icon

Vyhodili mi dieťa zo škôlky

kikasom
14. okt 2023

Ahojte, 4 ročný syn v septembri 1x nastúpil do MŠ a už na druhý deň sa mi na neho sťažovala pani učiteľka, že neposlúcha a na dvore sa nezdržiaval na vyhradenom mieste pre ich triedu a ak sa to nezmení, tak sa budú musieť porozprávať s pani riaditeľkou. Potom každý deň bolo niečo, napríklad nechce jesť, nezapája sa do aktivít, ťažká komunikácia atď.
Po týždni v škôlke syn ochorel a bol vyše 2 týždne doma.
Prvý deň v škôlke po chorobe sa zase pani učiteľka sťažovala, že nechce jesť a nezapája sa.
Pár dní bolo ako tak dobre, ale v jeden deň bol veľmi divoký, zas na dvore utekal, počas aktivít si robil svoje, skákal, výskal a hlavne nerešpektoval pani učiteľku. Ja jej rozumiem, nemá na starosti len jeho a najmä, ako som si všimla je s nimi väčšinou sama.
Ďalší deň s ním bola spokojná a povedala, že je ako vymenený, čomu som sa veľmi potešila. No napriek tomu som poobede dostala telefonát, aby som sa zastavila u pani riaditeľky.
Riaditeľka mi zase povedala to isté, čo aj učiteľka, čiže odbieha na dvore, neje, nepije, neposlúcha. Ale, čo ma zarazilo, že vraj sa schováva pod stolom alebo že je reálna hrozba nebezpečia sebe a pre ostatné deti, lebo behá a zakončila to vetou, že si dovolí tvrdiť, že môj syn má nejaký neurologickí problém 😳 No neviem, mám ešte 2 ročného syna a nikdy mu ani vlas neskrivil a nijak ho neohrozil, skôr naopak. Chráni ho!
Dokopy bol v škôlke 2 týždne a vylúčili ho. Nedali mu šancu aspoň do konca adaptácie, ktorá mala byť do konca novembra. Veľmi ma to mrzí a som smutná, lebo on tam veľmi rád chodil a stále sa pýta do škôlky.
Okrem toho, čo som napísala nerobí deťom zle a nie je ani agresívny.
Komunikácia s ním je ťažká a často ani nerozumie, čo sa mu hovorí. Doma tiež niekedy neposlúcha hneď, ale nakoniec aj tak spraví čo treba. Nemyslím si, že je to zlé dieťa a nemyslím si, že si to zaslúžil 😔
Riešime logopédiu aj neurológiu, ale bohužiaľ termín máme až o mesiac.
Ani neviem, čo chcem. Či radu, skúsenosti, alebo sa iba vyrozprávať.
Ďakujem aj za prečítanie 🙂

cafelatte
16. okt 2023

Klasika nepohodlne dieťa pre učiteľku a matka na rodicaku, oni vedia ze si to vieš zariadiť...tipujem štátna skolka.

palicka
16. okt 2023

Prepána, úplne normálne dieťa, ktoré bolo prvý raz idlúčené od istoty, od mamy. A už mu tu na čelo lepíte, že autista, špeciálna škôlka...to fakt každé dieťa potrebuje mať diagnózu? Veď tam bolo dohromady pár dní a aj to len dopoludnia...
Ináč, gramatika pani učiteľky celkom dosť napovedá....

tamtumdo
16. okt 2023

@nikdenikto aj tak si myslím že aj keď ma 4....tak každé dieťa či má 3 alebo 4 je jedno ...každé to proste zvláda ináč ...mali mu nechať ešte čas....po pomaly dvoch týždňoch hneď dieťa vylúčiť je proste skoro....ja som len uvádzala...že sa to dá aj ináč....niektoré 3 ročné vedia toho viac ako 4 ročne ...najmä tí chlapci mi prídu taký ,,lenivejsi" či už v reči,obliekaní ....vidím ake veľké rozdiely boli pri mojich synoch....úplne iné deti a tá istá výchova....

kikasom
autor
16. okt 2023

@palicka "dali si záležať" pretože ani dátum narodenia mu nenapísali správne. A v rozhodnutí o prerušení bolo v hlavičke uvedené meno, dátum narodenia a bydlisko nejakého dievčatka (myslím, že dosť citlivé údaje). Až v spodných riadkoch boli údaje môjho syna.

kikulienkadd
16. okt 2023

@kikasom ...čítala som posudok z MŠ. Nevedia,čo by na neho našli. Nájdi inú škôlku, medzitým skús vyšetrenie v CPaP. Držím palce, nezdáš sa mi ako neobjektívna mama,určite je dobré sa svojho dieťaťa zastať. Všetko dobré prajem!

avonladyba
16. okt 2023

Tiež mi vyhodili dieta zo súkromnej škôlky, mal 3r, inak nastúpil do druhej, teda po mesiaci. Zaujímavé je, že v tej škôlke na neho žiadne sťažnosti neboli.

vanilka83
16. okt 2023

@kikasom neboj sa mam známu tak isto museli preradiť malého do súkromnej škôlky,lebo sa uckam nechcelo mu venovať trochu viacej času...nie je na ňom nič iné divne ani zle,kašli na to,oni sú neschopné lebo sú lenivé. Daj ho do druhej škôlky alebo do súkromnej. Učiteľka v skolke je vystudovana na to aby vedela zvládať rôzne tipy osobnosti deti,proste si s ním nevedela dat rady bol jej na obtiaž tak to vyriešila takto. Zbavila sa roboty.

mooonika1975
16. okt 2023

@anjelicek26 mám v škôlke deti, čo nejedia nič, nepočúvnu, utečú, dokonca sa schovajú pod stôl, to vôbec, ale vôbec nie je dôvod na vylúčenie.

mooonika1975
16. okt 2023

@kikasom takto, ak si povedala všetko a teda ozaj je dieťa v poriadku a vy nemáte žiadne problémy, vďaka ktorým navštevujete odborných lekárov, tak :
Dieťa má nárok na dlhšiu adaptáciu, teda po 2 týždňoch ti ho nemôže vylúčiť. Mám dievča, čo ubližuje ostatným, už tiež neviem, čo s ňou, robime posledné, aby sme ju to odnaučili, ale robime. Ani nám nenapadne, že vylúčiť.
To že dieťa nepapá, nie je indikácia na vylúčenie, mala som dieťa čo pol roka nejedlo nič. NIČ.
Deti utekajú, mali sme rozličné pripady, tam si buď upraviť priestor na behanie, pripadne dieťatko si nepustiť od tela, prechádzať sa s nim, uzavrieť priestory. No je milion spôsobov, ako dieťa zadaptovať. Ak teda je dieťatko po zdravotnej stránke v poriadku.
Riaditeľka pochybila, asi by som sa sťažovala. Ale dieťa by som tam už nedala.

anjelicek26
16. okt 2023

@mooonika1975 v kombinacii s nerozpravanim a zlym porozumenim to myslim skutocne problem je ..aj som pisala hned na zaciatku,ze dva tyzdne je taketo rozhodnutie predcasne . Ale tak oni maju problem aj doma,to je to...

mooonika1975
16. okt 2023

@anjelicek26 nie, nie je , naozaj, mám v triede deti, ktoré nerozprávajú, je ich čoraz viac, posunkovo sa dohodneme vždy. 😉

mamina7070
16. okt 2023

@mooonika1975 pls zverejnite o aku skolku ide lebo ak v pohode zvladate ako ucitelka na 15-20 deti saturovat aj potreby deti s narusenou komunikacnou schopnostou tak to si zasluzi aby o tom rodicia takych deti o takej skolke vedeli

mooonika1975
16. okt 2023

@mamina7070 neberiem to ako nejakú poruchu, ty keď prideš do neznámeho prostredia tiež sa nejdeš hneď s každým priateliť, beriem to ako normálne. A mám teraz ale chlapčeka, ktorý naozaj nič nepovie, a už vie a ako áno, a ne, ako nie. Tak je to pre nás pokrok, to nám uplne stačí. Netreba si škôlku idealizovať podľa toho čo pišem, možno to robim len ja 😂😉❤

zanny93
16. okt 2023

@kikasom Prišlo ti to písomne? Oznámenie o vylúčení? Alebo ti to dali len podpísať? Dá sa odvolať! Nájdi právnika a podaj odvolanie! Budú to musieť stiahnuť a dieťa bude naďalej navštevovať škôlku ako doteraz.. Len keď tam ma takú harpiu učiteľku a riaditeľku.. Neviem ci by som tam dieťa chca nechať aby mu nedajbože nerobili zle.. A na margo správania deti su aj horšie.. Omnoho horšie! A nik ich preto nevyhadzuje.

palicka
16. okt 2023

Netreba ti pravnika, odvolaj sa k zriadovatelovi. Pripadne ŠŠI.

ariana5
16. okt 2023

@kikasom Mne príde, že si chcú uľahčiť prácu. Nálepkova diagnozami dieťa, ktoré sa podľa popisu správa dosť normalne, mi príde za čiaru. Poinformovala by som sa priamo na školskej inšpekcii.

ariana5
16. okt 2023

@ariana5 Lepšiu škôlku v okolí nemáte?

bejka90
31. okt 2023

@kikasom ahoj, nejdem citat 5 stran komentarov, ale normalne akoze zasnem z toho vylucenia a hlavne po takom kratkom case.... som ucitelka v Ms, mali sme strasne problemoveho chlapca, chodil 4 roky do tej Ms, chodili nanho nakricat aj ucitelky zo Zakladnej skoly, co ho v jedalni nemohli pocuvat alebo na chodbe. Akoze ignoroval vsetko co sme robili, jedol len co mu chutilo, kolegyni naplul do tvare, hodil po nej stolicku...ja som tam nebola cele obdobie len par mesiacov leho som nastastie otehotnela, ale pocuvala som nanho staznosti stale, ale podstatu chcem povedat, ze ho nikto nevylucil za tie 4 roky a nie za 2 tyzdne. Posledny rok ho pani riaditelka poslala na vysetrenie k psychologicke a zaver bol Adhd, takze v podstate za svoje spravanie "nemohol" ale zato riadne narusal cely vyucovaci proces :( tym chcem len povedat, ze mi pride nespravodlive ho takto skoro vylucit, lebo naozaj nemal sancu sa ani adaptovat. Dieta sa vraj adaptuje po 6 tyzdnoch, ale u niektorych to moze trvat aj dlhsie. Neda sa na to nejak odvolat?

mamina7070
31. okt 2023

@kikasom ako ste dopdli na vysetreniach?

kikasom
autor
31. okt 2023

@bejka90 dalo sa odvolať do 15 dní, ale s mužom sme sa zhodli, že sa neodvoláme, pretože ho už nedáme tam, kde ho nechcú. Nedaj boh by mu to dali pocítiť. Aj keď chudáčik do dnešného dňa sa tam pýta. Veľmi ma to mrzí, lebo odvtedy ho viac sledujem, keďže niektoré mamičky mi písali, že to my, ako rodičia "nechceme" vidieť, že má problém. Ale nevidím na ňom nič zvláštne okrem toho, že sa nevie ešte tak vyjadrovať, ako by v jeho veku mal.

kikasom
autor
31. okt 2023

@mamina7070 budúci týždeň nás to čaká, ideme do cppp. A neurológ až o mesiac.

mamina7070
31. okt 2023

@kikasom tak sa drzte 😉

bejka90
31. okt 2023

@kikasom tak ano, ja bysom tiez moje dieta tam uz nedala, ale rozculuje ma, ako to vobec mohli takto spravit po tak kratkej dobe:( drzim palce, ak ho date do inej ms do buducna, nech je mu tam dobre a nech ste spokojni

lapersefona
31. okt 2023

Mne sa to vobec nezda fer.vyhodit dieta po 2 tyzdnoch. Mam pocit ze trosku narocnejsich deti sa chcú hned zbaviť. Nedali mu ani poriadne šancu sa začleniť. To je nepedagogicky prístup.

gabu_lienka
12. jan 2024

@kikasom ahoj, ako ste dopadli v cpp a na neuro? Mate nieco nove?

kikasom
autor
25. jan 2024

@gabu_lienka ahoj, na neuro stále čakáme, lebo pôvodný termín nám z dôvodu dovolenky zrušila 😔 tak ďalší termín sme dostali až koncom februára. V cppp sme si prešli pedagogicky-psychologickým vyšetrením, aj k logopedičke tam chodíme a odporučili nám škôlku pre deti s NKS, kde od 1.2. nastupuje 😊
Povedali mi, že s nimi pekne spolupracuje a vydrží sa sústrediť počas celého sedenia a je veľmi šikovný. A to správanie môže byť preto, že sa nevie tak vyjadriť, ako by sa chcel. Naďalej chodíme k logopedičke a rediagnostika bude o rok.

kkett
13. feb 2024

@kikasom Dobrý deň, máme podobné problémy v škôlke. Zaujíma ma ako to pokročilo?

kikasom
autor
9. apr 2024

@kkett prepáčte, že až teraz píšem, ale dlho som tu nebola. No chodí do škôlky do NKS triedy. Každé 2 týždne chodíme k logopedicke. Pokroky nie sú neviem ako výrazné, ale pomaly postupujeme.

mamina7070
9. apr 2024

@kikasom super ze postupujete, tak nakoniec v tej povodnej skolke mali pravdu

tinatitti
9. apr 2024

Ty kokos, to uz aby človek radšej ani nezakladal diskusiu. Ako jej tu poniektore nakladate je neuveriteľné. Drzo napíšete, že čo robila doteraz? By ma fakt zaujímalo,či ste také dokonale matky, psychologicky, neuroložky a pod.
K autorke: svojim spôsobom je dobre,čo sa stalo. Ak má tvoje dieťatko nejaký problém, ktorý si si doteraz nevšimla, tak sa to aspoň vyšetrí a budete vedieť ako ďalej. Obdobie ktoré bol v škôlke je fakt krátke. Ale na druhej strane tým učiteľkam zvyčajne prešlo rukami x deti a teda si mohli všimnúť aj to, čo by tebe alebo inej mamičke nemuselo prísť podozrivé.
Chápem ze ta zarmutilo,že práve tvoje dieťa zo škôlky vylúčili. No mohli to aj inak poriesit. Ale ber to pozitívne. Choďte na tie vyšetrenia. A tie ukážu,či treba špeciálnu škôlku alebo nie. Držím palce,aby ste všetko zvladli