icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

timea7
14. nov 2016

@esther03 tiez mam pocit, ze tu zbytocne derieme klavesnicu...nezobrala si nic z rad v minulych temach, nevezme si ani tetaz. Bohuzial pre nu a najma jej dieta. Ma to velmi velmi tazke, ale o co lahsie ta mali zeny, ktore ostali same s detmi bez byvania, zamestnania a vyhrabali sa z toho? Aj ked zacinali v azylovom centre a roznasanim letakov, je ich tu viac. Keby si zobrala aspon polovicu z toho, co jej tu radili, nebola by dnes tam, kde pred rokom. Ale zrejme tam bude aj o rok. Chapem jej pocity nespravodlivisti, unavy, nepochopenia, ale nie necinnosti. Nie je zamestnana a kazdy den predsa u lekara nie je. A v pristupe matky mi tiez nieco nesedi...vnuk je OK? Tak pod so mnou k lekarovi, do skolky.

moni244
14. nov 2016

Chuda chlapec, nechcem vediet, ako dopadne. Zachvilu povinna skolska dochadzka a nikto s nim nepracuje

moni244
14. nov 2016

@lilly0812 dieta nerozprava a ty sa uspokojis s logopedickou, ktoru ma raz za 2 mesiace? Normalne nemam slov

lilly0812
autor
14. nov 2016

@moni244 rozpráva, ale malo. Povie: mama, dede, baba, džús, zizi (svetlo), gitarka, havo, voda, čisté, auto, ži (párky), žijú (autobus), čau, ja som Luky. Snazi sa tvoriť vety čo pred nástupom do škôlky nebolo, je vidieť zlepšenie čo chváli aj logoped. Ja pracujem s malým doma. Žiaľ poisťovňa im vraj skrta počet pacientov, preto sme sa aj prehlásili do inej ZP.

lilly0812
autor
14. nov 2016

@moni244 pozná zvieratá, napodobňuje zvuky ale nepovie ako sa volajú. Farby pozná červenú žltú modrú a zelenú. Snazi sa, i keď "nepapagajuje" ako iné deti

lilly0812
autor
14. nov 2016

@moni244 čo by si robila Ty keby nebola možnosť inej logopedicky? Pre nás obvod je len táto jedna.

lilly0812
autor
14. nov 2016

@moni244 Do Beluše idem volat zajtra či nás objednajú. Podľa psychologičky z Stacionára asi nie keďže chodíme pol roka (i keď málo) tuna v PB

esther03
14. nov 2016

@lilly0812 nakolko je slobodna volba lekara, tak sa nevyhovaraj na obvody. Ja tiez nepatrim do obvodu nasej logopedicky, vybrala som si ju cielene, na zaklade referencii, jej prace a terminov pre nas. A k slovnej zasobe sa vyjadrovat ani nejdem, ta je na urovni 2 rocneho dietata...

moni244
14. nov 2016

@lilly0812 ale ty to stale nechapes, tieto rady si dostala aj pred rokom! A ty ides teraz niekam volat? Ked tvoj 5 rocny syn takto rozprava?

esther03
14. nov 2016

@timea7 ved to ☹ Osobne si myslim, zeaj rodicia uz jej stagnacie maju plne zuby a tak radsej nechcu, aby im to verklikovala dokola, ked s tym nic nerobi...

lilly0812
autor
14. nov 2016

@timea7 ahoj, má vôbec zmysel sa ďalej obhajovať? Nemám také možnosti ako niekto z Bratislavy. A že nie sme každý deň u lekára? Minulý týždeň sme mali celý zaplnený lekármi. Do konca mesiaca zatiaľ 5 vyšetrení. December máme skoro plný. Do toho ešte chodím na úrad práce. Nemusím sa veru ako si asi niekto myslí. Do škôlky sa snažím syna dostať od roku 2014. Bude mať 5 a je doma. U nás nie je ľahké zohnať škôlku ani lekára, ktorý by sa naozaj venoval tomu dieťaťu. K mojej matke: keď sa malý narodil ani raz s nim nebola vonku kocikovat čo je pre iné babky hrdosť. Nechodí s nim von, málokedy. Doma sa s nim aj hra keď má čas, nehovorím m, že nie.

minulin
14. nov 2016

Ja som v soku, ze tu pisu baby, ze uz si toto raz vsetko riesila a pytala rady...
Hm, ako mamka autistu ti napisem, ze si nezodpovedna.
Ja trikrat do tyzdna vozim syna 60 km tam a 60 km spat do speci skolky s terapiami.
Travime denne 2 hodiny v aute, niekedy aj viac, ak su zapchy, alebo nehoda...
Minam majland na benzin...
Dala som sa kvoli syncekovi aj na vysoku skolu, aby som mu vedela pomoct.
Zalozila som organizaciu na pomoc rodinam s detmi s autizmom.
Organizujem stretnutia s dolezitymi ludmi, aby nasmu OZ pomohli a travim kopec casu nad knihami.
Manzel je 22 - 24 dni v mesiaci od nas 700 km a zijem a robim vsetko co viem a dokazem.
Viac ti nenapisem ani ciarku...
Aj ja som bola v depke, smutna, nestastna, preplakala som noci, dni, mesiace, aj obcas teraz si poplacem, najma ked moj syn ma 5 a nerozprava ani slovicko...
Prepac, budem hnusna, ale ty nie si normalna a mala by si sa dat liecit a nie sediet na mk a pytat rady a cakat, kedy ta kto polutuje.
DVIHNI RIC A ROB SAKRA VOLACO! 😠

lilly0812
autor
14. nov 2016

@moni244 na logopediu som sa snažila dostať malého 2 roky. Podľa pediatra , že a načo, aj tak máte vývoj celkovo pozadu. Neriešila to keďže zacal neskôr všetko, pretáčať sa, liezť, chodiť.

lilly0812
autor
14. nov 2016

@minulin ľutujem, že som sem vôbec ja písala. Myslíš, že mám auto? Nemám. Prešla som každú jednu škôlku, aj tu špeciálnu z aj v okolí PB. Všetci majú plný stav s takéto dieťa nechcú. Stačí, že má nejaký problém a už je pre nich iné. Čo také som zanedbala? Chodím so synom po lekároch od narodenia, prešli sme mnoho ambulancii a mnoho oddelení. Aj mimo mesto. Ja nie som normálna? Len preto, že si neviem poradiť , čo ešte urobiť aby syna prijali do škôlky? Oslovila som správnych ľudí aj na mestskom úrade. To , že moje dieťa má zdravotné problémy s ja nemám pracu je hneď nenormálne? Akym pravom má kritizuje?

lilly0812
autor
14. nov 2016

@minulin každý deň kdesi behám? Nie, nesedim doma na riti. Nepotrebujem aby mi niekto ešte pridával na nervoch. Ak tu všetkým tak vadi, že som tu už nebudem.

esther03
14. nov 2016

@minulin absolutne suhlasim s kazdym slovom. My sme tiez vyzerali zo zaciatku na auti, neskor NKS...clovek studuje, zhana, informuje sa, krocik po krociku si vsetko vybeha, kvantum energie, penazi, usilia, vybavovaciek a potom pride niekto a napise, ze nevieme pochopit...

esther03
14. nov 2016

@lilly0812 "čo ešte urobiť aby syna prijali do škôlky?" Co mas urobit? Pochopit, ze do beznej skolky ti dieta nezoberu a hladat specialnu MS zameranu na NKS. Toto je tvoja jedina cesta, aspon zatial. A ak taku nemate, tak aj dochadzat a v mieste skolku najst pracu atd. Proste ked nie je odbornik, skolka, lekar u vas, hladam inde. Nie raz som bola na vysetreni mimo BA ked som tu nenasla to co som potrebovala.

moni244
14. nov 2016

@lilly0812 prestan sa riadit druhymi, si matka, tak sa tak chovaj, ked neuspejes u jedneho, mas ist k druhemu, nie sa uchlacholit. Ja by som vyhrabala certa, diabla,len aby moje dieta nestradalo a ty? Len sa lutujes, fnukas, ale nic podstatne nerobis

timea7
14. nov 2016

@minulin asi takto si predstavujem robit pre dieta vsetko co sa da, hlboko sa pred tebiu sklanam a drzim palce, aby tvojmu dietatu tvoja snaha co najskor priniesla ovocie.

timea7
14. nov 2016
timea7
14. nov 2016

@lilly0812 pise mi tu, ze tvoj ucet bol zruseny na vlastnu ziadost...ak tu este niekedy zabludis, mozno zistis, ze si tu dostala tolko rad, ako malokto. Ak vsak nezmenis svoj pristup k zivotu, budes to mat stale tazsie a tazsie.

minulin
14. nov 2016

@timea7 materska laska dokaze divy, zadlzit sa az po usi , ale ideme, ideme, kym vladzeme, no dnes som zistila, ze asi nie vsetky mamicky su matky v pravom slova zmysle....

@lilly0812 neviem, ci si tu este, ci nie, ale ver, ze viem preco som ti to takto napisala prejde par mesiacov, mozno rok, a povies, TY KOKSO, TA MALA FAKT PRAVDU, NESNAZIM SA.... Prajem ti, aby si sa nasla, a aby sa ti darilo, dokonca budem na Teba a Tvoje dieta mysliet v modlitbach

moni244
14. nov 2016

Tak to je sila, toto dokazuje, ze sme mali pravdu, radsej bude strkat hlavu do piesku, ako sa tomu postavit. Najsmutnejsie je, ze na to doplati jej dieta

mimca20
14. nov 2016

................ tak to skoda tu clovek nieco napisal, to ako niektora ste pisali, skoda "nase tukanie do klavesnice".... Mozno o rok tu niektora natrafite znova na tuto osobku a s tymto problemom??? Ako ste niektora pisali, ze to uz riesila pred rokom a tiez jej boli odporucania, nazory a.... Po roku znova.... Ty blahoooo, boze..... Nemam slov. Majte sa baby, drzte sa s vasimi deturencami. A zakladatelke tejto temy len jedno - Postav sa k tomu ako rodic nie ako pstros ktory pred problemom uteka.....

esther03
14. nov 2016

@minulin pozrela som si tvoj blog a klobuk dolu, uzasne 🙂

gabuchah
14. nov 2016

@minulin ja ti poradim jedno..uz ho nedavaj ockovat...mam tri deti ba malu uz ani nahodou...
Sjoda ze pani odtialto utiekla...netreba zakryvat oci pted nazormi a asi ani nie silou mocou davat ine dieta medzi "normalne" asi by sa tam dlho necitilo dobre

miricaaa
14. nov 2016

Presli sme si niecim podobnym, problemy v skolke. Vyhladala som odbornu pomoc v pedagogicko psycholog. poradni kt. spolupracuje aj s MŠ, chodime na sedenia kazdy tyzden, kazdy druhy na logopediu. Mali v skolke aj tzv. asistentky,kt. mali pomahat detom, nakolko to boli aktivacne pracovnicky z uradu prace, boli skor na skodu ako na osoh. Odmietali pracovat so synom a pedagogicku asistentku by som si musela platit, lebo tie priraduju len k detom ktore uz chodia do skoly. Robim vsetko preto aby sa moj syn standardne zaradil do vzdelavacieho procesu ked pojde buduci rok do skoly, btw. logopediu navstevujeme 3rok. Ja sa pytam: vyhladala si aj odbornu pomoc, ktora by pomohla tvojmu synovi?nemyslim tym logopediu.

marika1999
14. nov 2016

no vidim že lilly si účet zrušila a ani sa nečudujem pretože niektoré komentáre sú akože veľká sláva nehovorím že všetky česť výnimkám ale akože aby si jedna zakomplexka ktorú nechcem menovať išla hodnotiť aké sú druhé ženy matky tak to akože si necháte no mne by to skúsila hentaká žena povedať do očí.. napísať to vie každý ale nech to povie..ja myslím že každá žena chce pre svoje dieťa len to najlepšie a hladá hocijaké východiská a ked jej neviete poradiť tak načo ju urážate vidíte že si nevie dať rady. a začo by chodila tých 60 km ked písala že nemá z čoho žiť ved sa spamatajte, poradiť ste jej mohli ale niektoré sem asi chodia sa vyvetrať kedže doma sa nemôžu,nehnevajte sa ale akože komentáre typu ty niesi normálna a daaj sa liečit alebo ani neviem všetko čo tam je popísané tak to jej velmi vela pomôžu a jedno je isté v živote by som si nepýtala radu od takých ako chodia sem a sú tu ako inventár a ešte ked sem niekto raz nakukne a vyjadrí svoj názor ešte sa doŇho osopia ako soby a tiež nechápem na niektorých stránkach sú také príjemné ženy ale toto je tu otras fuj.ale mala mať rozum nemala tému ani zakladať mohla vedieť čo to bude.

minulin
14. nov 2016

@marika1999 Ty tu stale tocis uplne o niecom inom 😀 Este stale si neprecitala celu temu a to, ze dotycna maminka toto uz opakovane riesi a doslova iba caka potlapkanie po pleci?
Podla mna je to skutocne na diagnozu...
Nemyslim si, ze som jej to nejako urazlivo napisala, hlavne sa ukludni 🙂

minulin
14. nov 2016

@esther03 Dakujem, ze si nasla cas, mrknut. Pre mna je pisanie na blog aj istou psychohygienou... Lahsie sa mi zije, ked to zo seba dostanem a je uzasne potom citat spatnu vazbu, ked niekto stretne auti dieta - a da mi vediet, ze sa uz neboji a to dotycne dieta je uzasne... Presne pre toto to robim 🙂 Aj ked najdu sa aj take, ako tu pani Marika 😀