí deťom zle a nie je ani agresívny.
Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí. Doma tiež niekedy neposlúcha hneď, ale nakoniec aj tak spraví čo treba. Nemyslím si, že je to zlé dieťa a nemyslím si, že si to zaslúžil 😔
Riešime logopédiu aj neurológiu, ale bohužiaľ termín máme až o mesiac.
Ani neviem, čo chcem. Či radu, skúsenosti, alebo sa iba vyrozprávať.
Ďakujem aj za prečítanie 🙂

kikasom
autor
16. okt 2023

Vyžiadala som si pedagogické hodnotenie. Ja neviem s kým si ho mýlili, lebo plakal až vo štvrtok a v piatok. Vtedy sme sa s pani učiteľkou zhodli, že sa už asi necítil dobre kvôli chorobe. Inak chodil do škôlky s nadšením. No budiš... Ostatné som nebola prítomná, tak to vyvrátiť nemôžem.

vevesh
16. okt 2023

@zuzinabila tak ak je len trochu mimo spektrum (a bol by ako anjelik), tak to ani nemaju dovod ho vylucit. A ak je velmi mimo spektrum, ze za tyzden ho vedia "zaradit", tak to by aj autorka uz dlhsie pocuvala od okolia, ze nie je v poriadku a nebol by to blesk z jasneho neba. Takto z dialky tazko odhadnut, ale ja vidim velky problem v neadaptacii a vobec tam ani nedoslo k pokusu o adaptaciu zo strany zariadenia. Adaptacia nie je o tom, ze tam dieta prinesiem a ked nebude robit to, co oni ocakavaju, tak ho vylucim- a k tomu este v skratenej dobe. Aj dospely maju 3 mesacnu skusobnu lehotu v praci, preco by sa malo 4rocne dieta zaclenit do cudzieho prostredia za 5 dni???

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
vevesh
16. okt 2023

@zuzinabila ja v tom posudku vidim napriklad tvrdohlave 4rocne dieta v cudzom prostredi, ktore iba recovo zaostava a nevie teda vyjadrit, co chce (i ked, ked by si dali namahu, nasli by sposob komunikacie). Adaptacia neznamena hodit dieta do skolky na cely den a nech sa prisposobi a nauci za 5 dni kolektivu a spolocnym aktivitam. Dieta sa do kolektivu ma zaclenit- a iba prikazom s titulu ucitelky to nefunguje.

bronkax
16. okt 2023

A inak ďalšia vec. Keď sa tu spomína aj pohľad z druhej strany. Nikto nevie ako sa tie učiteľky správajú k deťom keď tam niesme. Veľmi veľa záleží aj od ich prístupu k deťom.

zuzinabila
Autor odpoveď zmazal
kikasom
autor
16. okt 2023

@vevesh nechodil ani na celý deň. O 8 nastúpil a o 11:45 som išla pre neho.

mamina7070
16. okt 2023

@kikasom a ty ako vnimas tie vyhrady ?

lebo absentujuci recovy prejav neschopnost zapojit sa do zakladnych cinnosti ako je umyvanie jedenie a to vykrikovanie je ako z ucebnice PAS (kde patri aj napr autizmus)

kikasom
autor
16. okt 2023

@zuzinabila to áno, ale väčšinou zvyknú prerušiť na pár mesiacov a potom skúsia znova. No my sme tú možnosť nedostali.

mamina7070
16. okt 2023

@vevesh akym aktivitam sa ma 4 rocne dieta v MS ucit ? ako sa je ? ze za stolom ? alebo ako sa umyvaju ruky ze na oslovenie zareaguje ? to ako vazne ?

kikasom
autor
16. okt 2023

@mamina7070 pani, on tieto veci vie... Vie sa najesť, vie si umyť ruky aj zuby, vie sa učesať.

petronelag
16. okt 2023

@zuzinabila No a už je vlastne 1 a pol mesiaca, možno sa ostatné deti už dosť dobre zabehli. Ale tak treba ísť k psychologovi a podľa ich návrhov ísť potom do inej škôlky, napr. kde sa venujú viac deťom, ktoré nerozprávajú na svoj vek alebo skúsiť niečo súkromné, kde je menej deti a ak sa rozbehne, tak na rok skúsiť znovu bežnú škôlku.

mamina7070
16. okt 2023

@kikasom cize ked mu povies ty alebo manzel priadne niekto iny z rodiny Jozko chod si umyt riuky a sadni si za stol tak pojde a vykona to ?

lolita555
16. okt 2023

Napíšem ti môj prípad tiež mám 4 syna rozpráva dobre má rád decka poslúcha ale tiež v škôlke nejedol prvý rok mal svoju čiaru ráno k stolu a skladal si skladačky ,decka nechcel nezapájal sa do ničoho.bol a je veľký introvert a najradšej bol sám ale zmenilo sa to .vďaka spolupráci s učiteľkami.teraz je úplne iný.chce to čas a ochotu čo sa vo vašom prípade nedostavilo

vevesh
16. okt 2023

@mamina7070 u nas ti teda novoprichodze deti len z titulu, ze maju sediet za stolom, nesedeli. Aj rozhadzovali hracky, aj ich neupratali, aj odbiehali na ihrisku, aj sa nezucastnovali aktivit... Vdakabohu za adaptacny proces🙏, lebo by do skolky chodilo iba zopar deti s takymto pristupom. "Stadovitosti" sa pri charakternejsich detoch s vlastnou hlavou treba naucit. Netreba sa ucit samotnu cinnost, ale sposob, ze ked jedia vsetci, ma jest aj on/ona, aj ked nie je hladny. Ze sa ma zucastnovat na aktivite, aj ked ho nebavi ci nezaujima, lebo je cas aktivit. A ano, vytvorit rezim v kolektive dietatu trva. Poddajne, ustrachane ci spolocenske deti to budu akceptovat od prveho dna. Tvrdohlave,charakterne a s poruchami nie. Ale za to, ze neposlucha ako cvicena opicka, neznamena automaticky, ze poruchu ma.

senta_sofia
16. okt 2023

@kikasom skus CPPaP, uz aj v skolke su deti s asistentami

senta_sofia
16. okt 2023

@kikasom a este si pozri skolsky poriadok, ake su dovody na vylucenie dietata, nepride mi to ako uplne standardne

mamina7070
16. okt 2023

@vevesh ty o voze a tema o koze ja som mala integrovaneho syna v statnej skolke mal stredne tazke adhd aj asistentku mal
sestra musela dat syna do skolky pre deti s NKS potom sa vysvihol a siel uz na normo zs
kamoska zasa ma syna s autizmom a on bol v speci skolke

dost dlho som sa pohybovala v komunite s detmi s PAS

proste klucove je tu porozumenie nie to ze neje alebo sa hanbi proste on nerozumie pokynom a absentuje (tj chyba ) recovy prejav ako oni mozu řvediet ci im porozumel ako moze ucitelka s 20 detmi sledovat len jeho a uistovat sa ci porozumel ?
ake je to ferove voci nemu ked rodic neriesi jeho stav s odbornikmi a pracou doma (a ze pri takychto detoch je vela veci totalne vydretych) sak to je uplne mimo ako keby ta so zlomenou nohou dali na plucne a cakaju ze sa to poriesi

riesit musi zakonny zastupca v prvom rade

petronelag
16. okt 2023

@mamina7070 To je celkom možné, že v škôlke pre deti s NKS by vedeli lepšie s ním pracovať.

rivini
16. okt 2023

@kikasom ak je komunikacia s dietatom tazka a ani nerozumie, mali by ste vyhladat Centrum vcasnej intervencie. Doma ti to nevadi, ze dieta „nechape“, co od neho chces? Zo skolky ho asi nevylucili len tak, zo srandy…mam doma 22 mesacne dieta a teda rozumie a da sa s nim dohodnut, spolupracuje….ak toto nerobi stvorrocne, uz ste mali byt davno smer psycholog

adkalu
16. okt 2023

@kikasom je mi ľúto, ze ste museli zažiť takéto odmietnutie, iste je to nepríjemná situácia pre všetky strany. Iste si milujúca mama. Avšak to co opisuješ môže a nemusí poukazovať na iste diagnózy. Ak si objednaná na logopédia tak skvele, logopédia vyšetrí porozumenie reči, kvalitu a adekvatnosť rečového prejavu a nasadí terapiu, čím skôr, tým lepšie. Môže odporučiť ďalšie vyšetrenie. Neurológ to isté, doplnila by som psychológa a podla výsledkov sa zariadiš. Možno nebude nutná špeciálna škôlka, tak toto teraz vôbec nerieš. Snaž sa pomôcť synčekovi, na akékoľvek závery je priskoro.

kikasom
autor
16. okt 2023

@mamina7070 samozrejme, často mu ani netreba povedať, keď vidí že má špinavé ruky tak ide aj sám.

vevesh
16. okt 2023

@mamina7070 vobec si si neprecitala prispevok- rozdiel medzi nami je, ze ty podla osobnej skusenosti pristupujes k dietatu automaticky, ze poruchu ma, aj ked ju nema. Ja pristupujem k dietatu, ze poruchu nema, pokial nie je odbornikom dokazany opak. Nie na vsetky vykyvy su diagnozy a nie kazdy vykyv znamena, ze dieta diagnozu ma. Autorka je objednana, odbornici vysetria a potom sa uvidi, ci to opravnene bolo alebo nie...

rozkvet1
16. okt 2023

@kikasom bola som učiteľkou v škôlke. Toľko detí tam nechcelo jesť, spať, vymysleli na prechádzkach, niektorí mali tendencie chcieť si otvoriť bránku a len tak si odísť,... Pani učiteľka mu má vysvetliť čo sa smie a čo nesmie. Je to strašne veľa detí na jedného učiteľa, je to ťažké ale učiteľ sa v tom musí zabehnúť a vedieť ako na to. Keby v škôlke, kde som učila, mali pre tieto dôvody vyhodiť dieťa, tak by tam chodilo asi veľmi málo detí. Takže ja osobne som na tvojej strane a to to píšem z pohľadu učiteľky bývalej. Verím že nájdeš lepšiu škôlku🙂 a my sme v triede mali chlapca ktorý realne fyzicky ubližoval deťom, vždy sme museli zasiahnuť.

anickafer
16. okt 2023

Všetko som nedočítala. Ale ženy, spamätajte sa! Každé dieťa má právo byť v škôlke. To, že dieťa zo škôlky vylúčili, je neprofesionálne a nesprávne. Nech je to dieťa akékoľvek, má právo byť v kolektíve. Vypisujete tu, že máte dobré deti a takéto dieťa narúša denný program... A čo? Môj syn mal minulý rok v triede chlapca, ktorý ich stále bil, ubližoval, dokonca dieťa ocikal. Nepáčilo sa mi to, ale dieťa sa dokáže adaptovať, dokáže sa naučiť v kolektíve fungovať. Ak aj má s tým problém, nie je to dôvod na vylúčenie. Autorku to trápi a vyšetrenia s dieťaťom môže robiť aj keď dieťa ďalej chodí do škôlky. Veď termíny nikde nedostane zo dňa na deň. A čo sa zmení, ak mu diagnostikujú poruchu? Je to zo strany škôlky diskriminácia a ja by som to určite nenechala tak. Sťažovala by som sa a narobila by som im problémy. Samozrejme, dieťa by som tam už nedala... Pracujem ako asistent v bežnej základnej škole. To každé dieťa vymykajúce sa "norme" treba zo školy vylúčiť?

tamtumdo
16. okt 2023

Myslím ako rodič čo som si všimla...takto podobne sa prvé dni správalo nejedno dieťa....museli sa zamykat lebo deti im utekali s revom z triedy....učiteľky mali deti od 2,5 roka...no nie všetci toto vedeli,alebo vedeli a nechceli spolupracovat...prvé dni pri malých deťoch boli z ostatných tried učiteľky z rána, boli tam 4 učiteľky....každá mala po dve deti na rukach,lebo plakali....rodičom povedali nebojte oni si zvyknú,rodičia plakali pred triedami ako ich počuli plakat😂..oni vedia čo ich čaká prve kritické dva týždne....toto v našej škôlke zvládajú ináč....oni prvy týždeň, dva ani nechodia vonku s najmenšími,lebo musia si ich ,,upratať" potom s nimi chodia na prechádzky kde sa deti zaradom držia švihadla....keď som sedela v aute pozorovala som ich...aj to svoje....jedno sa zohlo lebo chrobáčik,druhé odbehlo lebo mláka....tretie sa rozbehlo za niečom .....oni ich len doslova učili chodiť,učili ich že teraz všetci ideme, ideme to....deti ktoré nevedia jesť, kŕmia ...vravia na všetko že je to normálne...že majú čas ...že sú radi keď dieťa vie aspoň udržať lyžicu v tých 2,5 roku....na všetko im nechávajú čas a snažia sa veľmi....takto odfidlikovat dieťa po takom čase?čo preto robili učiteľky?nie každé dieťa počúva hneď,veď každé dieťa zvláda ten nástup do škôlky ináč....hrozné toto...toto je podľa môjho názoru len a len o prístupe a trpezlivosti....áno sú tam aj iné deti...nepotrebuje nič viac len čas ...všetko by sa naučil ako chodí....ale toto je veľmi krátka doba....toto nieje nijako neobvyklé správanie...nemalo by byť,áno....ale veď ešte len nedávno nastúpil....moje sa ráno aj hádzalo o zem že nikam nejde,nevedela som ho ani zobloect....šla okolo učiteľka...nebojte o týždeň bude chodiť rád,a aj tak bolo...oni už asi všetko videli,so všetkým rátajú...majú nejaké svoje overené ,,finty" ako na nich ...ruku do ohňa dám že toto by sa u nás nestalo....aj keď by bol pohovor s rodičom ..ale ani len okolo vylúčenia by toto neslo

nikdenikto
16. okt 2023

@tamtumdo lenže tu dieťa nemá 2,5roka ale 4 roky. Tu sa už proste pocita a s tým, že dieťa vie rozprávať, jesť, obliecr sa, zapája sa do spoločných aktivít a podobne. A to aj vtedy, ak predtým škôlku dieťa nenavštevovalo.

A to ja nevravím, že v autorkinej škôlke postupovali správne keď dieťa hneď na trvalo vylúčili. Ale zase neporovnamajme adaptáciu deti jaslickoveho veku a 4 ročného.

evkaor
16. okt 2023

@kikasom mňa by zaujímalo, aké metódy použili učiteľky na to, aby sa dieťa zaclenilo?

zuzinabila
16. okt 2023

@nikdenikto snazila som sa to tu od rana vysvetlit,ale dobre ze nie som za tyranku deti😀

matullienka
16. okt 2023

@nikdenikto tiež som názoru, že 4 ročné dieťa by už malo rešpektovať a vedieť počúvať, keď sa povie úradníčka ideme,a sebou tak ideme,a sebou neodbiehame a podobne