Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
žienky, chcem sa opýtať aj u vás v škôlke dávajú malým na pite čierny čaj? mne sa to zrovna moc nepáči, nakoľko si nemyslím, že aj ked možno len slabší ale predsa len čierny čaj pre 3 ročné( naša ešte ani nemá 3) deti? naša malá je dosť divoká aj bez toho, aby pila čaj s kofeínom,aj ked len trochu ale predsa
@elizabeth3 nasi mavaju tiez obcas cierny caj... oni maju na to stravovanie predpisy, ze co kolko krat za mesiac atd... vcera snad vo vsetkych skolkach boli spagety... aj nasi mali 🙂
dnes to uz aj u nas islo trosku tazsie..tesil sa tam, ale pred dverami zacal cuvat..ale ucitelka ho hned vzala na ruky a poslala nas prec..este sme tam nenapadne stali za dverami chvilu a plac sme nepoculi, tak dufam, ze to zvladne..hadam ho uz vedia zaujat..nasa skolka ma taku malu vyhodu mam pocit, ze on chodi do zmiesanej triedy..su tam velke deticky s nim v triede tiez..len traja mali nastupili, tak ucitelky sa im viac venuju tym malym....hned ich vezmu a motivuju, ti velkaci tam si sami pekne sadnu a hraju sa..tak nie je tam skoro ziaden plac, nema od koho odkukat...hovorim si, ze to hadam bude vyhoda..no som zvedava ako dnesok..stale som ako na ihlach na mobile..
@elizabeth3 mne sa tiez take veci ako cierny caj nepacia...nas bol vseobecne velmi starostlivo stravovany,t eda sme dbali velmi na zdravu stravu, ziadne vyprazene, solene, udene, pil len cistu vodu, ziadne sirupy...takze ja sa snazim si ten jedalny listok nevsimat, lebo by ma slak trafil..nasa skolka ma vlastnu kuchynu a sikovne kucharky..taku domacku stravu varia a samozrejme podla predpisov..vidim, ze davaju casto stolovu vodu alebo mlieko, ale tiez je tam obcas cierny caj..vcera mali buchty na uvitanie, co je ok..ale na stvrtok som tam videla vyprazany syr a z toho sa mi zjezili vsetky chlpy...my sa vyprazanemu uplne vyhybame, nechapem ako mozu dat vyprazane jedlo detom ☹ ale asi sa proste nesmiem zamyslat, kym bude jest, bude spokojna a doma budeme pokracovat v zdravom stravovani 🙂
ahojte. Aj my začíname so škôlkou. Včera išiel s takou radosťou, už sa nevedel dočkať kedy už vyrazíme do škôlky. Keď som ho prezliekala, bolo všetko O.K. Neskôr keď som už chcela ísť tak strašný plač. Učiteľky my povedali, že viacej plakal. Dnes už ani nechcel ísť do školky, celú cestu mi opakoval, aby som ho tam nenechala. A keď som odišla, tak až na dvor som počula, ako plače. Niečo strašné. Trhá mi to srdce. Aj som si poplakala. Koľko plakali vaše detičky? Dúfam, že si raz dva zvykne a že bude rád chodiť do škôlky, že si tam nájde kamarátov a bude všetko lepšie.
tak ja som sa tu vcera uskrnala,ze mala to zvladla na jednotku.Sice sa raz pocikala 😒 .Ale tesila sa velmi do skolky.Na obed nechcela ist somnou domou,po dvore som ju nahanala 😀 .Dneska sa znova tesila do skolky,ale chcela aby som tam bola snou a cele rano mi to opakovala s uplakanym hlasom.Tak som sa pred nou rozrevala a ona,mami preco places?Moje zlate,tak mi jej je luto.Viem ze sa boji uciteliek,tak to je o to horsie.Ked som ju dala do triedy a zavrela dvere,pocula som jej hrozny plac, maminaaaaa 😔 .No ja som revala ako sialena,ziadne ze slzicky.Revala som ako deti v skolke.A este aj teraz mi je do placu.Ach jaj.A bohuzial podla mna to bude zajtra zase horsie,lebo teraz jej len doslo,ze tam bude sama.A tie krce v bruchu co mam rano,no hroza.Uz aby sme to zvladli vsetci pekne s usmevom 😀
Tiež sa bojím, že zajtra bude horšie. Stále si opakujem, zajtra bude lepšie. Neviem, na nič iné myslieť len na malého. Ešte dnes som nič do úst nedala. Taký mám stiahnutý žalúdok. Každý ma ukludňuje, ale to nejde. Kolegynina malá to zvláda dobre. Má tam o rok staršiu sestričku. a im je tam spolu dobre. Ona čuduje že malý to takto ťažko nesie. Ale ja sa len upokojujem, že bude obdobie že sa bude tešiť do škôlky.
@baruskah aj to je mozne, lebo maju kazdy den napisane 2 jedla..polievka je ta ista ale 2 druhe jedla..tak ma to tiez napadlo, ze ci ti velki nemaju nieco ine...este sa na to popytam, len nechcem byt hned na zaciatku za otravnu mamicku, co riesi uz jedalny listok a vsetko..vcera sme uz ked sme pre neho prisli bombardovali ucitelku, ci ho natreli opalovacim kremom, kedze vonku horuco a on uz mal cervene licka..ci mu davali pit, co jedol a vsetko...no ved si vies predstavit🙂 tak nechcem uz dnes zacat s kritikou..manzela som tiez hnala prec, lebo ten si uz vsimal, ze na dvore maju za skolkou nejake okna polozene zakryte plachtou, ale asi vymienali a ze co to tam robi, tam sa mozu dostat deti, ze co ak tam maly niekde odbehne..a ze co maju v triede otvorene okno, co ak deti dostanu prievan..no hrozneee...sama si hovorim, ze nejdem riesit kazdy detail, lebo ma porazi 😀
mna este troska mrzi,ze mi ju dali do triedy k detickam,ktore uz min. rok chodili do skolky.Lebo teraz na zaciatku to je dobre,aspon vidi ze oni neplacu.Ale neskor kedze je medzi nimi rocny rozdiel,bude vytrcat.Ona nema este ani 3.A tieto deticky uz som videla ze robili neake srdiecka a co ja viem co este.Ona to nebude vediet robit a vzdy tymto bude pozadu.A ked vsetci odidu do skoly,ona ostane a moze si na posledny rok zvykat na novy kolektiv.A ani neviem,ci ju tie deti vobec prijmu,ci sa snou hraju 😔 .Ja tiez asi riesim somariny,ale je mi smutno ☹
@m.i.r.i asi tak...my tiež doma dbáme na zdravú stravu, nakoľko máme v širšej rodine niekoľko trochu starších detí ako je naša Eli, a tie sú schopné či už doma, alebo v škole zjesť len hranolky , vyprážaný syr a sáčkové polievky , vďaka tomu, že je to im rodičom srdečne jedno, čo jedia...ja sa len bojím, aby chcela potom aj doma nadalej jest zeleninu a nie príliš chuťovo výrazné veci, ked im školke budú variť inú stravu, než ako bola zvyknutá...viem, že musia variť podľa nejakých noriem, ale keď som videla jedálny lístok, tak tam bolo žalostne málo zeleniny , ovocia a jogurtov...naša bola napr.zvyknutá mať ovocné a zeleninové desiaty, a nie biely rožok s maslom a sladký čaj...
@elizabeth3 uplne chapem, lebo mam tie iste obavy aj dovody...ja ked som vyberala skolku tak som vsade obzerala jedalne listky, ale potom som zistila, ze to nema velky vyznam, lebo zdravu stravu najdem tak v skolke co sa stravuju BIO, pripade vo Waldorfskej kde si sami navaria a napecu co si vypestuju atd. a mozno par specialnych, inak je to takmer to iste...v nasej aspon nedavaju sirupove vody, teda aspon nie bezne, nenosia sa sladkosti a davaju kazdy den na desiatu aj olovrant ovocie...aspon nieco..lebo keby bolo na mne, tak by som tam chcela len cistu vodu na pitie,minimum sladkych jedal, vsetko na prirodno, vela zeleninky a ovocia...nas normalne doma spapa denne asi 2 banany, 2 nektarinky+hrozno, jablko..pridavam obcas susene ovocie ako figy napriklad..a nehovoriac ked je sezona, tak zo zahrady vyjedal cucoriedky, cernice, jahody, slivky..vsetko...sam si pyta ovocie..sladkosti nepozna ziadne doteraz..ale zial, v skolkach to je inak a ak to nechcem s poziadavkami prehanat a susetredit sa prehnane na stravu, tak sa s tym musim zmierit☹ Ale stale tato nasa lepsie ako u nas v dedine kde mal ist povodne a tam ked som videla, ze mali deti langose a domov vsetky s lizatkami sli+ krabickove dzusy..tak uf..
@lia09 ja by som tom videla pozitiva...tie starsie deticky ju budu tahat vpred..netrap sa, ze nevie robit srdiecka..nauci sa..casom dozreje a bude chciet robit to co ostatne deti...casto sice zalezi aj na povahe deticiek, ale neboj..a to co bude ked tie starsie odidu do skoly by som neriesila..dovtedy tam este pridu dalsie mladsie take ako tvoja dcerka a ona sa skamarati aj s ostatnymi...dovtedy sa veci pomenia a deticky su velmi prisposobive..my to riesime viac ako ony....ja som si ista, ze po par mesiacoch uvidime na nasich dietkach obrovske pokroky..
nas maly je tiez v zmiesanej triede..tam su deti aj 5 rocne a on ma 2.5...a tiez som videla, ako si tie 5 rocne krasne sedeli za stolom a kreslili a nas maly pobehoval po koberci s autom..neriesim..aj on sa nauci kreslit a nauci sa sediet..este na to nevyzrel..ale aspon mu nik neberie hracky , tie starsie su rozumnejsie..🙂
tak ako citam sme na tom podobne ako vela deti. Vcera nezaujem o nejaku mamu, hned sa vrhla na hracky a medzi deti. Ked som sa s nou lucila a hovorila jej ze idem do prace tak to bolo len tak caau ani sa na mna nepozrela. Poobede ked som prisla tak sa rozplakala ale medzi slzy povedala ze zajtra pojde zas. Zevraj jedla, neplakala. Dnes uz rano sfucana ze nejde do skolky. Ked som jej ponukla alternativu ze moze ist k babicke tak povedala ze radsej do skolky. Aj slzicky boli uz pri branke, tam uz chcela ist radsej k babke ako do skolky. Vnutri len pofnukavala ale zaujala ju plastelina. Chvalabohu je v zmiesanej triede, vela deti tam chodilo cele prazdniny takze ziadny narek a davova psychoza ku ktorej by sa pridala. Som zvedava na zajtra co bude. Predpokladam ze pridu na rad hystericke zachvaty. Zas ma budu mat doma vsetci radi lebo vstavame prve a s Luckinym hlasovym potencionalom bude na nohach asi cela ulica. Vycitky zatial nemam, ako tak robim uz vyse roka takze byvala u babiek ..co si myslim ze v skolke jej bude lepsie predsa len viac hraciek, ihrisko, kruzky...no uvidime
@lia09 tiez si myslim ze ju tie starsie deti potiahnu. My mame tiez zmiesane, ja som tomu rada. Deti je tam 10 v triede, najmensie ma dva roky, ostatne tri, najviac je tam 4. Myslim ze je fajn ked je to takto, najhorsia alternativa je ked vam daju 5 rocne medzi 3 rocne. Kamoske to tak spravili pretoze nemali ine miesto ..samozrejme ked tam bola jedina starsia okamzite sa dala na uroven tych malych...zacala suslat, zle rozpravat, hadzat sa o zem
jaj maminky pomooooc my sme isli s takou strasnou hysteriou do skolky, ze stale sa mi chce plakat :(
vcera bol do 12tej celkom v pohode, aj vecer hovoril ze pojde ale rano sa zobudil s tym, ze tam uz nikdy nechce a nepojde :( tak od domu az do skolky strasne plakal a prosil ma, nech ho tam nedavam 😢 tak vybehla ucitelka, ze kto tak velmi place, tak si ho ledva odo mna odtrhla a hovorila, nech rychlo utekam prec :( tak som si pred skolkou riadne poplakala a teraz sa neviem dockat 15tej hodiny, ze ako to zvladol, ale je mi veeeeeelmi tazko na srdci 😢
@zuzulienka31 aj mne ☹ celý deň mám depku ako sviňa, a pred chvíľou volal MM, žesa cti strašne, že ho ta nechal. Tak som ho ukľudňovala, aj seba, že mutm bude super, až si zvykne. Dúfam, že to bude rýchlo.
@m.i.r.i len rýchla poznámka ohľadom jedálneho lístku, des a hrúza, včra dukátky, ešte ako tak, dnes knedlík a segedín, zajtra nejaké mäso, štvrtok znojemský guláš, piatok granadír. ☹ Horšie ako v staničnej reštike 😀 a to moj neje absolútne mäso, nie že by som ho k tomu viedla, ale sa mu bridí, ta z toho bude hotový....Ale si vravím, že to nebudem riešiť a budem sa snažiť niečo našeobľúbené spraviť na večeru. Len je to také divné, človek sa 3 roky snaží ich stravovať eko bio racio a čojaviem ako a potom zo dňa na deŇ sme pri gulášikoch 😝
cierny caj malo aj moje dieta dnes:( tiez sme dbali na zdravu stravu, nevravim, ze nepapa ziadne sladkosti, ale do troch rokov ich nepoznala, uz ma tri a tristvrte....ale ovocie musi byt doma kazdy den, cajiky mi nevadia osladene, ale tam naozaj v tom jedalnicku nevidim ziadne ovocie, ma to dohanat cez vikendy ci co?a vyprazane v zivote nejedla, uf...
ja som dnes pre nu prisla, boli zas na ihrisku a ona ze nejde domov, ze tam chce ostat 😀 ...tak som sa pytala na nazor ucitelky, ze kedze este len zacina, bude lepsie, ked ju budem po 3 hodinach tento tyzden vyzdvihovat, buduci tyzden nechat napapat a potom zobrat a potom sa uvidi, aj napriek tomu, ze neplace ani nic. Ja som z nej v takom soku (prijemnom), ze az...ona mala nedavno obdobie, ze len mama a nikto iny, a nedajboze sa k nej priblizilo dieta, to uz utekala a bala sa...a teraz taky obrat, ze nechapem. Ja som sa pripravovala na hystericke place a ona nic;)ale aj tak mam stresy z vela veci. Nepije mi tam poriadne, nechcem, aby bola dehydrovana. Ja som vzdy dbala u nej na pitny rezim, pila mi minimalne 500ml cajika a 500ml mliecka za den a teraz tam doobeda vypije pol salky CIERNEHO caju, no super.
Inak davate, dali ste zaockovat alebo rozmyslate nad niektorymi nepovinnymi ockovaniami do skolky?
@rebecca2006 😀 😀 😀 tak napriklad moj dnes zjedol zemiaky, co doma ich nechce ani vidiet. vcera spagety, dnes kur. stehna, zajtra hov. maso s kolienkami, stvrtok zapekany karfiol, piatok borsc s masom a pecene buchty.
tot nas jedalny listok
Pondelok
chlieb, maslo, zeleninová obloha-paprika, ovocný čaj so sirupom hrachová polievka so zeleninou a zemiakmi, rezance, kakaová posýpka, mlieko, ovocie chlieb, kuracia nátierka s vajíčkami, voda s ovocným sirupom
Utorok
anglické chlebíčky, čierny čaj s citrónom zeleninová polievka, krupicové halušky, kurací rezeň na šampiňónoch, ryža dusená, srbský šalát, voda s ovocným sirupom vanilkový puding s kompótom
Streda
rohlík, maslo, zeleninová obloha-mrkva cesnaková polievka so zemiakmi, bravčový guláš, chrenová omáčka, kysnutá knedľa, voda s ovocným sirupom a citrónom chlieb, nátierka-syrová pena, ovocný čaj s medom
Štvrtok
vianočka, biela káva rascová polievka s vajcom, pečený pangasius so sezamom, zemiaky varené, šalát z cvikly s chrenom, voda s ovocným sirupom chlieb, nátierka zeleninová letná, čierny čaj
Piatok
chlieb, nátierka z tuniaka, zelený čaj gulášová polievka srbská, šošovicový prívarok so zemiakmi, varené vajcia, chlieb k prívarku, citronáda žemľa, liptovská nátierka, ovocný čaj
jaj a inak tiez sa mi nepaci ten cierny caj, to ako nechapem naco. a o vode so sirupom ani nehovorim 😒 ale tak neriesim, ja len chcem aby maly neplakal. ostatne prezijem
@nefertitka dala som ešte v roku proti žltačke A- HAVRIX- ale skôr preto, žem rodičov vKE a chalupu majú v GL?spústa sploobčanov mavšej pleti s nevalnou hygienou, ta aby mi niečo nechytili, ke´dsme na prázdninách. Rozmýšľala som nad kiahňami, ale náš pediater sa k tomu moc nemá, on je skôrprolti očkovaniu tak som netlačila na pílu a asi nachytáme prirodzenou cestou., Ale čo som si o tej vakcíne zsťovala, tak to bolo asi 50/50 pre/proti....

@baruskah keď som prišla včera povedal,že mu nič nedali jesť ani piť,nemajú záchod a najlepšie je ihrisko 🙂 🙂
až pred spaním bračekovi porozprával naozaj čo bolo v škôlke-papali chlebík -dobrý,špagety-zlý syr 🙂 a mama varí lepšie,majú veľa hračiek-mama klame,že mi máme doma veľa,tam majú ešte viac 😀 😀