icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

rainbow0508
20. júl 2012

Zienky, nieco pre vas vsetky:
ADAPTÁCIA DIETATA NA MATERSKÚ ŠKOLU
Otázky adaptácie dietata na nové prostredie by mali byt pre ucitelky materských
škôl rovnako závažné, ako iné pedagogické javy. V podstate sú aj stále aktuálne.
Každý další školský rok (v súcasnej dobe aj mesiac, ci týžden) prichádzajú „nové“
deti, pre ktoré je vstup do materskej školy vstupom do nového života. Dôležité je, aby si
ucitelka uvedomila, že kým dieta prežíva túto situáciu prvýkrát v živote, ona ju prežíva vo
svojej viacrocnej praxi s mnohými detmi opakovane (neskoršie adaptácie v živote dietata,
napr. vstup do ZŠ sú už dalšími adaptáciami).
Adaptáciu ovplyvnuje okrem vnútorných vývinových predpokladov dietata aj
výchovný štýl a sociálny status dietata v rodine a množstvo iných faktorov prechodného
alebo trvalého rázu. Výchovné problémy, vyplývajúce z adaptacného procesu majú u
jednotlivých detí rôznu intenzitu. Prejavujú sa a trvajú rôzne. Preto je v case adaptácie
potrebné, aby ucitelka pomohla dietatu vyrovnat sa s touto zátažovou situáciou. Osobitnú
pozornost si vyžadujú deti s poruchami správania, s ktorými by mala byt ucitelka vopred
teoreticky oboznámená.
Pri riešení výchovných problémov vychádzame z predpokladu, že každé dieta je
neopakovatelná a jedinecná osobnost, a teda je individualitou. Nemôže preto jestvovat
všeobecný a univerzálny model riešenia problematiky adaptácie dietata, aj ked isté vývinové
špecifiká, napríklad u trojrocných detí tzv. obdobie vzdoru alebo detský negativizmus,
poskytujú ucitelke urcité všeobecné východiská, ktoré možno konkretizovat v individuálnom
prístupe k dietatu pocas adaptácie.
Ucitelka berie do úvahy, akceptuje a rešpektuje psychofyzické predpoklady
konkrétneho dietata, to znamená všetky stránky detskej osobnosti. Citlivo zvažuje a hladá
možnosti ako dieta zaujme a upokojí, napríklad ci sa mu prihovorí alebo stací len úsmev,
pohladenie, ponuka hracky (detského kocíka, bábiky, auta, stavebnice, knihy atd.), prehliadka
triedy, oboznámenie s novými kamarátmi, prípadne iba tiché zobratie dietata na ruky a iné.
Ucitelka takto prejavuje empatický postoj, ktorý pomáha dietatu zrelativizovat city,
opätovne získat stav psychickej rovnováhy a tak nadobudnút pocit istoty a bezpecia.
Niektorým detom stací napríklad, ak si môžu doniest svoju najoblúbenejšiu hracku alebo
nejakú „drobnost“, ktorá im pripomína domov. Túto možnost je však potrebné zvážit
individuálne.
Pomerne bezstresovú adaptáciu dietata najúcinnejšie ovplyvnuje kvalitná citová
väzba matky s dietatom a vytváranie pohody v rodine pocas prvých rokov života dietata. Z
hladiska adaptability cloveka má predškolský vek rozhodujúci význam. Dôležitou úlohou
výchovy v materskej škole je preto posilnovanie citovej stability a utváranie psychickej
odolnosti dietata voci stresom. Dieta, ktoré je vzhladom na typ centrálnej nervovej sústavy
relatívne citovo stabilné (tzv. silný typ), sa lahko a rýchlo adaptuje. Naopak, citovo labilné
dieta (tzv. slabý typ) sa adaptuje pomaly a tažko. Žiaduca je preto dôsledná spolupráca
materskej školy s rodicmi a zosúladenie výchovného pôsobenia rodica a ucitelky v case
ranného príchodu dietata do materskej školy (v ranných hodinách).
Ak rodicia a ucitelky zabezpecia dietatu v predškolskom období priaznivé
podmienky k tomu, aby sa u neho vypestoval pocit bezpecnosti a prejavujú mu citovú
náklonnost, a pritom ho nerobia príliš závislým od seba, vytvárajú základy psychického
zdravia a vývinu vyrovnanej a spolocensky dobre prispôsobenej osobnosti. Takáto výchova
smeruje k tomu, že dieta nielen v detstve, ale aj v dospelosti relatívne bezstresovo a úspešne
zvláda aj dalšie životné adaptácie.
Vhodné sa javí umožnit postupnú adaptáciu dietata na materskú školu v dohodnutom
casovom trvaní s rodicmi v zmysle platnej legislatívy 8). Prirodzene, iba ak sú na to v
materskej škole i v rodine optimálne podmienky. Na túto možnost je potrebné sa dôsledne
pripravit a vopred ju prekonzultovat s rodicmi detí.
V záujme úcinného riešenia rôznych adaptacných problémov dietata je dôležité, aby
si ucitelka preštudovala v dostatocnej šírke a hlbke problematiku adaptácie dietata a
možnosti riešenia tejto zátažovej situácie. Dôležité je preto venovat pozornost otázkam
adaptácie dietata aj v rámci dalšieho vzdelávania.

rainbow0508
20. júl 2012

...a este nieco:
Základné rozvojové možnosti 2-3 rocných detí 2 - 3 rocné deti sa nachádzajú v období mladšieho predškolského veku. Sú málo samostatné, a preto závislé na dospelých osobách. Do istej miery sú odkázané na ich pomoc a citovú podporu, najmä v adaptacnom období, niekolko týždnov po nástupe do materskej školy, ale aj niekolko dní po chorobe, ba dokonca aj den po víkende. Silná je ešte citová väzba dietata na matku. Dôležité je preto v materskej škole utvárat u detí pocit istoty a bezpecia a poskytovat im dostatok telesného kontaktu prostredníctvom neverbálnej komunikácie, napríklad zodvihnutie na ruky, ocný kontakt, úsmev, pohladenie, pritúlenie a iné prejavy nežnosti.
V tomto vekovom období dieta rieši úlohy na úrovni zmyslovopohybového myslenia, ktoré má situacný charakter. Pozornost dietata je nestála. Vnemy majú synkretický ráz a zároven sú celkové a nepresné. Tento vývin spocíva v coraz presnejšej a zložitejšej syntéze podnetov, ktoré celostne pôsobia na zmyslové orgány, predovšetkým na dotykový, zrakový a sluchový (preto má dieta tendenciu najprv si predmety ohmatat). So vzrastajúcou automatizáciou pohybových cinností sa pozornost dietata už nemusí sústredovat na každú fázu cinnosti alebo jednotlivý cinnostný akt a postupne sa prenáša na ciel a výsledok cinnosti. Imitácia predmetných cinností dospelého je jedným z najzákladnejších spôsobov ucenia sa detí tejto vekovej kategórie. Dôležité je preto poskytovat detom vzor správne vykonávanej cinnosti, najmä pri utváraní kultúrno-hygienických návykov a sebaobslužných zrucností (jedenie, obliekanie, obúvanie a pod.).
Najcharakteristickejším druhom hier sú pohybovo-manipulacné hry. Tieto hry, podobne ako ostatné, ktoré si dieta spontánne vyberie, sú individuálnymi hrami. Casto sa stáva, že dieta pri hre zatúži po hracke iného hrajúceho sa dietata. Dochádza ku konfliktu, v ktorom sa dieta zväcša násilným spôsobom „zmocní“ tejto hracky. Vzhladom na detský
egocentrizmus je tento druh konfliktov prirodzený a s postupujúcim vekom dietata sa frekvencia ako aj spôsob riešenia týchto konfliktov mení v prospech pokojného.
V tomto veku sa intenzívne osvojuje a rozvíja rec dietata, zlepšuje sa celková zrozumitelnost reci. Ucitelka poskytuje detom pozitívny vzor spisovnej a kultivovanej reci. Rec však pre dieta nie je len prostriedkom sociálnej komunikácie, ale aj dôležitým prostriedkom komunikácie citov. Napríklad zvýšená intenzita hlasu v recovom prejave ucitelky vyvoláva v detoch pocit nelásky. V tomto veku je obzvlášt dôležité adresovat prosby, pokyny a želania konkrétnemu dietatu (napr. Betka, pomôž mi upratat kocky), a nie hromadne. Staršie deti dokážu už dobre reagovat na hromadné oznamy a pokyny.
Z hladiska postupného rozširovania slovnej zásoby a vnímania, ako aj porozumenia obsahu reci, venuje ucitelka adekvátnu pozornost najprv pasívnemu a následne aktívnemu osvojovaniu slovnej zásoby. Stací, ak na slovný pokyn alebo pomenovanie predmetu alebo javu reaguje dieta najprv pohybom, cinnostou alebo vyhladaním ci uchopením predmetu a až neskôr reaguje aj slovne. Táto postupnost krokov je potrebná na to, aby dieta porozumelo obsahovému významu slov a jazyk sa postupne stal aj prostriedkom jeho dorozumievania sa so svetom a nástrojom myslenia. Dieta v tomto období najcastejšie vyslovuje otázku „co je to?“. Potrebné je, aby sa dietatu na tieto otázky od dospelých dostavili aj primerané odpovede.
Upozornenie: Veková kategória 2-3 rocných detí je pre ucitelky materských škôl pomerne špecifickou záležitostou (vzhladom na skutocnost, že v minulosti zacínali do materskej školy dochádzat deti až od troch rokov). Nevyhnutné je preto, aby si ucitelka dôsledne preštudovala vývinovú psychológiu a biológiu dietata, zameranú na vývinové
obdobie batolata, najmä na jeho poslednú fázu a problematiku výchovno-vzdelávacej práce v detských jasliach a do patricnej hlbky hlavne oblast metodiky (rôzne metodické materiály úzko zamerané na daný vek). Vhodné je preto v prípade potreby zabezpecit v tomto smere aj dalšie vzdelávanie uciteliek (napr. aj spolupráci so zdravotníckymi inštitúciami).

Základné rozvojové možnosti 3 - 4 rocných detí
3-4 rocné deti sú ešte málo samostatné. Postupne sa táto situácia mení, nakolko v tomto veku prudko prebieha osamostatnovací proces dietata. Najmä pri utváraní a osvojovaní návykov a zrucností sebaobsluhy, ale aj v iných cinnostiach dieta casto opakuje „ja sám“, co je prejavom jeho rastúcej autonómie. Proces sebauvedomovania úzko súvisí s vývinovou zvláštnostou tohto obdobia, ktorá sa v správaní dietata prejavuje ako tzv. „detský vzdor“ alebo ako detský negativizmus. Tieto prejavy správania postupne doznievajú. Dieta sa stáva osobnostou, uvedomuje si svoje „ja“ a postupne nadobúda vlastnú identitu. City dietata sa vyznacujú ambivalentnostou (protichodnostou). Z tohto dôvodu býva dieta citovo nestále, náladové a rozrušia ho aj úplné malickosti. Preto je nadalej dôležité v materskej škole venovat pozornost utváraniu pocitu istoty a bezpecia. Dieta sa už pohybuje s väcšou istotou, pri chôdzi a behu udržiava lepšiu stabilitu. Postupne sa zlepšuje hrubá motorika a celková koordinácia pohybov. Zdokonaluje sa manipulácia s predmetmi a utvárajú sa základy jemnej motoriky. Výrazne sa utvárajú a zdokonalujú kultúrno-hygienické a mravné návyky, ako aj sebaobslužné návyky a elementárne pracovné zrucnosti. Dôležité je, aby ucitelka na samostatné osvojenie
sebaobslužných zrucností detí vytvorila v triede atmosféru pohody a poskytla im primeraný cas na vykonanie týchto cinností.
V tomto období pretrváva zmyslovo-pohybové myslenie detí a postupne nastupuje konkrétno-názorné myslenie. Úlohy dieta nadalej rieši predovšetkým v manipulacnej a pohybovo-vnemovej úrovni, vtedy, ked má bezprostredný kontakt s predmetmi a hrackami, v cinnosti alebo za spolupráce dospelých. Vnímanie nadalej charakterizuje synkretizmus. Dieta
nedokáže podrobne analyzovat vnímaný objekt, rozclenit ho na casti a potom ich spojit do uzavretého celku. Postrehuje globálne, obrysovým a povrchným spôsobom. V predmetoch a javoch vyclenuje tzv. silné vlastnosti, ktoré mimovolne upútavajú pozornost a možno ich lahko postrehnút. Sú to vlastnosti vonkajšieho vzhladu, napríklad kriklavá farba, neobycajný tvar, hlasný a opakujúci sa zvuk a pod. Postupne sa však zmyslové vnímanie spresnuje, napríklad dieta dotykom rozlišuje tvar a povrch vecí, rozoznáva vône a základné chute, rozlišuje a pozná základné farby, pohybom reaguje na rytmus hudby a iné. Výrazné pokroky možno zaznamenat z hladiska rozvoja jazykovej správnosti recového prejavu dietata ako aj rozširovania slovnej zásoby. Postupne sa zacína objavovat aj otázka „preco?“. Pozornost dietata je ešte nestála a krátkodobá. Dieta rýchlo mení predmet svojich záujmov, co vyplýva okrem vnútorných predpokladov aj z vysokého stupna zvedavosti dietata o okolitý svet. Hra dietata preto trvá krátko a je pomerne jednoduchá. Udržiava si
individuálny ráz aj napriek tomu, že sa súbežne hrá niekolko detí vedla seba, nie však spolu. V závere tretieho roku utvárajú deti 2-3 clenné skupinky a objavujú sa náznaky spolocnej skupinovej hry.

liviaf14
20. júl 2012

čaute kočky
dávate pred nástupom do škôlky detičky očkovať proti žltačke? mne to už 2x pripomínal náš detský doki, že on to určite doporučuje, len ja sa neviem rozhodnúť, či dať či nedať zaočkovať ☹

zvonkohra
20. júl 2012

@rainbow0508 dakujem pekne ano uz som rozmyslala aj nad tym skusim sa porozpravat s pani riaditelkou snad nieco spolu vymyslime 😉

rainbow0508
20. júl 2012

@zvonkohra Do ktorej skolky v PO ju davas?

zvonkohra
20. júl 2012
m.i.r.i
20. júl 2012

@liviaf14 my sme dali..ale uz skor..prvu dostal ked mal 1.5 roka, druhu v 2 rokoch..chceli sme to mat tiez uz pred nastupom do kolektivu akehoholvek...ja som Acko sama prekonala, tak viem, ze to nie je nic prijemne..a to som mala vtedy 7 rokov..radsej som maleho dala zaockovat

strawberry17
21. júl 2012

vcera som malemu gtriedila veci co uz su male a rozmyslala som ci je lepsie maleho obliekat do horsich veci alebo nech tam nechodi ako chudak radsej do lepsich? Ale tie si zase moze zaspinit 😝 . Vacsinu veci mame horsich, nisenych zo sekacu - teplaciky, veci na doma, na dvor a par mame lepsich ked niekam ideme (novy next a tak), fakt neviem ako ho budem do skolky obliekat co by bolo lepsie 😝 vacsinou co vidim skolkarov na prechadzke su pekne oblecene tie deticky, nieviem ci chcem aby tam bol moj maly za chudaka v obnosenych teplakoch 😝

strawberry17
21. júl 2012

@rainbow0508 dakujeme za info, pozorne som si to precitala
moj maly este nema 3 roky ale ked niekam ide, nie ze by bol na mne zavisly, naopak ked vidi deti, hracky totalne ma ignoruje 😅 mozem aj akoze odist ani sa za mnou neobzrie 😅 aj vonku stale odo mna uteka prec, vobec sa nicoho neboji, jasne, este nebol bezo mna cely den v cudzom prostredi, tak uvidim ako bude reagovat, ale myslim, ze kym ho budu bavit hracky tak si pol dna ani nevsimne ze tam nie som 😀

strawberry17
21. júl 2012

a niekedy mi je aj luto, ze nie je taky mamin "cecok" a nechybam mu 😝

rodanka
21. júl 2012

Všetkým maminám z okolia Stupavy dávam do pozornosti lesnú škôlku Jadierko. Mam skusenosť, že najma pre tkz. hyperaktívne, ale neprisposobive deti je to priam liek na dusicku...

http://www.facebook.com/LenyKlubJadierkoInspiro...

rodanka
21. júl 2012

@liviaf14 Uff, rozhodnutie na tebe, ale ja by som rozhodne neockovala....je tam vacsie riziko VAZNYCH VEDLAJSICH UCINKOV ako riziko, ze chyti zltacku...staci si nieco nastudovat o zltacke, ako sa prenasa a pod....nenechaj sa zastrasit!!

liviaf14
22. júl 2012

@m.i.r.i
@rodanka diky baby, no stále nad tým premýšľam, uvidím 😉

mj28
1. aug 2012

Ahojte baby,nasla som tuto perfektnu temu a hned si ju aj davam k oblubenym 🙂 my tiez budeme mat doma od septembra škôlkara 🙂 na jednej strane sa velmi tesim,pretoze drobec sa uz nevie dockat (keby mohol,tak nastupuje do skolky hned zajtra),ale na druhej strane sa obavam ako to zvladneme - hlavne ako to zvladnem ja 🙂 urcite tam bude z mojej strany plac,uz teraz mi je tak cudne,ked si len na to pomyslim ....

m.i.r.i
2. aug 2012

@mj28 vitaj..tema sa este len rozbehne ked ta skolka zacne🙂 budeme si tu spolu plakavat 😉 😉 😉 Nas sa tiez tesi a neskutocne uz skolku potrebuje..to kazdym dnom viac a viac vidim, ked uz nevieme ani program mu vymysliet a ked vidim ako sa vyhra medzi detmi a nas si uz ani nevsima, som o tom stale viac presvedcena..ale strasne sa tiez bojim ake to bude..mozno pre mna horsie ako pre neho..no vravim si, ze kazda mamicka tym prejde, tak budeme musiet aj my..🙂..jooj.uz len mesiac 😲 😲

zvonkohra
2. aug 2012

@m.i.r.i
@mj28 zavidim ze sa tak vasi drobci tesia nasa bude urcite plakat

m.i.r.i
2. aug 2012

@zvonkohra moja, ja neviem ci aj nas plakat nebude..oni placu cest vynimkam skoro vsetky...tie rozlucky s maminkou rano su tazke vseobecne...takze ja ocakavam place tiez...ale zas viem, ze ked uz tam bude tak sa bude hrat a bude mat podnety, ktore potrebuje..ja mu ich uz neviem poskytnut v takej miere..ale bude to pre neho zmena ked bol len s rodicmi a odrazu kolektiv, pravidla, vela deti, nie pozoronost len jemu..to si bude musiet tiez zvyknut..lebo ine je hrat sa s detmi na ihrisku, kde sa stale otoci, aha, maminka ma vidi..ako byt uplne sam cely den...takze ja cakam, ze plakat bude tiez...ale viem,ze mu to inak velmi prospeje a verim,ze bude aj spokojny..

mj28
2. aug 2012

@m.i.r.i
@zvonkohra podla skusenosti mojich kamosiek a znamych co davali deticky do skolky... si myslim, ze na kazde dieta pride skor ci neskor plac ... niektore plakali prve dni (tiez len pokial mamina neodisla) a na niektore to prislo po par dnoch (s otazkami ze preco zase musi ist do skolky,ked tam bol vcera....) .... cize placu(mrčaniu) sa asi nevyhne ziadne dieta česť výnimkam(mozno prave nase deturence budu tie vynimky 😀 ) ale ja si vravim,ze nebudeme ani prví ani poslední a ze to urcite obaja zvladneme,aj ked som uz pisala,ze si len pomyslim a je mi cudne .... a naozaj uz len mesiac .... inak baby čo ste kupovali? ja som nakupila pyzamka (aj ked to bude asi na jesennejsie pocasie,na zaciatok dam asi len to letne pyzamko s kratkym rukavom a kratasmi),papucky a nic viac extra .... este posledny tyzden sa mam zastavit po info co vsetko doniest prvy den a ako to asi bude prebiehat .... vy mate uz zoznam ze co treba do skolky priniest?

m.i.r.i
2. aug 2012

@mj28 tak tak...ja u nasho cakam tu variantu, ze bude nadseny na zaciatku a potom ked uz to bude stale to iste tam uz nebude chciet ist..ale ved uvidime🙂
a ja som este nic zvlast nekupovala..cakam ci nam skolka neda nejake instrukcie...poriadila som si hlavne teplaky a tricka s dlhym aj kratkym rukavom, nech toho ma dost, ked tam par z nich hadam necham aj ucitelkam na prezliekanie..a tiez riesim ako s pyzamkom, papucky..niekde som citala, ze prsiplastik, gumaky aby mali v skrinke..neviem ako to bude s vodickou, nas pije vodu s avent flasky so slamkou alebo sosakom alebo potom tie take lucky co maju taky sosacik...vie sa napit aj z pohara normalne, ale neviem ci tak potom tam budu u nich dodrziavat pitny rezim, ze im to budu nukat v poharoch caj ci vodu ci mam este pribalit svoju..tiez som rozmyslala, ci mu kupit nejaky ruksacik alebo nieco do coho si bude davat tie najdolezitejsie veci...no asi sa to este ukaze...

mj28
2. aug 2012

@m.i.r.i presne aj ja ocakavam tu druhu variantu .... uvidime ako to cele dopadne 🙂 ja som si tiez zaobstarala vačsie mnozstvo teplacikov a triciek ale to este behom roka a hlavne ked boli zlavy v obchodoch,cize to tiez sa teraz nemusim starat 🙂 ... mne napr.maly vypije len cistu vodu ziaden caj,malinovku,sirup,dzus nic take .... ale s tym by nemal byt asi problem,viac sa obavam jedla - niezeby vymyslal,ale je presne po tatovi - masovy 🙂 halusky zje maxim.s tvarohom a da sa povedat ze vsetkeho noveho sa "boji"ochutnat -proste to ani na jazyk nepolozi ... tak na to som tiez zvedava .... vidim ze tvoj drobec je o polroka mladsi,ale aj tak sa opytam oblieka a obuva sa sam? nas tak na 95% niekedy si oblecie naopak,ale ked mu poviem,ze kde ma listoček,tak si to aj napraví,len neviem si predstavit,co by bolo keby nastupovali do skolky v zime -tie vrstvy .... a aj sa obuje sam,len vzdy sa pyta či tak??? a ked mu odobrym,tak sa obuje .... a este jedna vec,vy mate priniest paplonik a vankusik + obliecky? ci to zabezpecuje skolka?myslim,ze my to mame doniest neviem na 100% ...

syla
2. aug 2012

Ahojte, my tiež nastupujeme do škôlky v septembri. Malý má 4 roky, doteraz bol doma so mnou a mladšou sestričkou. Tiež už potrebuje kolektív detí, je s nimi veľmi rád, počas občasných návštev škôlky si ma ani nevšímal, že som tam, jednoducho zapadol do kolektívu. Myslím, že ranné plače nám nehrozia, ale asi bude problém s ranným vstávaním, doteraz vždy skoro ráno hore a posledné mesiace si vyspáva aj do ôsmej, som zvedavá, ako to budeme ráno stíhať.

syla
2. aug 2012

@rainbow0508 tie tvoje články sú super, to máš z nejakej knihy?
V poslednej dobe máme ďalšie vývinové štádium - uvedomuje si viac svoje konanie, nechce napr. už tancovať so mnou, akoby sa hanbil a keď niečo povie a chcem mu odpovedať, tak povie, aby som sa mu nesmiala, neviem, prečo to začal takto hovoriť, nikdy sme sa mu nesmiali, len zvykol byť taký negativisticky a my sme to doma sa snažili otočiť na veselé a srandovné. Občas na ňom vidieť, keď niečo hovorí, čo sa mu až tak nepáči, že sa mu tlačia slzy do očí, ale nezačne plakať, potlačí to (ach jo - ocinkova výchova - chlapi predsa neplaču), tak začínam mať z tohto trošku strach, ako bude komunikovať s detičkami v škôlke, či sa mu nebudú smiať.

syla
2. aug 2012

@mj28 čo sa týka oblečenia, tak malý je taký teplomilný, takže mi väčšinou krátky rukáv, krátke nohavice, rýchlo sa spotí, tak mám pripravené veľa náhradných tričiek. papučky nenosí vôbec, takže zrejme bude v triede iba v ponožkách a potom na také presuny do jedálne mu dám sandalky na suchý zips, vraj to takto môže mať.

m.i.r.i
3. aug 2012

@mj28 no ani moj nepije nic ine len cistu vodicku..celkovo my ho stravujeme bez sladkosti, bez sladkych vod, vobec to nepozna..nevie zatial co je cukrik, lizatko ci cokolada..teraz nedavno som mu zacala davat aspon kolac domaci a tak..snazili sme sa aj my, aby papal hlavne ovocie a zeleninku a nepil nijake sladke vody..co sa jedla celkovo tyka, tak nas je tiez maskovy, ale ma rad aj cestoviny a ryzu, nechce zemiaky...su jedla co nemusi, ale niekedy zalezi aj od pripravy...ked sme niekde na vylete a ideme to restauracie, tak zvycajne vsetko spapa co mu dame..tak ale som tiez zvedava..v nasej skolke im davaju kazdy den vela ovocia a piju hlavne caj a mliecko, tak hadam s tym by nemal mat problem..snazila som sa aj vyberat skolku s dorazom aj na tu stravu, nech tam nedostava vela sladkosti a sirupovych vod...aj ked sa uz tomu nevyhnem..no ale aspon 2.5 roka sme ho mohli zdravo stravovat 🙂
Co sa tyka obliekania tak u nas absolutne nic- nezajem..to je viacmenej moja hlavna starost, lebo nas ide mladsi do skolky a ide medzi starsie deticky do skupinky kde to nebude podla veku, pricom nam riaditelka povedala, ze je velmi sikovny a moze tam byt so starsimi, lebo pekne rozprava, nema plienky, vie sa zaclenit medzi deti, vie papat sam celkom slusne..ale co nevie vobec je obliekanie...skusam to dokola, skusa si uz aspon vyzut topanky, ale aj pritom zuri neskutocne, obuvanie ani nahodou..maximalne si tak stiahne nohavice ked ide cikat a aj to ked mu to prizvukujem, ze nech to urobi, inak tam bude stat a cakat, ze to spravim ja..nikdy nebol taky, ze chcel tieto veci robit sam ako mnohe ine deti, ze :ja sam, ja sam....ale v skolke mi povedali, ze to nemam riesit, ze tam chodi vela takych deti a naucia sa..odkukavaju, vidia ine deti, pred ucitelkami iny respekt..tak hadam to zvladne🙂
Nemyslim si ze mame nosit perinky a vankuse..nas ide do sukromnej skolky, este tak aby som nieco nosila 😀

mrskalianka
3. aug 2012

Ahojte. Od septembra mi nastupuje dcérka do škôly. Ja som ešte na rodičovskej s malým, ale ona je velmi spoločenská a potrebuje okolo seba detičky. Chcem sa len spýtať ako to chodí u Vás... Nám prišiel papier, že malú do škôlky zobrali, ale nemali sme žiadne stretnutie ani nič, kde by mi bolo povedané čo treba do škôlky, ako to vlastne funguje. Je možné, že nás ešte zavolajú, pred nástupom alebo si to nechávajú na prvý deň v škôlke?

m.i.r.i
3. aug 2012

@mrskalianka skolka vas urcite bude kontaktovat tym,ze bud budete mat este nejake stretnutie pred nastupom, mozno posledny augustovy tyzden, kde vam povedia vsetko potrebne alebo vas len pozvu na slavnostne otvorenie prvy den skolky a vsetko sa dozvies tam..teraz vacsina skolok prazdninuje,ale uz je to tu cochvila, takze urcite sa to nejako dozviete

biancaneve
3. aug 2012

Ahojte, napíšem niečo aj ja... moja malá nastúpila do súkrom. škôlky v máji t.r. ako 2 r 3 mesačná, ( s plienkami, sama sa najedla, napila) presne ako tu niektorá písala, že doma som jej už nevedela dať nové podnety, aktivity, prostredie a ľudia tí istí, ja už som si hľadala prácu...Prvý deň som ju tam nechala na 1/2 dňa vrátane obeda, vôbec neplakala, druhý deň to prišlo - plač, stres - chuďatko moje, začala sa jej zo stresuˇšúpať kožička na čele ( že vraj prejav stresu), odmietala spánok, musela byť v čase spánku v inej miestnosti, no proste veľmi komplikovaný začiatok. Nehovorím o chorobách, ktoré dovtedy boli u nás neznámou - sople, kašle. Navyše som ja už nastúpila do práce, o to ťažšie mi bolo keď som ju musela nechať doma choručkú. Veľmi pomaly sa dostávala do pohody, takmer 2,5 mesiaca ale môžem povedať, že teraz už plienky nemá, stále sa chce obliekať, obúvať sama, hygienu po vykonaní potrebu si chce robiť sama - kričí "papieeer", spieva si,. tancuje, po anglicky spieva "happy birthday". Teraz bola týždeň zase chorá, a spomínala už chlapcov zo škôlky .))) Vďaka trpezlivosti učiteliek to zvládla za čo som im veľmi vďačná. Neviem povedať ako by dopadla v štátnej škôlke, dozvieme sa keď nastúpi....mala by od budúceho roka. Takže všetkým maminkám prajem, aby ste to zvládli s čo najmenšími ujmami na duši a určite nedopustťe, že detičky po niekoľkodňovom plači opäť necháte doma. Každý si zvykne, otázne je, každému to trvá rozdielne. A ešte jedno: treba sa pripraviť na častejšiu chorobnosť.

m.i.r.i
3. aug 2012

@biancaneve super..som rada, ze malicka si zvykla...ja som tiez pocula od mnohych uciteliek aj mamiciek, ze take 2-3 mesiace su skuska ohnom a netreba povolit pokym ozaj nehori...deticky sa mozu zacat pocikavat alebo aj byt chore uz len z psychiky..ale ze to po tych 2-3 mesiacoch prejde....a chorobnost desi aj mna...uz teraz riesim co s malym ked bude chory, co my tiez doteraz sme nezazivali..joooj...ale som rada, ze si napisala svoju skusenost..vzdy sa to dobre cita, ze aj ked je tazky zaciatok, bude lepsie 🙂

biancaneve
3. aug 2012

@m.i.r.i držím palce, zvládnete to🙂))

rainbow0508
3. aug 2012

@syla To je z planov vychovy a vzdelavania pre materske skoly...ja som totiz ucitelka v MS a toto vzdy dost pomohlo rodicom zorientovat sa, ako a co by deti zhruba mali v danom veku vediet...
Skus malemu ukazat, ze plac je v pohode...a tatinovi vysvetlit, ze by to malemu nemal vraviet. Len skutocni chlapi sa za slzy nehanbia...moj nazor...
A neboj, deti su uzasne...vedia si k sebe najst cestu. Nemusis sa bat.