icon

Zabudli ho v triede. Porozprávať sa s učiteľkou?

other_side
24. sep 2010

moj syn chodi dva tyzdne do skolky a uz tu mame problem. vcera po olovrante odisli vsetci von a mojho syna zabudli zobrat 😒 povedal mi ze este dopijal mliecko a ked ho dopil tak v triede ani nohy a totalne ticho.. zlakol sa, bezal ku dveram od triedy, ale trieda bola zamknuta. "nastastie"!!!!!!!!! bolo okno dokoran!!!! (podotykam ze je na poschodi) a cez okno krical aby niekto prisiel 😢 po mne presla elektrika, ked som si predstavila ze okno bolo dokoran a on cez to okno krical... boze dobry, bolo mi do placu, moj syn sa kazde rano tesi do skolky ale dnes uz vstaval s otazkou ci sa mu to zas nestane... vnimal to ako krivdu, nedokaze pochopit ze preco ho tam zabudli... rano som ucitelke nepovedala nic, nakolko poobede ich ma riaditelka, a stalo sa to jej.. dnes sa chystam ze jej o tom poviem ze to viem, no mam obavu aby sa nejako nezmenilo jej spravanie voci mojmu synovi, aj ked to nepredpokladam ale ludia su vseliaky.. mam jej o tom povedat? myslite si ze by som si to s nou mala vydiskutovat? manzel vravi ze by do toho nerypal, ze riaditelka je z toho urcite poucena, no ja mam stale pocit ze jej o tom musim povedat.. poradte ako by ste reagovali, predsa len ked ho tam rano davam, davam ho tam s pocitom ze vsetko bude ok a zrazu toto..

harmi
8. okt 2010

katy1979, presne tak. 3-rocne deta uz nieje ziadne miminko a nema byt uz take pricucnute na matke. ma sa ucit samostatnosti, potrebuje kamaratov. moj syn sa s detmi v triede krasne hra. ked pridem po neho tak ho chvilku pozorujem a urcite to nieje ziadna hra vedla seba ale sa hraju spolu. dat ho do skolky bola urcite ta najlepsia vec aku sme mohi urobit. a to nehovorim o tom ze vsade inde je materska len 6 mesiacov a potom pekne nastup do prace.

ale ked ma niekto pocit ze jeho dieta este nieje pripravene na skolku tak je to len jeho osobna vec. kazdy si pozname svoje dieta a vieme co je prenho najlepsie.

janulkama
8. okt 2010

bože tak je mi zle z predstavy,že by v tride zabudli môjho syna...ten síce do skôlky nastupuje až 2.decembra,ale je taký ešte chrobinko...no neviem si predtsviť,ako by tam sám plakal a bál sa...každá detská dušička je iná ,ale detská je každá citlivá.A to že musel cez okno kričať??No hrôza ma chytá...našťastie sa Tvojmu nič nestalo...chúďa...
Ja by som jej asi tiež vynadala,za to že ho tam zabudla,to je neospravedlnitelné!!!!Ja sama som učitelka v MŠ a toto sa nemôže stať...sme ľudia,ale ...no nemám slov na tú učitelku!!!

evabb35
9. okt 2010

@harmi tak kamarátov potrebuje, ale stresy veru ešte nepotrebuje. Nastresuje sa v živote ešte dosť. Podľa mňa trojročné deti ešte treba trošku chrániť pred stresom. Takéto malé detičky potom následkom stresu sa pomočujú, trpia tráviacimi ťažkosťami, problémami so spánkom, zajakavosťou, problematickým správaním /agresivita/ však detskí psychológovia by vedeli rozprávať. Samozrejme stres detičkám aj narúša imunitný systém, ktorý sa ešte len buduje. Takže vystresované detičky sú často viac choré a doma ako v škôlke. Veľmi častý jav. Kým si dieťa nezvykne v škôlke, býva veľmi často choré. Niekedy zle načasovaný nástup do škôlky môže priniesť viac problémov ako úžitku.

evabb35
9. okt 2010

@harmi samozrejme že materská je v mnohých krajinách 6 mesiacov a potom v dospelosti často sa nezaobídu bez psychológa a psychiatra a antidepresív. Tu naozaj neide o nejaký rozmar mamičiek. Tie 3 roky / minimálne/ sú psychologicky aj imunologicky odôvodnené.

harmi
9. okt 2010

@evabb35, nikde som nenapisala ze suhlasim s tym rezimom ze od 6 mesiacov by malo dieta chodit do jasliciek alebo opatrovatelke. to by som urcite nikdy nechcela zazit aby som to musela urobit. ☹ 😖 myslim si vsak ze 3-rocne dieta je urcite pripravene do skolky. ale samozrejme su aj vynimky /uz som to pisala/ a kazda matka svoje dieta pozna najlepsie a vie co je pren potrebne. ak ma problemy sa zaclenit a ma same stresy a pod. tak nech si ho necha doma ked je to u nich mozne. moje dieta sa nastastie velmi tesi do skolky a sam uteka do triedy, pomaly aj pozdravit nas zabudne 😉

ale uz sa opakujem. takze kazdy nech sa zariadi podla svojho vedomia a svedomia. aj tak sme mimo temu. 🤐

kaja73
9. okt 2010

mne sa stal so staršim synom pravy opak-zabudli ho vonku na dvore.Neviem kedy si to všimli a tiež mi nič pri preberani syna nepovedali.On my to povedal potom sam.Mal vtedy4 roky.Myslela som že odpadnem.Branu ani nemavali zamknutu.Naštasie moj syn nikdy nebol moc odvažny a tak nikam neodišiel, ale buchal na dvere, samozrejme s plačom.To viem však len od neho.Tiež sa mi stalo, že v zimnom obdobi, išiel na dvor bez nohavic,len v takych hrubšich pančuchach.Zistila som to tak, že mal nohavice poskladane v skrinke ,tak ako som mu ich uložila ja.Vonku bolo vtedy okol 0 stupnov.myslela som si, že neboli vonku,on na to- ale mi sme boli.No na šlak trafenie.Toto boli 2 pripady za 4 roky,čo tam chodil a ja som rada,že sa nič horšie nestalo.S p.uč. som to vtedy riešila a mrzelo ich to.Musim povedat, že to boli inak mile uč., pekne s detmi pracovali a maly ich mal velmi rad.Takže s odstupom času to už tak tragicky neberiem,pretože viem, že sa to može stat v hociktorej školke.A mladšieho planujem dat tiež k nim.

benne
9. okt 2010

Môjho malého brata nechali na záchode a odišli do jedálne na desiatu. On, hlava tvrdohlavá, sa urazil! Obliekol sa v šatni, aj čiapku si uviazal a zo škôlky im odišiel!!Ešte nebolo zamknuté, lebo to bolo hned ráno. Domov trafil, prešiel cez 2 cesty a 1 parkovisko, dorazil k našej bytovke a videl otca ako odchádza z domu. Vedel, že urobil zle, ked odišiel zo škôlky, tak sa skryl kým nezájde a vybral sa k babke. Prešiel 3 cesty (jednu križovatku) a šťastlivo dorazil k babke. Tam ale bol práve náš otec 😀 Si predstavte ten šok, ked videli jeho malú hlavičku cupitať popred okná! Odviedol ho späť do škôlky. Medzitým učiteľka lietala po celom sídlisku a následne si zobrala 2 týždne dovolenky. Kedže sa naši striedali na smeny, ja som ponho šla (on mal asi 5, ja16). Riaditelka sa mi ospravedlnovala a ja som počula pri dverách do škôlky ako ho učiteľka dáva ako exemplárny príklad, čo sa v škôlke nesmie robiť - pekne to síce hovorila, že ... viete deti, čo dnes Paťko zle urobil... ale čo zle urobila učiteľka!!!. Ja som brata dôsledne vyspovedala a na druhý den som riaditeľke povedala, že to bola chyba učiteľky. (ona ma v prvý den presviedčala, že to on sám sa pobral preč 🙄 ) A moja mama ma dalši týžden ponho posielala, lebo vravela, že za seba neručí, čo by tam v škôlke narobila.

evabb35
10. okt 2010

@harmi dieťa môže byť aj zrelé na škôlku, ale keď je v škôlke vystavené stresovým situáciám, tak mu môže škôlka ublížiť. U takto maličkých detí nie je ešte možné odhadnúť aký stres už psychicky zvládne a aký stres mu už ublíži. Môže sa aj rok tešiť do škôlky, akonáhle bude mať v škôlke stresy, tak do nej nebude rado chodiť a celý život bude mať škôlku spojenú so stresom.

evabb35
10. okt 2010

Kladiem si otázku, načo sú predškolským pedagógom všetky tie školy, keď nakoniec v praxi robia elementárne chyby. Však nech idú predávať jablká, keď nezvládajú starostlivosť o deti.

lukinkowa
10. okt 2010

@evabb35 😀 heh, moja reč.. učiteľom, vychovávateľom alebo ako chcete opatrovníkom sa človek musí narodiť, tak ako je to v prípade iných dôležitých povolaní.. 😉

spachtos
10. okt 2010

mam pocit, ze toto je diskusia o tom, ake su ucitelky neschopne a nezvladaju vychovu deti. len by bolo dobre sa zamysliet, ako zvladaju mamicky vychovu a starostlivost o svoje jedno, dve alebo tri deti. 80% mamiciek dava deti do skoky / aj ked by nemuseli, lebo su na materskej / , pretoze je to pohodlnejsie, vyhovaraju sa pri tom na to, ako strasne dieta potrebuje kolektiv. a ako velmi dieta potrebuje vas, ste nerozmyslali?

evabb35
11. okt 2010

@spachtos nazri do diskusie "Skolka" doma, alebo - moje dieta do skolky nepojde... a tam si môžeš nájsť ako sa detičkám "nevenujeme"
Určite by sme tu radšej diskutovali o šikovných, schopných predškolských pedagógoch. Tí talentovaní predškolskí pedagógovia väčšinou odchádzajú doslova znechutení zo školstva preč. Ak niekto vystihne ešte ich pôsobnosť v škôlke, tak má veľké šťastie.

jankajs
11. okt 2010

Stará učiteľka raz povedala na porade, keď sa preberalo správanie detí a rodičov: "Společnost si vás neváží, protože ste ze sebe udelali holky pro všechno,a za pár kaček, tak se teď nedivte...." Ospravedlňujem sa za "ne československý" preklad. Ale myslím, že to vystihla veľmi presne.
Mala som dieťa u rodičov, aj u súkromnej opatrovateľky, čo stálo nemalé peniaze a teraz je v škôlke. Prvé, čo som učiteľkám povedala, bolo, že mi nevadí, ak sa dieťa umaže, zničí si oblečenie (maľovaním, jedlom), preto som aj kúpila síce veci nové, ale také, aby mi pri ich zničením nebolo ľúto vynaložených financií, ani ak prísne zakročia v prípade, že bude ohrozovať seba alebo iných (druhé deti predsa nie sú povinné trpieť pre samopaš toho môjho - to by sa nepáčilo ani mne, keby to bolo opačne) a ani to, ak si nejako pri hre ublíži (úraz sa stane aj doma a štatisticky najčastejšie v prítomnosti minimálne dvoch dospelých ľudí), podmienkou je, aby mi o tom povedali. Vychádzame veľmi korektne, a o syna sa príkladne starajú, za dva dni ho odplienkovali (doma vždy reval, že chce plienku), v pohode sa naje, vie, že musí poslúchať a aj poslúcha a ide to. Počítam s tým, že sa môže stať aj nejaká mrzutosť, alebo vyslovene nepríjemnosť, ale tiež som súdny človek a viem pochopiť, že stať sa môže taká vec každému, aj mne. Takže učiteľky vedia, že sa ma nemusia báť, a že ma môžu otvorene o všetkom, aj negatívnom, čo vyvedie môj syn, informovať. Naposledy sa mi stalo, že syn kašlal, tak sa ponúkli, že ak mu donesiem kvapky, dajú mu ich aj počas dňa... pre nich práca navyše, možno na hrane, ale už to, že sú ochotné pomôcť je dnes vzácny jav.
Všetko je nielen o dôvere, ale najmä o vzájomnej úcte a rešpekte. Keď občas sledujem staré filmy pre pamätníkov, až bije do očí ten rozdiel v komunikácii...

spachtos
11. okt 2010

@jankajs velmi pekne napisane, davno som necitala tak rozumny prispevok 🙂

evabb35
12. okt 2010

@jankajs ale máš škôlky s personálom, s ktorým sa otvorene porozprávať nedá, Už pri zápise do škôlky som si toto všímala. Podľa komunikácie s rodičmi som aj škôlku vyberala. Tam, kde dali jasne najavo, že majú toľko záujemcov, že oni nemusia ani len trochu spolupracovať s rodičmi a oni si budú klásť podmienky, tam sme nenastúpili. Proste čistý biznis. A to platí aj pre súkromné škôlky. Lenže niekto taký výber nemá. Široko ďaleko majú k dispozícii jednu jedinú škôlku.

dai
12. okt 2010

jankajs,
myslim ze si to vystihla - u nas funguje komunikacia velmi podobne . Chodime do sukromnej skolky, zial stretavam sa aj s rodicmi ktori komunikuju stylom - platim si to tak si tu budem rozkazovat. Ucitelky su pritom super, su velmi napomocne, deti ich maju radi.
Teraz napr. ja riesim tanecnu malej - maju to v ramci skolky ale v telocvicni. Malinka tetu ucitelku v tanecnej nepozna tak tam nechce byt. Ucitelky mi same navrhli ze tam zostane tu hodinu jedna z nich s nou pokial si nezvykne na novu tetu ucitelku... Neziadala som ich pritom o to, dokonca moj nazor je, ze ak to malinka nie je este pripravena zvladnut normalnou cestou, tak radsej ten kurz este nechame tak a vyskusame zase buduci rok.

inak evabb, neviem ci niektore maminy maju k dispozicii len jednu skolku. Poznam maminy tu v Ba ktore naozaj poctivo vyberali skolku - teraz dovazaju deti niekedy aj cez cele mesto do skolky - to znamena mnohokrat aj hodinu alebo viac cesty - len preto aby boli deti v dobrej skolke s dobrymi ucitelkami... Mnohe zeny na dedine a podobne to vidia tak, ze mam skolku vedla domu tak co budem vymyslat... myslim pritom ze v dostupnosti 1 hodiny autom by vacsina z nich nasla skolku ktora by bola pozitivnou alternativou tych nedobrych...

lukinkowa
12. okt 2010

hmmm..tomu sa hovorí, že zaplatiť si bezpečie dieťaťa (alebo podplatiť? 😝 ) Už tu bolo od viacerých mamičiek spomínané, že preradiť dieťa do inej škôlky si nemôžu dovoliť práve kvôli financiám. Nie je to ľahké a už vôbec nie pre tie detičky rodičov, ktorí sami majú čo robiť, aby vôbec ráno vstali do práce..
Ak je však jeden z rodičov na materskej, to je už o inom, tam problém vidím jedine v tom prípade, že keby sa niekomu narodí tzv. náročné bábätko, ktoré prespí za deň pár hodín, určite je lepšie staršie dieťa dať do škôlky, aby mamičku neporazilo a to druhé dieťa sa necítilo odstrčené..Ja mám jedno jediné dieťa, ktoré je v škôlke a pracujem, ale mamičky, ktoré sú doma s bábätkom a druhé dieťa majú v škôlke by som si nikdy nedovolila nazvať pohodlnými alebo neviem čo..každý nech si najprv pozametá pred vlastným vchodom a porozmýšľa čo a prečo tak robí...a až potom súďme druhých, ok?

spachtos
12. okt 2010

@lukinkowa hovorim to s kludnym svedomim, lebo ked vidim mamicku, ako sedi v kaviarni s kocikom a druhe dieta ma v skolke, tak ako inak sa to da nazvat?

carrie84
12. okt 2010

@spachtos - no a co, ze sedi na kave? Ako ked som matka, tak prestavam byt clovek? Neviem ako si mozes dovolit niekoho nazvat pohodlnym, pretoze da dieta do skolky! Ak to vyhovuje dietatu, mame aj zvysku rodiny teba do toho skutocne nic nie je.

spachtos
12. okt 2010

@carrie84 hovorim stale o trojrocnych detoch, ktore ked maju tu moznost byt s mamou, su v skolke. nehovorim, ze im tam je zle, ale vy len kritizujete ucitelky a pritom sa nepozerate na seba, ako sa vy starate o vase deti, clovekom neprestavas byt a preco, matka, ktora sa miesto sedenia v kaviarni hra s detmi na ihrisku, nie je clovek? ved na prvom mieste je rodina a tam patria vsetky moje deti a nie len to najmensie. ved na tu kavu sa da ist aj s dvomi detmi, ale zase mi z toho vychadza len to, ze s jednym a este k tomu v kociku je to pohodlnejsie. to je pravda, ze ma do toho, ako si to zariadis ty, nic nie, len prepac, ale u mna su aj boli vzdy na prvom mieste deti, hlavne moje, ale aj tie v praci. a este jedna vec, ako k tomu pridu zamestnane mamicky, ktorych dieta sa nedostalo do skolky a mamicky na materskej si v klude vysedavaju na kave?

mateson
12. okt 2010

@spachtos moj syn sa narodil 20.9. 2004 a 2.9.2007 nastupil do školky preto lebo ja som sa vracala do roboty. Ak možem za seba tak pokial by som nemusela tak by som ho do školky tak skoro nedala. Ale mala som robotu a končila mi rodičovská dovolenka tak čo už. Zastupovanie mali na 3 roky a nechcela som príst o zamestnanie. Ked si ale vzpomeniem na to ranné budenie tak to bolo na nič. Ešte aspon pol roka by som s ním bola doma. Chodili sme do MC tak by to bolo v pohode.
@spachtos deti zamestnaných mamičiek by mali mat prednost ale nie vždy je tomu tak. Ja osobne tiež nechápem mamičku na materskej ktorá privedie dieta do školky 7:30 a príde pre ne 16:55. 😒 A mali sem aj takých ktorý sa pýtali prečo na štedrý den není školka. 😕 .

kaja73
12. okt 2010

@spachtos v podstate s tvojim nazorom suhlasim,len jednu vec nechapem-ak da mamička na materskej svoje dieta v 3 rokoch do školky, tak je v poriadku ked toto dieta zabudnu na dvore, alebo vo vnutri?Vadi to len pri dietati, ktoreho mama je v praci? Ta na materskej nema pravo na kvalitnu starostlivost a nema pravo dat najavo svoju nespokojnost s takymto prešlapom p. uč.?Ako, nič v zlom,len to tak vyznieva.

mateson
12. okt 2010

podla mna dieta určite školku potrebuje. Niektorý rodičia nemaju na výber kedy do nej dieta dat. Jednoducho musia. Niektorý na výber maju je iba na nich ako sa rozhodnu. Každé dieta je iné a tak isto situácia v každej rodine je iná. školka ale nemá služit na to ako sa na čo najdhšiu dobu zbavit dietata. Je to príklad letných prázdnin. Maminka na dvore v bazéne, časopis, pohoda a dieta od sedem do pat v školke. Myslím, že sa do školky nachodí dost cez rok a ked má mamička volno mala by sa mu venovat. Aj takéto prípady vidíme my čo sme na míste činu 🙂 🙂 Tak troška pochopte spachtos. Verím ale ,že medzi mamičkami v tejto diskusii také nie su.

mateson
12. okt 2010

@kaja73 takto to spachtos určite nemyslela 😔

carrie84
12. okt 2010

spachtos - A zase .... jednoducho takto to podla teba je a vsetko je cierne alebo biele. Skolka je miesto, kde maju byt deti predovsetkym! v bezpeci. Ucitelka je tiez len clovek - ale za dieta je zodpovedna a tym to konci. Vybrala si povolanie sama a musi niest zodpovednost. A velmi sa mi paci tvoj ton - "ako sa vy starate o vase deti", "ako si to zariadis ty, nic nie, len prepac, ale u mna su aj boli vzdy na prvom mieste deti". Som rada, ze poznas moje priority tak dobre.

spachtos
12. okt 2010

@kaja73 no to urcite nie je v poriadku, dieta si zasluzi rovnaku starostlivost, ved ono sa tak nerozhodlo, tak nesmie pocitovat rozdiel. je to urcite velka chyba, ale zial stavaju sa a bolo by rozumnejsie sa k tomu priznat a ospravedlnit sa mamicke, ale hlavne dietatu.
som rada, ze konecne niekto pochopil, ako som to vsetko myslela.
mateson, tak by to malo byt, ked mama nastupi do prace, v poriadku, ale nepochopim nikdy konanie tych matiek, co si spominala, ale myslim, ze tie nepochopia ani to, co som tymto vsetkym myslela ja

andika10
12. okt 2010

prepačte že sa sem vmiešam, ale dnes som bola u kaderni´čky kde pani učitelka zo škôlky bola zhrozená, lebo mamička si zabudla dieťa v škôlke. 😒 ževraj zaspala 😲

jankajs
12. okt 2010

@andika10 😀 . Myslela som, že sa takéto veci stávajú len oteckom. U nás v škole totiž 2-3x do roka niektorí ockovia "zabúdali" vyzdvihnúť dieťa - prváča zo školského klubu, ktorý končil o 16.30 hod., takže vychovávateľky čakali do piatej (môže meškať spoj, zdržia sa v obchode, úrade...), potom volali na uvedené tel. čísla a keď sa nikto neozýval, tak čakali v robote a hrali sa s drobcom, kým sa zúfalá matka, schopná prizabiť svoju polovičku, nevrátila pre potomka, alebo prišiel teda ocko s tým, že sa zabudol pri pive s kolegom. 😉

andika10
13. okt 2010

@jankajs sila,tato mamička zaspala, podotýkam nechodí do roboty 😉 a to meškala2 hodiny.

eaka
13. okt 2010

@andika10 no a tej mamičke sa to stáva často? alebo sa jej podarilo...veď ak má trebárs druhé bábo, alebo z nejakého dôvodu mohla byť proste unavená, možno je tehotná, ja som v prvom trimestri bola schopná tvrdo zaspať kedykoľvek cez deň, veď nesúďme, keď o situácii nič nevieme... keby dieťa zabúdala v škôlke pravidelne, nepoviem...ale nevieme, čo sa stalo, tak si neotvárajme tu pusy na ňu... ale na takého tatinka, ktorý zabudne dieťa vyzdvihnúť o 16:30!!! lebo bol na pive!!! tak to je iná káva... shak na pivo snáď idem, keď je dieťa doma (s niekým), alebo keď už spí a pod... no pekne.. a reči typu "nechápem matku, ktorá je doma na md a staršie dieťa dá do škôlky" no tak necháp! nikto sa preto nezblázni! dávať dieťa do škôlky je snáď týranie? veď tam má kamarátov, aktivity, rozvíja sa, učí, chodí von a hrá sa s deťmi! ak z toho dieťa nemá vyslovene stresy, tak prečo by ho tam mamina nedala? (ak teda nedostala miesto v skôlke na úkor pracujúcej matky, čo by sa nemalo stávať, pretože to je jedna z vecí, ktorá sa pri prijímaní detí berie do úvahy)...neviem, čo je na tom zlé... mamina si stíha porobiť veci v domácnosti, nie je nervózna, stíha a vďaka tomu sa môže lepšie aj staršiemu dieťatku venovať poobede, keď ho vyzdvihne... Každá si povieme, že je možno trochu divné, ak tam dieťa nechá do 17:55, či ako to bolo napísané, ale sedíme s tou matkou doma v obývačke a vieme, aká je? aký má život? nevieme nič, tak nekritizujme! Cez letné prázdniny, aj keď je mamina doma a leží pred bazénom, to neznamená, že dieťaťu ubližuje, ... atď..Ja nepochopím, keď matka tlačí kočík a v jednej ruke má cigaretu (a najlepšie, keď ju ešte sprevádza druh s cigaretou v druhej ruke)! Ale to je ad.1 do inej témy a ad.2 vec objektívne pre dieťa škodlivá!