Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
Ahojte maminky! 🙂
Nám prvý týždeň prebehol tak,že sme v pondelok neplakali. V utorok,stredu a štvrtok veeeeľmi a aj som si sadla s Edinkou porozprávali sme sa a moja najkrajšia bola chápavá a od toho piatku šla do škôlky v najväčšom poriadku. Všetko spapá,spinká,hrá sa,no občas sa aj pociká ☹ . Tento týždeň sme však doma,lebo kašle. Ale nemá červené hrdlo ani nič,ževraj to je vírus a u každého to trvá iný čas. V pondelok môže do škôlky,keď bude všetko ok 🙂 .
@nefertitka
@mima595
@inffinity oni zamkynaju asi len triedu lebo tam kde sa deti prezliekaju je na dverach gula a my musime zvonit ale decka si v pohode otvoria lebo zdruhej strany je klucka a tam je odomknute. a je to budova v ktorej je este denny stacionar pre postihnute deticky takže vchod sa dole nezamyka a ani oplotenie nema ta skoka takže dieta može stadial v pohode utiect, nemaju to zabezpecene vobec hlavne že pani poslanci schvalili aby mamicky deti do 3 rokov platili 30euro ale, žeby pre tu skolku nieco urobili to nie
@opica89 - no prave tie oplotenia chybajucich skolok je problem..vsade akože podla EU noriem, aby bolo vsetko otvorene, aby to v detoch neevokovalo dojem "uzavretia"...ale ked ma taka ucitelka na starosti 20 deti, ktore behaju po ihrisku, no je problem, aby jej uslo???
podla mna vobec, ved staci, že ona sa zohne, zaviaze nejakemu dietatu snurku, pripadne riesi nejaku "hadku" a fuk...dieta utecie, ani sa nenazda....
JE to zle, zle, zle..ak ucitelky nemaju vytvorene take podmienky v praci, aby mohli deti vychovavat a nie striehnut na ne...
čaute mamče, máme za sebou týždeň, celko jfajn, ráno dudranie, žeprečo tam musí isť, ale potom OK v zásade. eda až na to, že včera sa mi zdal nejaký prihuhlaný a dnes má zasa sople. Ntieklo mu z tnosa, len taký akoby upchatý noštek, tak som ho daa na poldňa, o chvíľu mi príde domov, a uvidíme, čo sa z toho cez vkend vyklube..... Náš istý čas je 7 dní, s víkendom 9... A zasa sopĽujeme....
@mima595 tak akože za skolkou maju ihrisko a to je nastastie oplotene ale budova okolo hlavneho vchodu je volna a to je hned pri ceste a na autach lietaju ako debili a v dnesnej dobe sa dospelí clovek boji o seba. no tak pravdaze a este ona bude mat problem ked sa nieco stane nie tý ktorí to nezabezpecili
@opica89 - ono zase nesmies byt az taka uzkostliva...nemože tvoj syncek zit vo vzduchoprazdne....
nasa skolka nema ani dvor oploteny, a tiež je pri ceste, nastastie nie frekvetovanej...
ja viem, že ta to trapi, koho by nie, ale musis im doverovat...ak nie, tak si nechaj synceka este doma mozno pol roka, kym "nezmudrie"...
@opica89 - ano, ja ti verim..ale pozri sa na to spatne...bol 1. den..vsade vela ludi, kazdy sa nieco pytal...si napisala, že tvoj muz ucitelke mierne vynadal...a teraz sa na to pozri z ineho pohladu..ako si dovollil on jej vynadat, ked ona MUSI davat pozor na deti...co ak by v tom okamihu, kym sa on s nou rozpraval a ona mu musela venovat pozornost /lebo ako si povedla, ona to prijala vlazne..co ked jednym okom pokukovala po ostatnych detoch..lebo za tie je zodpovedna/ sa stalo nieco inemu dietatu, prip. uslo???
proste u teba by som to obratila...preveruj, ale doveruj..ak sa este nieco len podobne stalo, tak vtedy konaj a konaj razne...ale toto by som už neriesila...
@rebecca2006 ja sa tiez neviem u maleho zbavit tych soplov..zacinam mat pocit, ze bude cely cas chodit soplavy..tiez mu nic netecie, ziadne problemy, ale zahuhnany stale, v noci tak 1-2x aj zakasle, co mu to asi do hrdla ide..uz som inak zufala aj ako sa tych soplov zbavit..lebo fuka a fuka, ale tam to stale drzi.davame morsku sol 2-3x denne, to mu trosicku vyjde potom, ale stale to ostava..proste jedny sople 2 tyzdne..potom bolo 4 dni bez soplov a zas uz viac ako tyzden ma plny nos..a to ja ho nedostanem na to, aby sa nahrieval nad lampou alebo naparoval alebo ja neviem co aby sa mu tie sople uvolnili 😖 ako inak vsetky riesite tie vecne upchate nosy???
Inak dievcata, dnesnym dnom zavrsujeme 1 mesiac skolky🙂 tak aka je bilancia? Nas z 20 dni bol v skolke 10..teda 50% dochadzka..no a po tom mesiaci celkom pohoda, zaciatok super, potom trosku placu..teraz rano pomrciavanie, ale inak pohoda, papame, spime, hrame sa, rad tam chodi..u nas bez stresov a budenia sa..
@mima595 ale jasne chapem aj ju , že tam nie je len moje dieta ale aj dalsich 15nast, manžel jej nevynadal len mierne nakrical, a beriem to, že to bol prvy den, na druhy den som ju upozornila, že nech davaju pozor vacsi na neho. ale oni si to musia zabezpecit zase tak aby deti nemali na chodbe co robit.
mas pravdu na tom sa treba povzniest ale este raz sa to bude opakovat a budem to riesit inak
@mima595 ja chapem tvoj postoj, mas aj pravdu, ja viem, ze my maminky to niekedy prehaname a aj tym ucitelkam nezavidim, ze maju uzkostlive maminky stale pri sebe co vzdy nieco riesia, ale su veci ako utek zo skolky, co sa mne zda uz naozaj neakceptovatelne...keby sa to v nasej skolke stalo, tak to tiez okamzite riesit s riaditelkou a ak sa to stane nahodou druhy krat, tak z tej skolky odchadza..ved aka je to bezpecnost a pocit u matky, ked nechava dieta v skolke, ktorej nemoze verit, lebo co ak sa im strati moje dieta a oni to ani nebudu vediet...
V nasej dedinskej skolke, kam sme maleho radsej nedali to bolo podobne inak..nastupilo 18 deti medzi 2-3r do jednej triedy..2 ucitelky...od 8 rano len jedna, druha prichadza o 10...a teda rano o 8 tam pride +-18 cca 2.5 rocnych deti, vsetky revu, brania sa, vystrajaju..jedno zacalo od placu a zurivosti rozhadzovat hracky po celej triede, hadzat sa o zem a bit ostatnych., ucitelka ho tam ratovala..a medzitym jej 3 deti usli! Tiez nastastie skolka nie je pri frekventovanej ceste a je medzi ostatnymi rodinnymi domami, tak sa ti 3 nasli ako buchali doma mame na dvere, ktora si ich naspat doviedla..branu nezavru rano o 8, lebo prichadzaju dalsie deti, tak v tom chaose to nezvladaju absolutne..a vraj sa to stalo opat minuly tyzden, ze im 2 deti usli...ospravedlnenie je, ze nestihaju, jedna ucitelka nemoze zvladnut 18 malych revajucich deti...no tak potom sa pytam, preco tam nie je aj druha ucitelka? preco tam nie su posily pre tych malych? asi odpoved by bola, ze niet personalu, niet penazi a podobne...nezamestnanost 20% ale personalu niet..ved niet z coho platit..atd..tak potom neberiem tolko deti! Alebo zmenim sichty na prve 2 mesiace pri tych malych nejako alebo nieco..proste mne sa to zda na hlavu sa vyhovarat, ze nie su peniaze a nemozem zaplatit ucitelky, preto nemam poriadny dozor v skolke a nie je tam bezpecne!
Mne sa na nasej terajsej skolke tiez par veci nepaci, ale neviem co akej miery mam nieco hovorit riaditelke ked sa opyta na spatnu vazbu, lebo niektore proste asi musim prekusnut, ze toto nie je domov, kde je dietatko obletovane, ale proste su tie podmienky trosku bojovejsie, ale na druhej strane nechcem tolerovat bezohladnost..u nas napriklad co mi vadi:
- nekontroluju deti ci im teplo, ci nie su spotene, nechaju ich behat v mokrom, sediet na studenom betone vonku ( vcera ked sme prisli pre maleho, tak v mokrych teplacikoch- asi niekam sadol- sedel na studenom betone vonku a hral sa s autickom a ucitelka stale rovno vedla neho a nic! - co si clovek povie, ze fajn, na ociach ho ma, ma bod k dobru, ale nechat 2.5 rocne dieta hlupucke sediet na tej studenej zemi, az som kypela ked som to videla).
- brana je asi do 9:00 otvorena a potom po 15:00 zhruba, ale dvere na triede sa bezne otvaraju, dieta vybehne a leti do skrinky si nieco vziat a kedykolvek moze vybehnut vonku uplne, tak teiz sa mi to nezda 100% zabezpecene
- na vedlajsej skole prerabaju (zatepluju a vymienaju okna) a stare okna a meterial je vylozeny v blizkosti skolky, len oprety o budovu..normalne okna a vsetko a videli sme, ze tam samozrejme deti hocikedy odbehuju, ucitelka len zakrici, ze odtial maju ist prec, ale no co ak si nevsimne? taky maly sa zatula vsade a tam sklo a kadeco..ma az mrazi ked to tam stale vidim
- privan v triedach ze az, male deti sedia na zemi pod oknami, kde fuci neskutocne..nas maly ma vecne sople
- soplave deti jasnacka ze su tam
- je tam aj dost starych a rozbitych hraciek, motoriek na vozenie, auticka - mam chut normalne skocit do obchodu a kupit im zo 3 motorky v tescu za 10 Eur a par auticok v Lidli za 50 centov, len aby sa mi syn nehral s rozbitym autom, co mu tam nejaky klincek trci a nejako sa nezranil alebo nebehal vonku na motorke, ktorej odpadne o chvilu koleso a nema ani prilbu, pricom my chodime vonku na motorkach a inych pohanadlach vzdy s prilbou
- ked idu na vylety, az ma oblieva pot ked vidim, ze sedia v autobuse sice v reflexnych vestach, ale nepriputani..idu na vylet aj 30 km, po dialnici a cely autobus plny malych skolkarov co si tam len tak volne sedia...ved hej, kto by sa dal priputat vsakano, autosedacky im asi tiez nedaju a ja uz teraz rozmyslam, ze maleho na ziaden vylet v skolke nepustim..budem asi za sibnutu a prehnane uzkostlivu matku, ale prepanakrala, kde su zakladne bezpecnostne pravidla? nemozem si pomoct
Nasa skolka je inak jedna z top..personal ma skvely pristup, ziadne staznosti a nalepky ako tu citam tam nie su, mozeme si vyberat stravu, mame internetovy pristup s heslom a vsetkym na dochadzku, na stravu, na financovanie, maju skolu v prirode, vlastnu telocvicnu, anglicku triedu, hudobne vzdelavanie, vonku trampolinu a kopec dobrych veci, vidim stale viac pozitiv ako negativ, ale hore vymenovane veci ma neskutocne irituju a neviem naozaj do akej miery je to unosne sa postazovat a do akej to proste akceptovat..
@m.i.r.i - vies co, prave pisala jedna kocka, že u nich v skolke maju taky system, že v satni je krabicka, kde sa daju pisat podnety..anonymne, ale možes sa aj podpisat...
skus navrhnut nieco take a napis tam tie veci....nie vsetko sa da riesit naraz, ale niektore veci postupne ano, pripadne je to na diskusiu...
nemysli si, že nasa skolka je uplne super, a že ma vela veci nestve, ale ja som sa poucila z mojich dvojiciek..proste nie vsetko sa da stihnut pri 2 detoch a ustrazit ich a nieto pri 20....
@m.i.r.i - a este na to teplo-neteplo..sa priprav, že v zime to bude velky problem...lebo..bud ho das do skolky v pancuchach a oni ho predpokladam neprezlecu do pancuch /možno teda v zime ano, ale v takom prechodnom obdobi tazko...
alebo ho nechas v pancuchach a sa spoti a vonku ho ofukne...
doporucujem investovat do termopradla..nam sa to osvedcilo...
@m.i.r.i ani my sa nevieme zbavit soplov, stale tuhe a zlte a neurekom:( a nevie dychat a uz vobec,ked spi:( vy ste celkom pekne boli v skolke, my sme boli 11dni, ostatne doma. Takze asi tak a pravdupovediac, ked vidim, ako sa trapi s tym dychanim ani nemam chut ju tam dat naspat, aby sa jej to zas zhorsilo po 3 dnoch 😠 ...alebo aby nanovo ochorela😢
ako dobre, budovanie imunity chorobami bla bla, ale toto?to je uz moc, aby mi tam vydrzala iba 3 dni!
ani mne sa na nasej skolke vela veci nepaci....jezis, to keby som sla rozpisovat, lutujem, ze nemame na sukromnu;(
@mima595 nam tiez ucitelka vravela, ze v zime ju tam mame nechavat v pancuskach...
@inffinity ahoj, my mame to iste...teraz je chora, ale neni dna, co by nevyjednavala, ze tam proste uz ist nechce:(neviem, co bude, ked tam bude musiet zase ist;(
teda oprava..mala som napisat, že ho prezlecies do ponoziek...
Bilancujeme po prvom mesiaci? 🙂 13 dní zdravý, 7 dní sopľavý - a to je tam len na 3 hodiny .....dva týždne plaču a tento posledný už celkom v pohode. Tak dúfam, že nový mesiac už bude pre všetkých lepší ako starý a detičky nám už prestanú toľko nariekať. 😉 😉
@nefertitka vidim ze nase fesandy su na tom rovnako .. my sme uz tiez tyzden doma ( 1 chodila, potom 1 doma, potom zas tt chodila a teraz je uz tyzden doma/ a este bude.. dnes sme vyfasovali ATB. lebo sa nam urodil streptokok, a moraxela v nose, a dychanie ani po tyzdni nemala este ok. tak sa tesim .. a presne ako ty pises, uz teraz hovori ze do skolky nepojde ze naco ved ona je chora a este asi dllllho bude.. mrska mala..
@babulka123 my mame tiez strasne upchaty nos stale, v pondelok sa uz vyberieme k lekarke ak sa to nezlepsi, to uz bude 11ty den. Dufam, ze nema tiez nejaku podobnu pliagu ach jaj.... ako sa ta moraxela vlastne prejavuje?
Synova bilancia po prvom mesiaci: absencie 2dni(strajk ucitelov a preventivka u zubara), ostatne dni pritomny. Potomok je otrly, kedze 2 roky chodil do sukromnych jasiel 😀
@nefertitka ninka mala hnusne zelene sople a pred tt mala pamycon ale moc sato nezlepsilo, takze vydrzala v skolke len tyzden po nich a zacalo sa to odznovu. Tak spravila vyter a toto z toho vyslo. Ono sa to moc nelieci lebo je to klasicky skolkarsky virus, ale nam sa k tomu pridruzilo piskanie na prieduskach a po tyzdni doma sa to nezlepsilo. Ziadna vyhra co ti poviem.
@babulka123 no pekne.....tam este barsco nachytaju co?najviac sa desim grcacich chripiek a podobnych veci, fuj...jezis a to este len zacne zima a chripky a kadeco
@nefertitka jaaaj ani nehovor, to este len bude zabava. My mavame laryngitidy casto tak som zvedava kolko ich bude tento rok. Tusim si necham predpisat balenie rectodeltu navyse hehehe
@babulka123 😝
myslim, ze si mozem tiez o chvilu otvorit lekaren, kolko mame doma liekov
Boze baby nestraste s tymi laryngitidami a chripkami...my sme nic take doteraz nepoznali, ja ani neviem co na to, ako sa to prejavuje..no uz teraz sa desim..my mame zatial len tie hnusne sople, dnes maly dosiel zahuhnany este viac ako bol.tak ho ideme nechat doma teraz minimalne tyzden a odchadzame na vidiek 😀 nech sa na cerstvejsom vzduchu doma prelieci..lebo to je otras, stale plny nos, z toho kasle..bojim sa, az mu to nezlezie na priedusky..aj ked nekasle vela, skor len pokaslieva raz za cas, ked pocujem ako mu tam vyhrava v tom nose...skolka radsej na dalsi cely tyzden padne..zatial si to mozeme dovolit nechat ho doma...len dokedy to tak bude...
@m.i.r.i no ninkaked to mala 1x tak by si sa krvy vo mne nedorezala. " nastastie " ja som to mavala ako decko a doteraz si pamatam tie zvuky ake zo mna vychadzali a tak ked som pocula naznak tak sme leteli o 2 rano na pohotovost. Dr povedala zekebysme nedosli tak do hodiny by nas doviezla sanitka. Takze od vtedy som v strehu. Je tu dobra tema na to a vela somsa tam naucila.
@babulka123 my sme laryngitidu nemali este a dufam, ze sa jej vyhneme, aj ked v tej skolke....;( pomoc....ja takto nechcem fungovat, cakat a trpnut co mi kedy prinesie...
ale ked bola mensia, lezali sme aj v nemocnici so zapalom priedusiek, 5 dni mala horuckjy 39.8 a pod. a nie a nie ich zrazit, ani liek, ani zabal, nic neaberalo, vkuse plakala, na tvari zacala opuchat, az som sa rozhodla po 5tich dnoch volat sanitku a dobre som spravila, nejaka alergicka reakcia do toho este z horucky ci co sa u nej prejavila...
3x sme mali taku chorobu, ze som cele dni zo stresu nic nejedla, lebo som v takom hroznom stave mala dieta, ze sa na to nedalo pozerat;(
a z tej nemocky som si ja potom priniesla taku crevnu chripku, ze som behom 5tich dni 4 kila schudla...
to je hrozny pocit, ked dieta ma horucku a nejde to dole, trasiete sa, co bude, ci nechyti febrilne krce, od vycerpania zaspala v 40tke horucke, volam lekarke a ona ze nech ju ihned zobudim, ze kde som to videla dat spat dieta, kt. ma horucku, ze moze chytit krce, no a zobudte ju, ked je total vycerpana a odkvecnuta, a nedavajte zabaly, ked ma triasku alebo studene koncatiny, co vtdy robit, ked to neklesa ani po lieku?to boli ine stresy...no ked taketo budeme chytat, tak radsej nepojdem do roboty, budeme jest suche rozky a platit hypoteku, ale dieta budem mat v zime doma.
A teraz v lete po dovolenke 6 tyzdnov kasel a sopel, na striedacku teploty, to tiez nebola zabava;(
ale vzdy som vedela, ze ked vyzdravie, bude aspon na nejaku tu dobu pokoj, tu viem, ze vyzdravie a ostava mi len hadat, ze co si prinesie o dalsie 3 dni...

@opica89 fii a s tim utikanim no to by me asi kleplo..jak muze ucitelka takto reagovat? Takovy pristup neni na miste ☹ u nas zamykaji tridu a v urcitych hodinach i vchod.branku nevim.