icon

Začíname so škôlkou od septembra 2012

babu9
3. apr 2012

Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂

lia09
4. sep 2012

tak dneska mame znova zasebou.Ale nie som velmi stastna.Vraj mala mi rano revala aj vyse hodiny,jak som odisla.A vraj velmi trucovala,nechcela nic jest,pit a nesadla ani na zachod,takze sa zase pocikala 😒 .Ked som po nu prisla o 12 tej ze ideme domov,tak sa rozplakala ze chce ostat.Aj by som ju rada nechala,ale to pocikavanie sa mi nepaci.Nechce tam cikat ani za svet.
@m.i.r.i dneska mi ucitelka aspon ulahcila to rozhodnutie,presunut do inej triedy.Sama mi to navrhla,kedze ona je jedina taka malicka.Ako brala by som to,byt v zmiesanej triede,to ano.Ale nie takto,ze ona je jedina.Potom ona strasne vytrca.Takze aj ucitelka to tak videla,ze to takto nebude dobre.Takze od zajtra zaciname v novej triede.Pravdepodobne tam bude riadny rev,ale aspon nebude sama plakat

tara2
4. sep 2012

Ahojte, dnesny den v skolke prebehol super, maly sa tam celkom od rana tesil, ziadne place, vyjednavania...snad to bude takto dalej 🙂 . Dnes zostal o hodinu dlhsie a uz v skolke aj obedoval, aj ked zjedol len polievku a trocha zemiakov. A spagety este nemali 😀, mozno zajtra. Do skolky ho vozi muz a ten si jedalny listok nevsima, musim sa kuknut ked tam pojdem.... A co sa ockovania tyka, ja som dala maleho zaockovat len Havrixom proti hepatitide A ked mal 2 roky a kiahne sme uz mali takze to ma netrapi

maminky nebojte sa, deticky si v skolke zvyknu a buduci tyzden uz bude lepsie...drzim vsetkym palce 🙂

nefertitka
4. sep 2012

my sme na kiahne zaockovani, ale nie preockovani, lebo mala z toho vyse tyzdna vysoke horucky, takze dostat ich moze, ale v miernejsej forme a tu hepatitidu ja neviem, pytala som sa aj lekarky a ona ze to neodporuca, ze ked tak, tak az do skoly, hm...

m.i.r.i
4. sep 2012

@rebecca2006 u nas je ten jedalny listok podobny..tiez je tento tyzden segedin a granadir...akoze granadir mi tak nevadi, nas ma rad cestovinu a mozno zje aj zemiaky tym padom, lebo tie on moc nemusi..ale segedin? joooooj...

ja som dala ockovat proti zltacke A tiez..tiez podobne dovody..my sme sa teraz na nejaky cas prestahovali do Presova a tu je tiez spusta spoluobcanov...tak radsej som dala..a ja som ju prekonala, tak viem, ze to nie je nic prijemne..inak som nedavala nic viac nepovinne

@nefertitka vsade ta voda so sirupom..to si tazko odpustaju v tych skolkach..uf...a gulase..no ako vravim, ono je to skoro vsade to iste..☹

nefertitka
4. sep 2012

@m.i.r.i no ved, zbohom zdravemu stravovaniu asi 😒

svatava74
4. sep 2012

@nefertitka ked vidim ten jedalny listok, az mi je tazko.... ja davam malemu take veci ako pseno, kuskus, pohanka, spald.muku, hokaido, cviklu, tempeh, tofu, v statnej skolke o takych veciach nemaju asi ani ponatia, vid jed listok....strava je zaklad a rodicia si to neuvedomuju....je statna skolka, kde je iny jedalny listok????

gabika7706
4. sep 2012

nas sice do skolky zatial nenastupil, ale pozerala som teraz ich jedalny listok a dnes mali tiez segedin 🙂

m.i.r.i
4. sep 2012

Toto je u nas. Aspon ako vravim nie su sirupove vody, ale mlieko, ovocny caj alebo obycajna voda..a mavaju aj zeleninove salaty a oblohy..tak aspon nieco..na desiaty a olovrant mavaju ovocie....ale niektore tie jedla, hlavne vyprazany syr...joooj

Pondelok:
Obed 1 Polievka kelová s mäsom a zemiakmi,Buchty pečené plnené lekvárom,Mlieko
Obed 2 Polievka kelová s mäsom a zemiakmi,Kurací paprikáš,Cestoviny,Stolová voda

Utorok:
Obed 1 Polievka rascová s vajcom s opekaným pečivom,Kuracie prsia zapekané so syrom a broskyňou,Tarhoňa dusená,Stolová voda
Obed 2 Polievka rascová s vajcom s opekaným pečivom,Bravčové stehno na hrášku,Ryža dusená,Zeleninová obloha - uhorky šalátové, paprika, rajčina

Streda:
Obed 1 Polievka brokolicová,Mrvenica,Mäsové guľky v rajčiakovej omáčke,Zemiaky varené s maslom I.,Čaj ovocný
Obed 2 Polievka brokolicová,Mrvenica,Vyprážaný syr,Zemiaky varené s maslom I.,Stolová voda

Stvrtok:
Obed 1 Bravčový guláš segedínsky,Knedľa kysnutá,Stolová voda,Polievka zeleninová,Cestovina
Obed 2 Šúľance so strúhankou,Mlieko,Polievka zeleninová,Cestovina

Piatok:
Obed 1 Polievka goralská,Granadiersky pochod so syrom,Šalát uhorkový
Obed 2 Polievka goralská,Hovädzí plátok po cigánsky,Zemiaky varené s maslom I.,Šalát uhorkový

arizona
4. sep 2012

Ahojte, my sme tiez vcera nastupili, tak ma zaujimalo, ako to zvladaju ostatne deti. U nas tazko - vcera dost zle, dnes lepsie, tak dufam, ze zajtra este lepsie 😉
ale neda mi nereagovat na stravu - tiez sme zvyknuti na ovocie a zeleninu, ale nakoniec som aj rada, ze do nich nepchaju odpad z hypermarketov. Radsej to dohaname popoludni a vecer. Neviem, kolko platite za stravu - u nas je to 1,19€, takze iste neocakavam francuzske syry, bio (zeleninu, maso a ovocie) a domace cestoviny. Pokial niekomu strava nevyhovuje, v mnohych skolkach sa da dohodnut na individualnom stravovani. Statna skolka ma oproti nestatnemu centru vyhodu v tom, ze ma prisne normy, ktore splnaju nutricne hodnoty pre predskolakov.

m.i.r.i
4. sep 2012

Tak nas maly dosiel s tatinom domov..a ze opat super...joj to su take dobre pocity, az mi slzicky vyhrkli ked prisiel rozradosteny domov a ze bolo dobre a sa hral a papal..pochvalili ho, ze je dobry jedak- co aj je- aj ked je zvyknuty na inu stravu ale papa nam dobre...len ze nejako casto kychal 😒 tak to som zvedava, ci uz budeme na marodke po 2-3 dnoch 😒 len ked to je tazko..teraz je horuco..deti idu vonku poobede sice az okolo pol stvrtej, ale nechaju ich skakat na trampoline, nas maly to zboznuje, tak sa tam totalne spoti..ked prideme pre neho je morky ako mys..dnes fuka, aj ked je teplo..to ho hned ofukne..ked sme s nim my, tak si to ustriehneme, skace limitovane, pripadne ho prezleciem do sucheho tricka utriem vlasky..tam to neriesia, ved asi by ani nemali ako u tolkych deti...tak on tam spoteny lieta, nik ho neorkikne, ze nebez, chvilu si oddychni 😀 to ma bude dost mrziet ked ochorie preto, ze tam prechladne...lebo som pripravena na to, ze bude chytat nejake choroby od chorych deti..ale taketo choroby z lahostajnosti mi veru riadne vadia... 😝

andulka82
4. sep 2012

No ahojte, my sme so škôlkou no hrôza, včera plakali a zle, dnes tiež on v škôlke ja doma :( Vôbec tam nechce chodiť, ani o nej nechce hovoriť, keď len pripomenieme škôlku tak hovorí, že tam viac nehce ísť. No je to príšerné, len mi hovorí, že v škôlke som ťa volal a ty si nebola tam a neprišla si :( no je to na psychyku. Poradte mi, že ako a čo, lebo viem, že sme tam len dva dni, že niektoré deti plačú ale my to zvládame dosť zle.

elfi1
4. sep 2012

@svatava74 - zlatino, to je super, ze davas drobcovi taketo zdrave potraviny a zachovaj si tieto dobre zvyky - kludne mu daj pohankovu kasu na ranajky a hokkaidovu polievocku na veceru. ale netrap sa, ze v skolke maju ine. aj tam uz dnes davaju pozor, aby ta strava bola pestra a je dobre, ked skusi aj daco ine.
pokial nema na nieco naozaj alergiu, tak je to OK

jedine v com by som videla problem, su mliecne vyrobky a mlieko ako nápoj. pochybujem, ze im prevárajú čerstvé mlieko. urcite to bude len krabicová žbrnda bez akýchkolvek vyzivovych hodnôt. a syrokrémy plné Eciek.
ale to uz je na dlhu debatu 🙂

elfi1
4. sep 2012

a este tiez napisem, ze moj syn tiez hruza co sa plakania tyka. aj rano sa ma drzi ako kliest a na obed ho beriem a to ma uz v satni caka s uslzenymi ockami.
on je velmi slaby papkac a bol zvyknuty, ze starka ho krmila a az nedavno sme ho s manzelom naucili ako tak papat sameho. tak vcera v skolke zjedol velmi malo a to ho museli krmit. a dnes zjedol vsetko ale tiez sekiroval ucitelky, ze "kto ho nakrmi", tak ho krmili.
ale mali napr. karbonatok z file a zemiakovy salat s uhorkou, ktory nikdy nejedol a dnes to scapal cele.
som zvedava, co povie zajtra na hovadzi mexicky gulas 😀

nefertitka
4. sep 2012

@svatava74 aj mne...ja som bola co sa tyka stravy striktna do jej troch rokov, teraz uz jej povolim samozrejme aj sladkost a podobne, ale gulase a podobne veci si da raz za uhorsky rok a aj to, ked sme niekde na navsteve a ponuknu aj malej, to sa stalo vlastne len 2x....
dobre, prekusla by som este, ze teda platime vraj malo a maju svoj rozpocet, ale kde je aspon nejake ovocie?ani raz za den?co jej ho mam dat na ranajky?alebo na veceru?to si neviem predstavit. Musim sa s tym zmierit, ze cez tyzden sa bude stravovat nezdravo a cez vikend zdravo, co mi ine ostava

baruskah
5. sep 2012

Tak dnes to bolo oniečo lepšie. Zobral si so sebou McQueena a povedal, že nebude plakať 😉 pekne išiel do škôlky a až ked muž odchádzal začal plakať....plač bol- ale menej ako včera 😀

mentolka28
5. sep 2012

@baruskah 😀 aj moj si zobral mcqueena, aj bez placu to dnes bolo, ale je taky vystraseny zo vsetkeho 😒

trnka77
5. sep 2012

môj tiež bral auto-hot wheels, 😀 ale nezabralo-dnes už začal plakať na ceste do škôlky ☹ ☹ ☹

stefi76
5. sep 2012

@lia09 ahoj, koľko má vaša malá rokov? môj má 2,5 rokov, do škôlky ho nesiem nasilu, v škôlke preplače aj hodinu, nechce chodiť na záchod a hrať sa s deťmi, je to hrozný pocit, ke´d vám učiteľka berie dieťa nasilu, vôbec sa potom neviem na nič sústrediť a som z toho hotová.

lia09
5. sep 2012

@stefi76 moja bude mat koncom roka 3.A veru musim povedat,ze je to kazdym dnom len horsie.Keby tu bol emotikon na krokodilie slzy,dam ich sem aspon sto.Prvy den super,bez placu.Druhy den stale chcela ist ale uz vyjednavala aby som ostala.A ked uz katastrofa.Uz rano nehccela ist a veru uz som rozmyslala,ze ani nepojdeme.Ona ked povie ze nie,tak ju neoblecie ani sto certov.A nemame ani auto.Horko tazko som ju prehovorila,ale to len tak,ze zajtra nemusi ist.Neviem co bude,viem ze zajtra to bude zase len horsie.
Su tu take maminy,ktorym deti to zvladaju stale horsie???Lebo malo by to byt naopak,tak preco to tak nie je??? 😔

jjeanny
5. sep 2012

@lia09 ahoj, u mojho je to tak naopak - prve dva dni super, chodil vysmiaty do skolky, spinkal, papal .. vsetko ok . A dnes uz zacal vyjednavat, ze sa este neoblecie, ze sa este pohra doma. Zajtra ocakavam krizu 🙂 Bolo mi povedane, ze to mozem ocakavat, niektore deti po tyzdni-dvoch pekneho chodenia do skolky, ako zistia, ze sa z toho stala akasi pravidelnost ,zacnu vymyslat.

luliu
5. sep 2012

@lia09 ahoj, tak aj my horsie a horsie. Prvý den pohoda, včera trocha plakala a dnes už sme šli s placom tam a v skolke ju museli doslova zo mna trhat. Desim sa zajtrajska ☹

vivianna
5. sep 2012

Ahojte maminy 🙂. Nuž dnes už moja dcérka revala ako tur, učiteľka ju už musela nasilu brať do triedy ☹ , takže uvidíme ako bude budúci týždeň ...ak rev bude stále pretrvávať, tak ju asi vyberiem zo škôlky a skúsime neskôr o pár mesiacov. Vraj nie každé dieťa je zrelé na škôlku ako trojročné ... aj pôvodne som ich chcela dať spolu naraz s bračekom, ale ten mi zas tak málo rozpráva, že to by som musela pani učiteľke tlmočiť čo vlastne chce 😀, plienky však vôbec nemá a na nočník chodí sám, pomáham mu len so stiahnutím nohavíc sem - tam...

vivianna
5. sep 2012

@lia09 ahoj, moja tiež prvé dva dni celkom v pohode, prvý deň okolo obeda že vraj trošku mrnčala, včera ráno v triede plakala a dnes už po ceste do škôlky doslova revala... nuž aj ja som prekvapená, že to nie je lepšie ale vždy horšie ... možno by nám psychológ vedel povedať prečo je to tak ...

lia09
5. sep 2012

@jjeanny, @luliu presne tak,ja uz tiez ocakavam,ze zajtra to bude pohroma.A bojim sa toho,ze ako ju tam dostanem.Asi v pyzame pojdeme,lebo aj dneska sa odmietla prezliect ale este som ju ukecala.Ale aspon ze nereve tam sama,to ma "ukludnuje".Ked sme vosli do triedy,revali vsetci ako tur,ani vlastne slovo som nepocula.Uz aby bolo dobreeeee ☹

rebecca2006
5. sep 2012

u nás včera zvládol, vraj plakal ráno a aj cez obed, ale asi to nebola až taká katastrofa, lebo mi nevolali, a keD som prišla, bol v pohodke. Len teda vyjednáva, že tam chodiť nebude. Ráno mrnčal aj doma, spravil aj scénu, že nebude raňakovať, ale sme to zvládli a M ho tam odniesol. Podľa mňa sa musíme psychicky nachystať, že september prereveme. Ja si nemyslím, že dieťa má šancu si rýchlejšie zvyknúť.... Baby, musíme vydržať a detičky tiež....

lia09
5. sep 2012

@vivianna no to by bolo zaujimave vediet,co na to odbornik.A ty ju mas na cely den?Moja je len doobeda.A to ma hneva najviac,ze ona tam strasne chcela ist,ale to ze tam nie som,nevie zvladnut ☹

rebecca2006
5. sep 2012

@vivianna je to normálne, prvý deň nevedela do čoho ide 🙂 Ja som to videla na deckách z dvora, čo nastupovali vlani, prvý dn všetky deti aj maminky vyškerené, že ako super zvládli, a od druhéího dňa horšie a horšie, eti si uvedomili že aha! tak to nie je len parádna herňa, kde idem raz za mesiac, oni po mne chcú aby som tam chodil/a každý deň... Kým to neprijmú, tak nelpšie nebude.... Podľa mňa len málo detičiek neplače a hneď škôlku prijme- aj to si podľa mňa ten stres riešia vo vnútri... Môj napríklad večerstrašne zle zaspáva a normálne na ňom vidím, že á trpenie, až sa mu čielko vraští... A popiškal sa mi v noci... Tak sa snažím ho veľa ,mojkať, rozprávať sa sním a čo najskôr po neho utekám, Cestou domov si vždy urobíme nejaký pekný program, zastavíme sa na ihrisku, iudeme na zmrzku, kúpime si kukuricu alebo čosi, nech á radosť...Je to pre nich ťažké....

vivianna
5. sep 2012

@lia09 tak to máme totálne ten istý problém ... je na pol dňa, ale veľmi ťažko zvláda, že tam nie som... vyjednáva a vyjednáva... včera som jej povedala, že sa skryjem do nejakej veľkej skrine a odtiaľ ju budem pozorovať ... vydržalo to jeden deň.. dnes sa už chcela skrývať so mnou 😀, asi najväčší problém je, že jej materinský jazyk nie je slovenčina, ale dala som ju do slovenskej triedy, nech sa na ňu niečo lepí ...ale učiteľka vie po maďarsky, takže to zas nie je problém, keď už fakt nerozumie čo od nej chce, tak to povie v reči, ktorú rozumie

lulana79
5. sep 2012

Aj my už máme za sebou tretí nástup do škôlky, zatiaľ najhorší... Do škôlky ho vodí tatino, lebo so mnou by to nezvládal ani z polovice tak, ako s ním. Pondelok bol najlepší, jasne, nevedel, čo ho tam čaká. Akurát celý deň nepapal. V utorok mu tatino "sľúbil", že pôjde s ním a v šatni sa vyhovoril na zabudnutý telefón, po ktorý sa musí vrátiť. Malý sa nezabudol asi 10x opýtať, či potom príde a že ho bude čakať. Dnes plakal doma, pri obúvaní, ale nakoniec, opäť s pomocou milosrdnej lži, sa dostali z domu bez plaču, prezuli sa do papučiek a opäť s prísľubom niečoho odišiel s učiteľkou do triedy. Túto noc sa mu o škôlke aj snívalo, plakal zo sna a kričal, že "nejdem do škôlky" aj "mamina a tatko po mňa prídu"... Tiež sa bojím každého nového rána, lebo ako čítam, tak u každého je to presne rovnako a každým dňom je to horšie a horšie :(

vivianna
5. sep 2012

@rebecca2006 ja neviem ... asi ten plač predsa je dobrý, znamená, že emočne spracováva, čo sa deje okolo nej, nie?možno to patrí k správnemu duševnému vývoju a nevyrastie z nej nejaká bezcitná osôbka 😵 kamarátkina dcéra má štyri roky a nastúpila spolu s mojou dcérou, a tá absolútne žiadny plač, žiadna zlá nálada ... ja to nechápem ako môže mať niekto takto poriadne poslušné, bezproblémové dieťa ... nuž len ticho závidím...